Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party;

Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Η ιδέα πίσω από το Πούλμαν του Κώστα και της Χρύσας είναι να φτιάχνουν νόστιμο φαγητό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια κοινότητα.
0

Ο Κώστας Παρδάλης έκανε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στην αθηναϊκή gastro pub του 7 food sins, μετακόμισε στο Λονδίνο και δούλεψε σε βραβευμένες κουζίνες, όπως αυτές του μονάστερου Barrafina και του τριάστερου sketch. «Όσο έμεινα εκεί έφαγα σε μαγαζιά που πραγματικά με έκαναν να νιώσω ότι δεν ξέρω να τηγανίζω ούτε αυγό και με ώθησαν να ψάξω κουζίνες, υλικά και συνταγές από όλο τον κόσμο», λέει.

Μετά από δύο χρόνια βρέθηκε για πρακτική στη Βαρκελώνη, πέρασε έναν μήνα στο επίσης τριάστερο Hermanos Τorres και έπειτα γύρισε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως private chef στη Σίφνο, καθώς ήθελε να επιχειρήσει να σερβίρει τις δικές του συνταγές. Επιστρέφοντας πια στην Αθήνα, και μια και του αρέσει να λερώνει την κουζίνα του, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν να τρέξει ένα supper club, κάτι ανάμεσα σε dinner party, social club και pop-up εστιατόριο που τον βοηθά να πειραματιστεί  με τεχνικές και υλικά πριν βρεθεί στηn μπριγάδα ενός μαγαζιού.

«Τρελαίνομαι να τρώω, να δοκιμάζω, να γράφω για το φαγητό, πού και πού να μαγειρεύω για μένα, για φίλους, το καλοκαίρι για την οικογένειά μου. Αν και μεγάλωσα σε ένα σπίτι χωρίς τραπεζαρία, από πάντα ήθελα να μαζεύω κόσμο και να τρώμε μαζί». Γι’ αυτό και η αρχιτέκτονας Χρύσα Πετροχείλου άνοιξε στο Instagram ένα προφίλ που προσωπικά μού αρέσει πολύ, το nouvelle_alacuisine, μέσω του οποίου μοιράζεται όσα νόστιμα απολαμβάνει και αγαπά με λίγο περισσότερο κόσμο.

Όπως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, άνθρωποι που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους κάθονται δίπλα-δίπλα και ταξιδεύουν παρέα, έτσι και στο δικό τους Πούλμαν, όπως βάφτισαν το εγχείρημά τους, άγνωστοι ή και γνωστοί ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό.

Το φετινό καλοκαίρι, κάπου ανάμεσα σε πανηγύρια, μαγειρικές και συζητήσεις στη Σίφνο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι παρέα, έτσι οι δυο τους άρχισαν πολύ πρόσφατα να στήνουν μεγάλα τραπέζια στα οποία οι συνδαιτυμόνες μοιράζονται μια ξεχωριστή εμπειρία, όχι μόνο γαστρονομική.

Ο Κώστας μαγειρεύει, η Χρύσα στρώνει, στολίζει το τραπέζι και μας υποδέχεται. Όπως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, άνθρωποι που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους κάθονται δίπλα-δίπλα και ταξιδεύουν παρέα, έτσι και στο δικό τους Πούλμαν, όπως βάφτισαν το εγχείρημά τους, άγνωστοι ή και γνωστοί ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό. 

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Αναρωτιόμασταν “πού και πώς γνωρίζεις ανθρώπους στην Αθήνα; Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μέρος με φαγητό, τυχαία, όπως σε ένα μπαρ;”»

Η ιδέα τους είναι να φτιάχνουν νόστιμο φαγητό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια κοινότητα, «άλλωστε ένα γεύμα μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση, έστω και για ένα βράδυ. Αυτό που πιστεύουμε ότι αλλάζει με το Πούλμαν είναι το ζήτημα της οικειότητας. Νιώθουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το τραπέζι του εστιατορίου μέχρι το τραπέζι ενός σαλονιού».

Τα τελευταία χρόνια η Χρύσα οργάνωνε έτσι κι αλλιώς παρόμοια τραπέζια με δικούς της ανθρώπους, σε γενέθλια, γιορτές, αποχαιρετιστήρια πάρτι και πικνίκ, και κατέληγε πάντα να μαζεύει ετερόκλητα άτομα που γίνονταν μια παρέα. Ο Κώστας, πάλι, βρέθηκε στα δεκαεννιά του σε ένα ramen supper club στη Βαρκελώνη και ενθουσιάστηκε. Τότε ήταν που πρωτοσκέφτηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος.

Σε μια πόλη με άπειρη προσφορά όσον αφορά το φαγητό, γιατί εκείνοι σκεφτήκαν να ξεκινήσουν αυτού του είδους τα γεύματα; «Υπάρχει μεν άπειρη προσφορά, αλλά θεωρούμε ότι λίγα τελικά είναι τα μέρη όπου μπορείς να κάτσεις, να φας νόστιμα και να νιώσεις άνετα. Αυτό όμως που μας ώθησε πιο πολύ να ξεκινήσουμε το Πούλμαν ήταν το ότι αναρωτιόμασταν “πού και πώς γνωρίζεις ανθρώπους στην Αθήνα; Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μέρος με φαγητό, τυχαία, όπως σε ένα μπαρ;” Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, απομόνωσης και κοινωνικών περιορισμών αυτή η σκέψη/επιθυμία ήταν ακόμα πιο έντονη. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες έχουν κουραστεί από τη μοναξιά της πόλης και θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό. Ίσως ακούγεται λίγο γραφικό, αλλά έτσι προέκυψε, από μια δική μας ανάγκη και επιθυμία. Και ενώ δεν μπορούμε να  πούμε ότι έχουμε κάποιο στάνταρ κοινό, κάπως έχει προκύψει και οι περισσότεροι “επιβάτες” σχετίζονται με την τέχνη ή το φαγητό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αρχιτέκτονες, ηθοποιοί, μαγείρισσες και foodies κάθονται στο ίδιο τραπέζι».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Μέχρι τώρα έχουν στρώσει γύρω στα δέκα τραπέζια, στην αρχή σε σπίτια φίλων τους και μετά κάνοντας pop-up εμφάνιση σε μαγαζιά.

Το Πούλμαν τους είναι ευέλικτο, μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αλλά πάντα έχει την τάση να μετακινείται. Συνήθως φιλοξενούν γύρω στα δέκα άτομα, αλλά, για παράδειγμα, την παραμονή των Χριστουγέννων ταξίδεψαν με σαράντα θέσεις. Παρκάρει όπου υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι, από σαλόνια και αυλές μέχρι εργαστήρια κεραμικής και χώρους τέχνης, και κάνει δρομολόγια συνήθως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Μέχρι τώρα έχουν στρώσει γύρω στα δέκα τραπέζια, στην αρχή σε σπίτια φίλων τους και μετά κάνοντας pop-up εμφάνιση σε μαγαζιά όπως το Τέρας στον Νέο Κόσμο. Εκεί ετοίμασαν έναν πιο casual χριστουγεννιάτικο μπουφέ με φαγητό που θύμιζε Halloween. Τις υπόλοιπες μέρες ετοιμάζουν ένα tasting menu πέντε σταδίων, περίπου στα σαράντα ευρώ με κρασί.

Το τελευταίο περιελάμβανε ένα ταρτάκι με πουρέ κρεμμύδι-κακάο, κολοκυθάκι σε ζύμωση και τραγανή πέτσα κοτόπουλου, ψητή κολοκύθα με φιστικοβούτυρο, αφρό κολοκύθας, kombu και γύρη, τραχανά με miso, μανιτάρια, αρνίσια γλυκάδια, μαρμελάδα τσίλι, ένα brisket με πουρέ κουνουπίδι, πέστο από κολοκυθάκι σε ζύμωση και σάλτσα από τα κόκαλά του, αφρό cheesecake με λέμονγκρας, τζελ ροδιού, crumble μελομακάρονου και σταφύλι confit -–το επιδόρπιο σερβίρεται και τρώγεται απευθείας από το ράνερ.

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Οι πρώτες ύλες μας, τα λαχανικά και το κρέας, είναι τοπικές, από μικροπαραγωγούς, και βεβαίως εποχικές».
 Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Το Πούλμαν παρκάρει όπου υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι.

«Οι πρώτες ύλες μας, τα λαχανικά και το κρέας, είναι τοπικές, από μικροπαραγωγούς, και βεβαίως εποχικές. Δευτερευόντως δουλεύουμε κάποια ασιατικά υλικά, καθώς η μείξη τους με τις ελληνικές συνταγές έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κάνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα προσιτό fine dining, γαστρονομικά πιάτα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και όλο αυτό το προσφέρουμε σε όσο γίνεται πιο χαμηλή τιμή ώστε να είμαστε προσιτοί.

Η art de la table στο Πούλμαν αλλάζει κάθε φορά. Μπορεί να περιλαμβάνει από σκαλιστά ασημικά και κεντήματα της γιαγιάς μέχρι λωτούς που έγιναν κηροπήγια και κηρομπογιές για να αφήσει ο καθένας το δικό του προσωπικό στοιχείο στο τραπέζι, «ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος που σκέφτηκα για να σπάσει ο πάγος. Πας σε ένα τραπέζι που δεν γνωρίζεις κανέναν, δεν ξέρεις τι να κάνεις, ζωγραφίζεις», εξηγεί η Χρύσα

Η κάβα του Πούλμαν αποτελείται από ελληνικά κρασιά, τα περισσότερα από αυτά είναι ήπιας παρέμβασης. Όσον αφορά τη μουσική, ακολουθεί την ώρα και τη διάθεση του τραπεζιού, κινείται από jazz μέχρι italo disco ήχους.

«Γενικά, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ την ιδέα του supper/social club, του φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνθήκη να γνωρίζει αγνώστους και άγνωστες μέσα από ένα δείπνο. Κάτι που μας γέμισε με μεγάλη χαρά ήταν όταν μετά από ένα γεύμα κάποιοι που μέχρι πριν από μια ώρα δεν γνωρίζονταν φόρεσαν το παλτό τους και έφυγαν μαζί για ποτό, σαν παρέα. Θέλουμε να πάμε το Πούλμαν σε όσο πιο πολλά μέρη γίνεται, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Σε ένα δεύτερο, επόμενο στάδιο σκεφτόμαστε να βρούμε έναν δικό μας χώρο όπου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το ίδιο concept, αλλά πιο ανοιχτό».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Γενικά ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ την ιδέα του supper/social club».
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Κάνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα προσιτό fine dining, γαστρονομικά πιάτα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα».
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Θέλουμε να πάμε το Πούλμαν σε όσο πιο πολλά μέρη γίνεται, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας», λένε ο Κώστας και η Χρύσα.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Κάτι που μας γέμισε με μεγάλη χαρά ήταν όταν μετά από ένα γεύμα κάποιοι που μέχρι πριν από μια ώρα δεν γνωρίζονταν φόρεσαν το παλτό τους και έφυγαν μαζί για ποτό, σαν παρέα.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Η art de la table στο Πούλμαν αλλάζει κάθε φορά.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Το Πούλμαν είναι ευέλικτο, μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αλλά πάντα έχει την τάση να μετακινείται.

Περισσότερα για το πότε και πού στήνονται τα τραπέζια του Πούλμαν θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ