Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Facebook Twitter
Πόσο συχνά τρώτε σε πορτοκαλί και ροζ σάλες; Όχι πολύ, όμως μπορείτε να το κάνετε πλέον στα δύο μικρά δωμάτια του Dear Manouka με τις βαριές κουρτίνες, τους βελούδινους καναπέδες και τα μεταλλικά καθίσματα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Παρότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καλλιμάρμαρο και μερικά βήματα από τη λεωφόρο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο μικρός πεζόδρομος της οδού Ηρώνδα νομίζω πως παραμένει ακόμα άγνωστος σε πολλούς – σίγουρα μοιάζει λες και γύρω του δεν υπάρχουν κίνηση και πιάτσες εξόδου, κρατάει ακόμα μια ησυχία μέσα στο Παγκράτι με την έντονη ζωή. Εκεί, λοιπόν, στέκεται μέχρι σήμερα ένα νεοκλασικό σπίτι του 1890, κομψό και καλοδιατηρημένο.

Αυτό το παλιό σπίτι-ζωντανό μνημείο μιας άλλης Αθήνας κάποιοι το διαμόρφωσαν  έτσι ώστε να μας κάνουν να νιώσουμε έκπληξη περνώντας την πόρτα του. Φτάνοντας στον αριθμό 8 του δρόμου και αντικρίζοντας το γαλαζο-γκρι κτίριο, δεν προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό που μας περιμένει στο εσωτερικό του, εκεί δηλαδή όπου πλέον λειτουργεί ένα wine bar-restaurant.

Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα του Dear Manouka είναι γιατί την άνοιξη του 2021 το wine bar του Manouka εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην καρδιά του κέντρου, στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia. Αυτήν τη φορά μάς επανασυστήνεται με ένα concept που θα κερδίσει περισσότερο όσους κατοικούν σε αυτή την πόλη, μένουν στο ευρύτερο κέντρο της ή πίνουν συχνά τα ποτά τους σε αυτό και, σε αντίθεση με τους επισκέπτες του, έχουν δει τόσες φορές τον βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα που μάλλον δεν αναζητούν συχνά μαγαζιά με αυτήν τη θέα – ανήκω κι εγώ σε αυτούς.

Aν έχετε ακούσει καλά λόγια για το πρώτο Manouka του Μάνου Στρατάκη, τώρα υπάρχει και ένα δεύτερο, πιο χαλαρό και fun, που μπαίνει σε περισσότερο διεθνή μονοπάτια, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα που ξεκινά από την εικόνα του και φτάνει μέχρι το φαγητό του.

CHECK ΣΑΒΒΑΤΟ Dear Manouka: To νέο wine bar - restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υπάρχει αυτή η κατηγορία Αθηναίων η οποία με το που ακούει «ταράτσα» σκέφτεται αμέσως «τουριστικό μαγαζί», πόσο μάλλον όταν ακούει «rooftop σε ξενοδοχείο». Και η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με τον αριθμό τους, λίγες είναι εκείνες που καταφέρνουν τελικά να μας απευθύνονται και να μας κερδίζουν. Aν, λοιπόν, έχετε ακούσει καλά λόγια για το πρώτο Manouka του Μάνου Στρατάκη, τώρα υπάρχει και ένα δεύτερο, πιο χαλαρό και fun, που μπαίνει σε περισσότερο διεθνή μονοπάτια, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα που ξεκινά από την εικόνα του και φτάνει μέχρι το φαγητό του.

Αφού, λοιπόν, η εξωτερική του εικόνα βρίσκεται σε ωραία αντίθεση με την εσωτερική, θα ξεκινήσω από το interior design, το οποίο έχει την υπογραφή του Studiomateriality που ξέρει πώς να διαμορφώνει έναν χώρο ώστε να μην περνάει απαρατήρητος.

Oι γύψινες διακοσμητικές λεπτομέρειες στην οροφή και τα παραδοσιακά, πολύχρωμα τσιμεντοπλακάκια στο πάτωμα, τα πιο ωραία στοιχεία του κτιρίου δηλαδή, διατηρήθηκαν και πλέον αναδεικνύονται από τα έντονα και ζεστά χρώματα που επιλέχθηκαν – συνυπάρχουν με τα διαφορετικά μοτίβα και υφές που διαμορφώνουν τη μαξιμαλιστική εικόνα του εστιατορίου.

Πόσο συχνά τρώτε σε πορτοκαλί και ροζ σάλες; Όχι πολύ, όμως μπορείτε να το κάνετε πλέον στα δύο μικρά δωμάτια του Dear Manouka με τις βαριές κουρτίνες, τους βελούδινους καναπέδες και τα μεταλλικά καθίσματα. Τα ελάφια της ρετρό και custom νατουραλιστικής ταπετσαρίας του θα τα συναντήσετε και σε άλλα σημεία του χώρου: αποτελούν κομμάτι του σχεδιασμού της μπάρας, το περίγραμμα του κεφαλιού τους έγινε σκεύος για να σερβίρονται amuse bouche αλλά και ένα άκρως εντυπωσιακό φωτιστικό στην οροφή ενός από τα δωμάτια.

Dear Manouka: To νέο wine bar - restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Facebook Twitter
Tατάκι μοσχάρι με καπνιστή miso, yucca και λάδι γαρίδας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ελάφι αυτό έδωσε την έμπνευση στον Στάθη Χρηστίδη να σερβίρει ένα ταρτάρ από αυτό με μοβ shiso (γιαπωνέζικη μέντα) και λίπος από wagyu. Ο νεαρός και πολύ ταλαντούχος σεφ του Dear Manouka έχει στήσει ένα μενού με exotic και fusion διάθεση, με την κουζίνα δηλαδή που ξέρει καλά και τον παθιάζει.

Έχει θητεύσει δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη και στον Δημήτρη Κατριβέση, όταν εργαζόταν στο λονδρέζικο Mazi έκανε τα ρεπό του στο αγαπημένο του σουσάδικο και εκεί κόλλησε με την ιαπωνική κουζίνα, ταξίδεψε για να δει διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες, ενθουσιάστηκε με τη σχέση που έχουν οι Ισπανοί με το φαγητό όταν βρέθηκε στη Σαλαμάνκα και το Βαγιαδολίδ.

Κάποια στιγμή είχε πάρει την απόφαση να μετακομίσει και να εργαστεί στο Μαϊάμι, αλλά όταν δεν άντεξε τους ρυθμούς του τα παράτησε όλα, πήρε το φέρι για να περάσει έξι μήνες στις Μπαχάμες χωρίς κινητό, δουλεύοντας σε street grills και μπαρ πάνω στη θάλασσα. Εκεί βρήκε τον εαυτό του, όπως λέει, κατανάλωνε μπόλικη σάλτσα με ταμάρινδο, κύμινο, μάνγκο και τσίλι την οποία θα δοκιμάσετε στο άψογο και αφράτο bao bun που φτιάχνει με μπιφτέκι από κατσίκι, αγγούρι πίκλα με έντονο ξίδι και αψάδα από πιπέρι σετσουάν.

Dear Manouka: To νέο wine bar - restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Facebook Twitter
Tο άψογο και αφράτο bao bun με μπιφτέκι από κατσίκι αγγούρι πίκλα με έντονο ξίδι και αψάδα από πιπέρι σετσουάν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το μενού του Dear Manouka είναι μετρημένο, γεμάτο ετερόκλητα, αλλά ταιριαστά παντρέματα, είναι ιντριγκαδόρικο. O Στάθης Χρηστίδης προλογίζει το μενού με ένα χειροποίητο καρβέλι ψωμιού που το σπάμε με το χέρι, το αλείφουμε με το δικό του βούτυρο και το βουτάμε σε βιολογικό ελαιόλαδο αρωματισμένο με φρέσκια ρίγανη. Στη συνέχεια προσφέρει, μεταξύ άλλων, καμαμπέρ με μάνγκο, πιπέρι σετσουάν και εγχώρια τρούφα εποχής, τατάκι μοσχάρι με καπνιστή miso, yucca και λάδι γαρίδας, αχνιστά μύδια με μια dijon αρωματισμένη με cranberries, ενώ η αχινομακαρονάδα γίνεται με undon noodles.

Θα βρείτε και παναρισμένες γαρίδες με mojo verde, κινέζικο λάχανο και τσίλι αλλά και πρόβατο παϊδάκι με γραβιέρα, χαρούπι, πατάτα. Όσο για το επιδόρπιο, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου έχει δημιουργήσει γλυκά ελαφριά, δροσιστικά και ισορροπημένα που θα σας μείνουν, όπως το κρεμώδες ρυζόγαλο με τα κόκκινα φρούτα, ο αφρός από κανέλα και εσπεριδοειδή μαζί με ένα παγωτό κανέλα. 

Για καθένα από τα παραπάνω πιάτα θα βρείτε στην οινική λίστα που έχει επιμεληθεί ο Σωκράτης Βρακάς και από ένα ποτήρι να το συνοδεύσετε. Ογδόντα ετικέτες κρασιού, δουλειές από τον διεθνή αμπελώνα, από την Ευρώπη, τον Νέο Κόσμο αλλά και ντόπιες, είκοσι περίπου ποτήρια τα οποία θα εναλλάσσονται και ένα καλά κρυμμένο κελάρι το οποίο μπορούν να επισκεφθούν όσοι θέλουν να επενδύσουν σε πιο δυσεύρετες προτάσεις για το γεύμα τους συνθέτουν την οινική πρόταση αυτού του καινούργιου wine bar - restaurant.

Dear Manouka: To νέο wine bar - restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dear Manouka: To νέο wine bar - restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Facebook Twitter
Για καθένα από τα παραπάνω πιάτα θα βρείτε στην οινική λίστα που έχει επιμεληθεί ο Σωκράτης Βρακάς και από ένα ποτήρι να το συνοδεύσετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν απολαμβάνετε να τρώτε στην μπάρα, μπορείτε να το κάνετε στο Dear Manouka, εκεί δηλαδή όπου Γιάννης Πισσάς κάνει τα δικά του ευφάνταστα twists σε κλασικές κοκτέιλ συνταγές. Στην παραλλαγή του για το Old Fashioned αξιοποιεί την τεχνική του fat washing, βρίσκουμε λίπος γκουαντσιάλε, σιρόπι σφενδάμου και αρωματικά bitters, το Negroni του είναι μαγειρεμένο με κεράσι, στο χείλος του ποτηριού της μαργαρίτας σας θα γευτείτε καπνιστό αλάτι και τριμμένο καλαμπόκι – πάει άψογα με το bao bun. Οι λάτρεις του gin tonic θα βρείτε τρία perfect σερβιρίσματά του, ενώ, αν ψάχνετε το ιδανικό ποτό για να κλείσετε το γεύμα σας, επιλέξτε το Rioja Sour.

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 210 7293628

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

47’ λεπτά με την Paisley Tara Kennett

Paisley Tara Kennett / «Ο καλός σομελιέ οφείλει να τους κάνει όλους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι»

Το πιο πιθανό είναι ότι οι σομελιέ θα είναι οι επόμενοι σταρ της αθηναϊκής εστίασης και εμείς μιλήσαμε με μία από εκείνους που διαμορφώνουν αυτήν τη στιγμή την άποψη που έχει η πόλη για το κρασί. Η general manager του Pharaoh, που μαγεύτηκε απ’ όσα δίνει ο ελληνικός αμπελώνας, εξηγεί γιατί η φιλοξενία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καριέρα και όχι ως κάτι ευκαιριακό, ενώ μας προτείνει να δοκιμάσουμε να συνδυάσουμε τη λιπαρότητα μιας γαλατόπιτας με την οξύτητα μια σαμπάνιας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου

Γεύση / Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Σε έναν χώρο με αναφορές στα φινιστρίνια των αεροπλάνων και στην Μπαουχάους χρωματική παλέτα τρώμε old school brunch με ποιοτικό καφέ το πρωί, fun dining πιάτα το βράδυ και πίνουμε κλασικά κοκτέιλ. Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στην πλατεία Μεσολογγίου, μάλλον ήρθε η ώρα να την αναζητήσετε στον χάρτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
 Pharaoh: Τρώγοντας στο wine-bar restaurant που δικαίως συζητάει όλη η Αθήνα 

Γεύση / Pharaoh: Τρώγοντας στο wine-bar restaurant που δικαίως συζητάει όλη η Αθήνα 

Τώρα που δοκιμάσαμε ένα φαγητό χωριάτικο στην πιο ατόφια εκδοχή του, πίνοντας φυσικά κρασιά και ακούγοντας eclectic μουσική από βινύλια, καταλάβαμε πως το Pharaoh ήρθε για να επηρεάσει την έξοδο της πόλης. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ