Επίσκεψη για τρύγο στο οινοποιείο Τετράμυθος: Από τις πλαγιές του Χελμού στις γωνιές του πλανήτη

Επίσκεψη για τρύγο στο οινοποιείο Τετράμυθος: Από τις πλαγιές του Χελμού στις γωνιές του πλανήτη Facebook Twitter
Το καλαίσθητο Οινοποιείο Τετράμυθος υποδέχεται 12.000 επισκέπτες τον χρόνο και λειτουργεί επί 12 μήνες.
0

Υπάρχουν φορές που αληθινά πιστεύω ότι σ' αυτήν τη μικρή χώρα γίνεται αθόρυβα σημαντική δουλειά σε κάποιους κλάδους της οικονομίας. Τονίζω το «αθόρυβα», διότι ουσία έχει το αποτέλεσμα όχι οι διθύραμβοι. Και η ουσία είναι πως το ελληνικό κρασί βρίσκεται παντού στον πλανήτη με όχημα την αυθεντικότητα.

Επισκεφθήκαμε εν μέσω τρύγου το Οινοποιείο Τετράμυθος στο Άνω Διακοφτό Αχαΐας, μια περιοχή που είχε πληγεί ανελέητα από τις πυρκαγιές το 2007. Με υποδέχτηκε ο καλός οινολόγος Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, που μαζί με τους αδελφούς Σπανού ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 την παραγωγή κρασιών. Ξεκάθαρος προσανατολισμός σε βιολογική καλλιέργεια, ήπια οινοποίηση και ανάδειξη τοπικών ποικιλιών. Η κατασκευή του οινοποιείου ολοκληρώνεται το 2004 και καταστρέφεται ολοσχερώς στις 27 Ιουλίου 2007 από τις πυρκαγιές. Ξανά από την αρχή, με υπομονή και επιμονή, σήμερα παράγουν 180.000 φιάλες, με το 81% της παραγωγής να εξάγεται! Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα των εξαγωγών. Εκτός των κλασικών αγορών, ροδίτη πίνουν στη Βραζιλία και ρετσίνα στην Ιαπωνία. Και ας αναλογιστούμε ότι πριν από 15 χρόνια η ετήσια παραγωγή έφτανε μόλις τις 12.000 φιάλες.


Το οινοποιείο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο Τετράμυθος, που με τη σειρά του προέρχεται από ένα είδος άγριας αχλαδιάς, της οποίας το όνομα είναι Τετράμυθος και δέντρα της υπάρχουν παντού στην περιοχή. Οι αμπελώνες −ιδιόκτητοι στη συντριπτική τους πλειονότητα− ξεκινούν από υψόμετρο 650 μέτρων και φτάνουν στα 1.050. Ανάμεσα στον ροδίτη, το μοσχάτο, τη μαλαγουζιά και τη Μαυροδάφνη καλλιεργούνται και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεισφορά στη βιοποικιλότητα με τη διάσωση τοπικών ποικιλιών, όπως το μαύρο καλαβρυτινό και ο αγριπιώτης. Το 2005 πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το μαύρο καλαβρυτινό. Ωριμάζει σε ξύλινες δεξαμενές, έχει ζωντανό ρουμπινί χρώμα, βοτανικό χαρακτήρα και βελούδινες τανίνες. Πρόκειται για ένα φινετσάτο ερυθρό, ιδανικό για το τραπέζι μας όλο τον χρόνο.


Ο αγριπιώτης δεν κυκλοφορεί ακόμα, μια και η συνολική παραγωγή είναι 250 κιλά από διάσπαρτα κλήματα σε 9 διαφορετικά αμπέλια, ηλικίας τουλάχιστον 45 ετών. Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε αυτό το πειραματικό, άκρως γαστρονομικό κρασί, που δείχνει να έχει ενδιαφέρον. Ο Παναγιώτης πιστεύει στην αυθεντική έκφραση του μικροκλίματος της περιοχής και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών. Αυτοί οι δύο παράγοντες, όπως και η επιλογή ποιοτικών σταφυλιών από βιολογικής καλλιέργειας αμπέλια και η ήπια οινοποίηση παράγουν κρασιά με αυθεντικότητα.

Το καλαίσθητο Οινοποιείο Τετράμυθος υποδέχεται 12.000 επισκέπτες τον χρόνο και λειτουργεί επί 12 μήνες. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών (έξοδος 20, Διακοπτό/Καλάβρυτα) και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Περισσότερα στο www.tetramythoswines.com.

Επίσκεψη για τρύγο στο οινοποιείο Τετράμυθος: Από τις πλαγιές του Χελμού στις γωνιές του πλανήτη Facebook Twitter
Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα των εξαγωγών. Εκτός των κλασικών αγορών, ροδίτη πίνουν στη Βραζιλία και ρετσίνα στην Ιαπωνία.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κρασί πίνουν οι Αθηναίοι και -κυρίως- από πού; 8 κάβες για απαιτητικούς

Γεύση / Τι κρασί πίνουν οι Αθηναίοι και -κυρίως- από πού; 8 κάβες για απαιτητικούς

Μερικές πραγματικά ενημερωμένες wine & spirits στην Αθήνα που πασχίζουν για τη μαγεία της σύνθεσης και τη μέθεξη μέσα από ποικιλίες, μπουκάλια και οινικές επιλογές που αξίζουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Κρασιά Λυραράκη: σε ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης

Γεύση / Κρασιά Λυραράκη: σε ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης

Μια συνομιλία με τον Γιώργο Λυραράκη, για το Ασύρτικο και τη Μαυροδάφνη, τα σταφύλια στους πρόποδες του Ψηλορείτη και τα μικροκλίματα της Κρήτης που μπορούν να δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ