Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
41
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Πριν από πέντε μήνες εμφανίστηκαν στην Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 24ωροι αυτόματοι πωλητές γάλακτος, οι πρότυποι σταθμοί διανομής που κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο ντόρο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά και να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον τρόπο με τον οποίο προμηθευόμαστε πλέον το γάλα.


Πολύ γρήγορα έβλεπες ουρές να σχηματίζονται έξω από τους πωλητές, ενώ όλο και περισσότερα καταστήματα άνοιγαν σε κάθε σχεδόν γειτονιά της πόλης. Κι ενώ απέκτησαν σχεδόν άμεσα ένα φανατικό κοινό πολλοί ήταν και εκείνοι που αρχικά δεν καταλάβαιναν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ήταν μία αξιόλογη καινοτόμα επιχειρηματική προσπάθεια; Μία ακόμα μόδα που θα ξεφούσκωνε γρήγορα, ή ένα ιδιωτικό franchise μεγάλης εταιρείας; Και τι συμβαίνει τελοσπάντων με τον "πόλεμο του γάλακτος" που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων αυτόματων πωλητών της Αθήνας;


Συναντήσαμε τον Κυριάκο Κατσαρό, διευθυντή του δικτύου καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας μίλησε για τον συνεταιρισμό "ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς" πού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή πίσω από το εγχείρημα, και μας έλυσε όλες τις απορίες.


Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Κατσαρός, διευθυντής του δικτύου καταστημάτων αυτόματων πωλητών του σνεταιρισμού "ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς" στη Θεσσαλονίκη - Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Ο συνεταιρισμός "ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς" είναι μία φιλόδοξη ομάδα εκατό ελλήνων αγελαδροτρόφων και γαλακτοπαραγωγών που ιδρύθηκε το 2011 και έχει εξελιχθεί στον πρώτο Πρότυπο Παραγωγικό Συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος της χώρας.


Σήμερα μετρά 55 μονάδες παραγωγής, παράγει σε καθημερινή βάση 120 τόνους φρέσκου γάλακτος (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της εγχώριας παραγωγής) και προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επώνυμες γαλακτοβιομηχανίες.

Οι Έλληνες είναι από τους πρώτους σε κατανάλωση γάλακτος στην Ευρώπη, ωστόσο στην Ελλάδα παράγεται περίπου το 55% της κατανάλωσης ενώ το υπόλοιπο εισάγεται.


Το φθινόπωρο του 2013 ο συνεταιρισμός αποφάσισε να εξετάσει καινούριους τρόπους για τη διάθεση του γάλακτος απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς, και με όρους που θα έθεταν μόνοι τους στην αγορά. Η πρόταση που επικράτησε ήταν η ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα 24ωρων αυτόματων πωλητών γάλακτος, και τα πρώτα τέσσερα καταστήματα στη Λάρισα ήταν γεγονός. Η επιτυχία τους ήταν πρωτοφανής, "πολύ μεγαλύτερη των προσδοκιών μας", όπως λέει ο κ. Κατσαρός, κι έτσι το επόμενο βήμα ήταν η επέκταση στην Θεσσαλονίκη.


Σήμερα η Θεσσαλονίκη μετράει 13 ξεχωριστά καταστήματα (με δύο καινούρια καταστήματα που θα ανοίξουν αμέσως μετά το Πάσχα να συμπληρώνουν τον στόχο των 15) ενώ η πόλη της Λάρισας έχει καλυφθεί πλήρως με τον αριθμό των καταστημάτων να έχει ανέλθει στα 15. Κάθε κατάστημα αυτόματων πωλητών "ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς" πουλά σήμερα έναν περίπου τόνο γάλακτος ημερησίως.

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
"Προτιμώντας κανείς του αυτόματους πωλητές γάλακτος επιβραβεύει τη λογική των συνεργειών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, λογική που μέχρι στιγμής μοιάζει το μοναδικό αντίδοτο στην κρίση. " -Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Αυτόματοι πωλητές γάλακτος υπάρχουν σε αρκετές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αλλά όπως μας εξηγεί ο κύριος Κατσαρός χρησιμοποιούνταν σε ένα πλαίσιο πιο "ερασιτεχνικό": Μεμονωμένοι παραγωγοί διέθεταν το προϊόν τους – νωπό, πριν παστεριωθεί, όπου η νομοθεσία το επιτρέπει – μέσω ενός αυτόματου πωλητή στην πλατεία του χωριού.


«Εμείς, λοιπόν, πήραμε την ιδέα αυτή και της δώσαμε "βιομηχανική" υπόσταση. Κανείς δεν είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τους αυτόματους πωλητές για αλλάξει τον τρόπο διάθεσης του γάλακτος στην αγορά. Η καινοτομία του Συνεταιρισμού είναι ότι έβαλε τους πωλητές σε δίκτυο μαζικής πώλησης στον αστικό ιστό, καλώντας τους καταναλωτές να αλλάξουν συνήθεια. Αυτός ήταν ο στόχος μας, και νομίζω πως σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει».


Όλα τα καταστήματα των αυτόματων πωλητών ανήκουν στο Συνεταιρισμό, οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στην πολιτική του franchise.

Κανείς δεν είχε σκεφτεί να δώσει "βιομηχανική" υπόσταση στην ιδέα των αυτόματων πωλητών, να τους χρησιμοποιήσει για αλλάξει τον τρόπο διάθεσης του γάλακτος στην αγορά.
Η καινοτομία του Συνεταιρισμού είναι ότι έβαλε τους πωλητές σε δίκτυο μαζικής πώλησης στον αστικό ιστό, καλώντας τους καταναλωτές να αλλάξουν συνήθεια.


Η φιλοσοφία του εγχειρήματος: Εξαιρετική ποιότητα σε ανταγωνιστική τιμή

«Η βασική φιλοσοφία είναι να μπορούν οι ίδιοι οι παραγωγοί να διαθέτουν το προϊόν τους στους καταναλωτές, χωρίς το μεσολαβητικό κόστος που διαμόρφωνε την τελική τιμή του προϊόντος – τιμή που δεν ωφελούσε ούτε τον παραγωγό ούτε τον καταναλωτή. Το δυναμικό στοιχείο του συνεταιρισμού δεν είναι τόσο η καινοτομία των αυτόματων πωλητών, όσο η ποιότητα του γάλακτος. Διαπιστώσαμε ότι το ποιοτικό γάλα είναι πιο ακριβό επειδή ενσωματώνεται σ' αυτό το κόστος της συσκευασίας και της διανομής. Καταργώντας λοιπόν αυτό το επιπλέον κόστος καταφέραμε να προσφέρουμε ποιοτικό γάλα σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή.

Υπάρχουν τρόποι να απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Οι τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ δεν έχουν πέσει, το αντίθετο! Ο Συνεταιρισμός απαντώντας σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε να προωθήσει συνέργειες σ' ολόκληρο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της κοινωνίας».


Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
"Η βασική φιλοσοφία είναι να μπορούν οι ίδιοι οι παραγωγοί να διαθέτουν το προϊόν τους στους καταναλωτές, χωρίς το μεσολαβητικό κόστος που διαμόρφωνε την τελική τιμή του προϊόντος – τιμή που δεν ωφελούσε ούτε τον παραγωγό ούτε τον καταναλωτή"-Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Αναρωτιέμαι ποιο είναι το target group του συνεταιρισμού, και πόσο προσιτοί ή και εύχρηστοι μπορούν να είναι οι ηλεκτρονικοί πωλητές στους μεγαλύτερους σε ηλικία καταναλωτές ή στις παραδοσιακές νοικοκυρές.


«Η στόχευση μας αφορά το σύνολο του πληθυσμού, οι έρευνες μας ωστόσο δείχνουν ότι το πλέον δυναμικό κομμάτι των καταναλωτών μας είναι νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά. Ωστόσο και στις υπόλοιπες ηλικίες έχουμε αρκετά μεγάλη απήχηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας στη Λάρισα άνθρωποι κάθε ηλικίας ερχόταν με το "στικάκι"* τους για να πάρουν γάλα!»


Φρέσκο γάλα ημέρας: Το ταξίδι του γάλακτος από τη φάρμα στον αυτόματο πωλητή

Το γάλα αρμέγεται δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το απόγευμα. Συγκεντρώνεται σε ειδικούς χώρους και μεταφέρεται με ψυκτική ομπρέλα (σε σταθερή θερμοκρασία δηλαδή) στο χώρο παστερίωσης. Μόλις παστεριωθεί, οδηγείται και πάλι υπό ψυκτική ομπρέλα, προς τους αυτόματους πωλητές. Αυτή η διαδρομή γίνεται σε λιγότερο από 24 ώρες. Στους αυτόματους πωλητές υπάρχει έκδοση απόδειξης στην οποία υπάρχουν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για το προϊόν (ημερομηνία λήξης και παστερίωσης) οι οποίες δεν αναγράφονται στο μπουκάλι.


Η διαδικασία των αυτόματων πωλητών είναι εξαιρετικά απλή: Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να φέρει το δικό του μπουκάλι. Διαφορετικά μπορεί να το αγοράσει ένα καινούριο από τον αυτόματο πωλητών μπουκαλιών. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι μίας χρήσεως, και κοστίζουν 20 λεπτά. Τα γυάλινα κοστίζουν 50 λεπτά και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού έχουν πλυθεί στο πλυντήριο ή διαφορετικά έχουν βυθιστεί σε βραστό νερό – ακριβώς όπως τα βρεφικά μπιμπερό. Το γάλα είναι ζωντανός οργανισμός και η σωστή αποστείρωση των δοχείων είναι σημαντική.


Έπειτα βάζουμε το μπουκάλι στον ειδικό θάλαμο του αυτόματου πωλητή, ρίχνουμε τα χρήματά μας στην ειδική υποδοχή (το μηχάνημα δίνει ρέστα), και επιλέγουμε να το γεμίσουμε με μισό ή ένα λίτρο γάλα. Το μισό λίτρο κοστίζει 0,60 ευρώ ενώ το ένα λίτρο 1,10 ευρώ. Αν χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένη κάρτα (*το λεγόμενο "στικάκι", που το αγοράζουμε με 3 ευρώ από το μηχάνημα των μπουκαλιών) εξασφαλίζουμε ακόμα χαμηλότερη τιμή.


Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
"Το μισό λίτρο κοστίζει 0,60 ευρώ ενώ το ένα λίτρο 1,10. Αν χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένη κάρτα (*το λεγόμενο "στικάκι", που το αγοράζουμε με 3 ευρώ από το μηχάνημα των μπουκαλιών) εξασφαλίζουμε ακόμα χαμηλότερη τιμή" Στη φωτογραφία φαίνονται τα στικάκια, κολλημένα στα γυάλινα μπουκάλια - Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


24ώροι αυτόματοι πωλητές: Μα ποιος αγοράζει γάλα βραδιάτικα;

Οι αυτόματοι πωλητές "ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς" είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από τα control rooms του συνεταιρισμού, αλλά και από εταιρείες φύλαξης. Αν και εκτεθειμένοι, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουν υποστεί το παραμικρό.


«Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μεγάλος όγκος των πελατών προτιμά τις εργάσιμες ώρες, αλλά από τη στιγμή που οι πωλητές είναι αυτόματοι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη λειτουργούν όλο το 24ωρο. Πέραν αυτού μας δίνουν κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό», λέει ο Κ. Κατσαρός.

Η σχέση του Έλληνα με το γάλα

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό οι Έλληνες αγαπάνε πολύ το γάλα, και κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε κατανάλωση φρέσκου γάλακτος.

«Δυστυχώς όμως είμαστε από τους τελευταίους σε παραγωγή φρέσκου γάλακτος, με τις εγχώριες ποσότητες να μειώνονται συνεχώς. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην Ελλάδα παράγεται περίπου το 55% της κατανάλωσης ενώ το υπόλοιπο εισάγεται.»

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Πολλά από τα επώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά παράγονται με το γάλα του συνεταιρισμού. Οι ελληνικές γαλακτοκομικές εταιρείες με τις οποίες ήδη συνεργάζεστε δεν αντιδρούν στον καινούριο αυτό ανταγωνισμό, από τον ίδιο τον συνεταιρισμό;

Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά καμία από τις μεγάλες εταιρείες -οι οποίες έχουν το μερίδιο της αγοράς που κατέκτησαν όχι μόνο από την πώληση γάλακτος, αλλά του συνόλου των γαλακτοκομικών προϊόντων-και καθώς είμαστε συνεργάτες με τις περισσότερες εξ' αυτών τιμούμε ως σοβαρή εταιρεία τα συμβόλαια που συνάπτουμε.


Δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω, τέλος, για τον λεγόμενο "πόλεμο του γάλακτος" που έχει προκύψει. Τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί κινηθήκατε νομικά εναντίον των αυτόματων πωλητών που εμφανίστηκαν στην Αθήνα;

Η ένσταση μας, για την οποία άλλωστε δικαιωθήκαμε από την προσωρινή διαταγή της προέδρου Πρωτοδικών Λάρισας, αφορούσε τα σύμβολα του εν λόγω καταστήματος τα οποία παρέπεμπαν ευθέως στο συνεταιρισμό μας, χωρίς εμείς να έχουμε καμία σχέση.

Με την προσωρινή διαταγή η εταιρεία που δημιούργησε το κατάστημα στην Αθήνα υποχρεώθηκε να αποσύρει τα σύμβολα με τα οποία προφανώς προσπαθούσε να οικειοποιηθεί την αναγνωρισιμότητα και την επιτυχία του Συνεταιρισμού "ΘΕΣγάλα – Πιές".

Κοιτάξτε, το γάλα είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και οι αυτόματοι πωλητές τώρα μπαίνουν στην αγορά. Με την σύγχυση αυτή υπήρχε ο κίνδυνος να "χρεωθούμε" εμείς αστοχίες ή προβλήματα που δεν μας ανήκουν και έτσι να πληγεί το κύρος τόσο του Συνεταιρισμού όσο και του εγχειρήματος των αυτόματων πωλητών. Αυτή είναι η ένσταση μας, και γι' αυτή δικαιωθήκαμε.

Κατά τα άλλα, ο Συνεταιρισμός μας βλέπει θετικά όλες τις επιχειρηματικές και ιδιαίτερα τις συνεταιριστικές προσπάθειες που προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Είμαστε όμως αδιαπραγμάτευτοι σε ζητήματα υγιούς ανταγωνισμού, ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, και διαφάνειας κανόνων.

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
"Το γάλα είναι ένα ευαίσθητο προϊόν.Με την σύγχυση των αυτόματων πωλητών που εμφανίστηκαν στηνΑθήνα υπήρχε ο κίνδυνος να "χρεωθούμε" εμείς αστοχίες ή προβλήματα που δεν μας ανήκουν και έτσι να πληγεί το κύρος τόσο του Συνεταιρισμού όσο και του εγχειρήματος των αυτόματων πωλητών" -Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Επόμενα σχέδια
Σκέψεις για το μέλλον υπάρχουν πολλές, αλλά θα έρθουν στην ώρα τους. Χρησιμοποιώντας μια φράση Έλληνα πολιτικού, θα σας πω ότι "υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται". Είμαστε ενθουσιασμένοι, αλλά ταυτόχρονα και γεμάτοι αίσθημα ευθύνης για να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων, αλλά και στις απαιτήσεις τους.

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
"Σημαντικό είναι και το οικολογικό ζήτημα μιας που τα επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια βάζουν τέλος στη σπατάλη των συσκευασιών." -Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Τεχνικός της "ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς" μεταφέρει μία από τις δεξαμενές του γάλακτος - Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
"Στους αυτόματους πωλητές υπάρχει έκδοση απόδειξης στην οποία υπάρχουν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για το προϊόν (ημερομηνία λήξης και παστερίωσης) οι οποίες δεν αναγράφονται στο μπουκάλι." -Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Η μανία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Ελλάδα
41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ

σχόλια

18 σχόλια
Άσχετα με τους επιστήμονες, τους vegan, την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και τους αεροψεκασμούς: Στα πόσα χρόνια εξαφανίζεται το κέσιο, το τσιλιμπούρδιο και το βραχμαπούτριο από το έδαφος? (μη γκουγκλάρετε ορισμένοι, απ'αυτά μόνο το κέσιο υπάρχει)Πέρα από την πλάκα, όταν έγινε η διαρροή από το Τσέρνομπιλ, όλοι μάθαμε ότι για τα επόμενα 200 χρόνια, η ραδιενέργεια θα παραμείνει στο έδαφος, ειδικά εκεί που έβρεξε (και έριξε τότε καρεκλοπόδαρα σε ΟΛΗ την Ελλάδα μηδέ της Κρήτης εξαιρουμένης). Έχουν περάσει 29 χρόνια από τότε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το χορταράκι που τρώνε οι αγελάδες στην Ελλάδα (και στην υπόλοιπη Ευρώπη) δεν θα είναι ραδιενεργό και τα υπόλοιπα 171 χρόνια? Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν ήπιαμε ραδιενεργό γάλα από τις "αγελάδες της Μακεδονίας" και δεν φάγαμε ραδιενεργό τυρί "από την Ήπειρο"?
Δεν προτίθεμαι να λάβω μέρος σε αυτή την, ενίοτε χυδαία, κοκορομαχία. Δεν εξισώνω, βέβαια, όλους τους συνομιλητές μεταξύ τους. Κάποιοι με τον τρόπο τους φρόντισαν, ωστόσο, η συζήτηση αυτή να φτάσει σε σημείο που δεν μπορεί να είναι παραγωγική. Γράφτηκαν πολλά, ωστόσο, με αέρα, δήθεν, επιστημονικού κύρους. Αυτό είναι το μόνο σημείο στο οποίο θέλω να παρέμβω, ελπίζοντας ότι άνθρωποι που ψάχνουν το θέμα της χορτοφαγίας δεν θα αποθαρρυνθούν από πράγματα που διάβασαν εδώ και θα συνεχίσουν χωρίς φόβο να ψάχνουν. Στο τέλος, φυσικά, το τι θα αποφασίσουν είναι δικό τους θέμα, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι προϊόν παραπληροφόρησης. Στο PubMed, λοιπόν, δημοσιεύεται η εξής ανακοίνωση από την Αμερικανική Ένωση Ειδικών Διατροφής (American Dietetic Assosiation). "Θέση της ΑΕΕΔ για τις χορτοφαγικές δίαιτες - Είναι η θέση της ΑΕΕΔ ότι οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρά χορτοφαγικών (βέγκαν), είναι υγιείς, διατροφικά επαρκείς, και δύνανται να συμβάλλουν στην πρόληψη ή αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών. Σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για κάθε στάδιο της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της κυήσεως, του θηλασμού, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς επίσης και για αθλητές" (ADA, 2009, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864)Την ίδια θέση έχουν ο Καναδικός Οργανισμός Ειδικών Διατροφής (DC, 2003, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12778049) και ο Βρετανικός Οργανισμός Ειδικών Διατροφής (BDA, 2014, https://www.bda.uk.com/foodfacts/vegetarianfoodfacts).Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω.Μια σημείωση εδώ, τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένες έρευνες, αλλά πορίσματα/θέσεις με βάση την αξιολόγηση τον έως τη στιγμή που τα πορίσματα αυτά δημοσιεύθηκαν ερευνών πάνω στο θέμα. Βασίζονται, δηλαδή, σε μέτα-έρευνες, έρευνες που δεν ασχολούνται με κάποιο πρωτότυπο θέμα, αλλά αξιολογούν τον σύνολο των, έως εκείνη τη στιγμή, δημοσιευμένων ερευνών σε ένα θέμα. Πρόκειται για μια συνολική εικόνα, λοιπόν.Οι τρεις αυτοί οργανισμοί είναι αξιολογότεροι, μεγαλύτεροι και εγκυρότεροι οργανισμοί παγκοσμίως σε θέματα διατροφής, με τη μεγαλύτερη παραγωγή επιστημονικού έργου. Με τα παραπάνω, δεν προσπαθώ να ισχυριστώ ότι κάποιος/α, αν θέλει να είναι υγιής, πρέπει να γίνει χορτοφάγος. Ισχυρίζομαι, ωστόσο, ότι αν κάποιος/α για τον οποιονδήποτε λόγο θέλει να γίνει χορτοφάγος, ας μη φοβηθεί για την υγεία του/της. Βγάζοντας τη βασανιστική σκέψη πολλών ότι μπορεί η χορτοφαγία να βλάψει την υγεία τους, ας αποφασίσει ελεύθερα ο/η καθένας/μία ποια επιθυμεί να είναι η διατροφή του/της.
Λοιπόν για τους υποτιθέμενους επιστήμονες (γελάνε και οι πέτρες), μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.unep.org/resourcepanel/Portals/24102/PDFs/PriorityProductsAndMaterials_Report.pdf τους περιβαλλοντικούς λόγους για τους οποίους μια στροφή προς τη χορτοφαγία μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος, και γιατί το παρόν σύστημα διατροφής δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ βιώσιμο.Αν βάλει κανείς στο τραπέζι και τις αποδεδειγμένες αρνητικές συνέπειες του κόκκινου κρέατος (η μοναδική εξακριβωμένη αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου), της ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιεί η κτηνοτροφία (ω ναι, ακόμα και τα "ντόπια"=αθώα;;; κρέατα είναι πηγμένα στα αντιβιοτικά), την εγνωσμένη σύνδεση μεταξύ διατροφής και ασθενειών όπως διαβήτης, οστεοπόρωση (μελέτες λένε οτι η κατανάλωση γάλακτος αγελάδας δεν εγγυάται αποφυγή οστεοπόρωσης -> http://www.medpagetoday.com/Endocrinology/Osteoporosis/690), καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος, νεφρική ανεπάρκεια και πολλά ακόμα, καταλαβαίνει κανείς προς τα που γέρνει η ζυγαριά.Όποιος έχει ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ας τα φέρει προς συζήτηση. Κάποιος που ξέρει πως λειτουργεί η επιστήμη θα ξέρει και πως λειτουργεί ο επιστημονικός διάλογος με επιχειρήματα και παρουσίαση ΕΓΚΡΙΤΩΝ μελετών και όχι χειραγωγημένων στατιστικών ερευνών. Περιμένω.
@ Αλέξανδρος: Η δυσανεξία στη λακτόζη παρατηρείται σε ποσοστό 5-30% στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Εάν έχεις δυσανεξία, απλά αποφεύγεις τη λακτόζη, τόσο απλά. Το pH του γάλακτος είναι περίπου 6,7 (ενώ του στομάχου 1,5-4,5) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαταράξει την οξεοβασική ισσοροπία του οργανισμού. Άστοχο... Η αλκαλική φωσφατάση του γάλακτος (πρωτεΐνη, μία υδρολάση που ο ρόλος της είναι η αφαίρεση φωσφορικών) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ στο μεταβολισμό του ασβεστίου και χρησιμοποιείται ως δείκτης παστερίωσης, καθότι καταστρέφεται κατά την παστερίωση. Μη ανίχνευση της δηλώνει επαρκή παστερίωση. Ο οργανισμός του ανθρώπου παράγει φωσφατάση και για το ρόλο της στην απορόφηση του ασβεστίου μπορείς να διαβάσεις εδώ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24753180 . Υποθέτω ότι γνωρίζεις Αγγλικά... Τα αντιβιοτικά που όλοι έχετε ακούσει δεν ζπάρχουν στο γάλα γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ απο τη νομοθεσία και η βιομηχανία γάλακτος ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΤΙΟ. Εάν το μόνο επιστημονικό που κατάλαβες από το σχόλιο μου είναι οτι βιοπορίζομαι από τον κλάδο έχεις σοβαρό πρόβλημα κατανόησης κειμένου! Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό από το 2009, στο χώρο της έρευνας και με γνωστικό αντικείμενο microbiology, molecular ecophysiology and environmental biotechnology. Όσο για τη γραφικότητα και το ύφος του κειμένου μου, τι να πω, εκτός από βιαστής (και προφανώς και δολοφόνος) είμαι και....γραφικός... @Allou2: Ωραίο άρθρο αναφορικά με την οστεοπόρωση. Γνωρίζω τον μεταβολισμό του ασβεστίου, ελπίζω τώρα και εσύ. Τώρα λοιπόν, αφού γνωρίζεις, μπορείς να πράξεις ανάλογα ώστε να μην έχεις προβλήματα στο μέλλον. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι προτιμάς να ενημερώνεσαι από blogs και sites που έχουν ως κοινό ότι απευθύνοντε σε vegetarians και vegans και όχι από πανεπιστημιακά συγγράματα ή επιστημονικά άρθρα. Δικαίωμα σου. Στην συνέχια μπορείς να αγοράσεις κάτι απο αυτά http://www.goldenhealth.com.gr/joomla/index.php/el/vm-front-page-top-gr/osteoporosis τα οποία απευθύνοντε σε vegan και vegetarian. Επίσης πρόσεξε ώστε να αποφύγεις τρόφιμα του περιέχουν Ε333! Και επειδή προφανώς δεν το κατάλαβες, το Ε333 είναι κιτρικό ασβέστιο (calcium citrate όπως το περιγράφει ο κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος (sic)) και κοστίζει 41.60€ το κιλό (food grade) και 121.35€ το κιλό (ultra pure molecular grade). Όσο για τον Ιάπωνα επιστήμονα και το βιβλίο του (το οποίο μπορεις να αγοράσεις στο amazon με 16$) ελπίζω να τον ακούσεις πολύ προσεκτικά και να σταματήσεις να καταναλώνεις ελαιόλαδο (καθότι όλα τα λίπη και έλαια είναι οξειδωμένα), να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι, το κρασί (αλκοόλ) και να αγοράζεις τα προϊόντα που προωθεί (ειδικά το διατροφικό συμπλήρωμα πρωτεασών!). Επίσης, να υποβάλλεις μία μήνυση για βιασμό και φόνο (περίπου 3 βιασμούς και 137 φόνους εάν θυμάμαι καλά), τα στοιχεία μου διαθέσιμα από τη Lifo! Μέχρι να έρθουν να με συλλάβουν, θα προσπαθήσω να ενημερώσω το διευθυντή του HMGU να ακυρώσει το διεθνές συνέδριο για την έρευνα κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και να κλείσουμε το ερευνητικό κέντρο...Με 196.000.000€ εξοικονομηση το χρόνο, θα μπορέσουμε να μεταφράσουμε το βιβλίο του σε κάθε γλώσσα και θα λύσουμε μια για πάντα όλα τα προβλήματα υγείας του ανθρώπινου είδους.
@ Αλέξανδρος: Η δυσανεξία στη λακτόζη παρατηρείται σε ποσοστό 5-30% στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Εάν έχεις δυσανεξία, απλά αποφεύγεις τη λακτόζη, τόσο απλά.Το pH του γάλακτος είναι περίπου 6,7 (ενώ του στομάχου 1,5-4,5) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαταράξει την οξεοβασική ισσοροπία του οργανισμού. Άστοχο...Η αλκαλική φωσφατάση του γάλακτος (πρωτεΐνη, μία υδρολάση που ο ρόλος της είναι η αφαίρεση φωσφορικών) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ στο μεταβολισμό του ασβεστίου και χρησιμοποιείται ως δείκτης παστερίωσης, καθότι καταστρέφεται κατά την παστερίωση. Μη ανίχνευση της δηλώνει επαρκή παστερίωση. Ο οργανισμός του ανθρώπου παράγει φωσφατάση και για το ρόλο της στην απορόφηση του ασβεστίου μπορείς να διαβάσεις εδώ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24753180 . Υποθέτω ότι γνωρίζεις Αγγλικά...Τα αντιβιοτικά που όλοι έχετε ακούσει δεν ζπάρχουν στο γάλα γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ απο τη νομοθεσία και η βιομηχανία γάλακτος ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΤΙΟ.Εάν το μόνο επιστημονικό που κατάλαβες από το σχόλιο μου είναι οτι βιοπορίζομαι από τον κλάδο έχεις σοβαρό πρόβλημα κατανόησης κειμένου! Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό από το 2009, στο χώρο της έρευνας και με γνωστικό αντικείμενο microbiology, molecular ecophysiology and environmental biotechnology. Όσο για τη γραφικότητα και το ύφος του κειμένου μου, τι να πω, εκτός από βιαστής (προφανώς και δολοφόνος) είμαι και....γραφικός...@Allou2: Ωραίο άρθρο αναφορικά με την οστεοπόρωση. Γνωρίζω τον μεταβολισμό του ασβεστίου, ελπίζω τώρα και εσύ. Τώρα λοιπόν, αφού γνωρίζεις, μπορείς να πράξεις ανάλογα ώστε να μην έχεις προβλήματα στο μέλλον. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι προτιμάς να ενημερώνεσαι από blogs και sites που έχουν ως κοινό ότι απευθύνοντε σε vegetarians και vegans και όχι από πανεπιστημιακά συγγράματα ή επιστημονικά άρθρα. Δικαίωμα σου. Στην συνέχια μπορείς να αγοράσεις κάτι απο αυτά http://www.goldenhealth.com.gr/joomla/index.php/el/vm-front-page-top-gr/osteoporosis τα οποία απευθύνοντε σε vegan και vegetarian. Επίσης πρόσεξε ώστε να αποφύγεις τρόφιμα του περιέχουν Ε333! Και επειδή προφανώς δεν το κατάλαβες, το Ε333 είναι κιτρικό ασβέστιο (calcium citrate όπως το περιγράφει ο κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος (sic)) και κοστίζει 41.60€ το κιλό (food grade) και 121.35€ το κιλό (ultra pure molecular grade). Όσο για τον Ιάπωνα επιστήμονα και το βιβλίο του (το οποίο μπορεις να αγοράσεις στο amazon με 16$) ελπίζω να τον ακούσεις πολύ προσεκτικά και να σταματήσεις να καταναλώνεις ελαιόλαδο (καθότι όλα τα λίπη και έλαια είναι οξειδωμένα), να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι, το κρασί (αλκοόλ) και να αγοράζεις τα προϊόντα που προωθεί (ειδικά το διατροφικό συμπλήρωμα πρωτεασών!). Επίσης, να υποβάλλεις μία μήνυση για βιασμό και φόνο (περίπου 3 βιασμούς και 137 φόνους εάν θυμάμαι καλά), τα στοιχεία μου διαθέσιμα από τη Lifo! Μέχρι να έρθουν να με συλλάβουν, θα προσπαθήσω να ενημερώσω το διευθυντή του HMGU να ακυρώσει το διεθνές συνέδριο για την έρευνα κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και να κλείσουμε το ερευνητικό κέντρο...Με 196.000.000€ εξοικονομηση το χρόνο, θα μπορέσουμε να μεταφράσουμε το βιβλίο του σε κάθε γλώσσα και θα λύσουμε μια για πάντα όλα τα προβλήματα υγείας του ανθρώπινου είδους.
ioli85 και οι υπολοιποι. Τα φρουτα, τα χορτα κλπ ειναι πηγη τροφης για απειρα ζωακια εκει εξω Ποιοι ειστε εσεις που τους κλεβετε την τροφη? Τα ρωτησατε? Νομιζετε οτι ως το ποιο νοημων ον μπορειτε τα παιρνετε την τροφη τους ελευθερα? Ποιος σας εδωσε αυτο το δικαιωμα? Αφου γραφετε σε ενα site σημαινει οτι εχετε η/υ και οτι καιτε ρευμα! Για ποσο ακομα θα συμβαλλετε στη καταστροφη ολοκληρων περιοχων - βουνων απ την εξορυξη λιγνιτη για να εχετε εσεις ηλεκτρικο ρευμα? Το ξυλινο τραπεζακι-βιβλιοθηκη-καρεκλα μπλα μπλα μπλα που εχετε σπιτια σας πως προεκυψε? Εξ ουρανου? Εμμεσα συνεισφερετε στο κοψιμο δεκαδων δεντρων για τη δικη σας προσωπικη διευκοληνση. Για ποσο ακομα θα συνεχισετε να καταστρεφετε το περιβαλλον? Για να μη μιλησουμε για αλλα, πιο βασικα....Ε? Τι? Πως ειπατε? Επισης 52 σχολια σε ενα τετοιο αρθρο, τα οποια σχολια εχουν "ξεφυγει". http://www.lifo.gr/now/world/58243 Παγκόσμιο σοκ από την σφαγή χιλιάδων ανθρώπων στην Νιγηρία 17 σχολια! http://www.lifo.gr/team/u51848/56633 και το ιδιο για τη σφαγη στη Κενυα. Αλλα οχι. Θα δειξω απ το πληκλτρολογιο μου ποσο cool vegeterian ειμαι!
Για το δικό μας είδος, την καταστροφή του δηλαδή ποτέ δεν γίνεται μεγάλος ντόρος από τους ψαγμένους. Καλά εκτός από καμιά σφαγή 13 ατόμων στο Παρίσι από τζιχαντιστές. Ξεσηκώθηκε ο πλανήτης. Για τα 19 θύματα στο Τυνήσιακό Μουσείο, τα 147 στο Πανεπιστήμιο Κένυας και Νιγηρία ελάχιστες αντιδράσεις κ 3 λεπτά στα δελτία ειδήσεων μόνο. Τέλος πάντων κάντε ό,τι θέλετε στα παιδιά σας καθώς θα μεγαλώνουν μην δώσετε ποτέ γάλα ή κρέας.Για πείτε μας και λίγο τι γνώμη έχετε για τα αυγά απ τις κότες. Λοιπόν?
Να και αποσπασμα απο βιβλιο του Ιαπωνα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ (που τοοοσο μας το εχει τονισει ο εγχωριος επιστημονας εδω, οτι ειναι επιστημονας ενω εμεις οι υπολοιποι ειμαστε ταπεινα ουγκανακια) σχετικα με το γαλα:Εάν δεν είχατε ακούσει πως οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά οστεοπόρωσης, τώρα το μάθατε, και θα καταλάβετε και γιατί. Αυτό το απόσπασμα είναι απ΄ το βιβλίο The Enzyme Factor (Ο Παράγοντας Ένζυμο) όπου ο ιατρός Hiromi Shinya συνοψίζει άλλα προβλήματα του γάλακτος και γενικά των γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού:Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο γάλα είναι πρωτεΐνη, λίπος, γλυκόζη, ασβέστιο και βιταμίνες. Το γάλα είναι πολύ δημοφιλές γιατί περιέχει πολύ ασβέστιο και υποτίθεται πως προλαμβάνει την οστεοπόρωση.Όμως η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άλλη τροφή τόσο δυσκολοχώνευτη όσο το γάλα. Μια και το γάλα είναι μια απαλή υγρή ουσία, υπάρχουν άνθρωποι που το πίνουν σαν νερό όταν διψούν, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η καζεΐνη, που αποτελεί περίπου το 80% των πρωτεϊνών του γάλακτος, μόλις εισέλθει στο στομάχι συγκολλάτε αμέσως, κάνοντας την πέψη πολύ δύσκολη. Επιπλέον, αυτό το συστατικό είναι ομογενοποιημένο στο γάλα που πωλείται στα μαγαζιά. Ομογενοποίηση σημαίνει ότι το λίπος του γάλακτος έχει εξισορροπηθεί με ανάδευση. Αυτό που κάνει την ομογενοποίηση κακή είναι πως όταν το γάλα αναδεύεται, ανακατεύεται μέσα και αέρας, μετατρέποντας το λίπος του γάλακτος σε μια οξειδωμένη λιπώδη ουσία – λίπος σε προχωρημένη κατάσταση οξείδωσης. Με άλλα λόγια, το ομογενοποιημένο γάλα παράγει ελεύθερες ρίζες και ασκεί μια πολύ αρνητική επιρροή στο σώμα.Το γάλα που περιέχει οξειδωμένο λίπος στη συνέχεια παστεριώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 100°C. Τα ένζυμα είναι ευαίσθητα στη θερμότητα και αρχίζουν να καταστρέφονται σε θερμοκρασίες 93.3°C. Με άλλα λόγια, το γάλα που πωλείται στα μαγαζιά όχι μόνο υπολείπεται πολύτιμων ενζύμων, αλλά το λίπος είναι οξειδωμένο και η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι αλλαγμένη λόγω υψηλής θερμοκρασίας. Κατά μία έννοια, το γάλα είναι η χειρότερη μορφή τροφής.
@ioli85: Έχεις απόλυτο δίκιο. Είμαι "επιστήμονας" χωρίς ήθος και χωρίς όραμα και...βίασα μία αγελάδα επειδή έκανα τεχνητή σπερματέγχυση!!! Προφανώς δουλευόμαστε, καθότι το σχόλιο σου ξεχειλήζει από γελοιότητα...Με ποια κριτήρια μπορείς εσύ να κρίνεις το επιστημονικό ήθος μου??? ή το επιστημονικό μου όραμα για έναν καλύτερο κόσμο? Δεν έχεις ιδέα για την δουλειά μου και παρ΄όλα αυτά κρίνεις και κατακρίνεις, απλά επειδή είσαι vegan ή vegetarian και διαφωνείς με επιστημονικά εμπεριστατωμένες απόψεις! Ποια νομίζεις ότι είσαι? Ο επι της γης κριτής της επιστημονικής ηθικής? Ποιός σε όρισε και πότε? Απλά όποιος έχει ΛΟΓΙΚΗ, ΚΡΙΣΗ και ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ που δεν βασίζεται σε συναισθήματα είναι...ανήθικος και εντώς εισαγωγικών επιστήμονας! Αλήθεια, εάν δεν υπήρχε το διαδίκτυο που θα ήσουν? θα είχες βήμα να λες αυτά που λες? Θα είχες τις γνώσεις για το τι είναι μία αγελάδα, πως παράγεται το γάλα, τι είναι τεχνητή σπερματέχυση και ένα σωρό άλλες πληροφορίες...? Βέβαια όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα τα οποία δεν μπορείς να καταλάβεις...συνέχισε να μας κατηγορείς για βιασμό!!!!! Όπως λέει και μία Vegan φίλη επιστήμονας "Michael, dont try to find logic in idiots...you are waisting your time and energy"
Οταν καποιος χωνει το χερι του στον κολπο ενος θηλυκου με σκοπο να τοποθετησει μεσα σπερμα, δε λεγεται βιασμος; Μηπως σου εδωσε η αγελαδα τη συγκαταθεση της;Ή βιαζονται μονο οι γυναικες, αλλα οι αγελαδες οκ μωρε, ζωα ειναι δε νιωθουν...; Το οτι ερχονται αυτα τα πλασματα σ αυτο τον πλανητη χωρις τη θεληση τους και υποφερουν τα χιλια δυο, ΟΛΑ προς ωφελος μας και τελικα ο θανατος τους καταληγει να ειναι η λυτρωση τους δε μας λεει τιποτα σαν ειδος; Φερτε λιγο τον εαυτο σας στη θεση αυτων των ζωών. Ο τονος στη ληγουσα. Γιατι ειναι ζωουλες και αυτα, δεν ειναι πραγματα, ΝΙΩΘΟΥΝ, ΦΟΒΟΝΤΑΙ, ΠΟΝΑΝΕ, ΑΓΑΠΑΝΕ, ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ. Ειμαστε αθλιοι σαν ειδος. Αυτο εχω να πω.
Noethers οταν για ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ φορα, κανεις τον κοπο και μου απαντησεις χωρις ειρωνεια, τοτε ισως μπω στον κοπο και σου απαντησω σοβαρα και γω. Μαθε να μιλας με επιχειρηματα και σεβασμο απεναντι στον συνομιλητη σου, μαθε να σεβεσαι την ιδεα του διαλογου και μετα τα ξαναλεμε.
Την πρώτη φορά που άκουσα κάποιον να ονομάζει την σπερματέγχυση στην αγελάδα βιασμό, αντέδρασα πολύ αρνητικά. Το θεώρησα προσβολή απέναντι στα θύματα βιασμού. Συγκεκριμένα είχα πει ότι δεν μπορούμε να ονομάσουμε κάτι βιασμό όταν το θύμα δεν δύναται να τον αντιληφθεί ως τέτοιον και επιπλέον δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον σχετικά ήπιο σωματικό πόνο στα γεννητικά όργανα με τον σωματικό πόνο που συνοδεύεται από ψυχικό πόνο, προσβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειας, ψυχικά τραύματα που μπορεί να μη φύγουν ποτέ κλπ. όπως συμβαίνει στις γυναίκες του ανθρώπινου είδους που υφίστανται βιασμό.Ο άντρας με τον οποίο έκανα τη συζήτηση μου απάντησε ότι αφού θεωρώ την κατάσταση του θύματος ως τον μόνο παράγοντα, τότε λογικά δεν θα θεωρούσα βιασμό αν ο ίδιος έβαζε διακριτικά το χέρι του στον κόλπο μίας γυναίκας με σκοπό να την αφήσει έγκυο, εφόσον αυτή είναι σε μόνιμο κώμα, ή βαριά νοητικά ανάπηρη (η νοημοσύνη ενός ατόμου με βαριά νοητική υστέρηση, αντιστοιχεί σε παιδιού 1-2 ετών, όσο δηλαδή και ενός ενήλικου μη ανθρώπινου θηλαστικού).Επειδή ποτέ δεν θα ονόμαζα κάτι άλλο εκτός από βιασμό μία τέτοια συνθήκη εναντίον ανάπηρης γυναίκας, κατέληξα πως ο μόνος λόγος που θα ονόμαζα αλλιώς το ένα και αλλιώς το άλλο δεν είχε να κάνει με τη δυνατότητα του θύματος να αντιληφθεί και να επεξεργαστεί, αλλά με με μία εγγενή αξία που αυθαίρετα βάζω στο είδος μου και αρνούμαι στα υπόλοιπα.Με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια διαδικασία σκέψης, κάποιοι άλλοι είχαν αποφασίσει ότι οι λευκοί έχουν άλλη αξία (και οι μαύροι εξ ορισμού υπάρχουν για να τους εξυπηρετούν) ή ότι οι άντρες έχουν άλλη αξία από τις γυναίκες οι οποίες επίσης υπάρχουν για να τους εξυπηρετούν.Για εμένα το ερώτημα λοιπόν δεν είναι «είναι το γάλα ανθυγειινό;» αλλά «είναι το γάλα απαραίτητο;». Και δεν μιλάω για τα παιδάκια στην Αφρική που μόλις τους έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια σε μορφή αγελαδινού γάλατος. Μιλάω για τον ενήλικο δυτικό που έχει στη διάθεση του φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά. Είναι τόσο απαραίτητο που να δικαιολογεί την τόση βιαιότητα; Τη βιαιότητα της σπερματέγχυσης, της άσκοπης γέννας, της απομάκρυνσης του μοσχαριού αμέσως μετά την καισαρική, της απόλυτης ακινησίας, του ασταμάτητου μηχανικού βυζάγματος που θα τελειώσει μόνο μετά από πολλές τέτοιες γέννες που θα διατηρούν την ικανότητα της να κατεβάζει γάλα μέχρι που αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό;; Το απαιτείς κάτι τέτοιο για τον εαυτό σου, για τον καπουτσίνο σου; Μη ρωτάς ποιοι είναι αυτοί ποου σε κρίνουν, εγώ προσωπικά δεν κρίνω κανένα. *Εσύ* ποιος είσαι ρώτα που δικαιούσαι τέτοια προνόμια, με τέτοιο κόστος.Και κάτι τελευταίο. Κι εγώ επιστήμονας είμαι, βιολόγος. Το ότι είσαι επιστήμονας σου επιτρέπει να σκέφτεσαι μόνο την πρόοδο της επιστήμης;Επιστήμη χωρίς βιοηθική πάντα θα γεννάει Μένγκελε.
Η Ημιμάθεια, η Επιστήμη, η Ηθική και η Αγνοια (ή αλλιώς μια απάντηση στην/στον "No Man's Land”,στην “ llou2” και στους υπόλοιπους αναγνώστες που έχουν παρόμοια άποψη) Πριν απαντήσω στα σχόλια σας θα ήθελα να σας παραθέσω μερικές πληροφορίες για το τι είμαι: Είμαι επιστήμονας, με δίπλωμα γεωπονίας (Ζωικής Παραγωγής), FELASA level C scientist, μεταπτυχιακές σπουδές στη μικροβιακή βιοτεχνολογία, μεταπτυχιακές σπουδές στη περιβαντολλογική δημόσια υγεία, διδακτορικές σπουδές στη μκροβιολογία (μοριακή οικοφυσιολογία) και μεταδιδακτορική έρευνα στη μοριακή οικοφυσιολογία και περιβαντολλογική βιοτεχνολογία. Έχω αρκετές δημοσιευμένες εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και η διπλωματική μου εργασία (δημοσιευμένη σε διεθνές συνέδριο με επιστημονική κρίση) αφορούσε την υποκλινική μαστίτιδα προβατίνων από CnS, την αντοχή στα αντιβιοτικά και την μοριακή τυποίηση. Ως Ευρωπαίος πολίτης, σέβομαι το δικαίωμα σας στην επιλογή του τι θα τρώτε, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και γνώμης. Ως Ευρωπαίος πολίτης και Επιστήμονας, απαιτώ το δικαίωμα στο να γνωρίζω πως παρασκευάζεται αυτό που τρώω, να γνωρίζω απο που προέρχεται, να είναι ΑΣΦΑΛΕΣ και να συμβάλει στην αειφορία του περιβάλλοντος. Ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ απαιτώ την ΟΡΘΗ (αντικειμενική, βασιζόμενη σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ στοιχεια) πληροφόρηση και διαφάνεια. Στα σχόλια σας στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και σε άλλα παρόμοια άρθρα στη Lifo έχω παρατηρήσει τα εξής: 1. Εκφράζετε μία συγκαλημένη επίθεση στην επιστήμη 2. Εκφράζετε μία υποτίμηση σε αυτούς που τρώνε προϊόντα ζωικής προέλευσης 3. Χρησιμοποιείτε λανθασμένα και επιλεκτικά επιστημονικά στοιχεία και όρους για να δώσετε βαρύτητα στα λεγόμενα σας 4.Κατηγορείτε τους επιστήμονες ως μέλη μίας διεθνούς συνομοσίας υπέρ των εταιριών παραγωγής τροφίμων, φαρμακοβιομηχανιών και λοιπών συμφερόντων 5. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΤΕ εμένα και τη δουλειά μου, καθώς και χιλιάδων άλλων επιστημόνων ανα τον κόσμο ως διαπλεκόμενους εταιριών! Και όλα αυτά μέσα στην ανωνυμία του διαδικτύου, χωρίς να παραθέσετε ούτε το επάγγελμα σας, ούτε τις σπουδές σας, αλλά ούτε κάτι άλλο αξιόπιστο. Αντιθέτως, όταν κάποιος με λογικά επιχειρήματα σας στριμώξει, λέτε ένα ξερό ενημερωθήτε, διαβάστε, ψάξτε, αλλά όχι από επιστήμονες (γιατί είναι διεφθαρμένοι) και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραθέσετε κάποιο σύνδεσμο που παραπέμπει σε blog ή forum, ασχέτως εάν αυτό που γράφει είναι επιστημονικά ορθό, διφορούμενο ή στη χειρότερη περίπτωση μία μπουρδα και μισή. Επίσης δεν αναφέρετε τίποτα για το που ανήκετε, εάν είστε μέλη της PETA ή κάποιας άλλης οργάνωσης (ή έστω υποστηρικτές) που έχει αντίστοιχα συμφέροντα με τις απόψεις σας. Επίσης πολλές φορές μιλάτε για θέματα ως αυθεντίες, που απλά τα είδατε σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο, ή απλά διαβάσατε κάτι για αυτά. Και επειδή έιναι τόσα πολλά αυτά θα συγκεντρωθώ σε αυτό εδώ το σχόλιο:Η γονιμοποίηση τους με τεχνητά μέσα δεν είναι βιασμός. Δεν έχεις ιδέα τι είναι και ούτε έχεις κάνει ποτέ τεχνητή σπερματέγχυση. Τα ζώα στη φύση (άγρια, ελεύθερα) μπορεί να βιαστούν από άλλα ζώα. Οι αγελάδες σε φάρμα που υπόκειντε σε τεχνητή σπερματέγχυση δεν υποφέρουν καθόλου, αντίθετα είναι πιο ανώδυνο από την “φυσική” επίβαση. Μην ξεχνάτε ότι μόνο ο άνθρωπος κάνει σεξ για ευχαρίστηση, είναι μονογαμικός και έχει την αρχή της ισότητητα και της ισονομίας. Οπότε τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι απλά ΓΕΛΟΙΕΣ.Η διόγκωση του μαστού οφείλεται στο ότι έχεις παραγωγή γάλακτος και όχι στο ότι αρμέγονται. Επίσης η μαστίτιδα είναι η φλεγμωνή του μαστού (σηπτική ή άσηπτη) και μπορεί να οφείλετε σε πάρα πολλούς λόγους. Οι κύριοι λόγοι είναι οι άυξηση μικροοργανισμών, κυρίως σταφυλοκόκκων και μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία μαστίτιδα. Βέβαια αυτό δεν οφείλεται στο (σωστό) άρμεγμα, και προφανώς δεν γνωρίζεις ότι αγελάδες που θηλάζοντε από τα μικρά τους και δεν αρμέγωντε έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μαστίτιδας. Έχει να κάνει με μία σειρά παραγόντων που η επιστημονική κοινότητα έχει προσδιορίσει και οι σωστοί παραγωγοί γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουνΤροφές με ενυσχυτικά όπως τί? Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία? Σε ποσότητα τέτοια ώστε να απλά τα ζώα να είναι υγιή? Και πώς νομίζεις ότι αυτό επιβαρύνει την ποιότητα του γάλακτος ή την δημόσια υγεία? Το ότι προσθέτουμε μαρμαρόσκονη και αλάτι σε ελάχιστες ποσότητες στο σιτηρέσιο για να είναι πιό εύγεστο και να καλύψει τις ανάγκες του ζώου, δεν σημαίνει ότι είναι αφύσικο. Βέβαια δεν έχεις δει μηρυκαστικά να δαγκώνουν το σοβά ενός τοίχου για να βρούνε επιπλέον ασβέστιο που χρειάζοντε, αλλά είναι απάνθρωπο να προσθέτουμε “ενισχυτικά”.Αναφέρεις την ύπαρξη αντιβιοτικών στο γάλα!!! Αλήθεια, έψαξες ποτέ να τα βρεις στο γάλα? Εάν ναι, τι βρήκες? Γιατί εγώ τα έψαχνα για πάρα πολύ καιρό, σε εργαστήριο αναφοράς, αλλά δεν τα βρήκα. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι το γάλα πριν παστεριωθεί (νωπό) ελέγχεται για την ύπαρξη αντιβιοτικών. Επίσης η γαλακτοβιομηχανία που κατηγορείς, προτιμάει να πληρώνει το γάλα από ζώο που είναι υπό αντιβιοτικά σε καλύτερη τιμή ξεχωριστά (και να το καταστρέφει) παρά να ρισκάρει την καταστροφή μίας ολόκληρης παρτίδας. Παρ΄όλα αυτά γάλα πριν πάει σε παστερίωση ελεγχεται για αντιβιοτικά.Μπερδεύεις τα σωματικά κύτταρα με το πύο. Φυσιολογικά το γάλα έχει σωματικά κύτταρα. Απαγορεύεται η χρήση γάλακτος με πύο. Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων είναι δείκτης της ποιότητας του γάλακτος και για αυτό το λόγο υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός (και όχι ελάχιστος όπως λανθασμένα αναφέρεις)Ο εθισμός στην κατανάλωση δεν οφείλεται στην καζεΐνη, που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην οικογένεια των οπιούχων αλλά είναι μία οικογένεια πρωτεϊνών που υπάρχουν σε όλα τα είδη ζωικού γάλακτος. Προφανώς διάβασες κάπου σε κάποιο blog μία βλακεία από κάποιο άλλο blog που αναφέρεται σε ένα βιβλίο το οποίο ποτέ δεν διάβασες (και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχτεί) και αναφέρει ότι ο μεταβολισμός της καζεΐνης ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να δημιουργεί έναν μεταβολίτη ανάλογο των οπιοϊδών. Επίσης ΞΕΧΑΣΕΣ να διαβάσεις αυτά τα δύο ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ άρθρα που αντικρούουν πολλούς ισχυρισμούς για την “κακή" δράση των καζεϊνών http://www.nature.com/ejcn/journal/v59/n5/full/1602104a.html http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/231r.htmΓια τη δυσανεξία στη λακτόζη απάντησαν άλλοι και δεν θα επεκταθώ, απλά φυσική εξέλιξη 8000-5000 χρόνια πριν….Δικαίωμα σας να ζείτε σε δέντρα ή σπηλιές και να βγάζετε άναρθρες κραυγές όπως πριν από 10.000 χρόνιαΟ μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί λόγω της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που παρατηρείται το γήρας. Στη φύση δεν υπάρχει, κανένα ζώο δεν γερνάει για να εκδηλώσει κατά τα λεγόμενα σου εκφυλιστικές ασθένειες. Αντίθετα, λόγω της επιστήμης έχει αυξηθεί η ποιότητα ζωής και κυρίως τον ηλικιωμένων. Δεν πεθαίνουν όπως παλιά (πριν π.χ. 500-1000 χρόνια).Το γάλα θεωρείται ιδανική τροφή για τους νέους (κυρίως παιδιά και εφήβους) γιατί καλύπτει διατροφικές ανάγκες σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Το ασβέστιο είναι δευτερεύον. Επίσης τα υπέρβαρα παιδιά είναι προϊόν άσχετων γονέων και όχι των προϊόντων ζωικής προέλευσης και έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής και όχι μόνο διατροφής (π.χ. όλη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή να διαβάζουν βλακείες στο διαδίκτυο και να τρώνε παστέλια)Η καταναλωτική κοινωνία έχει δώσει χώρο σε εσας και τις ανάγκες σας ώστε να μπορείς να αγοράζεις “γάλα” σόγιας ή “γάλα” αμυγδάλου ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Τα συμφέροντα της βιομηχανίας εναλλακτικής διατροφής όμως τα ξεχνας, Όπως επίσης ξεχνάς ότι πολλά από τα τρόφιμα στα οποία αναφέρεσε ως καλύτερα είναι καθαρά προϊόντα μάρκετινγκ και διαφήμισης. Επίσης αγνοείτε εντελώς το περιβαντολλογικό αποτύπωμα στον πλανήτη και λανθασμένα θεωρείτε ότι είναι καύτερο από μια ζουμερή μπριζόλα. Εγώ, ως επιστήμονας, έχω στοιχεία, με αριθμούς και στατιστικές, τα οποία έχουν κριθεί και αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα. Εσείς τι έχετε? Blogs και εξαιρέσεις των εξαιρέσεων? Το εάν είναι ηθικό να τρώμε ότι τρώμε, με ποιά κριτήρια θα το κρίνετε? Και ποιοι είστε εσείς ώστε να μας κρίνετε? Να κρίνετε κάτι το οποίο έδωσε το εξελικτικό προβάδισμα στον άνθρωπο ώστε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα ήδη σε βαθμό ώστε να αναπτύξει ενοχές για τη συμπεριφορά του ως προς τα άλλα ήδη (από την αγελάδα μέχρι το ποντίκι). Παρ΄όλα αυτά εμείς οι επιστήμονες σας ακούμε και σας προσκαλούμε να συζητήσουμε στο ίδιο τραπέζι για τον απλό λόγο ότι σας σεβόμαστε. ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τον παραλογισμό σας και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας προς την κοινωνία. Και ως αποτέλεσμα, απομονώνετε λέξεις και κομμάτια από επιστημονικά άρθρα για να στηρίξετε τον παραλογισμό σας και να διαδώσετε την ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ και την αμφίβολη ηθική.Επίσης η τεχνολογία και η σύγχρονη κοινωνία σας έδωσε και ένα βήμα λόγου ώστε να εκφράζετε τις απόψεις σας και να μας συκοφαντείτε χωρίς επιπτώσεις. Ας είναι, το προτιμώ από το σκοταδισμό. Στην τελική, στη δικιά μου (μας) δουλειά αναφέρεστε και χρησιμοποιείται, έστω και λανθασμένα. Γνωρίζουμε την αξία μας για την κοινωνία και μπορούμε να σας ανεκτούμε. Εσείς γιατί πρέπει να λέτε “να σας κάτσει στο λαιμό η μπριζόλα, το γιαούρτι, το αυγό ή ότι άλλο”?θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για την ημιμάθεια ή για την άγνοια, ίσως και για την ηθική, αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Απλά την επόμενη φορά που θα συζητήσετε κάτι προσπαθήστε πριν μιλήσετε να σκεφτήτε και να το δείτε από την πλευρά του άλλου. Ενημερωθήτε, αλλά όχι από blogs και το google, αλλά από επιστημονικά άρθρα, από αξιόπιστες πηγές. NCBI, Scopus, Web of knowledge είναι πολύ πιο χρήσιμα και αξιόπιστα από το vegan-or-die.
Και σας παρακαλώ συγχωρέστε τα απίστευτα ορθογραφικά μου λάθη, απλά δεν έχω συνηθίσει να με αποκαλούν βιαστή επειδή έκανα τεχνητή σπερματέγχυση σε αγελάδα!!!!!
Οι αγελαδες "βιάζονται" κυριολεκτικα απο ανθρωπινο χερι προκειμενου να πιειτε εσεις το γαλα σας. Ναι, βιασμος ειναι http://veganforlife-animals-planet-humans.blogspot.gr/2014/10/10.html
@listerix θελεις να κατσω να σου περιγραψω ακριβως τη διαδικασια; Φυσικα και ειναι βιασμος, αν το εκαναν σε εσενα (εφοσον εισαι γυναικα), ή σε καποιο συγγενικο σου προσωπο, παλι δε θα το ελεγες βιασμο; Δεν ειναι βιασμος μονο και μονο επειδη ειναι τετραποδο θηλαστικο και οχι διποδο; Ωραιες παρωπιδες.
allou2 ματαιο να προσπαθεις να τους ανοιξεις τα ματια...Υπνωτισμενα προβατακια,βολευμενα καλα σε ανισο συστημα....Καποια στιγμη οι επιπτωσεις θα φανουν...Ας πιστευουν οτι la vache qui rit,υπαρχει!Απο ανθρωπους που δεν αντιλαμβανονται τις συνεπειες των πραξεων τους τι περιμενεις?????Κριμα για αυτες τις μανες κ τα μωρα...
@vampcat βολεμενα, οπως ακριβως το λες. Υπνωτισμενους δε θα τους ελεγα ακριβως, στη σημερινη εποχη με τοση πληροφορηση, δεν το δικαιολογω καν. Δε θελουν να δουν, δε θελουν να ξερουν...Τοσος πονος για 10 λεπτα απολαυσης, αθλιο.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_milk_consumption_per_capitaκατα κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος ανά χώρα. Τα νούμερα γέρνουν συντριπτικά υπέρ του Noethers theorem is even cooler than Pythagoras theorem και κατά όποιου δεν έκανε ένα απλό search στο google, αλλά έχει ενημερωθεί για την κρυφή σοφία του διαδικτύου.
Δεν έχω κανένα σκοπό να κάνω διαφήμιση, απλά χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο γάλα και είμαι 100% ευχαριστημένος. Το γάλα αν έχεις πάρει το στικάκι έχει 1,00. Επιπλέον είναι φρέσκο, και όχι μακράς διαρκείας (μεγαλύτερη επεξεργασία) που βρίσκεις στα σουπερμαρκετ στην ίδια τιμή. Και μπορείς να το βρεις όλες τις ώρες και μέρες, και όχι μόνο συγκεκριμένες που υπάρχει προσφορά. Επιπλέον αν μπεις στο site τους, μπορείς να δεις πληροφορίες για την κάθε φάρμα του συνεταιρισμού, καθώς και που βρίσκεται. Εφ' όσον έχω την επιλογή, προτιμώ τρόφιμα που έχουν ταξιδέψει όσο λιγότερο και παράγονται σε φάρμες σχετικά κοντά στην πόλη που ζω. Ακόμα, μου αρέσει η γεύση του και ίσως να είναι απλά η ιδέα μου, το θεωρώ όντως καλύτερο. Τέλος, εφ' όσον είναι κάτι που θα αγόραζα έτσι κι αλλιώς, προτιμώ να στηρίξω την ελληνική επιχειρηματικότητα και μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα ελληνικού συνεταιρισμού.
Α, και κάτι ακόμα, το καλό με τους 24 ωρους πωλητές, είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να περιμένεις στην ουρά. Αλλά ακόμα και να περιμένεις 2-3 άτομα, θεωρείς ότι εσύ αν πας στο σουπερμαρκετ μέχρι να μπεις να πάρεις αυτό που θες και να περιμένεις στο ταμείο θα κάνεις λιγότερο χρόνο; άσε που θα αγοράσεις και άλλα 10 πράγματα που μέχρι να μπεις στο σουπερμάρκετ δεν ήξερες ότι ήθελες!
Γιατί, αν υπάρχουν ακόμη γάλατα που να κοστίζουν € 1,00 Λ το λίτρο, αυτά θα είναι ιδιωτικής ετικέττας. Και ως γνωστόν η αγορά είναι και θέμα ψυχολογίας. Άσε που όσοι παίρνουν συχνά, μάλλον έχουν και έκπτωση, βάσει αυτών που γράφει το κείμενο .
Μήπως επειδή με αυτό τον τρόπο στηρίζουν τους παραγωγούς γάλακτος, και επίσης είναι σίγουροι (λέμε τώρα) ότι το γάλα που αγοράζουν είναι ελληνικής προέλευσης, φρέσκο, και όχι αμφιβόλου ταυτότητας γάλα-1-ευρώ-που-μέχρι-να-φτάσει-στα-ράφια-περάσανε-ποιος-ξέρει-πόσες-εβδομάδες-από-το-άρμεγμα?
Η βιομηχανοποίηση της κατανάλωσης ενός είδους που η σκληρότητα για να παραχθεί ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η εκμετάλλευση των αγελάδων είναι φρικτή και απάνθρωπη. Η γονιμοποίηση τους γίνεται με τεχνητά μέσα με διαδικασία που δύσκολα ξεχωρίζει από τον βιασμό. Τα μωρά τους αποσπώνται αμέσως και τα αρσενικά θανατώνονται. Τα θηλυκά μεγαλώνουν λίγο και μετά μπαίνουν κι αυτά στη παραγωγή. Αρμέγονται καθημερινά για χρόνια σε βαθμό που οι μαστοί τους διογκώνονται και συχνά παρουσιάζουν ασθένειες όπως μαστίτιδα. Τους παρέχονται τροφές εμπλουτισμένες με ενισχυτικά και αντιβιοτικά που καταλήγουν φυσικά στον άνθρωπο. Ένα μέρος από το πύον είναι δύσκολο να απομακρυνθεί από το γάλα και μέχρι κάποια ποσότητα επιτρέπεται από το νόμο. Η κατανάλωση του γάλακτος έχει συνδεθεί με μια σειρά εκφυλιστικών παθήσεων, αλλεργίες, νευρικές παθήσεις και είναι άμεσα υπεύθυνη για ένα μέρος της παχυσαρκίας που μαστίζει την κοινωνία. Ο μύθος ότι παρέχει ασβέστιο καταρρέει μπροστά στη πραγματικότητα που θέλει τη μεγάλη πλειοψηφία όσων καταναλώνουν γάλα και παράγωγα τους πάσχουν από παθήσεις των οστών. Η κατανάλωση γάλακτος (ενός άλλου θηλαστκού μάλιστα) από τον άνθρωπο αποτελεί πεδίο σύγκρουσης τεράστιων οικονομικών συμφερόντων αφού όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν μεγάλο ειδικό τμήμα με δεκάδες μάρκες που διεκδικούν μερίδιο από τα γιγάντια κέρδη. Με τους γιατρούς να είστε επιφυλακτικοί καθώς αρκετοί χορηγούνται από μεγαθήρια εταιρείες γάλακτος. Ενημερωθείτε άμεσα για το ζωικό γάλα και τις επιπτώσεις του. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε άφοβα το ζωικό γάλα από εκείνο που παράγεται από ξηρούς καρπούς ή σόγια. Είναι ανώτερο σε ωφέλιμα συστατικά και δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό ενώ συμβάλλουμε αποφασιστικά στον τερματισμό του αίσχους της εκμετάλλευσης των ζώων.
Πάρα πολλές ανακρίβειες στο σχόλιο σου. Στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες υπάρχει νομικό πλαίσιο όπου απαγορεύει στους κτηνοτρόφους να διαθέτουν το γάλα αγελάδων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Επίσης κάθε φορα που το εργοστάσιο λαμβάνει ενα φορτίο γάλακτος, πριν ξεφορτωθεί γίνεται δειγματοληψία (διάρκειας 5 λεπτών) και αν ανιχνευτούν αντιβιοτικά το φορτίο αχρηστεύεται και ο παραγωγός μπαίνει σε καραντίνα μέχρι να εξακριβωθεί τι συνέβη. Σχετικά με την εκμετάλλευση των ζωων, έχε υπόψιν σου ότι οι αγελάδες ΠΡΕΠΕΙ να αρμέγονται γιατί αν το γάλα που παράγουν μείνει στους μαστούς για πάνω από 24 ώρες δημιουργεί μολύνσεις. Επίσης όσον αφορά στο φυτικό “γάλα” (αμύγδαλο, σόγια, κάναβη) δυστυχώς αν κοιτάξεις τα συστατικά θα δείς ότι υπάρχουν αρκετά χημικά βελτιωτικά (πχ καρραγεννη) για να το κάνουν πιο νόστιμο και πιο παχύρευστο. Οι εταιρείες που παράγουν τα παραπάνω έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα του marketing και έχουν πείσει τους vegans/vegetarians ότι τα προιόντα τους είναι υγιεινά. Αν είσαι vegan/vegetarian και καταναλώνεις χημικά επεξεργασμένα προιόντα τότε good luck to you!
True North τι εννοείς με το «οι αγελάδες ΠΡΕΠΕΙ να αρμέγονται»;;!!Δεν είναι ρυάκι η αγελάδα να βγάζει γάλα ούτως ή άλλως.Βγάζει γάλα μόνο εφόσον μείνει έγγυος, γεννήσει και ο κανονικός αποδέκτης του γάλακτος της (το μοσχαράκι όχι ο μαντράχαλος) δεν είναι εκεί για να το πιεί. Να μας πει κ ευχαριστώ που της πήραμε το παιδί και την ξαλαφρώνουμε από το γάλα που θα του έδινε;Επίσης δεν χρειάζεται να αγχώνεστε με τι φυτικό γάλα πρέπει να «υποκαταστήσουμε» το μητρικό. Μπορούμε και με κανένα. Οπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά, απλά σταματάμε το γάλα, ή το πίνουμε απλά για την πλάκα μας και για να έχουμε που να ρίξουμε τα κορν φλεικς μας. Κατά τα άλλα μια κουταλιά ταχίνι έχει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα και δεν το κλέβεις κι από κανέναν.
Αυτο που λες,οτι το γαλα ΠΡΕΠΕΙ να αρμεγεται ειναι κομματακι τι,ακυρο!!!!Δλδ,για να καταλαβω,ενα ασηπτο υγρο,που παραγεται απο τους αδενες της,ειναι επικινδυνο για τους μαστους της ....Η οποια αγελαδα,να σημειωσουμε,μενει εγκυος ΜΟΝΟ Κ ΜΟΝΟ για να παραγει γαλα!!!!!!!!!!!!!Η αφορμη λοιπον που δινεται στο σωμα για την παραγωγη γαλακτος,ειναι αυτη(εγκυμοσυνη),γιατι υπο αλλες συνθηκες,αυτο το ζωο,οπως κ ολα τα υπολοιπα θηλαστικα,including εμενα κ εσενα,σταματαει να παραγει γαλα μολις το μωρο της ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΗΣΤΕΙ!!!!!Το χουμε μεχρι εδω?!Ωραια!Αρααααα ο καλος ο κτηνοτροφουλης τι κανει?Τις γκαστρωνει αβερτα κουβερτα κ σου πεταει εσενα ενα "Πρεπει να βγει το γαλα απο εκει γιατι,αν μεινει,θα μολυνθει!!!",ακα θα μας πεις οτι νοιαζεται κ για την αγελαδα.....!Για τα φυτικα γαλατα υπαρχει κ η λυση το DO IT YΟURSELF!!!!Απλο!Βαζεις τα αμυγδαλα στο νερακι,τα αφηνεις να μουλιασουν κ μετα?Κ μετα τα σουρωνεις κ τσουπ ενα γαλατακι,με αρωματακι κ χωρις κανεις να πεθανει/βασανιστει/βιαστει/ακρωτηριαστει/σφαγιαστει κτλ κτλ!!!!!!
Ρε συ τι καθεσαι και ξοδευεις μελανι προσπαθωντας να την πεις στους ανεκδηιγητους; Τι νομίζεις οτι θα διαβασουν τα σχολια σου και θα πουν χμμμ δικιο εχει ο ανθρωπος; Η φυσικη επιλογη μπορει να ειναι πλεον κατευθυνομενη αλλα δεν εχει εξαφανιστει. Αστους να γεννησουν "φυσικα" στη μπανιερα να μην εμβολιασουν τα παιδια τους να πανε σε ολιστικο - ομοιοπαθητικο - ιριδολογο γιατρο και αν παθουν καμια πνευμονια να πανε στο καλο κανοντας αρωματοθεραπεια.
Εδώ θα κάνω κήρυγμα για μόρφωση. Πως μπορείς να λες οτι (εν μέσω φυσικής επιλογής) οτι οι φυτοφάγοι θα αφανιστούν ένας-ένας όταν η συνολική υγεία των φυτοφάγων είναι καλύτερη??? Έλεος... Όπως και να έχει το όλο ζήτημα έχει να κάνει με ένα περιττό 24ωρο hub παροχής γάλακτος. δεν είναι σπουδαίο, είναι άλογο, περιττό και άχρηστο. καταλαμβάνει πολύ χώρο για να δίνει γάλα , προωθώντας το σαν προϊόν λες και είναι τίποτα σπουδαίο. Είναι γάλα, απλά... γάλα. Το έχει και το περίπτερο δίπλα και το σούπερ-μάρκετ παραδίπλα σε καλύτερη τιμή και σε προστατευόμενο περιβάλλον. Και να πω οτι είχε ανταγωνιστική τιμή... ίσα-ίσα που είναι πιο ακριβό. Να πω οτι είναι βιολογικό/εκτρωφής γρασσιδιού δεν είναι. Δεν είμαι εδώ να κάνω τον κήρυκα της φυτοφαγίας αλλά όταν βλέπω κάτι τόσο άχρηστο πλέκεται στον αστικό ιστό είναι πλέον προφανής ο λόγος για τον οποίο σχολιάζω.