Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η είδηση της απώλειας του οινοποιού Χαρίδημου Χατζηδάκη στα μέσα Αυγούστου γέμισε θλίψη την οινική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Χαρίδημος ανήκε στη νέα γενιά οινολόγων και γεωπόνων που ανέδειξε η οικογένεια Μπουτάρη τη δεκαετία '85-'95. Νέα παιδιά τότε, οι Βογιατζής, Παρασκευόπουλος, Κουλελής, Νέτσικα, Ματάμης, Χατζηδάκης, Ιατρίδης, Μαρίνος και Γκουλιώτη θήτευσαν στη «μεγάλη σχολή», καθένας τράβηξε τον δικό του δρόμο, κάποιοι δημιούργησαν δικά τους οινοποιεία κι εμείς την τελευταία 20ετία πίνουμε σπουδαία κρασιά από διαφορετικές οινικές περιοχές της χώρας. Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Αν οι Πάρις Σιγάλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος και η οικογένεια Αργυρού έδωσαν απεριόριστη εξωστρέφεια στα κρασιά του νησιού, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έκανε τους απανταχού opinion makers του κρασιού να τον αναζητήσουν στον τόπο του. Στο τελευταίο τεύχος του το αγγλικό περιοδικό «Noble Rot» (που κυκλοφόρησε πριν από τον θάνατο του Χαρίδημου), σε εκτενές αφιέρωμα στη Σαντορίνη με τίτλο «The Big Blue», αναφέρει ότι «[...] ο Χατζηδάκης αποτυπώνει με θαυμάσιο τρόπο στα λευκά του όλη την ουσία της Σαντορίνης. Όπως ακριβώς ο δημιουργός του, ο Louros είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα και ανάστημα (το Ασύρτικο απαιτεί συγκεκριμένους βαθμούς αλκοόλης για να απελευθερώσει τα χαρακτηριστικά αρώματά του). Ο Louros βάζει υποψηφιότητα να γίνει όχι μόνο το κορυφαίο λευκό της Σαντορίνης αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, αφού η δύναμη και η κλάση του μπέρδεψαν τον επικεφαλής sommelier εστιατορίου με αστέρι Michelin σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το περάσει για ένα κορυφαίο Corton-Charlemagne σε τυφλή γευσιγνωσία στο Λονδίνο [...]».


Ας απολαύσουμε τις τελευταίες εσοδείες που οινοποίησε και μπορείτε ακόμα να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια.

ΑΗΔΑΝΙ
Αηδάνι / 14% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Αηδάνι είναι ιδανική ποικιλία για τους απαιτητικούς οινόφιλους που επιδιώκουν να ανακαλύψουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές δημοφιλών οινικών προελεύσεων, όπως η Σαντορίνη. Χρυσοκίτρινο χρώμα και εκφραστική μύτη με φρέσκες νότες εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων και ορυκτότητας. Ζωηρό, ισορροπημένο στόμα με διακριτική οξύτητα και φρουτώδης γεύση. Μακρά επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου και ιωδίου.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ασύρτικο / 13,5% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ετικέτες που παράγει η Σαντορίνη, στην οποία αποτυπώνεται πιστά η μοναδικότητα του μικροκλίματος. Απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και τσακμακόπετρας. Πλούσιο σώμα, τονισμένη οξύτητα και αξέχαστη επίγευση.

ΝΥΧΤΕΡΙ
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού με υψόμετρο από 100 έως και 300 μέτρα, τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση. Οινοποίηση σε ξύλινες δεξαμενές και παραμονή για έναν χρόνο στο βαρέλι δίνουν μια πιο πικάντικη διάσταση του λευκού της Σαντορίνης και το αποτέλεσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτότητας. Γεύση δυναμική με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ. Μακρά επίγευση.

LOUROS Vignes Centenaires
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μοναδικής συμπύκνωσης Ασύρτικο από επιλεγμένους αιωνόβιους αμπελώνες στη θέση Λούρος στον Πύργο Καλλίστης. Κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες, εκφραστικά αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και χαμομηλιού, με στοιχεία εκούσιου οξειδωτικού χαρακτήρα. Πλούσια γεύση με πολυπλοκότητα και ένταση, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά ορυκτή επίγευση. Μοναδικό σε όλη του τη διάσταση!

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ
Μαυροτράγανο / 14,5% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένα περιορισμένης εμφιάλωσης κρασί από την τοπική ερυθρή ποικιλία που καλύπτει λιγότερο από το 2% του σαντορινιού αμπελώνα. Βαθύ ερυθρό χρώμα με αρώματα φρούτων του δάσους, σοκολάτας, καπνού και νότες ορυκτότητας. Ρουστίκ γεύση, αισθητές τανίνες, οξύτητα με νεύρο, φρουτώδες τελείωμα.

Από το Οινοποιείο Χατζηδάκη κυκλοφορούν, επίσης, δύο ακόμα premium ξηρά κρασιά, πάντα από Ασύρτικο. Το Cuvée 15, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, και το Μύλος Vieilles Vignes. Από επιδόρπια, εκτός του φημισμένου Vinsanto, ο Χαρίδημος είχε επιμονή στην εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή της τοπικής ποικιλίας Βουδόματο. Θα το βρείτε δύσκολα, όμως τολμήστε.


Για την επόμενη μέρα στο Οινοποιείο Χατζηδάκη πολλά συζητιούνται. Στο όνομα ενός ανθρώπου, που τα κρασιά του έδωσαν χαρά, είμαστε πεπεισμένοι για ευοίωνες προοπτικές, απομονώνοντας έτσι τις Κασσάνδρες. Αυτό άλλωστε αξίζει στο σεμνό του χαμόγελο και στα υγρά του μάτια.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Απώλειες / Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Ο οινογράφος και κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος αποχαιρετά έναν από τους σημαντικότερους έλληνες οινοποιούς
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΟ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Γεύση / Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Η Vicky Corbeels, μια γυναίκα με πραγματικές σπουδές πάνω στο κρασί (και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρυμμένα Ελληνικά οινοποιεία. Μιλήσαμε μαζί της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ