Η Ημιμάθεια, η Επιστήμη, η Ηθική και η Αγνοια (ή αλλιώς μια απάντηση στην/στον "No Man's Land”,στην “ llou2” και στους υπόλοιπους αναγνώστες που έχουν παρόμοια άποψη) Πριν απαντήσω στα σχόλια σας θα ήθελα να σας παραθέσω μερικές πληροφορίες για το τι είμαι: Είμαι επιστήμονας, με δίπλωμα γεωπονίας (Ζωικής Παραγωγής), FELASA level C scientist, μεταπτυχιακές σπουδές στη μικροβιακή βιοτεχνολογία, μεταπτυχιακές σπουδές στη περιβαντολλογική δημόσια υγεία, διδακτορικές σπουδές στη μκροβιολογία (μοριακή οικοφυσιολογία) και μεταδιδακτορική έρευνα στη μοριακή οικοφυσιολογία και περιβαντολλογική βιοτεχνολογία. Έχω αρκετές δημοσιευμένες εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και η διπλωματική μου εργασία (δημοσιευμένη σε διεθνές συνέδριο με επιστημονική κρίση) αφορούσε την υποκλινική μαστίτιδα προβατίνων από CnS, την αντοχή στα αντιβιοτικά και την μοριακή τυποίηση. Ως Ευρωπαίος πολίτης, σέβομαι το δικαίωμα σας στην επιλογή του τι θα τρώτε, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και γνώμης. Ως Ευρωπαίος πολίτης και Επιστήμονας, απαιτώ το δικαίωμα στο να γνωρίζω πως παρασκευάζεται αυτό που τρώω, να γνωρίζω απο που προέρχεται, να είναι ΑΣΦΑΛΕΣ και να συμβάλει στην αειφορία του περιβάλλοντος. Ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ απαιτώ την ΟΡΘΗ (αντικειμενική, βασιζόμενη σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ στοιχεια) πληροφόρηση και διαφάνεια. Στα σχόλια σας στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και σε άλλα παρόμοια άρθρα στη Lifo έχω παρατηρήσει τα εξής: 1. Εκφράζετε μία συγκαλημένη επίθεση στην επιστήμη 2. Εκφράζετε μία υποτίμηση σε αυτούς που τρώνε προϊόντα ζωικής προέλευσης 3. Χρησιμοποιείτε λανθασμένα και επιλεκτικά επιστημονικά στοιχεία και όρους για να δώσετε βαρύτητα στα λεγόμενα σας 4.Κατηγορείτε τους επιστήμονες ως μέλη μίας διεθνούς συνομοσίας υπέρ των εταιριών παραγωγής τροφίμων, φαρμακοβιομηχανιών και λοιπών συμφερόντων 5. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΤΕ εμένα και τη δουλειά μου, καθώς και χιλιάδων άλλων επιστημόνων ανα τον κόσμο ως διαπλεκόμενους εταιριών! Και όλα αυτά μέσα στην ανωνυμία του διαδικτύου, χωρίς να παραθέσετε ούτε το επάγγελμα σας, ούτε τις σπουδές σας, αλλά ούτε κάτι άλλο αξιόπιστο. Αντιθέτως, όταν κάποιος με λογικά επιχειρήματα σας στριμώξει, λέτε ένα ξερό ενημερωθήτε, διαβάστε, ψάξτε, αλλά όχι από επιστήμονες (γιατί είναι διεφθαρμένοι) και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραθέσετε κάποιο σύνδεσμο που παραπέμπει σε blog ή forum, ασχέτως εάν αυτό που γράφει είναι επιστημονικά ορθό, διφορούμενο ή στη χειρότερη περίπτωση μία μπουρδα και μισή. Επίσης δεν αναφέρετε τίποτα για το που ανήκετε, εάν είστε μέλη της PETA ή κάποιας άλλης οργάνωσης (ή έστω υποστηρικτές) που έχει αντίστοιχα συμφέροντα με τις απόψεις σας. Επίσης πολλές φορές μιλάτε για θέματα ως αυθεντίες, που απλά τα είδατε σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο, ή απλά διαβάσατε κάτι για αυτά. Και επειδή έιναι τόσα πολλά αυτά θα συγκεντρωθώ σε αυτό εδώ το σχόλιο:Η γονιμοποίηση τους με τεχνητά μέσα δεν είναι βιασμός. Δεν έχεις ιδέα τι είναι και ούτε έχεις κάνει ποτέ τεχνητή σπερματέγχυση. Τα ζώα στη φύση (άγρια, ελεύθερα) μπορεί να βιαστούν από άλλα ζώα. Οι αγελάδες σε φάρμα που υπόκειντε σε τεχνητή σπερματέγχυση δεν υποφέρουν καθόλου, αντίθετα είναι πιο ανώδυνο από την “φυσική” επίβαση. Μην ξεχνάτε ότι μόνο ο άνθρωπος κάνει σεξ για ευχαρίστηση, είναι μονογαμικός και έχει την αρχή της ισότητητα και της ισονομίας. Οπότε τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι απλά ΓΕΛΟΙΕΣ.Η διόγκωση του μαστού οφείλεται στο ότι έχεις παραγωγή γάλακτος και όχι στο ότι αρμέγονται. Επίσης η μαστίτιδα είναι η φλεγμωνή του μαστού (σηπτική ή άσηπτη) και μπορεί να οφείλετε σε πάρα πολλούς λόγους. Οι κύριοι λόγοι είναι οι άυξηση μικροοργανισμών, κυρίως σταφυλοκόκκων και μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία μαστίτιδα. Βέβαια αυτό δεν οφείλεται στο (σωστό) άρμεγμα, και προφανώς δεν γνωρίζεις ότι αγελάδες που θηλάζοντε από τα μικρά τους και δεν αρμέγωντε έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μαστίτιδας. Έχει να κάνει με μία σειρά παραγόντων που η επιστημονική κοινότητα έχει προσδιορίσει και οι σωστοί παραγωγοί γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουνΤροφές με ενυσχυτικά όπως τί? Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία? Σε ποσότητα τέτοια ώστε να απλά τα ζώα να είναι υγιή? Και πώς νομίζεις ότι αυτό επιβαρύνει την ποιότητα του γάλακτος ή την δημόσια υγεία? Το ότι προσθέτουμε μαρμαρόσκονη και αλάτι σε ελάχιστες ποσότητες στο σιτηρέσιο για να είναι πιό εύγεστο και να καλύψει τις ανάγκες του ζώου, δεν σημαίνει ότι είναι αφύσικο. Βέβαια δεν έχεις δει μηρυκαστικά να δαγκώνουν το σοβά ενός τοίχου για να βρούνε επιπλέον ασβέστιο που χρειάζοντε, αλλά είναι απάνθρωπο να προσθέτουμε “ενισχυτικά”.Αναφέρεις την ύπαρξη αντιβιοτικών στο γάλα!!! Αλήθεια, έψαξες ποτέ να τα βρεις στο γάλα? Εάν ναι, τι βρήκες? Γιατί εγώ τα έψαχνα για πάρα πολύ καιρό, σε εργαστήριο αναφοράς, αλλά δεν τα βρήκα. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι το γάλα πριν παστεριωθεί (νωπό) ελέγχεται για την ύπαρξη αντιβιοτικών. Επίσης η γαλακτοβιομηχανία που κατηγορείς, προτιμάει να πληρώνει το γάλα από ζώο που είναι υπό αντιβιοτικά σε καλύτερη τιμή ξεχωριστά (και να το καταστρέφει) παρά να ρισκάρει την καταστροφή μίας ολόκληρης παρτίδας. Παρ΄όλα αυτά γάλα πριν πάει σε παστερίωση ελεγχεται για αντιβιοτικά.Μπερδεύεις τα σωματικά κύτταρα με το πύο. Φυσιολογικά το γάλα έχει σωματικά κύτταρα. Απαγορεύεται η χρήση γάλακτος με πύο. Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων είναι δείκτης της ποιότητας του γάλακτος και για αυτό το λόγο υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός (και όχι ελάχιστος όπως λανθασμένα αναφέρεις)Ο εθισμός στην κατανάλωση δεν οφείλεται στην καζεΐνη, που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην οικογένεια των οπιούχων αλλά είναι μία οικογένεια πρωτεϊνών που υπάρχουν σε όλα τα είδη ζωικού γάλακτος. Προφανώς διάβασες κάπου σε κάποιο blog μία βλακεία από κάποιο άλλο blog που αναφέρεται σε ένα βιβλίο το οποίο ποτέ δεν διάβασες (και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχτεί) και αναφέρει ότι ο μεταβολισμός της καζεΐνης ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να δημιουργεί έναν μεταβολίτη ανάλογο των οπιοϊδών. Επίσης ΞΕΧΑΣΕΣ να διαβάσεις αυτά τα δύο ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ άρθρα που αντικρούουν πολλούς ισχυρισμούς για την “κακή" δράση των καζεϊνών http://www.nature.com/ejcn/journal/v59/n5/full/1602104a.html http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/231r.htmΓια τη δυσανεξία στη λακτόζη απάντησαν άλλοι και δεν θα επεκταθώ, απλά φυσική εξέλιξη 8000-5000 χρόνια πριν….Δικαίωμα σας να ζείτε σε δέντρα ή σπηλιές και να βγάζετε άναρθρες κραυγές όπως πριν από 10.000 χρόνιαΟ μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί λόγω της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που παρατηρείται το γήρας. Στη φύση δεν υπάρχει, κανένα ζώο δεν γερνάει για να εκδηλώσει κατά τα λεγόμενα σου εκφυλιστικές ασθένειες. Αντίθετα, λόγω της επιστήμης έχει αυξηθεί η ποιότητα ζωής και κυρίως τον ηλικιωμένων. Δεν πεθαίνουν όπως παλιά (πριν π.χ. 500-1000 χρόνια).Το γάλα θεωρείται ιδανική τροφή για τους νέους (κυρίως παιδιά και εφήβους) γιατί καλύπτει διατροφικές ανάγκες σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Το ασβέστιο είναι δευτερεύον. Επίσης τα υπέρβαρα παιδιά είναι προϊόν άσχετων γονέων και όχι των προϊόντων ζωικής προέλευσης και έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής και όχι μόνο διατροφής (π.χ. όλη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή να διαβάζουν βλακείες στο διαδίκτυο και να τρώνε παστέλια)Η καταναλωτική κοινωνία έχει δώσει χώρο σε εσας και τις ανάγκες σας ώστε να μπορείς να αγοράζεις “γάλα” σόγιας ή “γάλα” αμυγδάλου ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Τα συμφέροντα της βιομηχανίας εναλλακτικής διατροφής όμως τα ξεχνας, Όπως επίσης ξεχνάς ότι πολλά από τα τρόφιμα στα οποία αναφέρεσε ως καλύτερα είναι καθαρά προϊόντα μάρκετινγκ και διαφήμισης. Επίσης αγνοείτε εντελώς το περιβαντολλογικό αποτύπωμα στον πλανήτη και λανθασμένα θεωρείτε ότι είναι καύτερο από μια ζουμερή μπριζόλα. Εγώ, ως επιστήμονας, έχω στοιχεία, με αριθμούς και στατιστικές, τα οποία έχουν κριθεί και αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα. Εσείς τι έχετε? Blogs και εξαιρέσεις των εξαιρέσεων? Το εάν είναι ηθικό να τρώμε ότι τρώμε, με ποιά κριτήρια θα το κρίνετε? Και ποιοι είστε εσείς ώστε να μας κρίνετε? Να κρίνετε κάτι το οποίο έδωσε το εξελικτικό προβάδισμα στον άνθρωπο ώστε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα ήδη σε βαθμό ώστε να αναπτύξει ενοχές για τη συμπεριφορά του ως προς τα άλλα ήδη (από την αγελάδα μέχρι το ποντίκι). Παρ΄όλα αυτά εμείς οι επιστήμονες σας ακούμε και σας προσκαλούμε να συζητήσουμε στο ίδιο τραπέζι για τον απλό λόγο ότι σας σεβόμαστε. ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τον παραλογισμό σας και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας προς την κοινωνία. Και ως αποτέλεσμα, απομονώνετε λέξεις και κομμάτια από επιστημονικά άρθρα για να στηρίξετε τον παραλογισμό σας και να διαδώσετε την ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ και την αμφίβολη ηθική.Επίσης η τεχνολογία και η σύγχρονη κοινωνία σας έδωσε και ένα βήμα λόγου ώστε να εκφράζετε τις απόψεις σας και να μας συκοφαντείτε χωρίς επιπτώσεις. Ας είναι, το προτιμώ από το σκοταδισμό. Στην τελική, στη δικιά μου (μας) δουλειά αναφέρεστε και χρησιμοποιείται, έστω και λανθασμένα. Γνωρίζουμε την αξία μας για την κοινωνία και μπορούμε να σας ανεκτούμε. Εσείς γιατί πρέπει να λέτε “να σας κάτσει στο λαιμό η μπριζόλα, το γιαούρτι, το αυγό ή ότι άλλο”?θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για την ημιμάθεια ή για την άγνοια, ίσως και για την ηθική, αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Απλά την επόμενη φορά που θα συζητήσετε κάτι προσπαθήστε πριν μιλήσετε να σκεφτήτε και να το δείτε από την πλευρά του άλλου. Ενημερωθήτε, αλλά όχι από blogs και το google, αλλά από επιστημονικά άρθρα, από αξιόπιστες πηγές. NCBI, Scopus, Web of knowledge είναι πολύ πιο χρήσιμα και αξιόπιστα από το vegan-or-die.
Σχολιάζει ο/η