10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Οι καταναλωτές το προτιμούν και το αναζητούν, οι ειδικοί εκθειάζουν τις αρετές του και οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να προσφέρουν στην αγορά νέα, ελκυστικά προϊόντα.
2

Το ροζέ κρασί, παρεξηγημένο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όπως όλα δείχνουν έχει πάρει την... εμπορική του «εκδίκηση». Οι καταναλωτές το προτιμούν και το αναζητούν, οι ειδικοί εκθειάζουν τις αρετές του και οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να προσφέρουν στην αγορά νέα, ελκυστικά προϊόντα. Το γεγονός ότι το ροζέ κρασί τραβάει το ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο. Πέρα από τα θελκτικά χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα και τα αρώματά του, θεωρείται δυνατός μπαλαντέρ στους γευστικούς συνδυασμούς. Διαλέξαμε από τη μεγάλη γκάμα των ελληνικών ροζέ κρασιών έντεκα ετικέτες που διακρίνονται, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών, και για την προσιτή τους τιμή.

Άκρες - Ροζέ, Κτήμα Σκούρα

ενδεικτική τιμή €6,60

Οι δύο χαρακτηριστικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, συμμετέχουν στην παραγωγή αυτού του ροζέ κρασιού που οινοποιεί ο Γιώργος Σκούρας στο κτήμα του. Από τον συνδυασμό αυτό προκύπτουν οι «Άκρες», με χρώμα λαμπερό, ανοιχτό κερασί με ροδαλές ανταύγειες. Η μύτη του είναι ζωντανή, με αρώματα ώριμων κερασιών και φραμπουάζ με νύξεις ανθέων και νότες ροδοπέταλου. Το στόμα είναι μεσαίου σώματος, με μεσαία προς υψηλή οξύτητα και μια ελαφριά αίσθηση πολύ ώριμων τανινών. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης, ενώ η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια και συνεχή εξέλιξη, οδηγώντας στην πολυπλοκότητα. Συνοδεύει εξαιρετικά τα περισσότερα από τα κλασικά ελληνικά πιάτα αλλά και δημιουργίες με ασιατική προέλευση.

Ροζέ Κατώγι Αβέρωφ

ενδεικτική τιμή €6,55

Το ροζέ που φτιάχνει το Κατώγι Αβέρωφ από αμπέλια Ξινόμαυρου της Νάουσας έχει γλυκύτητα λίγο υψηλότερη από αυτή των ξηρών κρασιών, γι' αυτό κατατάσσεται στα ημίξηρα, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να συνοδεύσει πιάτα με ιδιαιτερότητες αλλά και να καταναλωθεί ευχάριστα και ως απεριτίφ. Έχει απαλό τριανταφυλλί χρώμα, αρώματα λουλουδιών και κόκκινων φρούτων, με κυρίαρχες τις νότες κερασιού και φράουλας. Διακρίνεται για τη λεπτή και ισορροπημένη γεύση του και για την πολύ ευχάριστη επίγευσή του. Ταιριάζει με λευκά κρέατα, ζυμαρικά, πιάτα με γλυκίζουσες σάλτσες, όπου κυριαρχεί σάλτσα ντομάτας, αλλά και με τυριά κίτρινα ή φρέσκα λευκά.

Φιλέρι Ροζέ, Οινοποιία Νέστωρ

ενδεικτική τιμή €8,30

Η σπάνια ελληνική ποικιλία Φιλέρι, που καλλιεργείται στην περιοχή Πυργάκι-Αμπελόφυτο, δίνει στην Οινοποιία Νέστωρ, της Οικογένειας Λαφαζάνη και του Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, την πρώτη ύλη για να γίνει το Ροζέ Φιλέρι ένα κρασί που προσφέρει γενναιόδωρα τον λουλουδένιο και φρουτώδη χαρακτήρα του. Το απαλό του χρώμα με ρόδινες και κίτρινες αποχρώσεις συνοδεύεται από το άρωμα και τη γεύση φρούτων με απαλές νότες ανθέων, βοτάνων και βασιλικού. Το φρούτο κυριαρχεί και στην όμορφη επίγευσή του. Πίνεται φρέσκο και στο τραπέζι βρίσκει πολλούς καλούς συνοδούς, όπως τα ελαφρώς μαγειρεμένα θαλασσινά, τα σοταρισμένα ή τηγανητά λαχανικά, τα αρωματικά ελληνικά λαδερά, τα λευκά κρέατα με απαλές σάλτσες και τα λευκά τυριά.

Τρεις Μάγισσες, Κτήμα Μπαραφάκα

ενδεικτική τιμή €8,60

Τρεις διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Syrah) συναντιούνται σε αυτό το μπουκάλι και το όνομα που έδωσε ο δημιουργός του, το Κτήμα Μπαραφάκα, «Τρεις Μάγισσες», είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών του. Το αποτέλεσμα της ειδικής διαδικασίας οινοποίησης που εφαρμόζεται είναι ένα ροζέ κρασί όχι μόνο ημίγλυκο αλλά και ημιαφρώδες, που είναι πραγματικά ικανό να σε χαλαρώσει. Λαμπερό ροζ με ιώδεις ανταύγειες, μπουκέτο εκλεπτυσμένο αλλά και γενναιόδωρο, δελεαστικά αρώματα κόκκινων φρούτων –φράουλα και κράνα‒ δένουν αρμονικά με νότες λευκών ανθέων. Στο στόμα εμφανίζεται πληθωρικό και γεμάτο ισορροπημένη οξύτητα. Έτσι, συνολικά δίνει ένα γενναιόδωρο και κρεμώδες στόμα με αρμονική γλυκύτητα και φρουτώδη αρωματική επίγευση. Πίνεται φρέσκο και δροσερό και είναι ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά μπορεί να συνοδέψει και πικάντικα ασιατικά πιάτα, φρουτοσαλάτες και ποικιλίες τυριών με έντονες γεύσεις.

Παράγκα Flowers, Κτήμα Κυρ Γιάννη

ενδεικτική τιμή €7,30

Το καινούργιο κρασί της σειράς «Παράγκα» του Κτήματος Κυρ Γιάννη συνδυάζει τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Melort με διαδικασία οινοποίησης που του επιτρέπει να έχει διακριτική γλυκύτητα. Εντυπωσιακό λαμπερό σομόν χρώμα, στη μύτη του οποίου ξεδιπλώνονται ζωηρά αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, και ακολουθούν νότες λευκών λουλουδιών. Στόμα με δροσερή οξύτητα που ισορροπεί όμορφα τη διακριτική γλυκύτητα και την ευχάριστη αρωματική επίγευση. Πίνεται απολαυστικά ως απεριτίφ, ταιριάζει στο τραπέζι με ελαφριές σαλάτες ενισχυμένες με κόκκινα φρούτα, αλλά αποδεικνύεται δυνατός συνοδός σε πικάντικα έθνικ πιάτα από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ροζέ Αμπελώνων Τριανταφυλλοπούλου

ενδεικτική τιμή €8

Οι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου καλλιεργούν στην περιοχή Ασφενδιού της Κω τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah που δίνουν ένα ξηρό ροζέ κρασί με λαμπερό, ζωηρό, τριανταφυλλί χρώμα. Στη μύτη αναδίδει φρέσκα διακριτικά αρώματα λουλουδιών, κόκκινων φρούτων, στο στόμα είναι δροσερό, απαλό, φρέσκο και πιπεράτο και η επίγευσή του είναι ευχάριστη. Συνοδεύει καλοκαιρινά μαγειρευτά με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, μακαρονάδες με θαλασσινά και φρέσκια ντομάτα. Πίνεται δροσερό και φρέσκο.

Ξινόμαυρο αφρώδες Demi Sec ΠΟΠ, Συνεταιρισμός Αμύνταιον

ενδεικτική τιμή €6,99

O Συνεταιρισμός Αμύνταιον έχει παράδοση στην παραγωγή αφρώδους οίνου από καλλιέργειες αμπελιών σε περιοχές με το ιδιαίτερο αμμοαργυλώδες έδαφος. Το συγκεκριμένο ξινόμαυρο διαθέτει λεπτοκεντημένο κορδόνι φυσαλίδων, λαμπερό, τριανταφυλλί χρώμα, εκφραστική μύτη που θυμίζει βατόμουρο και μπισκότα με γέμιση λεμόνι, ανάλαφρη παρουσία στο στόμα και απαλή γλυκύτητα που ισορροπεί αρμονικά τη δροσιστική οξύτητα. Ένα ροζέ, αφρώδες κρασί Ονομασίας Προέλευσης που χαρακτηρίζεται από φινέτσα και κομψότητα και το βρίσκετε στα καταστήματα της Lidl Hellas. Απέσπασε αργυρό βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων.

«9» Ροζέ, Κτήμα Μουσών

ενδεικτική τιμή €7,50

Από τις ποικιλίες Syrah και Μούχταρο που έχουν καλλιεργηθεί στον Ελικώνα της κεντρικής Ελλάδας φτιάχνεται το ροζέ της σειράς «9»του Κτήματος Μουσών και αντλεί το όνομά του από τις εννέα Μούσες που ζούσαν στην Κοιλάδα των Μουσών, όπου βρίσκεται το οινοποιείο της Οικογένειας Ζαχαρία. Το κρασί έχει λαμπερό ροζέ ρουμπινί χρώμα και καλοδομημένο σώμα με διακριτικό μπουκέτο αρωμάτων, όπου συνυπάρχουν το κεράσι, το βατόμουρο, το γλυκό βύσσινο και το τριαντάφυλλο. Το φρουτώδες τελείωμά του έχει μεγάλη διάρκεια. Συνοδεύει ιδανικά ελληνικά πιάτα όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, τηγανητά ψάρια αλλά και καυτερά πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Σημείο Στίξης Ροζέ, Μπουτάρης Οινοποιητική

ενδεικτική τιμή €7,40

Το Μοσχοφίλερο και το Cabernet Sauvignon συνδυάζονται από την Οινοποιία Μπουτάρη σε ένα ημίξηρο ροζέ με αρκετά απροσδόκητη γεύση που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και γλυκό, φρουτώδες άρωμα από βατόμουρο, φράουλα, νότες μελιού και άνθη τριαντάφυλλου. Στο μάτι αποκαλύπτει βαθύ χρώμα κρεμμυδόφλουδας. Πίνεται φρέσκο και δροσερό και συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα ζυμαρικών με ελαφριά λευκή σάλτσα, γαλοπούλα αλλά και με ψητό ξιφία και τόνο. Ταιριάζει με επιδόρπια με πρωταγωνιστή την φράουλα.

XS Ροζέ, Οινοποιίας Ντούγκου

ενδεικτική τιμή €9,20

Η βορειοελλαδίτη ποικιλία του Ξινόμαυρου συναντά το κοσμοπολίτικο Syrah στο XS Ροζέ που φτιάχνει η οινοποιία Ντούγκου, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που παράγει στους αμπελώνες της, στη Ραψάνη. Το XS έχει υψηλότερη γλυκύτητα και κατατάσσεται στην κατηγορία των ημίξηρων. Απαλό χρώμα και έντονη μύτη φρέσκιας φράουλας, κερασιού και τριαντάφυλλων. Ελαφρύ στο στόμα, ευχάριστο και ισορροπημένο. Πίνεται δροσερό και φρέσκο, ιδανικό ως απεριτίφ ή σε συνδυασμό με ελαφριά πιάτα, όπως οι πράσινες σαλάτες με κόκκινα φρούτα, ζυμαρικά και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, κίτρινα τυριά.

Μικρή Αρκούδα Ροζέ, Κτήμα Ζαφειράκη

ενδεικτική τιμή €7,20

Με ζυμαρικά λουσμένα με κόκκινες σάλτσες, με σαγανάκι τυριών αλλά και με κοτόπουλο ψητό στα κάρβουνα η Μικρή Αρκούδα θα αποδειχτεί εξαιρετικός συνοδός στο φιλικό τραπέζι. Ένα ροζέ κρασί από την ποικιλία Syrah που οινοποιεί ο οινολόγος Χρήστος Ζαφειράκης στο Κτήμα Ζαφειράκη στην περιοχή Παλαιόμυλος Τυρνάβου. Χρώμα λαμπερό τριανταφυλλί που στο ποτήρι αποκαλύπτει αρώματα φράουλας και κερασιού με υπαινικτικές νότες κανέλας. Η δροσιστική παιχνιδιάρικη γεύση του φτιάχνει τη διάθεση. Ένα κρασί νόστιμο, απολαυστικό, που χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
...καλό το Κατώγι, αλλά το Μέτσοβο έχει να μας προσφέρει κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο πλέον:Πρόσφατα εκεί δημιουργήθηκε ένα κρασί ιδιαίτερο και αυθεντικό με την κυριολεκτική έννοια, όπως το παλιό καλό σπιτικό κρασί: το IMPERATOR. Και στην κατηγορία των ροζέ υψηλής ποιότητας, συγκεκριμένα το IMPERATOR Rubini Rosé.