Αυθεντικό street food

Αυθεντικό street food Facebook Twitter
0
Αυθεντικό street food Facebook Twitter
Ανοιχτή κουζίνα, ξύλινα έπιπλα και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές, με το ροζ χρώμα να δίνει τον τόνο ακόμα και στις χαρτοπετσέτες... Φωτό:Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

Όταν το ασιατικό φαγητό βγαίνει από τις μεγάλες κουζίνες και τις πολυτελείς σάλες της κοσμικότητας, επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε, στον «δρόμο» και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών διατροφής, τότε το αποτέλεσμα που προκύπτει είμαι κάτι τόσο αυθεντικό, προσιτό, άνετο και νόστιμο, όπως το ολοκαίνουργιο Momo της Γλυφάδας. Το ίδιο το εστιατόριο αυτοσυστήνεται ως asian street food και την προσέγγισή του αυτή υποστηρίζει με κάθε τρόπο, με τις γεύσεις του, τον χώρο του, τις τιμές του. Ο χώρος του Momo είναι όσο πιο απλός μπορεί να γίνει. Ανοιχτή κουζίνα, ξύλινα έπιπλα και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές, με το ροζ χρώμα να δίνει τον τόνο ακόμα και στις χαρτοπετσέτες, ξύλινοι πάγκοι στο πεζοδρόμιο. Δημιουργοί του εστιατορίου είναι δύο νέοι σεφ ασιατικής καταγωγής, ο Τόνι Βρατσάνος και ο Δημήτρης Liem, οι οποίοι, πριν αποφασίσουν να κάνουν τη δική τους επιχειρηματική προσπάθεια, δούλεψαν για αρκετά χρόνια στις κουζίνες μεγάλων εστιατορίων ανά τον κόσμο. Η εμπειρία τους και η τεχνική τους κατάρτιση δένουν ιδανικά με την παράδοση και αυτό το διαπιστώνεις στα πιάτα τους, τα οποία, παρεμπιπτόντως, τα έχει γευτεί και ο περίφημος Nobu που επισκέφθηκε το μαγαζί. «Είναι γεύσεις που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια και την κουζίνα της μαμάς μας», λέει ο Δημήτρης όταν τον ρωτάς για το είδος της κουζίνας που προσφέρει το Momo, και συνεχίζει «θέλουμε ο κόσμος να μάθει, εκτός από το σούσι, και τις ιαπωνικές σπιτικές γεύσεις. Σύντομα θα προστεθούν στο μενού και πιάτα από Ινδονησία και Ταϊλάνδη. Φαγητό προσιτό σε όλους σε ποιότητα εστιατορίου». Εδώ μην περιμένεις τραπεζομάντιλα και σερβίτσια. Θα χρησιμοποιήσεις χάρτινα και πλαστικά μπολ, πλαστικά πιρούνια και ποτήρια και κλασικά τσοπ στικς μιας χρήσης. Όμως ο πρώτος λόγος δεν ανήκει στην art de la table και στα ακριβά σκεύη αλλά στο περιεχόμενο.

Αυθεντικό street food Facebook Twitter
Η πράσινη σαλάτα απογειώνεται με ένα dressing που φτιάχνουν στο Momo με ταχίνι... Φωτό:Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

Όταν δοκιμάζεις τις πρώτες μπουκιές από το φαγητό, αφήνεσαι να παρασυρθείς από τις γεύσεις, που είναι μεστές, πλούσιες και πολυεπίπεδες, όπως αυτές που μόνο όσοι γνωρίζουν καλά την ασιατική κουζίνα μπορούν να πετύχουν. Η πράσινη σαλάτα (€3) απογειώνεται με ένα dressing που φτιάχνουν στο Momo με ταχίνι, πόνζου, σιρόπι βανίλιας, λάδι τρούφας και στεφανώνεται με φούντα τηγανισμένου ψιλοκομμένου πράσου. Τα ποπ-κορν γαρίδας (€8) δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από πολύ ακριβότερες αντίστοιχες προσεγγίσεις που σερβίρουν τα εξευγενισμένα ασιατικά εστιατόρια της Αθήνας. Το αλεύρι mix tempura αγκαλιάζει τις γαρίδες πριν περάσουν από το τηγάνι. Γεύεσαι ένα απολύτως τραγανό αποτέλεσμα, ακόμα και όταν αυτό βυθίζεται σε μια spicy μαγιονέζα, αρωματισμένη με σκόρδο και τσίλι. Πλούσια είναι η γεύση της πατατοκροκέτας (€1,50), ενισχυμένης με κομματάκια κιμά και περιχυμένης με σάλτσα από σόγια, μυρωδικά και ξίδι. Τα νουντλ με μοσχάρι (€8) ήταν άψογα βρασμένα και η πλούσια σάλτσα τους σε παρέπεμπε σε γεύσεις ταυτόχρονα οικείες και μακρινές. Ιδανικό στο τηγάνι ήταν το κοτόπουλο –απόλυτα τραγανή κρούστα που διατηρούσε την εσωτερική τρυφερότητα–, το οποίο συνοδευόταν στο πιάτο με ρύζι ατμού και ένα ασύλληπτο κάρι λαχανικών (€8) που αποκάλυπτε εξαιρετική τεχνική στην παρασκευή του. Το μενού είναι μικρό, αλλά καθημερινά μπορείς να βρεις πιάτα ημέρας που σε παραπέμπουν ευθέως σε ασιατικούς δρόμους. Ακόμη και αν δεν είσαι φανατικός της street food προσέγγισης στο φαγητό, το Momo θα σε «αναγκάσει» να πας και να ξαναπάς για να γευτείς την κουζίνα του. Οι γεύσεις του είναι εθιστικές και οι τιμές του επιτρέπουν τακτική επίσκεψη.

Momo Asian street food, Αρτέμιδος 1, πλ. Εσπερίδων, 210 8942114.

Αυθεντικό street food Facebook Twitter
Oι ξύλινοι πάγκοι στον εξωτερικό χώρο του Μomo... Φωτό:Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ