Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
0
Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Aυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου.

Το Αθηναϊκό street food οργανώνεται και περνά στην επίθεση. Αυτό το μήνυμα παίρνεις όταν δοκιμάσεις το slow food served fast του Tortuga που μόλις άναψε τις φωτιές του στο Παγκράτι. Εδώ το φαγητό του δρόμου ανεβαίνει επίπεδο. Όχι λόγω μεγέθους ή εξεζητημένης προσέγγισης. Αλλά γιατί αυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου. Αν είσαι λάτρης του τυλιχτού- οποιουδήποτε ή και όλων των τυλιχτών που κυκλοφορούν στις κουζίνες και στους δρόμους του κόσμου- δεν μπορείς παρά να «προσκυνήσεις» την κουζίνα του Tortuga. Από τα αραβικά φαλάφελ ως τα ελληνικά σουβλάκια, από τις μεξικάνικες τορτίγιες ως τα ινδικά ντόσα και τα ιταλοαμερικάνικα στρόμπολι, τα τυλιχτά παίρνουν θέση στην κορυφή της πυραμίδας των φαγητών του δρόμου. Οπαδός αυτή της άποψης είναι και ο άνθρωπός που έφτιαξε το μικρό μαγαζί του Παγκρατίου. Ο Κωστής Γρυμάνης, βιολόγος, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και λάτρης της υγιεινής διατροφής μέσα από τα ταξίδια του γνώρισε το φαγητό του δρόμου και αποφάσισε με το μαγαζί του να μας δώσει την δική του άποψη. Την σύνθεση και την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο σεφ Μάρκο Ρόσι ενώ στην ανοιχτή κουζίνα δουλεύουν τρία άτομα.

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.

Εδώ θα βρεις μόνο, ή σχεδόν μόνο, τυλιχτά. Το μυστικό βρίσκεται στην χειροποίητη τορτίγια που φτιάχνεται την στιγμή που θα την ζητήσεις. Είναι ίσως από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει, ταυτόχρονα τραγανή και αφράτη. Όμως η ελκυστικότητα του φαγητού δεν περιορίζεται στο τύλιγμα. Το περιεχόμενο είναι φρέσκο, πλούσιο και γευστικό. Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο (4,5€). Κάθε μπουκιά ήταν μια έκρηξη δροσιάς και ευωδιάς στον ουρανίσκο. Οι μανιταροκεφτέδες (4,5€) φτιαγμένοι με τρία είδη μανιταριών μαγειρεμένα σε κρασί με άφθονα μυρωδικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πράσινη σαλάτα και ντοματίνια αποκάλυπταν βελούδινη υφή και μεστή γήινη γεύση. Δεν ήθελες να τελειώσουν. Το tagine μοσχάρι (5,6€) ψιλοκομμένο ήρθε μαγειρεμένο με μαροκινά μπαχαρικά και τζίντζερ με πράσινη σαλάτα που δρόσιζε την κάθε μπουκιά και με πικάντικη επίγευση. Ένα ταξίδι στην κουζίνα της βόρειας Αφρικής. Πληθωρική ήταν και η πανσέτα (5,20€) μαριναρισμένη σε μπαλσάμικο, σόγια, μέλι και τζίντζερ που συνοδευόταν από stir-fry λαχανικά, μαγιονέζα από στρείδια, κάσιους, σουσάμι και πινελιές από φρέσκο κόλιανδρο. Θα βρείς ακόμη τυλιχτά με κεμπάπ με αρνί- μοσχάρι και κοτόπουλο με curry. Όλα ήρθαν αριστοτεχνικά τυλιγμένα στην χειροποίητη τορτίγια. Εκτός τυλιχτού υπάρχουν οι τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με την φλούδα τους σερβιρισμένες σε λευκή χάρτινη σακούλα παρέα με γλυκοκατευρή σάλτσα και σούπα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα χειροποίητα τσιπς από τορτίγια (1,2€) ενισχυμένα με μπαχαρικά και συνοδεία σάλτσες που φτιάχνουν μόνοι τους. Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.

☛ Tortuga, Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, 2130307620.

 

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ