Σε πρόσφατο άρθρο μας γράψαμε ότι το «πρώτο τρίμηνο του έτους είναι η χαρά του οινόφιλου» και το εννοούμε. Γι' αυτό, απαλλαγμένοι από ταμπού και προκαταλήψεις, σας προτείνουμε 5 μονοποικιλιακά κρασιά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, για να γνωρίσετε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Κι ενώ από κοινωνικοπολιτικής πλευράς μαζεύονται μαύρα σύννεφα στον πλανήτη, εμείς παραμένουμε αιθεροβάμονες πίνοντας κρασί!

 

MADEIRA SERCIAL 10 YEARS OLD

Madeira, Πορτογαλία

Henriques & Henriques / Sercial

5 υπέροχα κρασιά του κόσμου
Στη Madeira καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sercial, Verdelho, Bual, Malvasia και Negra Mole, οι οποίες καθορίζουν το στυλ των κρασιών. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Τα νησιά της Madeira ανήκουν στην Πορτογαλία, αν και γεωγραφικά βρίσκονται απέναντι από τις ακτές της βορειοδυτικής Αφρικής. Η λέξη «Madeira» μας θυμίζει, λανθασμένα, γλυκά κρασιά (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το ισπανικό sherry), μια και στην Ελλάδα αγαπάμε το πετιμέζι. Όμως όχι, στη Madeira καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sercial, Verdelho, Bual, Malvasia και Negra Mole, οι οποίες καθορίζουν το στυλ των κρασιών. Παράγονται από κρασιά ξηρά έως πληθωρικά γλυκά, πάντα ενισχυμένα. Το Sercial που προτείνουμε είναι ένα παλαιωμένο ξηρό κρασί που πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ, με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Ένα ιδανικό ποτήρι, λοιπόν, πριν ξεκινήσετε ένα λουκούλλειο γεύμα.

 

SAUVIGNON BLANC ESTATE SERIES

Santiago, Χιλή

Vina Errazuriz / Sauvignon Blanc / 2015

5 υπέροχα κρασιά του κόσμου
Ένα υπέροχο Sauvignon Blanc από τις πεδιάδες της οροσειράς Aconcagua. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Καθώς η «κόντρα» μεταξύ Γαλλίας και Νέας Ζηλανδίας για το ποιος έχει το καλύτερο Sauvignon Blanc (συμπαθείς οι Νεοζηλανδοί, όμως εμείς παραμένουμε γαλλόφιλοι) καλά κρατεί, το outsider της κοσμοπολίτικης ποικιλίας έρχεται από τη Χιλή. Ένα υπέροχο Sauvignon Blanc από τις πεδιάδες της οροσειράς Aconcagua, με εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων και ροδάκινου, τραγανή οξύτητα και φρεσκάδα. Και όλα αυτά, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.

 

SYLVANER LES VIEILLES VIGNES

Alsace, Γαλλία

Domaine Ostertag / Sylvaner / 2015

5 υπέροχα κρασιά του κόσμου
Ο André είναι ένας παθιασμένος οινοποιός με ευρύ ορίζοντα σκέψης, ο οποίος αντανακλάται πλήρως στα κρασιά του. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Στα 21 του χρόνια ο André Ostertag, ένας από τους πιο δυναμικούς και αξιόλογους παραγωγούς της Αλσατίας σήμερα, αναλαμβάνει το κτήμα του πατέρα του. Το 1998 εφαρμόζει βιοδυναμική καλλιέργεια στο 100% του κτήματος, αποκλείοντας οποιαδήποτε χρήση χημικών σκευασμάτων και επιβάλλοντας ένα είδος «μαλακής οινοποίησης» με επίκεντρο την καλή ποιότητα σταφυλιού. Ο André είναι ένας παθιασμένος οινοποιός με ευρύ ορίζοντα σκέψης, ο οποίος αντανακλάται πλήρως στα κρασιά του. Το συγκεκριμένο κρασί ανήκει στη σειρά «κρασιά του φρούτου» και σκοπός του είναι να εκφράσει τον βασικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Αυτό το Sylvaner, από κλήματα ηλικίας 30 έως 70 ετών, πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι το καλύτερο της περιοχής. Ντελικάτο, ξηρό, με νότες πράσινου μήλου, τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

 

CASANUOVA DI NITTARDI CHIANTI CLASSICO

Tuscany, Ιταλία

Fattoria Nittardi / Sangiovese / 2012

5 υπέροχα κρασιά του κόσμου
Μια εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας Sangiovese, από την καρδιά της Τοσκάνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το έχουμε γράψει επανειλημμένα, ο «παλαιός κόσμος», σε ό,τι αφορά το κρασί, έχει ορισμένες ιστορίες που όσο και να τις αποφεύγεις, είναι αδύνατον να μη σε επηρεάζουν. Το Κτήμα Nittardi αρχικά ήταν ένας αμυντικός πύργος στην Τοσκάνη. Τον 16ο αιώνα θα γίνει η κατοικία του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Michelangelo Buonarroti, ο οποίος, την περίοδο που ζωγράφιζε την Cappella Sistina, γράφει χαρακτηριστικά στον ανιψιό του: «Προτιμώ δύο βαρέλια κρασιού από το κτήμα, παρά 8 πουκάμισα!».

Αιώνες αργότερα, το κτήμα αναλαμβάνουν ο εκδότης και γκαλερίστας από τη Φρανκφούρτη Peter Femfert και η σύζυγός του −ιστορικός από τη Βενετία− Stefania Canali. Το ζευγάρι ανακατασκευάζει πλήρως το Nittardi με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα, μετατρέποντάς το σε ένα boutique οινοποιείο με μοντέρνο κελάρι και καλλιτεχνικές πινελιές.

Το Casanuova di Nittardi Chianti Classico είναι ένα μονοποικιλιακό Sangiovese από τον επιλεγμένο αμπελώνα Vigna Doghessa, στην περιοχή Castellina του Chianti. Από το 1981, η συγκεκριμένη ετικέτα αποτελεί φόρο τιμής στον Michelangelo, καθώς φιλοτεχνείται κάθε χρόνο από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη, όπως οι Hundertwasser, Horst Janssen, Giuliano Ghelli, Yoko Ono, Mimmo Paladino, Günter Grass, Dario Fo, Karl Otto Götz, Alain Clément, Hsiao Chin κ.λπ. Μια εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας Sangiovese, από την καρδιά της Τοσκάνης.

 

ARBOIS TROUSSEAU SINGULIER

Jura, Γαλλία

Benedicte & Stephane Tissot / Trousseau / 2015

5 υπέροχα κρασιά του κόσμου
Εάν είστε έτοιμοι για «δύσκολη πίστα», προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την ερυθρή ποικιλία Trousseau. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το Jura είναι περιοχή της ανατολικής Γαλλίας, μεταξύ Βουργουνδίας (επίσης Γαλλία) και Ελβετίας. Οι αμπελώνες βρίσκονται ανάμεσα σε πυκνά δάση και λίμνες. Το κλίμα μοιάζει αρκετά με της Βουργουνδίας, μόνο που ο χειμώνας στο Jura είναι ψυχρότερος. Η περιοχή είναι διάσημη για ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί που ονομάζεται Vin Jaune (κίτρινο κρασί) από την τοπική ποικιλία Savagnin. Πρόκειται για ένα λευκό οξειδωτικής παλαίωσης, προϊόν επίπονης και πολύχρονης προσπάθειας. Επίσης, η περιοχή είναι γεμάτη κρασιά προέλευσης (Arbois, L' Etoile, Cotes du Jura, Chateau Challon) από λευκές και ερυθρές ποικιλίες, ο χαρακτήρας των οποίων ξεσηκώνει του οινόφιλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εάν είστε έτοιμοι για «δύσκολη πίστα», προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την ερυθρή ποικιλία Trousseau, η οποία καλλιεργείται μόνο στο 5% των αμπελιών του Jura. Βαθύ χρώμα, θερμό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα και νότες ορυκτότητας είναι τα χαρακτηριστικά της. Αν όλα τα παραπάνω σας κινούν την περιέργεια για μια διαφορετική οινική εμπειρία, τολμήστε!