Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Η πλατεία Μεσολογγίου γίνεται η απόλυτη πρόταση για καφέ και εργασία στον ήλιο, για πρωινό και άραγμα όλες τις ώρες της μέρας. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
0

Αν ανήκετε στη γενιά των old millennials, τότε μπορεί και να περιμένατε ως παιδιά το πρωί του Σαββάτου για να παρακολουθήσετε το «Moero! Top Striker» ή «Goal», όπως το μάθαμε εδώ στις αρχές των '90s, μια ιαπωνική τηλεοπτική σειρά anime σαράντα εννιά επεισοδίων, η ιστορία μιας ερασιτεχνικής παιδικής ομάδας ποδοσφαίρου που όμως κατάφερε να αγωνιστεί και σε επίσημο τουρνουά. Πρωταγωνιστής ήταν ο Βενιαμίν, μέγας μπαλαδόρος, που με το «σουτ του αετού» καθόριζε το αποτέλεσμα των περισσότερων αγώνων.

Εκτός του ότι ήταν ένας από τους φανατικούς του συγκεκριμένου anime, o Δημήτρης Τσιάκκας είναι ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογένειάς του, αλλά δεν μεγάλωσε ποτέ, όπως λέει, έμεινε για πάντα ο βενιαμίν της ή, τουλάχιστον, έτσι νιώθει. Γι’ αυτό και έδωσε αυτό το όνομα στη νέα άφιξη του Παγκρατίου που δημιούργησε μαζί με τον Θωμά Πούλο.

Οι δυο τους γνωρίζουν την έξοδο της Αθήνας από μέσα, έχουν εργαστεί σε αυτήν για χρόνια, τον πρώτο μπορεί να τον είχατε πετύχει τελευταία στο Kobra της Ναυαρίνου, τον δεύτερο στο Monsieur Cannibale.

Η μπάρα του Βενιαμίν είναι μία από τις πιο ωραίες που παίζουν αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, εκμεταλλεύτηκαν το βάθος του μαγαζιού, την έφτιαξαν ξύλινη σαν να είναι παλιού ποτάδικου και της έβαλαν άνετα καθίσματα για να μπορούμε να τρώμε άνετα σε αυτήν.

Έχουν για μότο τους το «may you stay forever young», έχουν στολίσει τον χώρο τους με κάδρα προσωπικοτήτων που πιστεύουν ότι το πρεσβεύουν, στους τοίχους τους θα συναντήσετε μια σκηνή από το «Groove» του Greg Harrison που μας μεταφέρει στην underground rave σκηνή του Σαν Φρανσίσκο, την Grace Jones και τον Dolph Lundgren φωτογραφημένους από τον Helmut Newton, τον David Bowie αλλά και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Όπως και οι ίδιοι ενθουσιάζονται με τα πράγματα λες και τα βλέπουν πρώτη φορά, κάθε φορά, έτσι και το Βενιαμίν τους δίνει πολλούς λόγους για να ενθουσιαστεί κανείς, όλες τις ώρες μάλιστα. Και μια και δεν τους αρέσουν τα αυστηρά πλαίσια, το Βενιαμίν είναι ένα κράμα ποικίλων και ετερόκλητων αναφορών που βγάζουν κάτι fun και ζεστό ταυτόχρονα.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Το Βενιαμίν προσφέρει πολλούς λόγους για να ενθουσιαστεί κανείς, όλες τις ώρες μάλιστα. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Να πω κάπου εδώ πως αν υπάρχουν κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου οι οποίοι δεν μπορούν να παραπονεθούν ότι δεν μπορούν να βρουν ποιοτικό καφέ, προσεγμένα ποτά και λογιών λογιών νόστιμες λιχουδιές βγαίνοντας ακόμα και με τις πιτζάμες από το σπίτι, αυτοί είναι οι Παγκρατιώτες – όλα τα έχει η περιοχή, πολλές και καλές προτάσεις.

Το Παγκράτι είναι οι πλατείες του, όλες τους σχεδόν αποτελούν μικρές και διαφορετικές πιάτσες εξόδου. Αυτή της Μεσολογγίου, βέβαια, ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια προορισμός μόνο για όσους τιμούν τα πολίτικα γλυκά και παγωτά της Εκλεκτής, ήταν πάντα η πιο σκοτεινή από τις υπόλοιπες, έτσι την περιγράφουν τουλάχιστον οι πιο παλιοί.

Μέχρι που εμφανίστηκε σε αυτήν το Materia Prima με το ενημερωμένο κελάρι και τα μπιστρουδένια πιάτα και τη ζωντάνεψε. Δίπλα σε αυτό το ανεπιτήδευτο wine bar, το μακρόστενο μαγαζί που κάποτε φιλοξενούσε το καφενείο «Η Παγκρατιώτισσα», ενώ στο υπόγειό του έκρυβε arcade και μπιλιάρδα, το έχουν γλυκοκοιτάξει πολλοί κατά καιρούς.

Τελικά κατάφεραν να το κλείσουν και να το λειτουργήσουν ξανά μετά από δέκα χρόνια ο Δημήτρης και ο Θωμάς, κάνοντας τη Μεσολογγίου μια πλατεία-πρόταση και για το πρωί, για καφέ και εργασία στον ήλιο, για πρωινό και άραγμα σε ένα σημείο χωρίς πολλή βαβούρα. Φεύγοντας, ψωνίστε και τη μαναβική της εβδομάδας από το γειτονικό Μποστάνι.

Το μετρό της Νέας Υόρκης, τα φινιστρίνια των αεροπλάνων, το σκηνικό ενός συνεργείου, η Μπαουχάους χρωματική παλέτα είναι οι αναφορές της Ζero Guild που σχεδίασε από το μηδέν τον χώρο, από τη θολωτή κατασκευή του μέχρι τα τραπέζια, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Δημήτρης.

Η μπάρα του Βενιαμίν είναι μία από τις πιο ωραίες που παίζουν αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, εκμεταλλεύτηκαν το βάθος του μαγαζιού, την έφτιαξαν ξύλινη σαν να είναι παλιού ποτάδικου, τις έβαλαν άνετα καθίσματα για να μπορούμε να τρώμε άνετα σε αυτήν.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Το Βενιαμίν είναι ένα κράμα ποικίλων και ετερόκλητων αναφορών που βγάζουν κάτι fun και ζεστό ταυτόχρονα. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Τιραντίτο αλά ελληνικά με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Θα περάσω, λοιπόν, στο φαγητό. To Βενιαμίν με τη φωτεινή κίτρινη πρόσοψη λειτουργεί από νωρίς με καφέ από τη Samba Coffee Roasters, προσφέρει ένα brunch που ξεπερνά τα συνηθισμένα και περιλαμβάνει τις σωστές ολντσκουλιές, όπως ένα stack από κρέπες με σιρόπι σφένδαμου, μπέρμπον και μέλι καπνιστό ή αυγά, λουκάνικα και χόρτα.

Μετά τις εξίμισι, και ενώ το μπαρ μπορεί να μας φτιάξει όλα τα κλασικά κοκτέιλ και λίγα signature, όπως ένα που πρωτοέφτιαξαν τυχαία στην Ικαρία και παντρεύει άψογα το ρούμι με το Aperol, παράλληλα σερβίρεται ένα φαγητό που αποτελεί έκπληξη, ένα μενού που έχει επιμεληθεί ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Κηρύκος που πριν βρεθεί στο πλευρό του Δήμου Μπαλόπουλου είχε περάσει από το Herve, είχε βρεθεί στην κουζίνα του τριάστερου Frantzén της Στοκχόλμης και μόλις προσγειώθηκε στην Κοπεγχάγη για να δει πώς δουλεύει αυτή του Alchemist με τα δύο αστέρια.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Πατέ από συκωτάκια πουλερικών, απλωμένο σε χειροποίητο ψωμί, μαζί με φρούτα του δάσους και μυρωδικά: μια πολύ έξυπνη bar food πρόταση που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα κλασικά κοκτέιλ και τις signature επιλογές του Βενιαμίν. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Για το χαλαρό Βενιαμίν έχει δημιουργήσει ένα άκρως παιχνιδιάρικο και ενδιαφέρον μενού με τεχνικές και μπόλικο μαγείρεμα, μικρά πιάτα για να συνοδεύσουν τα ποτά μας, που κρύβουν περισσότερη δουλειά από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγραφούν στον κατάλογο. Σερβίρουν και άγρια χόρτα εποχής σε αυτήν την μπάρα – υποκλίνομαι σε αυτή την τόσο απλή ιδέα που όμως δεν την είχε φέρει κανείς μέχρι τώρα σε ένα καφέ-μπαρ.

Κάνουν από τριπλομαγειρεμένες πατάτες μέχρι ένα τιραντίτο αλά ελληνικά με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά, ένα μπρόκολο ή κουνουπίδι –ανάλογα με το τι θα βρουν καλό– που τα μαγειρεύουν τόσο όσο να κρατάνε και τα σερβίρουν à la nage σε έναν πολύ δουλεμένο ζωμό λαχανικών που τελειώνουν με μπερ μπλαν, με ένα κραμπλ από εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς, φρεσκο φινόκιο για γαρνιτούρα.

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Η νέα άφιξη του Παγκρατίου, τo Βενιαμίν, με τη φωτεινή κίτρινη πρόσοψη, ήρθε για να μας εκπλήξει. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Το μενού του Βενιαμίν το έχει επιμεληθεί ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Κηρύκος. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Σε αυτό το μαγαζί θα μείνετε ώρα, προτείνω να μην πίνετε ξεροσφύρι, φάτε κάτι, κερδισμένοι θα βγείτε. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Το πατέ που φτιάχνουν από συκωτάκια πουλερικών και το απλώνουν στο ψωμί, που επίσης κάνουν εκεί, μαζί με φρούτα του δάσους και μυρωδικά είναι μια πολύ έξυπνη bar food πρόταση, η μοσχαρίσια στηθοπλευρά τους που την τελειώνουν στη σχάρα και τη συνοδεύουν με ένα κραμπλ από διατροφική μαγιά και πέτσα κοτόπουλου είναι άχαστη.

Αντί για τυπικά mini burgers, εκεί γεμίζουν το χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης με το σκουμπρί που παστώνουν και καπνιστό ταραμά. Και μοσχαρίσιο ταρτάρ προτείνουν, ένα τραγανό καλαμάρι με καπνιστή μαγιονέζα και τσίλι, αρνίσια κεφτεδάκια με ξινοτύρι.

Επειδή ποντάρω ότι σε αυτό το μαγαζί θα μείνετε ώρα, προτείνω να μην πίνετε ξεροσφύρι, φάτε κάτι, κερδισμένοι θα βγείτε.  

Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Ένα άκρως παιχνιδιάρικο και ενδιαφέρον μενού με τεχνικές και μπόλικο μαγείρεμα. Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου Facebook Twitter
Φωτ.: Πέτρος Τουφεξής

Πλ. Μεσολογγίου 5, 210 7298038

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι: Τα νέα στέκια στην πιο ωραία γειτονιά του Κέντρου!

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Γεύση / Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Όπως υπάρχει ο μύθος ότι το ουίσκι δεν καταναλώνεται με τίποτα τις ζεστές μέρες (ενώ φυσικά και υπάρχουν δροσεροί τρόποι για να το απολαύσουμε), το ίδιο ακριβώς πιστεύεται και για το κόκκινο κρασί. H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, μας συστήνει δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια, που ταιριάζουν με τα γεμιστά και τις γαρίδες στα κάρβουνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ