Αφιερωμένο στους φίλους του κοκκινιστού. Από την Ελένη Ψυχούλη

Αφιερωμένο στους φίλους του κοκκινιστού. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Μαζί του με δένει μια ιδιαίτερη αγάπη, τέτοια, δηλαδή, που ακόμη κι έχω φάει το μεσημέρι το δικό μου που το μαγειρεύω ακριβώς στα γούστα μου, το βράδυ δεν θα αρνηθώ να το παραγγείλω στο εστιατόριο.

Από προσμονή και περιέργεια μαζί. Να δω με τι το σερβίρουν-άλλη γεύση έχει με χοντρό μακαρόνι, άλλη με μισόχοντρο και άλλη με τηγανητές πατάτες-να δω πόσο τρυφερό θα είναι το κρέας, με τί κομμάτι το έχουν φτιάξει-άλλη γεύση έχει με ελιά και άλλη με ποντίκι-,να δω αν η σάλτσα θα έχει κανέλα, μπαχάρι ή και τα δυό μαζί, αν η μαγείρισσα φρόντισε να κόψει με λίγη ζάχαρη την ξινίλα της ντομάτας, αν το μαγειρεύει με κατακόκκινη ή ροζέ σάλτσα, με φρέσκια ντομάτα, με κονκασέ ή με πελτέ ή μήπως και με τα τρία μαζί;-αν έβαλε σκόρδο ή μόνο κρεμμύδι, αν το έσβησε με κρασί, και ω! Θεέ μου! πόσες εκδοχές για ένα μόνο όνομα, μια συνταγή.

Αυτή, εξ’άλλου είναι και η γοητεία του παραδοσιακού, που χρίζεται κλασικό γιατί ο κάθε μάγειρας βάζει το χεράκι του για να του δώσει τη δική του αύρα, τη δική του νοστιμιά, παίζοντας στις χαμηλές νότες της ελάχιστης παραλλαγής-που κάνει τη διαφορά.

Τα πιο πετυχημένα του προσωπικού μου κοκκινιστολογίου

 

Στις Νοστιμιές της Μαίρης ( Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, 2108229239) από τα χεράκια της σέξυ Μαιρούλας, με σπιτικές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Στο Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γ. Λύρα 41, Κηφισιά, 2108017869) με τρυφερό κατσικάκι, μπόλικη φρέσκια ντομάτα και σαντορινιά ντοματίνια, σβησμένο με γλυκό κρασί του νησιού και σερβιρισμένο με μέτριο μακαρόνι.

Στην ‘Αλεξάνδρα (Λ. Αλεξάνδρας & Ζωναρά 21, Πάρκο Παναθήναια, 2106420874) με μοσχαρίσια μάγουλα και σερβιρισμένο με παραδοσιακό, νόστιμο στριφτούδι. 

Στην Παλιά Φάβα (Ηρώων Πολυτεχνείου 15, Ηλιούπολη, 2109939900) μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και ροζέ σάλτσα, με χοντρό μακαρόνι και πασπαλισμένο με κεφαλοτύρι, από την κυρία Ντίνα, την πιο νόστιμη μαμά-μαγείρισσα του Λεκανοπεδίου.

Στον Μπάρμπα-Θανάση (Πάρνηθος 17, Φραγκοκλησιά, 2106815675), ίσως το νοστιμότερο απ’όλα, μαγειρεμένο με ποντίκι που διαλύεται στην επαφή με το πιρούνι, ισορροπημένο άρωμα από μπαχάρι και χοντρό μακαρόνι.

Στο Κουτούκι (Μακρυγιάννη 115, Μοσχάτο, 2104822040), έντονα ντοματένιο χωρίς περιττά λίπη, με κρέας που δεν χρειάζεται μαχαίρι για να κοπεί και σερβιρισμένο με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες κομμένες στο χέρι.

Στο  Koύβελο (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, 2109221183) σε εκδοχή κυριακάτικου ροζμπίφ, και ανανεωτικής παράδοσης, μελωμένο, ντοματένιο και σερβιρισμένο με αλάδωτες, αληθινές πατάτες.

Στη Ζωοδόχο Πηγή (Κατσούλη 77, Καμίνια, 2104814438), όπως ακριβώς θα το έφτιαχνε η μαμά σου αν ήταν μεγάλη μαγείρισσα.

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ το ακριβώς αντίθετο, δεν το τρώω έξω ποτέ.Ίσως γιατί έχω συνηθίσει σε δεινές μαγείρισσες, όπως η μαμά μου, οι θείες, οι γιαγιάδες που έκαναν καταπληκτικά κοκκινιστά και το <<έξω>> μου φαίνεται πάντα πιο άνοστο.Το ίδιο ισχύει και για πολλά φαγητά, κλασικά ελληνικά, τα καθημερινά μαμαδίστικα που λένε, όπως τα λαδερά και ειδικά τα γεμιστά, φρικασέ, σούπες, όσπρια, γιουβαρλάκια, πίτες και άλλα πολλά, τα ευχαριστιέμαι σπιτικά μαγειρεμένα.Παραξενιά;Μπορεί.