5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια

5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια Facebook Twitter
0

Για τους οινόφιλους, το παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι είναι πολλές φορές «βασανιστικό», όσον αφορά την κατανάλωση ερυθρών κρασιών. Συχνά ακούμε τσιτάτα όπως «αν δεν βάλω πουλόβερ, δεν ξεκινάω τα κόκκινα», «τζάκι και ερυθρά πάνε πακέτο» κι ένα σωρό παρόμοια. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο καιρός ψυχραίνει και τα ελαφριά γεύματα δώσουν τη θέση τους σε πλουσιότερες γεύσεις, τότε ένα ερυθρό κρασί πίνεται πιο ευχάριστα. Εμείς σας προτείνουμε 5 ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας άφησαν ιδιαίτερα ευχάριστη «επίγευση». Guest star για το τέλος ένα ροζέ, που θα σας ξεσηκώσει!

ΑΤΜΑ

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο - Μανδηλαριά / 2014

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι δημοφιλής για το Γη & Ουρανός, το μοντέρνο ξινόμαυρο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της ποικιλίας. Το ΑΤΜΑ είναι η νέα του πρόταση, από τον ευφάνταστο συνδυασμό των στιβαρών ποικιλιών ξινόμαυρου και μανδηλαριάς. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με νύξεις δέρματος και πιπεριού. Στο στόμα, μαλακές τανίνες, θερμό αλκοόλ και γεμάτη, φρουτώδης γεύση. Πλεονέκτημα η καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


ΛΑΓΚΥΡΟΣ

Οινοποιία Τσαντίρη / Φωκιανό - Μανδηλαριά / 2014

Τυπικό χαρμάνι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ο Λάγκυρος είναι ένα ρουστίκ ερυθρό με ικαριώτικο χαρακτήρα. Διακριτικά αρώματα κερασιού και αποξηραμένου δαμάσκηνου. Ελαφρύ σώμα, ευχάριστες τανίνες, καλή οξύτητα και επίγευση με κερασένιο τελείωμα.


ΙΝΙΜΑ ΝΕΓΚΟΣΚΑ

Κατώγι Στροφυλιά / Νεγκόσκα / 2015

Νέα μονοποικιλιακή ετικέτα από το ιστορικό κτήμα του Μετσόβου. Η ποικιλία Νεγκόσκα (πήρε το όνομά της από τη λέξη Νεγκούς, όπως ονομάζεται στα σλάβικα η Νάουσα) χρησιμοποιείται σε χαρμάνια για να μαλακώνει την τραχύτητα του ξινόμαυρου. Η παραγωγή της είναι περιορισμένη και σπάνια τη συναντάμε μόνη της. Φρεσκάδα και φρουτώδης χαρακτήρας, με μαλακές τανίνες και ήπια οξύτητα.


ΛΗΜΝΕΟΝ

Κτήμα Πόρτο Καρράς / Λημνιό / 2013

Αρχαία ελληνική ποικιλία, που το όνομά της μαρτυρά την προέλευσή της από το όμορφο νησί του Αιγαίου (στη Λήμνο, όπου ονομάζεται Καλαμπάκι). Εδώ και αιώνες καλλιεργείται επίσης στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι σημαντικοί αμπελώνες με λημνιό υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Καρρά βρίσκονται στην περιοχή όπου σμίγει το όρος Μελίτωνας με το Αιγαίο. Στη μύτη, πικάντικα αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών. Στόμα πλούσιο, με μαλακές τανίνες, ήπια οξύτητα κι ευχάριστο τελείωμα.


ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Οινοποιείο Ακριώτου / Pinot Noir / 2015

Οι προτάσεις της κοσμοπολίτικης ποικιλίας από ελληνικά αμπελοτόπια είναι λιγοστές και πάντα έχουμε να κάνουμε με κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι. Η οινολόγος Βασιλική Ακριώτου, με σταφύλια από την ορεινή Αιγιαλεία, τόλμησε ένα Pinot Noir δεξαμενής και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φίνο.
 


LE ROSE' natural

Κτήμα Λίγα / Ξινόμαυρο / 2014

«Natural wines» είναι τα κρασιά που προέρχονται από βιολογική (τουλάχιστον) καλλιέργεια και φυσική οινοποίηση, στα οποία έχουν προστεθεί δηλαδή μαγιά, ένζυμα κ.λπ. Επιπλέον, έχουν χαμηλά ή καθόλου θειώδη – η συγκεκριμένη ετικέτα έχει 15 mg/l, έναντι 210 mg/l που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικογένεια Λίγα από την Πέλλα εφαρμόζει τη μέθοδο Permaculture Masanobu Fukuoka (φυσική αειφόρος καλλιέργεια), αναζητώντας, με φυσικές μεθόδους, πλούτο στο σταφύλι. Παιχνιδιάρικο frisante (από σάκχαρα που ζύμωσαν στη φιάλη), με διακριτικά αρώματα φράουλας, νύξεις ορυκτότητας και ώριμου σταφυλιού. Στο στόμα, μέτρια οξύτητα και ελαφρά τανικό. Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε αυτή την ετικέτα, μια και η μεγαλύτερη ποσότητα από τον περιορισμένο αριθμό φιαλών εξάγεται, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο να γευτείτε αυτό το νόστιμο κρασί.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ