Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
0
Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Aυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου.

Το Αθηναϊκό street food οργανώνεται και περνά στην επίθεση. Αυτό το μήνυμα παίρνεις όταν δοκιμάσεις το slow food served fast του Tortuga που μόλις άναψε τις φωτιές του στο Παγκράτι. Εδώ το φαγητό του δρόμου ανεβαίνει επίπεδο. Όχι λόγω μεγέθους ή εξεζητημένης προσέγγισης. Αλλά γιατί αυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου. Αν είσαι λάτρης του τυλιχτού- οποιουδήποτε ή και όλων των τυλιχτών που κυκλοφορούν στις κουζίνες και στους δρόμους του κόσμου- δεν μπορείς παρά να «προσκυνήσεις» την κουζίνα του Tortuga. Από τα αραβικά φαλάφελ ως τα ελληνικά σουβλάκια, από τις μεξικάνικες τορτίγιες ως τα ινδικά ντόσα και τα ιταλοαμερικάνικα στρόμπολι, τα τυλιχτά παίρνουν θέση στην κορυφή της πυραμίδας των φαγητών του δρόμου. Οπαδός αυτή της άποψης είναι και ο άνθρωπός που έφτιαξε το μικρό μαγαζί του Παγκρατίου. Ο Κωστής Γρυμάνης, βιολόγος, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και λάτρης της υγιεινής διατροφής μέσα από τα ταξίδια του γνώρισε το φαγητό του δρόμου και αποφάσισε με το μαγαζί του να μας δώσει την δική του άποψη. Την σύνθεση και την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο σεφ Μάρκο Ρόσι ενώ στην ανοιχτή κουζίνα δουλεύουν τρία άτομα.

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.

Εδώ θα βρεις μόνο, ή σχεδόν μόνο, τυλιχτά. Το μυστικό βρίσκεται στην χειροποίητη τορτίγια που φτιάχνεται την στιγμή που θα την ζητήσεις. Είναι ίσως από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει, ταυτόχρονα τραγανή και αφράτη. Όμως η ελκυστικότητα του φαγητού δεν περιορίζεται στο τύλιγμα. Το περιεχόμενο είναι φρέσκο, πλούσιο και γευστικό. Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο (4,5€). Κάθε μπουκιά ήταν μια έκρηξη δροσιάς και ευωδιάς στον ουρανίσκο. Οι μανιταροκεφτέδες (4,5€) φτιαγμένοι με τρία είδη μανιταριών μαγειρεμένα σε κρασί με άφθονα μυρωδικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πράσινη σαλάτα και ντοματίνια αποκάλυπταν βελούδινη υφή και μεστή γήινη γεύση. Δεν ήθελες να τελειώσουν. Το tagine μοσχάρι (5,6€) ψιλοκομμένο ήρθε μαγειρεμένο με μαροκινά μπαχαρικά και τζίντζερ με πράσινη σαλάτα που δρόσιζε την κάθε μπουκιά και με πικάντικη επίγευση. Ένα ταξίδι στην κουζίνα της βόρειας Αφρικής. Πληθωρική ήταν και η πανσέτα (5,20€) μαριναρισμένη σε μπαλσάμικο, σόγια, μέλι και τζίντζερ που συνοδευόταν από stir-fry λαχανικά, μαγιονέζα από στρείδια, κάσιους, σουσάμι και πινελιές από φρέσκο κόλιανδρο. Θα βρείς ακόμη τυλιχτά με κεμπάπ με αρνί- μοσχάρι και κοτόπουλο με curry. Όλα ήρθαν αριστοτεχνικά τυλιγμένα στην χειροποίητη τορτίγια. Εκτός τυλιχτού υπάρχουν οι τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με την φλούδα τους σερβιρισμένες σε λευκή χάρτινη σακούλα παρέα με γλυκοκατευρή σάλτσα και σούπα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα χειροποίητα τσιπς από τορτίγια (1,2€) ενισχυμένα με μπαχαρικά και συνοδεία σάλτσες που φτιάχνουν μόνοι τους. Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.

☛ Tortuga, Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, 2130307620.

 

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM