Έξω από τις γνωστές και πολυσύχναστες πιάτσες εξόδου της Θεσσαλονίκης, όταν πριν από περίπου επτά χρόνια εμφανίστηκε η Μούργα τότε η φήμη της έφτασε πολύ γρήγορα μέχρι την Αθήνα. Σε αυτό το εστιατόριο, ο Γιάννης Λουκάκης έδειξε έναν άλλον τρόπο προσέγγισης της ψαροφαγίας, ακολουθώντας την εποχικότητα στα πιάτα του, δουλεύοντας μόνο με βιολογικά υλικά και προϊόντα, ανανεώνοντας συνέχεια το μενού, αναλόγως με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες που έφταναν στην κουζίνα, αναδεικνύοντας παράλληλα δουλειές ήπιας φυσικής οινοποίησης από εγχώριους οινοπαραγωγούς.  

 

Έχοντας λοιπόν ήδη τη Μούργα, ένα δημοφιλές εστιατόριο που προσεγγίζει το φαγητό με λιτότητα - ένα «γαστροκαφενείο», όπως έχει επικρατήσει να λέγονται αυτού του είδους τα μαγαζιά που έχει επηρεάσει και ακολουθούν το παράδειγμά του- το 2020, μαζί με τον Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη δημιούργησαν το +Τροφή, ένα νέας κοπής καφενείο στο οποίο ο Γιάννης Λουκάκης ξανάρχισε να ασχολείται με το κρέας, έπειτα από πολλά χρόνια. Η +Τροφή γνώρισε αμέσως επιτυχία, ήρθε για να προστεθεί στον χάρτη των εστιατορίων που διαμορφώνουν την ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.   

 

Άκρα: Με αυτό το καφενείο ο Γιάννης Λουκάκης της «Μούργας» κατεβαίνει στην Αθήνα
Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Πολύ σύντομα η Αθήνα θα απολαμβάνει το ξεχωριστό μαγειρικό στυλ του Γιάννη Λουκάκη, αφού θα συνεργαστεί με έναν από τους κορυφαίους pastry chefs αυτή τη στιγμή, με τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη τη δουλειά του οποίου μπορεί να γνωρίζετε από το new age μπουτίκ ζαχαροπλαστείο Ourse Athens που λειτουργεί στην Γλυφάδα.  

 

Η νέα ηχηρή γαστρονομική άφιξη της Αθήνας θα βρίσκεται στην πολυσύχναστη Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Το Άκρα αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και σύμφωνα με τους εμπνευστές του θα είναι ένα καφενείο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί ένα retail ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Αναμένουμε να δούμε από κοντά όσα ετοιμάζουν.  

 

 

Οδηγός Γεύσης