ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ανησυχούν πλέον σοβαρά με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη, καθώς αυτές έχουν καταστεί μη διαχειρίσιμες και στο νησί δεν υπάρχει καμία δομή προσωρινής έστω φιλοξενίας. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το σημαντικό αυτό πρόβλημα για το οποίο πιάστηκε απροετοίμαστη και σπεύδει τώρα εκ των υστέρων με λύσεις πρόχειρες ή και πανικού, αλλά την απασχολεί επίσης και το πολιτικό κόστος, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμα και μέλη της Νέας Δημοκρατίας διαμαρτύρονται έντονα τα τελευταία 24ωρα για τις εικόνες χάους που βλέπουν όλοι στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Η Κρήτη έχει γίνει πύλη εισόδου εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν είναι καινούργιο αυτό, αλλά τον τελευταίο χρόνο οι ροές έχουν αυξηθεί δραματικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε συναινέσει από καιρό στη δημιουργία προσωρινών δομών φιλοξενίας, ορισμένοι δήμαρχοι τις ζητούσαν κιόλας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονταν έξω από τα λιμεναρχεία ή έμεναν στους δρόμους, μέχρι να τους στείλουν με τα πλοία στον Πειραιά.
Ο υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη και, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, του εξήγησε τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει από τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Όσο ο αριθμός ήταν διαχειρίσιμος και έστελναν τους ανθρώπους αυτούς στην ενδοχώρα, όπου «χάνονταν», η κυβέρνηση θεωρούσε πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ο αριθμός όμως τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε πάρα πολύ, μαζί και οι τουρίστες, οπότε τα δρομολόγια των πλοίων και η μεταφορά τους δεν μπορεί να γίνεται γρήγορα και, καθώς δεν υπάρχουν δομές, το πρόβλημα έχει καταστεί ανεξέλεγκτο.

Σύμφωνα με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη, είχαν επισημάνει εγκαίρως στον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάκη Βορίδη, πόσο επείγον ήταν να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, αλλά εκείνος δεν κινήθηκε άμεσα. Οι αυτοδιοικητικοί τον κατηγορούν ότι τους είχε φορτώσει όλα τα έξοδα για τη φιλοξενία και τη μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα, χωρίς να τους συνδράμει, ενώ η ευθύνη ήταν του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι δική τους.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, λίγο πριν από την παραίτησή του, ο Μάκης Βορίδης φαίνεται να αναζητούσε χώρο για τη δημιουργία δομής προσωρινής φιλοξενίας και υπήρχε πρόταση για κτίριο της περίφημης ΚΣΟΣ, που έγινε γνωστή τελευταία από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πρόεδρός της, γνωστός ως «Φραπές». Η ΚΣΟΣ, δηλαδή η Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Σουλτανίνας, πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε ότι αρνείται να παραχωρήσει χώρους που της ανήκουν για τη φιλοξενία μεταναστών και ο Γ. Ξυλούρης δήλωσε πως οι αποθήκες αυτές είναι του συνεταιρισμού, όχι δικές του, αναφέροντας πως είναι άλλο πράγμα οι σχέσεις του ίδιου με τον Μάκη Βορίδη και άλλο η διαχείριση των κτιρίων της ΚΣΟΣ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι αν η πρόταση αυτή είχε προχωρήσει και χρηματοδοτηθεί, λόγω των σχέσεων αυτών, θα είχε δημιουργηθεί και άλλο ζήτημα. Το θέμα όμως είναι ότι ο Μάκης Βορίδης άφησε την Κρήτη εντελώς απροετοίμαστη, ενώ παρατηρούσε εδώ και δύο χρόνια τις ροές να αυξάνονται διαρκώς.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η αύξηση των ροών σχετίζεται με την πίεση που θέλουν να ασκήσουν οι Λίβυοι στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. προκειμένου να λάβουν ανταλλάγματα. Ορισμένοι υπουργοί σε ιδιωτικές συζητήσεις ασκούν έντονη κριτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη, υποστηρίζοντας ότι «πάλι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις», ενώ μερικοί θεωρούν ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα που μπορούσε εύκολα και εγκαίρως να έχει αντιμετωπιστεί, πριν εκδηλωθεί το πρόβλημα.
Ο υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη και, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, του εξήγησε τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει από τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο Γ. Γεραπετρίτης διαπίστωσε, ωστόσο, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, καλή διάθεση για συνεργασία και ενδεχομένως και για μια συμφωνία.
Η πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη, με άρθρο της εχθές υποστήριξε ότι τα περί συμφωνιών με τη Λιβύη «είναι λόγια του αέρα» καθώς, σύμφωνα με την άποψή της, «πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μια χώρα κομμένη στα δύο, γεμάτη πολεμάρχους και με συνεχείς συγκρούσεις, μπορεί να οδηγηθεί σε μια αξιόπιστη συμφωνία;».
Σήμερα πηγαίνει στη Λιβύη και ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ και υπουργούς της Ιταλίας και της Μάλτας, με σκοπό να βρεθεί μια λύση, καθώς πολλοί στην Ε.Ε. και στην κυβέρνηση επιμένουν πως «το κλειδί τώρα είναι στη Λιβύη». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, ακόμα και η αναστολή ασύλου λέγεται ότι έχει συζητηθεί. Δεν είναι βέβαιο όμως αν εξετάζεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο ή αν διαρρέεται σκοπίμως για να καθησυχάζουν τους ανησυχούντες ψηφοφόρους τους.