Απεργία της ΓΣΕΕ

Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια

Clafoutis: To ιδιοφυές, πανεύκολο γαλλικό γλυκό με κεράσια Facebook Twitter
Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα.
0



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ. Ούτε κέικ κεράσι. Μοιάζει πιο πολύ με διασταύρωση παριζιάνικης φλαν και παχουλής, βουτυράτης κρέπας. Η ζύμη πέφτει σε ένα ταψί γεμάτο κεράσια και όλα μαζί ψήνονται για μισή ώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά υγρό, λασπερό –με την καλύτερη έννοια του όρου– άγλυκο γλυκό που παίρνει τη γεύση του από το βούτυρο, τα κεράσια και τα καραμελωμένα ζουμιά τους. Αν σου αρέσουν αυτές οι υφές, θα γίνει η αγαπημένη σου καλοκαιρινή συνταγή.

Το clafoutis έχει καταγωγή από τη Λιμουζίν στη Γαλλία και όνομα που δεν παραπέμπει απαραίτητα σε κάτι νόστιμο (κλα-φου-τι;). Αλλά μην ξεγελαστείς και το προσπεράσεις. Ακόμα και η διαδικασία παρασκευής του είναι ευχάριστη και απόλυτα γαλλική, πρόχειρα ιδιοφυής, χωρίς να απαιτεί όλη την προσοχή σου.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό.

Παραδοσιακά φτιάχνεται με ολόκληρα κεράσια, με τα κουκούτσια τους. Θεωρητικά αυτό δίνει επιπλέον γεύση γιατί τα κουκούτσια των κερασιών περιέχουν βενζαλδεΰδη, την αρωματική χημική ένωση που υπάρχει και στα αμύγδαλα και η οποία αναδεικνύει τη γεύση των κερασιών. Από την άλλη αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος για επίσκεψη-έκπληξη στον οδοντίατρο, μπορείς να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το ξεκουκούτσωμα των κερασιών, που είναι και το μόνο σχετικά επίπονο κομμάτι της συνταγής, μπορεί να γίνει με την κλασική φουρκέτα. Με το ειδικό εργαλείο όμως γίνεται ακόμα πιο εύκολα και δεν θα μετανιώσεις την αγορά.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε εποχικό φρούτο, από αχλάδια μέχρι βανίλιες, ή και με κορόμηλα ποτισμένα σε μπράντι. Με τα κεράσια είναι ιδανικό. Αν ψώνισες λίγα παραπάνω ή ξέχασες μερικά στο ψυγείο και τώρα τα λυπάσαι, το πρόβλημα λύθηκε.

Τη δεύτερη μέρα το clafoutis έχει ακόμα καλύτερη γεύση.

  

Υλικά

3 αυγά

½ κούπα ζάχαρη

85 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρυωμένο

1 κούπα αλεύρι

1-2 τσιμπιές αλάτι

1 κούπα γάλα

½ κουτ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου

2 κουτ. γλ. μπράντι

2 κούπες κεράσια (με ή χωρίς τα κουκούτσια)

Βάλε τον φούρνο στους 200 να προθερμαίνεται. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ξανοίξει το χρώμα τους. Πρόσθεσε το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι και ανακάτεψε με τον δάρτη μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίξε το γάλα σιγά σιγά μέσα στο μείγμα (θα είναι πολύ υγρό). Τέλος πρόσθεσε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το μπράντι και ανακάτεψε καλά.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί (διαμέτρου 22-24 εκατ.) τοποθέτησε τα κεράσια και έπειτα κάλυψέ τα με το μείγμα. Ψήσε το γλυκό για 25-30 λεπτά και άφησέ το να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σερβίρεται με λίγη άχνη ζάχαρη, παγωτό ή, ακόμα καλύτερα, σκέτο.

Γεύση
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μάγειρες στο σπίτι / Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μαγειρεύοντας καθημερινά, live στο Instagram, με συναδέλφους του, ο Γιάννης Μπαξεβάνης καταφέρνει να διανύει δημιουργικά την περίοδο της καραντίνας.
Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM