Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party;

Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Η ιδέα πίσω από το Πούλμαν του Κώστα και της Χρύσας είναι να φτιάχνουν νόστιμο φαγητό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια κοινότητα.
0

Ο Κώστας Παρδάλης έκανε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στην αθηναϊκή gastro pub του 7 food sins, μετακόμισε στο Λονδίνο και δούλεψε σε βραβευμένες κουζίνες, όπως αυτές του μονάστερου Barrafina και του τριάστερου sketch. «Όσο έμεινα εκεί έφαγα σε μαγαζιά που πραγματικά με έκαναν να νιώσω ότι δεν ξέρω να τηγανίζω ούτε αυγό και με ώθησαν να ψάξω κουζίνες, υλικά και συνταγές από όλο τον κόσμο», λέει.

Μετά από δύο χρόνια βρέθηκε για πρακτική στη Βαρκελώνη, πέρασε έναν μήνα στο επίσης τριάστερο Hermanos Τorres και έπειτα γύρισε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως private chef στη Σίφνο, καθώς ήθελε να επιχειρήσει να σερβίρει τις δικές του συνταγές. Επιστρέφοντας πια στην Αθήνα, και μια και του αρέσει να λερώνει την κουζίνα του, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν να τρέξει ένα supper club, κάτι ανάμεσα σε dinner party, social club και pop-up εστιατόριο που τον βοηθά να πειραματιστεί  με τεχνικές και υλικά πριν βρεθεί στηn μπριγάδα ενός μαγαζιού.

«Τρελαίνομαι να τρώω, να δοκιμάζω, να γράφω για το φαγητό, πού και πού να μαγειρεύω για μένα, για φίλους, το καλοκαίρι για την οικογένειά μου. Αν και μεγάλωσα σε ένα σπίτι χωρίς τραπεζαρία, από πάντα ήθελα να μαζεύω κόσμο και να τρώμε μαζί». Γι’ αυτό και η αρχιτέκτονας Χρύσα Πετροχείλου άνοιξε στο Instagram ένα προφίλ που προσωπικά μού αρέσει πολύ, το nouvelle_alacuisine, μέσω του οποίου μοιράζεται όσα νόστιμα απολαμβάνει και αγαπά με λίγο περισσότερο κόσμο.

Όπως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, άνθρωποι που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους κάθονται δίπλα-δίπλα και ταξιδεύουν παρέα, έτσι και στο δικό τους Πούλμαν, όπως βάφτισαν το εγχείρημά τους, άγνωστοι ή και γνωστοί ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό.

Το φετινό καλοκαίρι, κάπου ανάμεσα σε πανηγύρια, μαγειρικές και συζητήσεις στη Σίφνο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι παρέα, έτσι οι δυο τους άρχισαν πολύ πρόσφατα να στήνουν μεγάλα τραπέζια στα οποία οι συνδαιτυμόνες μοιράζονται μια ξεχωριστή εμπειρία, όχι μόνο γαστρονομική.

Ο Κώστας μαγειρεύει, η Χρύσα στρώνει, στολίζει το τραπέζι και μας υποδέχεται. Όπως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, άνθρωποι που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους κάθονται δίπλα-δίπλα και ταξιδεύουν παρέα, έτσι και στο δικό τους Πούλμαν, όπως βάφτισαν το εγχείρημά τους, άγνωστοι ή και γνωστοί ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό. 

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Αναρωτιόμασταν “πού και πώς γνωρίζεις ανθρώπους στην Αθήνα; Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μέρος με φαγητό, τυχαία, όπως σε ένα μπαρ;”»

Η ιδέα τους είναι να φτιάχνουν νόστιμο φαγητό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια κοινότητα, «άλλωστε ένα γεύμα μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση, έστω και για ένα βράδυ. Αυτό που πιστεύουμε ότι αλλάζει με το Πούλμαν είναι το ζήτημα της οικειότητας. Νιώθουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το τραπέζι του εστιατορίου μέχρι το τραπέζι ενός σαλονιού».

Τα τελευταία χρόνια η Χρύσα οργάνωνε έτσι κι αλλιώς παρόμοια τραπέζια με δικούς της ανθρώπους, σε γενέθλια, γιορτές, αποχαιρετιστήρια πάρτι και πικνίκ, και κατέληγε πάντα να μαζεύει ετερόκλητα άτομα που γίνονταν μια παρέα. Ο Κώστας, πάλι, βρέθηκε στα δεκαεννιά του σε ένα ramen supper club στη Βαρκελώνη και ενθουσιάστηκε. Τότε ήταν που πρωτοσκέφτηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος.

Σε μια πόλη με άπειρη προσφορά όσον αφορά το φαγητό, γιατί εκείνοι σκεφτήκαν να ξεκινήσουν αυτού του είδους τα γεύματα; «Υπάρχει μεν άπειρη προσφορά, αλλά θεωρούμε ότι λίγα τελικά είναι τα μέρη όπου μπορείς να κάτσεις, να φας νόστιμα και να νιώσεις άνετα. Αυτό όμως που μας ώθησε πιο πολύ να ξεκινήσουμε το Πούλμαν ήταν το ότι αναρωτιόμασταν “πού και πώς γνωρίζεις ανθρώπους στην Αθήνα; Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μέρος με φαγητό, τυχαία, όπως σε ένα μπαρ;” Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, απομόνωσης και κοινωνικών περιορισμών αυτή η σκέψη/επιθυμία ήταν ακόμα πιο έντονη. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες έχουν κουραστεί από τη μοναξιά της πόλης και θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό. Ίσως ακούγεται λίγο γραφικό, αλλά έτσι προέκυψε, από μια δική μας ανάγκη και επιθυμία. Και ενώ δεν μπορούμε να  πούμε ότι έχουμε κάποιο στάνταρ κοινό, κάπως έχει προκύψει και οι περισσότεροι “επιβάτες” σχετίζονται με την τέχνη ή το φαγητό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αρχιτέκτονες, ηθοποιοί, μαγείρισσες και foodies κάθονται στο ίδιο τραπέζι».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Μέχρι τώρα έχουν στρώσει γύρω στα δέκα τραπέζια, στην αρχή σε σπίτια φίλων τους και μετά κάνοντας pop-up εμφάνιση σε μαγαζιά.

Το Πούλμαν τους είναι ευέλικτο, μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αλλά πάντα έχει την τάση να μετακινείται. Συνήθως φιλοξενούν γύρω στα δέκα άτομα, αλλά, για παράδειγμα, την παραμονή των Χριστουγέννων ταξίδεψαν με σαράντα θέσεις. Παρκάρει όπου υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι, από σαλόνια και αυλές μέχρι εργαστήρια κεραμικής και χώρους τέχνης, και κάνει δρομολόγια συνήθως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Μέχρι τώρα έχουν στρώσει γύρω στα δέκα τραπέζια, στην αρχή σε σπίτια φίλων τους και μετά κάνοντας pop-up εμφάνιση σε μαγαζιά όπως το Τέρας στον Νέο Κόσμο. Εκεί ετοίμασαν έναν πιο casual χριστουγεννιάτικο μπουφέ με φαγητό που θύμιζε Halloween. Τις υπόλοιπες μέρες ετοιμάζουν ένα tasting menu πέντε σταδίων, περίπου στα σαράντα ευρώ με κρασί.

Το τελευταίο περιελάμβανε ένα ταρτάκι με πουρέ κρεμμύδι-κακάο, κολοκυθάκι σε ζύμωση και τραγανή πέτσα κοτόπουλου, ψητή κολοκύθα με φιστικοβούτυρο, αφρό κολοκύθας, kombu και γύρη, τραχανά με miso, μανιτάρια, αρνίσια γλυκάδια, μαρμελάδα τσίλι, ένα brisket με πουρέ κουνουπίδι, πέστο από κολοκυθάκι σε ζύμωση και σάλτσα από τα κόκαλά του, αφρό cheesecake με λέμονγκρας, τζελ ροδιού, crumble μελομακάρονου και σταφύλι confit -–το επιδόρπιο σερβίρεται και τρώγεται απευθείας από το ράνερ.

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Οι πρώτες ύλες μας, τα λαχανικά και το κρέας, είναι τοπικές, από μικροπαραγωγούς, και βεβαίως εποχικές».
 Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Το Πούλμαν παρκάρει όπου υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι.

«Οι πρώτες ύλες μας, τα λαχανικά και το κρέας, είναι τοπικές, από μικροπαραγωγούς, και βεβαίως εποχικές. Δευτερευόντως δουλεύουμε κάποια ασιατικά υλικά, καθώς η μείξη τους με τις ελληνικές συνταγές έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κάνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα προσιτό fine dining, γαστρονομικά πιάτα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και όλο αυτό το προσφέρουμε σε όσο γίνεται πιο χαμηλή τιμή ώστε να είμαστε προσιτοί.

Η art de la table στο Πούλμαν αλλάζει κάθε φορά. Μπορεί να περιλαμβάνει από σκαλιστά ασημικά και κεντήματα της γιαγιάς μέχρι λωτούς που έγιναν κηροπήγια και κηρομπογιές για να αφήσει ο καθένας το δικό του προσωπικό στοιχείο στο τραπέζι, «ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος που σκέφτηκα για να σπάσει ο πάγος. Πας σε ένα τραπέζι που δεν γνωρίζεις κανέναν, δεν ξέρεις τι να κάνεις, ζωγραφίζεις», εξηγεί η Χρύσα

Η κάβα του Πούλμαν αποτελείται από ελληνικά κρασιά, τα περισσότερα από αυτά είναι ήπιας παρέμβασης. Όσον αφορά τη μουσική, ακολουθεί την ώρα και τη διάθεση του τραπεζιού, κινείται από jazz μέχρι italo disco ήχους.

«Γενικά, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ την ιδέα του supper/social club, του φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνθήκη να γνωρίζει αγνώστους και άγνωστες μέσα από ένα δείπνο. Κάτι που μας γέμισε με μεγάλη χαρά ήταν όταν μετά από ένα γεύμα κάποιοι που μέχρι πριν από μια ώρα δεν γνωρίζονταν φόρεσαν το παλτό τους και έφυγαν μαζί για ποτό, σαν παρέα. Θέλουμε να πάμε το Πούλμαν σε όσο πιο πολλά μέρη γίνεται, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Σε ένα δεύτερο, επόμενο στάδιο σκεφτόμαστε να βρούμε έναν δικό μας χώρο όπου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το ίδιο concept, αλλά πιο ανοιχτό».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Γενικά ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ την ιδέα του supper/social club».
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Κάνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα προσιτό fine dining, γαστρονομικά πιάτα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Θέλουμε να πάμε το Πούλμαν σε όσο πιο πολλά μέρη γίνεται, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας», λένε ο Κώστας και η Χρύσα.

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Κάτι που μας γέμισε με μεγάλη χαρά ήταν όταν μετά από ένα γεύμα κάποιοι που μέχρι πριν από μια ώρα δεν γνωρίζονταν φόρεσαν το παλτό τους και έφυγαν μαζί για ποτό, σαν παρέα.

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Η art de la table στο Πούλμαν αλλάζει κάθε φορά.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Το Πούλμαν είναι ευέλικτο, μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αλλά πάντα έχει την τάση να μετακινείται.

Περισσότερα για το πότε και πού στήνονται τα τραπέζια του Πούλμαν θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Κίκιρας: «Μας αρέσει να δουλεύουμε, να εξελισσόμαστε κι όταν αυτό έχει αποδοχή, μας είναι αρκετό»

Γεύση / Γιάννης Κίκιρας: «Μας αρέσει να εξελισσόμαστε κι όταν αυτό έχει αποδοχή, μας είναι αρκετό»

Ο pastry chef και ένα από τα τρία ονόματα που βρίσκονται πίσω από τη Noble, την πρώτη start up που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες business consulting και management στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, μιλά για την καριέρα του, την εταιρεία και για τα μελλοντικά του σχέδια.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό

Γεύση / Morning Bar: Εκεί όπου η Αθήνα απολαμβάνει ένα διαφορετικό πρωινό

Με κρέπες και κρέμα μπουγάτσας, με αυγά δοσμένα απλά και ένα τυρόψωμο εμπνευσμένο από μια καλοκαιρινή καντίνα, το στέκι της hip Αθήνας προσφέρει πλέον συνταγές της μαμάς, ανανεώνοντας παράλληλα τον χώρο του με κομψό τρόπο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το μαγειρείο του Αντωνόπουλου στην Αριστοτέλους

Γεύση / Στο μαγειρείο του Αντωνόπουλου στην Αριστοτέλους

Βρίσκεται στο ίδιο σημείο περισσότερο από πενήντα χρόνια και από την κουζίνα του βγαίνουν, καθημερινά, είκοσι και παραπάνω νόστιμα σπιτικά φαγητά, όπως ζεστές σούπες, γίδα βραστή, χοιρινό στο πήλινο, γιουβαρλάκια και γεμιστά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου

Γεύση / Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Σε έναν χώρο με αναφορές στα φινιστρίνια των αεροπλάνων και στην Μπαουχάους χρωματική παλέτα τρώμε old school brunch με ποιοτικό καφέ το πρωί, fun dining πιάτα το βράδυ και πίνουμε κλασικά κοκτέιλ. Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στην πλατεία Μεσολογγίου, μάλλον ήρθε η ώρα να την αναζητήσετε στον χάρτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ