Αφιερώματα

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

Σήμερα, σημαντικότερος παρά ποτέ
19 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δεν χώρεσε πουθενά: ούτε σε επιστημονικά καλούπια, ούτε σε αστραφτερά έδρανα. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης αναγνωρίστηκε ως κορυφαίος στοχαστής της γενιάς του αλλά δεν υποτάχθηκε στις επιταγές μιας δεδομένης φιλοσοφικής σκέψης που μέχρι τότε ήταν, όπως κι ο ίδιος έλεγε, «περίκλειστη» και «κληρονομημένη». Εκείνος ήθελε τις έννοιες και τις θεωρίες, την ψυχή και τη σκέψη ανοιχτές στην εξέταση και την επισκόπηση. Πρέσβευε ότι η ανοιχτοσύνη θα φέρει την πραγματική δημοκρατία και οραματιζόταν ένα μέλλον χωρίς τον διχασμό των ιδεών που έζησε-όσο κανείς άλλος-στο πετσί του. Τουλάχιστον όλα αυτά επικαλείται η βιογραφία του που μόλις εξέδωσε ο βαθύς γνώστης της σκέψης του '68 Φρανσουά Ντος θυμίζοντας μας γιατί ο Καστοριάδης είναι ο φιλόσοφος που άντεξε στις «μόδες», τις νέες θεωρίες και τον πιο ανηλεή μεταμοντερνισμό. Σήμερα που οι μεγάλες πολιτικές θεωρίες-νεοφιλελευθερισμού και κομμουνισμού-έχουν πλέον καταρρεύσει και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δείχνει εμφανώς τις αδυναμίες της, το μεγάλο ερώτημα της άμεσης δημοκρατίας που καθορίζεται απευθείας από τον πολίτη και τις ανάγκες του επανέρχεται δυναμικότερο από ποτέ. Με την ίδια δριμύτητα επανέρχονται όσα έχει πει ο Καστοριάδης για τη βία, την παιδεία, την αυτονομία, την ανάγκη οριοθέτησης ενός καινούργιου κόσμου χωρίς προκαταλήψεις αλλά με τη στοιχειώδη αιδώ. Γιατί το λόγον διδόναι του Καστοριάδη είναι το μόνο που οφείλει να προσφέρει ο πολίτης μαζί με την αγάπη του στην Αγορά και την κοινωνία που τον έθρεψαν.

Η LIFO ζήτησε από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τα κείμενα και τη ζωή τους στο έργο του να εξηγήσουν γιατί ο Καστοριάδης είναι σημαντικότερος σήμερα περισσότερο από ποτέ και γιατί οι ιδέες του δείχνουν να είναι βγαλμένες όχι από ένα απόμακρο παρελθόν, αλλά από το πιο απρόβλεπτο μέλλον. Γιατί σίγουρα ο Καστοριάδης είναι ο πιο μοντέρνος από τους φιλοσόφους του μέλλοντος και αυτός που δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε ποτέ.

-Τίνα Μανδηλαρά

 

Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης για τον ποιητικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας

Ιδέες / Ο Κορνήλιος Καστοριάδης για τον ποιητικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας

Στο δοκίμιό του «Εκφραστικά μέσα της ποιήσεως» ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής αναλύει την πολυσημία της «πρωτογενούς» ελληνικής γλώσσας και με πλήθος παραδειγμάτων δείχνει πώς οι νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες έπρεπε να καταφύγουν σε «τεχνάσματα» προκειμένου να δημιουργήσουν μια συγκρίσιμη εκφραστική ένταση.
Κορνήλιος Καστοριάδης: «Η πολιτική στην Ελλάδα; Κάτι μεταξύ ποδοσφαίρου και κατιγκοειδούς οικογενειακής τραγωδίας»

Ιδέες / Κορνήλιος Καστοριάδης: «Η πολιτική στην Ελλάδα; Κάτι μεταξύ ποδοσφαίρου και κατιγκοειδούς οικογενειακής τραγωδίας»

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών όπως είχε δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία, το Φεβρουάριο του 1989
The LiFO team

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ