Τιγρέ: Το νέο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
To Τιγρέ ήρθε για να συζητηθεί, χωρίς να προσπαθήσει υπερβολικά γι’ αυτό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Για όσους κινούνται στο κέντρο και βγαίνουν στα Εξάρχεια, οι πιάτσες εξόδου είναι γνωστές, οι τελευταίες πιο ζωντανές είναι αυτές της Ασκληπιού, της Μαυρομιχάλη και της Καλλιδρομίου, που ξανάνιωσε. Πρόκειται για δρόμους στους οποίους τα βράδια, ακόμα και μεσοβδόμαδα, δεν υπάρχει σκαμπό διαθέσιμο από μία ώρα και μετά.

Όσο ανηφορίζουμε, βέβαια, με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρας, οι μπάρες όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτό μειώνονται. Αλλά να που κάποιοι ερωτεύτηκαν την πρόσοψη ενός μαγαζιού και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ολοήμερο στέκι μακριά από τις περατζάδες, στα ψηλά των Εξαρχείων.

Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ, τους το έβγαλε το χρώμα, έχει και κάτι το καλτ. Η μπλε τέντα τους και το κόκκινο λόγκο τους προκαλούν μια χρωματική αντίθεση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, το less is a bore βρίσκει την εφαρμογή του στην όψη αυτής της νέας άφιξης.

Οι τρεις τους έχουν ταξιδέψει πολύ, έχουν βγει και έχουν διασκεδάσει άλλο τόσο, «την έχουμε ζήσει την εστίαση, γι’ αυτό θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα μας εκπροσωπεί, που θα μας άρεσε να το επισκεφθούμε και να το κάνουμε στέκι μας, ακόμα και αν δεν ήταν δικό μας. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας ήταν, πάνω απ’ όλα, να διαμορφώσουμε έναν ζεστό χώρο», θα μου πει ο Μιχάλης, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τα χειροποίητα παγωτά Morris Brown.

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Το Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ξεκίνησαν να στήνουν τον χώρο τους με αναφορές από ένα ταξίδι τους στη Βηρυτό που τους είχε συγκινήσει, στη συνέχεια τού έβαλαν στοιχεία από τα '90s της εφηβείας και των πρώτων τους εξόδων, με πιο χαρακτηριστικά τα σκαμπό του μπαρ, που έψαξαν πολύ για να τα βρουν, αλλά άξιζε τον κόπο. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, η Ιωάννα έδωσε μορφή στον χώρο με τα ξύλινα καθίσματα που σχεδίασαν και θυμίζουν κάτι μεταξύ diner και pub – η μπάρα είναι από εμφανές μπετόν, το οποίο καλούπωσαν για να προκύψει ο ακατέργαστος όγκος που θα συναντήσετε.

Σκόρπισαν μέσα σε αυτόν διάφορα δικά τους memorabilia, από τα οποία, σύμφωνα με τον Μιχάλη, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας είναι o Ciao, η μασκότ του Μουντιάλ του ‘90 που  διεξήχθη στην Ιταλία – αναζητήστε το κοιτώντας ψηλά. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη, ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Tο Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πώς; Δουλεύουν με specialty καφέ της Cafeistas, με ένα african blend, ένα χαρμάνι με γεύση ώριμων φρούτων και επίγευση ξηρών καρπών και έναν guest μονοποικιλιακό που αυτή την περίοδο είναι από τη Βραζιλία – ο ειδικός του καφέ από την ομάδα είναι ο Λευτέρης που εργαζόταν για χρόνια στο καφεκοπτείο του Λουμίδη στην Κηφισιά.

Για πρωινό δεν επέλεξαν να κάνουν ούτε croque madame ούτε κάτι με αβοκάντο, τηγανίζουν αυγά ή τα κάνουν βραστά και τα σερβίρουν με γραβιέρα, νούμπουλο φουμικάδο Κέρκυρας, προζυμένιο ψωμί, βούτυρο και μέλι, έχουν και ένα μπριός με τηνιακό τυρί, κόπα, ρόκα και ντοματίνια, γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα και μέλι. Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η –επίσης αρχιτέκτονας με αγάπη για το φαγητό– Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη.

Για παράδειγμα, οι μπρουσκέτες που έχουν κάνει σε προζυμένιο ψωμί, η μία με λιωμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας, μορταδέλα και φρέσκο πιπέρι, η άλλη με το ίδιο τυρί, με μανιτάρι και φρέσκα μυρωδικά, είναι ό,τι πρέπει μεζέδες για να παίζουν στη σέντρα ενός τραπεζιού στο οποίο πίνουμε μπίρες ή μοιραζόμαστε ένα κρασί.

Ετοιμάζουν σούπα ημέρας, μια σαλάτα πλιγούρι με σουσάμι, αμύγδαλο, ραπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτα και μυρωδικά, scones με σαλάτα ρόκα, θα βγάλουν τραχανά με λουκάνικο Κυθήρων και φέτα, ενώ το ίδιο λουκάνικο από το αγαπημένο τους νησί το χρησιμοποιούν και για να προσφέρουν ένα προσεγμένο χοτ ντογκ με χειροποίητη μουστάρδα, κρεμμύδι τουρσί και σαλάτα ζυμωμένο λάχανο. Και επειδή τους αρέσει τόσο το συγκεκριμένο νησί, θα σερβίρουν και το παραδοσιακό του λικέρ, τη φατουράδα. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις και έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul.

Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή, στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε, προσθέστε το στον χάρτη σας. Όσο για τα ποτά που θα πιείτε εκεί, τον κατάλογο με τα μόλις τέσσερα και χωρίς πολλές φιοριτούρες κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης, προσφέροντας συνταγές όπως ένα Daquiri με ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και panda.

Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni – στο Τιγρέ θα σας φτιάξουν και όλα τα κλασικά, εκτός από Bloody Mary. Στα απλά ποτά, οι ετικέτες τους είναι μετρημένες και καλές.

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις κι έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro, και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul. Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε προσθέστε το στον χάρτη σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εσείς που αγαπάτε το κρασί δεν θα απογοητευτείτε, έχουν αρκετό από αυτό, δώδεκα προτάσεις, αφού ως πελάτες έχουν συνειδητοποίησει πως αν ήθελαν να πιουν ένα ωραίο κρασί, θα έπρεπε να επισκεφθούν αναγκαστικά κάποιο wine bar, ακόμα και αν το περιβάλλον που γύρευαν εκείνη την ώρα ήταν ενός «απλού» μπαρ – όσοι αγαπάτε τα φυσικά κρασιά, μπορείτε να πιείτε Τετράμυθο εκεί.

Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Είναι ένα μέρος που εύκολα μπορεί να γίνει ολοήμερο στέκι, χωρίς να προσπαθεί υπερβολικά γι’ αυτό.

Μαυρομιχάλη 98, Eξάρχεια, 210 3631232

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΚΥΡΙΑΚΗ Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Για ποτό στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν ένα μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα και απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
35’ με την Αγάπη Μιχελή

Γεύση / H Αγάπη Μιχελή μαγειρεύει παράλληλα στη Λόντζα των Εξαρχείων και στην Πρεσβεία της Δανίας

Η νεαρή σεφ μαγειρεύει άψογη φασολάδα στην talk of the town κουζίνα της Λόντζας της Γειτονιάς, ενώ παράλληλα καλείται να στήσει πιάτα υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων ως executive chef της Πρεσβείας της Δανίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ