Τιγρέ: Το νέο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
To Τιγρέ ήρθε για να συζητηθεί, χωρίς να προσπαθήσει υπερβολικά γι’ αυτό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Για όσους κινούνται στο κέντρο και βγαίνουν στα Εξάρχεια, οι πιάτσες εξόδου είναι γνωστές, οι τελευταίες πιο ζωντανές είναι αυτές της Ασκληπιού, της Μαυρομιχάλη και της Καλλιδρομίου, που ξανάνιωσε. Πρόκειται για δρόμους στους οποίους τα βράδια, ακόμα και μεσοβδόμαδα, δεν υπάρχει σκαμπό διαθέσιμο από μία ώρα και μετά.

Όσο ανηφορίζουμε, βέβαια, με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρας, οι μπάρες όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτό μειώνονται. Αλλά να που κάποιοι ερωτεύτηκαν την πρόσοψη ενός μαγαζιού και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ολοήμερο στέκι μακριά από τις περατζάδες, στα ψηλά των Εξαρχείων.

Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ, τους το έβγαλε το χρώμα, έχει και κάτι το καλτ. Η μπλε τέντα τους και το κόκκινο λόγκο τους προκαλούν μια χρωματική αντίθεση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, το less is a bore βρίσκει την εφαρμογή του στην όψη αυτής της νέας άφιξης.

Οι τρεις τους έχουν ταξιδέψει πολύ, έχουν βγει και έχουν διασκεδάσει άλλο τόσο, «την έχουμε ζήσει την εστίαση, γι’ αυτό θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα μας εκπροσωπεί, που θα μας άρεσε να το επισκεφθούμε και να το κάνουμε στέκι μας, ακόμα και αν δεν ήταν δικό μας. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας ήταν, πάνω απ’ όλα, να διαμορφώσουμε έναν ζεστό χώρο», θα μου πει ο Μιχάλης, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τα χειροποίητα παγωτά Morris Brown.

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Το Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ξεκίνησαν να στήνουν τον χώρο τους με αναφορές από ένα ταξίδι τους στη Βηρυτό που τους είχε συγκινήσει, στη συνέχεια τού έβαλαν στοιχεία από τα '90s της εφηβείας και των πρώτων τους εξόδων, με πιο χαρακτηριστικά τα σκαμπό του μπαρ, που έψαξαν πολύ για να τα βρουν, αλλά άξιζε τον κόπο. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, η Ιωάννα έδωσε μορφή στον χώρο με τα ξύλινα καθίσματα που σχεδίασαν και θυμίζουν κάτι μεταξύ diner και pub – η μπάρα είναι από εμφανές μπετόν, το οποίο καλούπωσαν για να προκύψει ο ακατέργαστος όγκος που θα συναντήσετε.

Σκόρπισαν μέσα σε αυτόν διάφορα δικά τους memorabilia, από τα οποία, σύμφωνα με τον Μιχάλη, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας είναι o Ciao, η μασκότ του Μουντιάλ του ‘90 που  διεξήχθη στην Ιταλία – αναζητήστε το κοιτώντας ψηλά. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη, ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Tο Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πώς; Δουλεύουν με specialty καφέ της Cafeistas, με ένα african blend, ένα χαρμάνι με γεύση ώριμων φρούτων και επίγευση ξηρών καρπών και έναν guest μονοποικιλιακό που αυτή την περίοδο είναι από τη Βραζιλία – ο ειδικός του καφέ από την ομάδα είναι ο Λευτέρης που εργαζόταν για χρόνια στο καφεκοπτείο του Λουμίδη στην Κηφισιά.

Για πρωινό δεν επέλεξαν να κάνουν ούτε croque madame ούτε κάτι με αβοκάντο, τηγανίζουν αυγά ή τα κάνουν βραστά και τα σερβίρουν με γραβιέρα, νούμπουλο φουμικάδο Κέρκυρας, προζυμένιο ψωμί, βούτυρο και μέλι, έχουν και ένα μπριός με τηνιακό τυρί, κόπα, ρόκα και ντοματίνια, γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα και μέλι. Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η –επίσης αρχιτέκτονας με αγάπη για το φαγητό– Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη.

Για παράδειγμα, οι μπρουσκέτες που έχουν κάνει σε προζυμένιο ψωμί, η μία με λιωμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας, μορταδέλα και φρέσκο πιπέρι, η άλλη με το ίδιο τυρί, με μανιτάρι και φρέσκα μυρωδικά, είναι ό,τι πρέπει μεζέδες για να παίζουν στη σέντρα ενός τραπεζιού στο οποίο πίνουμε μπίρες ή μοιραζόμαστε ένα κρασί.

Ετοιμάζουν σούπα ημέρας, μια σαλάτα πλιγούρι με σουσάμι, αμύγδαλο, ραπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτα και μυρωδικά, scones με σαλάτα ρόκα, θα βγάλουν τραχανά με λουκάνικο Κυθήρων και φέτα, ενώ το ίδιο λουκάνικο από το αγαπημένο τους νησί το χρησιμοποιούν και για να προσφέρουν ένα προσεγμένο χοτ ντογκ με χειροποίητη μουστάρδα, κρεμμύδι τουρσί και σαλάτα ζυμωμένο λάχανο. Και επειδή τους αρέσει τόσο το συγκεκριμένο νησί, θα σερβίρουν και το παραδοσιακό του λικέρ, τη φατουράδα. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις και έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul.

Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή, στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε, προσθέστε το στον χάρτη σας. Όσο για τα ποτά που θα πιείτε εκεί, τον κατάλογο με τα μόλις τέσσερα και χωρίς πολλές φιοριτούρες κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης, προσφέροντας συνταγές όπως ένα Daquiri με ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και panda.

Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni – στο Τιγρέ θα σας φτιάξουν και όλα τα κλασικά, εκτός από Bloody Mary. Στα απλά ποτά, οι ετικέτες τους είναι μετρημένες και καλές.

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις κι έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro, και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul. Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε προσθέστε το στον χάρτη σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εσείς που αγαπάτε το κρασί δεν θα απογοητευτείτε, έχουν αρκετό από αυτό, δώδεκα προτάσεις, αφού ως πελάτες έχουν συνειδητοποίησει πως αν ήθελαν να πιουν ένα ωραίο κρασί, θα έπρεπε να επισκεφθούν αναγκαστικά κάποιο wine bar, ακόμα και αν το περιβάλλον που γύρευαν εκείνη την ώρα ήταν ενός «απλού» μπαρ – όσοι αγαπάτε τα φυσικά κρασιά, μπορείτε να πιείτε Τετράμυθο εκεί.

Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Είναι ένα μέρος που εύκολα μπορεί να γίνει ολοήμερο στέκι, χωρίς να προσπαθεί υπερβολικά γι’ αυτό.

Μαυρομιχάλη 98, Eξάρχεια, 210 3631232

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΚΥΡΙΑΚΗ Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Για ποτό στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν ένα μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα και απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
35’ με την Αγάπη Μιχελή

Γεύση / H Αγάπη Μιχελή μαγειρεύει παράλληλα στη Λόντζα των Εξαρχείων και στην Πρεσβεία της Δανίας

Η νεαρή σεφ μαγειρεύει άψογη φασολάδα στην talk of the town κουζίνα της Λόντζας της Γειτονιάς, ενώ παράλληλα καλείται να στήσει πιάτα υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων ως executive chef της Πρεσβείας της Δανίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ