Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βασίλης Σπόρος συνειδητοποίησε ότι οι σπουδές του στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής δεν τον συγκινούσαν καθόλου. Τις άφησε, γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής και άρχισε να αναζητά την κουζίνα εκείνη που θα τον έκανε ευτυχισμένο. Όταν πια είχε το δικό του custom smoker και παρακολουθούσε τη φωτιά, πίνοντας μια μπίρα και περιμένοντας το κρέας του να σιγοκαπνιστεί, τότε κατάλαβε τι ήταν αυτό που τον ευχαριστούσε πραγματικά. 

 

Αυτό που πρέπει να παραγγείλετε οπωσδήποτε στο Po’ Boys για να το καταλάβετε είναι το sampler, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα κρέατα που προσφέρει.

 

Χρειάστηκαν, βέβαια, πάρα πολλές προσπάθειες για να φτάσει σε αυτό που είχε βάλει στόχο να μας προσφέρει: αυθεντικό αμερικανικό μπάρμπεκιου και τον βασιλιά του, τον brisket, το λιπαρό μοσχαρίσιο στήθος δηλαδή. Την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι της κουζίνας του Mama Roux, αφού πρώτα είχε ταξιδέψει και το είχε δοκιμάσει στο Smorgasburg του Μπρούκλιν, σε BBQ joints της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και της Βιρτζίνια, άρχισε να κάνει πειράματα στο καπνιστήριο που είχαν τοποθετήσει στην ταράτσα του μαγαζιού. Το Po’ Boys ξεκίνησε ως pop up, έκανε την εμφάνισή του σε φεστιβάλ φαγητού, πήγε σε γάμους, βαφτίσεις και εταιρικά πάρτι, μέχρι που έφτασε η ώρα να αποκτήσει τον δικό του χώρο στου Ψυρρή το 2018. 

 

Τέσσερα χρόνια τώρα, το Po’ Boys μαθαίνει την Αθήνα τι πάει να πει αυθεντικό αμερικάνικο BBQ

 

Όταν πρωτοεμφανίστηκε, το μενού του ήταν μόλις μία σύντομη στήλη. Όμως, ακούγοντας τον κόσμο τους και τις ανάγκες του, το εμπλούτισαν, έτσι πλέον κάνουν και Chili con carne με αφράτo καλαμποκόψωμο, οnion rings με τυρί κρέμα, sweet chili, tonkatsu sauce και σχοινόπρασο, μια διαφορετική σαλάτα Caesar’s με γαλοπούλα που σιγοκαπνίζεται εκεί, ένα φιλέτο κοτόπουλο με μπαχαρικά blackened, τραγανές πίτες καλαμποκιού, salsa fresca, Αlabama white BBQ sauce που πρέπει να δοκιμάσετε. «Το BBQ μας ενώνει, είναι ένα φαγητό ιδανικό για παρέα, που μπορεί εύκολα να μας κάνει να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι», λέει ο σεφ, και είναι αλήθεια. Ίσως σας έχουν καλέσει σε κάποιο σπίτι γι’ αυτό και ας μην εννοούν το αυθεντικό αμερικανικό που απαιτεί υπομονή. Σκεφτείτε ότι στο BBQ Joint του κέντρου ένα μεγάλο κομμάτι brisket μπορεί να χρειαστεί δώδεκα ώρες για να γίνει. 

 

Αυτό που πρέπει να παραγγείλετε οπωσδήποτε στο Po’ Boys για να το καταλάβετε είναι το sampler, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα κρέατα που προσφέρει. Επίσης, επειδή αρκετοί τώρα τελευταία ρωτάτε πού έχει καλή ramen, να σας πω ότι όταν ο David Chang αναρωτήθηκε μέσω Ιnstagram γιατί κανείς δεν βάζει brisket στη σούπα, ο Βασίλης Σπόρος το είχε κάνει ήδη. Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε τη σούπα gumbo με γαρίδα μαζί με κοτόπουλο και χειροποίητο λουκάνικο. 

 

Τέσσερα χρόνια τώρα, το Po’ Boys μαθαίνει την Αθήνα τι πάει να πει αυθεντικό αμερικάνικο BBQ

 

Και κάτι τελευταίο. Πολλοί πιστεύουν ότι το Po’ Boys είναι μπεργκεράδικο, και το αποκαλούν έτσι. Πώς προέκυψε αυτό; «Δεν είχαμε μπέργκερ όταν ξεκινήσαμε, όμως με πλησίασαν τα παιδιά του Burger Fest και με ρώτησαν αν ήθελα ένα περίπτερο και είπα το “ναι”». Έφτιαξε, λοιπόν, μερικά, ένα από αυτά ήταν το καυτερό Tipsy Texan Burger με brisket, pulled pork, λουκάνικο andouille, καραμελωμένα κρεμμύδια, creole mayo, coleslaw και bourbon glaze. «Τελειώνει το φεστιβάλ την Κυριακή και τη Δευτέρα ερχόταν κόσμος και μας το ζητούσε, αλλά δεν το είχαμε στο μενού». Και κάπως έτσι μπήκαν τα πέντε πρώτα μπέργκερ στο μαγαζί, ανάμεσα στα οποία είναι το Tipsy Texan Burger και το double smashed cheese, το μεγάλο σουξέ του μαγαζιού. «Για πολύ καιρό με ρωτούσαν “είσαι ο Βασίλης που έχεις το μπεργκεράδικο στου Ψυρρή;” και ενώ στην αρχή προσπαθούσα να εξηγήσω πως το μαγαζί προσφέρει αμερικανικό μπάρμπεκιου, μετά απαντούσα απλώς “ναι”». Με μείγμα από πέντε διαφορετικές κοπές, με όλες τους τις σος χειροποίητες, αυτήν τη στιγμή το Po’ Boys δεν είναι ένα ακόμα μπεργκεράδικο αλλά έχει δεκαέξι μπέργκερ στον κατάλογό του, τα οποία σαρώνουν. 

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210 3234672

Οδηγός Γεύσης