Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Tα καλύτερα μπαρ του κόσμου έχουν βαλθεί να αναβιώσουν κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν και αποτελούν μέρος της κουλτούρας των κοκτέιλ από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (ιδίως τα φρουτώδη daiquiris), δηλαδή από τότε που οι Αμερικανοί άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο στην Καραϊβική και ιδιαίτερα στην Κούβα, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν παγωμένα daiquiris, τα frozen cocktails έχουν ταυτιστεί με θερινά θέρετρα, bartenders σαν αυτούς που υποδυόταν ο Tom Cruise στο Cocktail του Roger Donaldson, την αισθητική υπερβολή των ’80s και των ’90s και όχι με την καλύτερη εποχή των μπαρ αλλά με αυτή είχαν κακό εξοπλισμό, πολλά συσκευασμένα προϊόντα και καθόλου δικές τους παρασκευές.

Από την άλλη, είναι δροσιστικά, νόστιμα, εντυπωσιακά στο ποτήρι και, πώς να το κάνουμε, σαν τα περιποιημένα κιτς ποτά δεν έχει. Αφού έχουν τελειοποιήσει όλα τα κλασάτα κλασικά κοκτέιλ, τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν και εκείνα που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Κάπως έτσι, λοιπόν, αρχίσαμε να ξαναβλέπουμε κάποια frozen ποτά σε καταλόγους φτιαγμένους από κορυφαίους bartenders.

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν τα κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό.

«Μια Piña Colada είναι πάντα καλύτερη frozen, αν ξέρεις φυσικά πώς να την φτιάξεις», μου είπε o Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος όταν τον ρώτησα τι απαντάει σε όσους ισχυρίζονται ότι τα frozen cocktails είναι μόνο πάγος και από ποτό τίποτα. Ο συνδημιουργός του Abstract Athens του Κάτω Παγκρατίου μάς έδωσε πραγματικά πολύ εύκολες συνταγές για να φτιάξουμε τα παγωμένα ποτά που μπορούμε να σερβίρουμε σε μπαλκονάτες μαζώξεις, τα έβαλε σε ποτήρια που λίγο-πολύ έχουμε όλοι στα ντουλάπια της κουζίνας μας, ενώ μας έδωσε και τα καλύτερα tips.

Piña Colada, αλλά μπλε

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
(Οι αναλογίες είναι για να προσφέρετε από ένα ποτό σε πέντε ανθρώπους, αν θέλετε να πιείτε δύο ποτά ο καθένας, απλώς πολλαπλασιάστε τα υλικά επί δέκα)

45 ml λευκό ρούμι ή Cuban light style ρούμι
30 ml κρέμα καρύδας
10 ml στυμμένος χυμός λάιμ
45 ml χυμός ανανά (φρέσκου ιδανικά) ή πουρές ανανά
1 κ.γ. μπλε σπιρουλίνα για φυτικό μπλε χρώμα (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, προσθέτει αλατότητα στο ποτό, ενώ δεν έχει τη δυσάρεστη γεύση και την οσμή της πράσινης)
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ζυγίζετε τον πάγο σας στο ποτήρι, δηλαδή βάζετε όσα παγάκια χωράνε σε αυτό, και έπειτα τα ρίχνετε στο μπλέντερ, είτε έχετε το πιο απλό είτε το πιο εξελιγμένο. Ρίχνετε και όλα τα υλικά, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι που θα δώσουν σώμα στο ποτό σας και θα μπουστάρουν τις γεύσεις και τα αρώματα που ο πάγος, το μπόλικο νερό και η χαμηλή θερμοκρασία μειώνουν. Χτυπάτε και σερβίρετε.

Και αν για κάποιον λόγο δεν θέλετε το ποτό σας μπλε, μπορείτε να απολαύσετε την Piña Colada σας σκέτη, αφαιρώντας από τη συνταγή τη σπιρουλίνα.

Miami Vice

ή «το πιο αδικημένο ποτό στην ιστορία των ποτών, καλτίλα από τις λίγες»

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχετε φτιάξει ποσότητα από Piña colada: τη μισή θα την πιείτε με μπλε σπιρουλίνα ή σκέτη και την άλλη μισή θα τη χρησιμοποιήσετε σε αυτό το κοκτέιλ, συνδυάζοντάς την με ένα strawberry daiquiri, που θα το φτιάξετε με τα παρακάτω υλικά.

50 ml λευκό ρούμι
30 ml στυμμένο χυμό λάιμ
20 ml σιρόπι ζάχαρης (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
4-6 φρέσκες (ή κατεψυγμένες) φράουλες ή 30 ml πουρές φράουλας
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τον πάγο, τα υλικά και το μπλέντερ, όπως και για την Piña Colada. Χτυπάτε, σερβίρετε, αν έχετε και ένα φύλλο μπαμπού στο σπίτι μπορείτε να μοιράσετε κάθετα τα δύο διαφορετικά κοκτέιλ στο ποτήρι για ένα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. 

Missionary’s downfall

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
45 ml ρούμι
15 ml πουρές ανανά ή χυμός ανανά (ιδανικά άγλυκα και τα δύο φρούτα)
15 ml λικέρ ροδάκινο
10 ml σιρόπι μελιού (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
15 ml στυμμένος χυμός λάιμ
20-25 φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Χτυπάτε αρχικά όλα τα υλικά μαζί χωρίς πάγο και σουρώνετε. Καθαρίζετε το μπλέντερ ώστε να μην έχει υπολείμματα δυόσμου, ξαναρίχνετε το ποτό σας στο μπλέντερ και το χτυπάτε μαζί με τον πάγο (όσο πάγο έχετε μετρήσει ότι χωράει το ποτήρι σας).

Το signature Zombie του Abstract

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αποδομώντας και ξαναφτιάχνοντας ποτά-σταθερές αξίες, το Abstract Athens δουλεύει με την αυθεντική συνταγή του 1934 για να φτιάξει το δικό του Ζombie, στο οποίο προσθέτουν έξτρα θρυμματισμένο πάγο, έτσι ώστε όσο το ανακατεύουμε να γίνεται frozen, και το σερβίρει πάντα σε ένα ποτήρι, το σχέδιο του οποίου κάνει το δικό του κοινωνικό σχόλιο.

Αυτό το ποτό απαιτεί τεχνικές και παρασκευές που δεν μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα από τα πιο ωραία frozen cocktails που φτιάχνονται στην Αθήνα, θα το βρείτε στο Παγκράτι, σε έναν σκιερό πεζόδρομο στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου. Μην ξεχνάμε και την αξία τού να δίνουμε ραντεβού στις μπάρες της πόλης.

Abstract Athens, Αρκτίνου 10, Παγκράτι 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ