Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Tα καλύτερα μπαρ του κόσμου έχουν βαλθεί να αναβιώσουν κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν και αποτελούν μέρος της κουλτούρας των κοκτέιλ από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (ιδίως τα φρουτώδη daiquiris), δηλαδή από τότε που οι Αμερικανοί άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο στην Καραϊβική και ιδιαίτερα στην Κούβα, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν παγωμένα daiquiris, τα frozen cocktails έχουν ταυτιστεί με θερινά θέρετρα, bartenders σαν αυτούς που υποδυόταν ο Tom Cruise στο Cocktail του Roger Donaldson, την αισθητική υπερβολή των ’80s και των ’90s και όχι με την καλύτερη εποχή των μπαρ αλλά με αυτή είχαν κακό εξοπλισμό, πολλά συσκευασμένα προϊόντα και καθόλου δικές τους παρασκευές.

Από την άλλη, είναι δροσιστικά, νόστιμα, εντυπωσιακά στο ποτήρι και, πώς να το κάνουμε, σαν τα περιποιημένα κιτς ποτά δεν έχει. Αφού έχουν τελειοποιήσει όλα τα κλασάτα κλασικά κοκτέιλ, τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν και εκείνα που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Κάπως έτσι, λοιπόν, αρχίσαμε να ξαναβλέπουμε κάποια frozen ποτά σε καταλόγους φτιαγμένους από κορυφαίους bartenders.

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν τα κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό.

«Μια Piña Colada είναι πάντα καλύτερη frozen, αν ξέρεις φυσικά πώς να την φτιάξεις», μου είπε o Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος όταν τον ρώτησα τι απαντάει σε όσους ισχυρίζονται ότι τα frozen cocktails είναι μόνο πάγος και από ποτό τίποτα. Ο συνδημιουργός του Abstract Athens του Κάτω Παγκρατίου μάς έδωσε πραγματικά πολύ εύκολες συνταγές για να φτιάξουμε τα παγωμένα ποτά που μπορούμε να σερβίρουμε σε μπαλκονάτες μαζώξεις, τα έβαλε σε ποτήρια που λίγο-πολύ έχουμε όλοι στα ντουλάπια της κουζίνας μας, ενώ μας έδωσε και τα καλύτερα tips.

Piña Colada, αλλά μπλε

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
(Οι αναλογίες είναι για να προσφέρετε από ένα ποτό σε πέντε ανθρώπους, αν θέλετε να πιείτε δύο ποτά ο καθένας, απλώς πολλαπλασιάστε τα υλικά επί δέκα)

45 ml λευκό ρούμι ή Cuban light style ρούμι
30 ml κρέμα καρύδας
10 ml στυμμένος χυμός λάιμ
45 ml χυμός ανανά (φρέσκου ιδανικά) ή πουρές ανανά
1 κ.γ. μπλε σπιρουλίνα για φυτικό μπλε χρώμα (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, προσθέτει αλατότητα στο ποτό, ενώ δεν έχει τη δυσάρεστη γεύση και την οσμή της πράσινης)
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ζυγίζετε τον πάγο σας στο ποτήρι, δηλαδή βάζετε όσα παγάκια χωράνε σε αυτό, και έπειτα τα ρίχνετε στο μπλέντερ, είτε έχετε το πιο απλό είτε το πιο εξελιγμένο. Ρίχνετε και όλα τα υλικά, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι που θα δώσουν σώμα στο ποτό σας και θα μπουστάρουν τις γεύσεις και τα αρώματα που ο πάγος, το μπόλικο νερό και η χαμηλή θερμοκρασία μειώνουν. Χτυπάτε και σερβίρετε.

Και αν για κάποιον λόγο δεν θέλετε το ποτό σας μπλε, μπορείτε να απολαύσετε την Piña Colada σας σκέτη, αφαιρώντας από τη συνταγή τη σπιρουλίνα.

Miami Vice

ή «το πιο αδικημένο ποτό στην ιστορία των ποτών, καλτίλα από τις λίγες»

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχετε φτιάξει ποσότητα από Piña colada: τη μισή θα την πιείτε με μπλε σπιρουλίνα ή σκέτη και την άλλη μισή θα τη χρησιμοποιήσετε σε αυτό το κοκτέιλ, συνδυάζοντάς την με ένα strawberry daiquiri, που θα το φτιάξετε με τα παρακάτω υλικά.

50 ml λευκό ρούμι
30 ml στυμμένο χυμό λάιμ
20 ml σιρόπι ζάχαρης (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
4-6 φρέσκες (ή κατεψυγμένες) φράουλες ή 30 ml πουρές φράουλας
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τον πάγο, τα υλικά και το μπλέντερ, όπως και για την Piña Colada. Χτυπάτε, σερβίρετε, αν έχετε και ένα φύλλο μπαμπού στο σπίτι μπορείτε να μοιράσετε κάθετα τα δύο διαφορετικά κοκτέιλ στο ποτήρι για ένα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. 

Missionary’s downfall

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
45 ml ρούμι
15 ml πουρές ανανά ή χυμός ανανά (ιδανικά άγλυκα και τα δύο φρούτα)
15 ml λικέρ ροδάκινο
10 ml σιρόπι μελιού (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
15 ml στυμμένος χυμός λάιμ
20-25 φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Χτυπάτε αρχικά όλα τα υλικά μαζί χωρίς πάγο και σουρώνετε. Καθαρίζετε το μπλέντερ ώστε να μην έχει υπολείμματα δυόσμου, ξαναρίχνετε το ποτό σας στο μπλέντερ και το χτυπάτε μαζί με τον πάγο (όσο πάγο έχετε μετρήσει ότι χωράει το ποτήρι σας).

Το signature Zombie του Abstract

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αποδομώντας και ξαναφτιάχνοντας ποτά-σταθερές αξίες, το Abstract Athens δουλεύει με την αυθεντική συνταγή του 1934 για να φτιάξει το δικό του Ζombie, στο οποίο προσθέτουν έξτρα θρυμματισμένο πάγο, έτσι ώστε όσο το ανακατεύουμε να γίνεται frozen, και το σερβίρει πάντα σε ένα ποτήρι, το σχέδιο του οποίου κάνει το δικό του κοινωνικό σχόλιο.

Αυτό το ποτό απαιτεί τεχνικές και παρασκευές που δεν μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα από τα πιο ωραία frozen cocktails που φτιάχνονται στην Αθήνα, θα το βρείτε στο Παγκράτι, σε έναν σκιερό πεζόδρομο στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου. Μην ξεχνάμε και την αξία τού να δίνουμε ραντεβού στις μπάρες της πόλης.

Abstract Athens, Αρκτίνου 10, Παγκράτι 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT