Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις;

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες του 2016, η νέα χρονιά μπήκε με γλυκές χειμωνιάτικες ημέρες. Φάγαμε, ήπιαμε, βγήκαμε, διασκεδάσαμε. Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Και να 5 υπέροχες ερυθρές προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα!

ΒΑΛΟΣ

Κρανιά Ολύμπου, Λάρισα

Κτήμα Κατσαρού / Ξινόμαυρο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν το Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία σας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εκτός ζώνης Νάουσας, Αμύνταιου, Γουμένισσας και Ραψάνης, τότε απολαύστε αυτό το νεανικό Ξινόμαυρο από τον μυθικό Όλυμπο. Αρώματα κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και μπαχαρικών με ζωικές νύξεις. Στόμα μεσαίου όγκου με ώριμες τανίνες, καλή οξύτητα και διακριτικά πιπεράτη επίγευση.


ΠΑΛΙΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Νεμέα Κορινθίας

Κτήμα Μητραβέλα / Αγιωργίτικο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Νεμέας (από το 1913) και έχει προνομιούχους ιδιόκτητους αμπελώνες. Τα σταφύλια για την ετικέτα Παλιά Αμπελοτόπια προέρχονται από αμπέλια άνω των 40 ετών, με μικρή στρεμματική απόδοση. Αποτέλεσμα, ένα Αγιωργίτικο μεγάλης συμπύκνωσης, με φινέτσα και χαρακτήρα.

ΑΝΤΑΡΗΣ

Κορακοχώρι Ηλείας

Κτήμα Μερκούρη / Αυγουστιάτης - Mourvedre

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μερκούρη έχει ιστορία 150 ετών. Η ετικέτα Αντάρης προέρχεται από πρωτότυπο χαρμάνι της τοπικής ποικιλίας Αυγουστιάτης με το Mourvedre που συναντάμε κυρίως στον γαλλικό Νότο. Πλούσια αρώματα βιολέτας και μπαχαρικών. Μέτριο σώμα, θερμό αλκοόλ και ζωηρό τελείωμα. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΛΑΓΑΡΑ

Άβδηρα Ξάνθης

Κτήμα Βουρβουκέλη / Merlot - Syrah - Παμίτι

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από την ακριτική Ξάνθη ένα ενδιαφέρον χαρμάνι των κοσμοπολίτικων Merlot και Syrah με το τοπικό Παμίτι. Έντονα πορφυρό χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ελαφρά τανικό, με πικάντικο τελείωμα.

ΜΕΘ' ΥΜΩΝ ΟΨΙΜΟ

Ραψάνη Λάρισας

Οινοποιία Ντούγκου / Λημνιώνα - Syrah - Grenache Rouge

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αφήσαμε τελευταία μια σπάνια ελληνική ετικέτα (παράγεται μόνο εξαιρετικές χρονιές) που παρά την υψηλή τιμή της, αξίζει να δοκιμάσετε κάποια στιγμή. Στρεμματική απόδοση 250 kg/στρέμμα από υπερώριμα σταφύλια, με αποτέλεσμα υψηλό αλκοόλ. Βαθύ πορφυρό χρώμα, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων. Πλούσιο και τανικό στο στόμα, προδιαθέτει για μακρές οινοποσίες. Πιθανόν ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί να μην αρέσει σε όλους, όμως σίγουρο είναι ότι θα το θυμάστε για πολύ καιρό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ