Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
H Εύα Μονοχάρη είναι food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr
0

Στην αρχή πίστευα πως η καραντίνα θα ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκουραστώ. Υπέθετα πως σε μερικές ημέρες θα γυρνούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Κούνια που με κούναγε..

Ενώ εξακολουθώ ακόμα να δουλεύω, οι ώρες κι οι μέρες μοιάζουν ατελείωτες μέσα στο σπίτι γι΄αυτό και αποφάσισα περνάω περισσότερο χρόνο στο μέρος του σπιτιού που αγαπώ περισσότερο, την κουζίνα. Το να ασχολούμαι με την μαγειρική είναι κάτι που με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

Αποφάσισα να γεμίσω βάζα με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο.

Άνοιξα ντουλάπια, βρήκα βάζα, τα αποστείρωσα και αποφάσισα να τα γεμίσω με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο. Οτιδήποτε με το οποίο μπορώ να περάσω τον χρόνο μου δημιουργικά, όπως το να φτιάξω σπιτικό τυρί, να πιάσω προζύμι μέχρι και να ετοιμάσω ξανά ένα κουκούτσι αβοκάντο για φύτεμα.

Τι έχω φτιάξει μέχρι σήμερα και με τι έχω γεμίσει τα βάζα μου;

Προζύμι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Το φυσικό προζύμι φάνηκε πολύ χρήσιμο αυτές τις μέρες.

Όταν το 2013 ανέβαζα τη συνταγή για φυσικό προζύμι στο blog μου δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτές τις ημέρες, μαζί με το σπιτικό ψωμί, θα έφτανε να είναι τόσο χρήσιμη.

Η ζύμωση μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και τρόπους, το βασικό είναι πως όταν το προζύμι πάρει «ζωή» θέλει λίγο από τον χρόνο μας.

Για παράδειγμα ο Γκίκας Ξενάκης πριν από λίγες ημέρες ανέβασε στο Instagram τον τρόπο που θα φτιάξουμε προζύμι με μαύρες σταφίδες, επίσης ο master του ψωμιού Ζήνωνας Χριστοφορίδης ανεβάζει συνεχώς απαραίτητα tips και συνταγές για ψωμί.


Θα χρειαστείς αλεύρι, νερό λίγο λεμόνι, να του δώσεις την απαραίτητη ζεστασιά και να μη ξεχνάς να του αφιερώνεις χρόνο για να το «ταΐζεις».

Λικέρ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Σπιτικό λικέρ.

Πάντα έχω στην κουζίνα μου κανέλα και μοσχοκάρφια γαρίφαλο. Βρήκα και ένα μπουκάλι τσίπουρο που είχα ξεχασμένο απ' το περσινό καλοκαίρι και να τη, έτοιμη, η συνταγή για σπιτικό λικέρ.

500 ml τσίπουρο

4 ξύλο κανέλα

4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο

350 γρ. ζάχαρη

150 ml νερό

Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε το σιρόπι, τα μπαχαρικά και το τσίπουρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20 ημέρες.

  

Τυρί

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Χειροποίητο τυρί.

Ναι, σπιτικό τυρί. Τώρα που έχεις άπλετο χρόνο μπορείς να περιμένεις υπομονετικά να απολαύσεις το δικό σου τυρί και εντέλει να πεις ότι έκανες κάτι που δεν θα δοκίμαζες ποτέ να φτιάξεις υπό άλλες συνθήκες. Η συνταγή και η διαδικασία είναι τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις ότι τα κατάφερες, σ' το λέω εκ πείρας.

2 kg γάλα αγελαδινό, πλήρες

125 ml κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά

125 ml γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Βράζουμε για μια ώρα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το μείγμα πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε σίτα και αφήνουμε να στραγγίσει για μια ώρα ή όσο χρειαστεί. Το μείγμα θα είναι πλέον μια πηχτή μάζα με μορφή τυριού και είναι έτοιμο για να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Σνακ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Tραγανά τσιπς από τορτίγια.

Δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι το πιο εύκολο σνακ που μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι για να τσιμπάς καθώς παρακολουθείς σειρές στο Netflix, χωρίς τα συντηρητικά και τις βλαβερές ουσίες που έχουν συνήθως τα έτοιμα σνακ στα σακουλάκια. Θα χρειαστείς:


5 μεγάλες αραβικές πίτες ή τορτίγιες (ολικής και σταρένιες)

30 ml. ελαιόλαδο

Πάπρικα

Ρίγανη

Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια ή σε άνισα κομμάτια, στο μέγεθος τσιπς, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη ρίγανη και ραντίζουμε τα τσιπς. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 8 λεπτά στους 175°C ή λίγο περισσότερο, αν θέλουμε να γίνουν πολύ τραγανά. Αν θες, μπορείς να πασπαλίσεις και με κίτρινο τυρί!

H Εύα Μονοχάρη είναι Food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ