Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
H Εύα Μονοχάρη είναι food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr
0

Στην αρχή πίστευα πως η καραντίνα θα ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκουραστώ. Υπέθετα πως σε μερικές ημέρες θα γυρνούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Κούνια που με κούναγε..

Ενώ εξακολουθώ ακόμα να δουλεύω, οι ώρες κι οι μέρες μοιάζουν ατελείωτες μέσα στο σπίτι γι΄αυτό και αποφάσισα περνάω περισσότερο χρόνο στο μέρος του σπιτιού που αγαπώ περισσότερο, την κουζίνα. Το να ασχολούμαι με την μαγειρική είναι κάτι που με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

Αποφάσισα να γεμίσω βάζα με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο.

Άνοιξα ντουλάπια, βρήκα βάζα, τα αποστείρωσα και αποφάσισα να τα γεμίσω με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο. Οτιδήποτε με το οποίο μπορώ να περάσω τον χρόνο μου δημιουργικά, όπως το να φτιάξω σπιτικό τυρί, να πιάσω προζύμι μέχρι και να ετοιμάσω ξανά ένα κουκούτσι αβοκάντο για φύτεμα.

Τι έχω φτιάξει μέχρι σήμερα και με τι έχω γεμίσει τα βάζα μου;

Προζύμι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Το φυσικό προζύμι φάνηκε πολύ χρήσιμο αυτές τις μέρες.

Όταν το 2013 ανέβαζα τη συνταγή για φυσικό προζύμι στο blog μου δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτές τις ημέρες, μαζί με το σπιτικό ψωμί, θα έφτανε να είναι τόσο χρήσιμη.

Η ζύμωση μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και τρόπους, το βασικό είναι πως όταν το προζύμι πάρει «ζωή» θέλει λίγο από τον χρόνο μας.

Για παράδειγμα ο Γκίκας Ξενάκης πριν από λίγες ημέρες ανέβασε στο Instagram τον τρόπο που θα φτιάξουμε προζύμι με μαύρες σταφίδες, επίσης ο master του ψωμιού Ζήνωνας Χριστοφορίδης ανεβάζει συνεχώς απαραίτητα tips και συνταγές για ψωμί.


Θα χρειαστείς αλεύρι, νερό λίγο λεμόνι, να του δώσεις την απαραίτητη ζεστασιά και να μη ξεχνάς να του αφιερώνεις χρόνο για να το «ταΐζεις».

Λικέρ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Σπιτικό λικέρ.

Πάντα έχω στην κουζίνα μου κανέλα και μοσχοκάρφια γαρίφαλο. Βρήκα και ένα μπουκάλι τσίπουρο που είχα ξεχασμένο απ' το περσινό καλοκαίρι και να τη, έτοιμη, η συνταγή για σπιτικό λικέρ.

500 ml τσίπουρο

4 ξύλο κανέλα

4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο

350 γρ. ζάχαρη

150 ml νερό

Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε το σιρόπι, τα μπαχαρικά και το τσίπουρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20 ημέρες.

  

Τυρί

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Χειροποίητο τυρί.

Ναι, σπιτικό τυρί. Τώρα που έχεις άπλετο χρόνο μπορείς να περιμένεις υπομονετικά να απολαύσεις το δικό σου τυρί και εντέλει να πεις ότι έκανες κάτι που δεν θα δοκίμαζες ποτέ να φτιάξεις υπό άλλες συνθήκες. Η συνταγή και η διαδικασία είναι τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις ότι τα κατάφερες, σ' το λέω εκ πείρας.

2 kg γάλα αγελαδινό, πλήρες

125 ml κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά

125 ml γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Βράζουμε για μια ώρα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το μείγμα πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε σίτα και αφήνουμε να στραγγίσει για μια ώρα ή όσο χρειαστεί. Το μείγμα θα είναι πλέον μια πηχτή μάζα με μορφή τυριού και είναι έτοιμο για να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Σνακ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Tραγανά τσιπς από τορτίγια.

Δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι το πιο εύκολο σνακ που μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι για να τσιμπάς καθώς παρακολουθείς σειρές στο Netflix, χωρίς τα συντηρητικά και τις βλαβερές ουσίες που έχουν συνήθως τα έτοιμα σνακ στα σακουλάκια. Θα χρειαστείς:


5 μεγάλες αραβικές πίτες ή τορτίγιες (ολικής και σταρένιες)

30 ml. ελαιόλαδο

Πάπρικα

Ρίγανη

Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια ή σε άνισα κομμάτια, στο μέγεθος τσιπς, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη ρίγανη και ραντίζουμε τα τσιπς. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 8 λεπτά στους 175°C ή λίγο περισσότερο, αν θέλουμε να γίνουν πολύ τραγανά. Αν θες, μπορείς να πασπαλίσεις και με κίτρινο τυρί!

H Εύα Μονοχάρη είναι Food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ