Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια

Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια Facebook Twitter
Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα.
0



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ. Ούτε κέικ κεράσι. Μοιάζει πιο πολύ με διασταύρωση παριζιάνικης φλαν και παχουλής, βουτυράτης κρέπας. Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά υγρό, λασπερό –με την καλύτερη έννοια του όρου– άγλυκο γλυκό που παίρνει τη γεύση του από το βούτυρο, τα κεράσια και τα καραμελωμένα ζουμιά τους. Αν σου αρέσουν αυτές οι υφές, θα γίνει η αγαπημένη σου καλοκαιρινή συνταγή.

Το clafoutis έχει καταγωγή από τη Λιμουζίν στη Γαλλία και όνομα που δεν παραπέμπει απαραίτητα σε κάτι νόστιμο (κλα-φου-τι;). Αλλά μην ξεγελαστείς και το προσπεράσεις. Ακόμα και η διαδικασία παρασκευής του είναι ευχάριστη και απόλυτα γαλλική, πρόχειρα ιδιοφυής, χωρίς να απαιτεί όλη την προσοχή σου.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό.

Παραδοσιακά φτιάχνεται με ολόκληρα κεράσια, με τα κουκούτσια τους. Θεωρητικά αυτό δίνει επιπλέον γεύση γιατί τα κουκούτσια των κερασιών περιέχουν βενζαλδεΰδη, την αρωματική χημική ένωση που υπάρχει και στα αμύγδαλα και η οποία αναδεικνύει τη γεύση των κερασιών. Από την άλλη αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος για επίσκεψη-έκπληξη στον οδοντίατρο, μπορείς να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το ξεκουκούτσωμα των κερασιών, που είναι και το μόνο σχετικά επίπονο κομμάτι της συνταγής, μπορεί να γίνει με την κλασική φουρκέτα. Με το ειδικό εργαλείο όμως γίνεται ακόμα πιο εύκολα και δεν θα μετανιώσεις την αγορά.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό. Αν ψώνισες λίγα παραπάνω ή ξέχασες μερικά στο ψυγείο και τώρα τα λυπάσαι, το πρόβλημα λύθηκε.

Τη δεύτερη μέρα το clafoutis έχει ακόμα καλύτερη γεύση.

  

Υλικά

3 αυγά

½ κούπα ζάχαρη

85 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρυωμένο

1 κούπα αλεύρι

1-2 τσιμπιές αλάτι

1 κούπα γάλα

½ κουτ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου

2 κουτ. γλ. μπράντι

2 κούπες κεράσια (με ή χωρίς τα κουκούτσια)

Βάλε τον φούρνο στους 200 να προθερμαίνεται. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ξανοίξει το χρώμα τους. Πρόσθεσε το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι και ανακάτεψε με τον δάρτη μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίξε το γάλα σιγά σιγά μέσα στο μείγμα (θα είναι πολύ υγρό). Τέλος πρόσθεσε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το μπράντι και ανακάτεψε καλά.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί (διαμέτρου 22-24 εκατ.) τοποθέτησε τα κεράσια και έπειτα κάλυψέ τα με το μείγμα. Ψήσε το γλυκό για 25-30 λεπτά και άφησέ το να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σερβίρεται με λίγη άχνη ζάχαρη, παγωτό ή, ακόμα καλύτερα, σκέτο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μάγειρες στο σπίτι / Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μαγειρεύοντας καθημερινά, live στο Instagram, με συναδέλφους του, ο Γιάννης Μπαξεβάνης καταφέρνει να διανύει δημιουργικά την περίοδο της καραντίνας.
Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Αθηναία από το Νεπάλ έχει τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια

Οι Αθηναίοι / Ήρθε από το Νεπάλ κι έφτιαξε τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας

Η Sujana Acharya ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένη να αποδείξει ότι το να είσαι ξένη και γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα έχει τα πιο επιτυχημένα ινδικά εστιατόρια της πόλης.
M. HULOT
Matzenta: Μια γαστροταβέρνα με κουζίνα που εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό ταυτόχρονα

Γεύση / Matzenta: Μια γαστροταβέρνα εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό

Συνδυάζοντας την πλούσια πρώτη ύλη της Κρήτης με τις παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές, ο Δημήτρης Μαλανδρένης προσφέρει μια δημιουργική κουζίνα-πρότυπο που απέχει χιλιόμετρα απ’ όσα Tex-Mex γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Γεύση / 4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Η Ιωάννα Χαλμούκη, που φτιάχνει καθημερινά υγιεινά γεύματα για τα δυο παιδιά της, κερδίζοντας το στοίχημα της ισορροπημένης και ταυτόχρονα νόστιμης διατροφής, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε τέσσερα λαχταριστά γεύματα που μεταφέρονται εύκολα στο σχολείο.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Εσοδεία 2022, μια χρονιά με ποιοτικές διαφοροποιήσεις

Γεύση / Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Αμπελουργοί, οινοποιοί και οινολόγοι απαντούν

Ζητήσαμε τις εκτιμήσεις αμπελουργών, οινολόγων και οινοποιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για τα κρασιά που θα πιούμε από την εσοδεία του 2022, σύμφωνα με τους καλλιεργητικούς παράγοντες και τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει πλέον ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

Γεύση / The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

H νέα άφιξη στην καρδιά του κέντρου της πόλης θέλει να είναι ένα casual bar-restaurant που να ανταποκρίνεται στο σήμερα, ένα δυναμικό concept που θα μας προσελκύει από το πρωί και θα μας περιμένει το βράδυ για να πιούμε κοκτέιλ-φόρο τιμής στο έργο του Vangelis και να χορέψουμε με ηλεκτρονικούς ήχους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Γεύση / Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, σε ένα μαγαζί ελάχιστων τετραγωνικών, δυο φίλοι συγκέντρωσαν όλα εκείνα τα αντικείμενα design που αγαπούν για να σερβίρουν γάλα με δημητριακά για πρωινό και λουκούμι για γλυκό, μπίρα και τσίπουρο, τους πιο απλούς μεζέδες και πατατάκια με αλάτι, για να φτιάξουν ένα στέκι απρόβλεπτο και χύμα, ένα καφενείο για τους thirtysomething.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ