Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ με την αυτοκριτική του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων, πρώτα με μια ανάρτησή του στο διαδίκτυο και μετά με όσα είπε στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να κατανοεί ότι οι διάλογοι που βγαίνουν στη δημοσιότητα με πρωταγωνιστές τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ προκαλούν δικαιολογημένη οργή και ομολόγησε ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να βάλει τέλος στην πελατειακή συμπεριφορά και στα ρουσφέτια, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι τούς ψήφισαν για να τα αλλάξουν όλα αυτά και όχι για να τα διαιωνίσουν.
Παρότι το πρόβλημα εντοπίζεται και σε μερικά ακόμα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε πολύ πιο περιορισμένη έκταση όμως, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης ότι εδώ ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς «είναι αρκετά προφανής η ανεπάρκεια του κράτους», την οποία, όπως είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε μπορέσει να την ανατάξουμε». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η κυβέρνησή του απάντησε πριν αυτή η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας, θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ και ότι οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές.
Τι έγινε γνωστό τώρα
Οι συγκεκριμένες απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις και η ύπαρξη κυκλώματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ευρέως γνωστά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν και μεγάλες εντάσεις γύρω από το θέμα αλλά και αρκετά δημοσιεύματα. Δεκάδες έχουν παραπεμφθεί ήδη στη Δικαιοσύνη και η αντιπολίτευση είχε φέρει το ζήτημα στη Βουλή, όχι πολύ θορυβωδώς είναι η αλήθεια. Εντός της κυβέρνησης και των κομμάτων όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει, αλλά η μεν πρώτη το υποβάθμιζε, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούσαν μια κριτική σχεδόν διεκπεραιωτική και τίποτα δεν τάραζε τα νερά, παρά τις κατά καιρούς αποκαλύψεις.
Ο Λ. Αυγενάκης και ο Μ. Βορίδης ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι και ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία εναντίον τους. Βεβαίως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, καθώς ο ελληνικός νόμος περί ευθύνης υπουργών, που τους προστατεύει, υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να σταματήσει την έρευνα αμέσως μόλις έπεσε πάνω στα ονόματα των πολιτικών και να τα στείλει στη Βουλή για να αποφασίσει αυτή αν θα διερευνηθούν ή όχι.
Αυτό που άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα αντιμετώπιζε το ζήτημα ήταν η δικογραφία που έστειλε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Μάκη Βορίδη αναφορικά με το πιθανό αδίκημα απιστίας που ενδέχεται να τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και για πιθανή εμπλοκή τους στο οργανωμένο σύστημα απάτης με τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εμπλοκή δηλαδή δύο υπουργών της κυβέρνησης και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι στους οποίους γίνονται αναφορές και σε άλλους δύο υπουργούς (Γ. Κεφαλογιάννης και Γ. Φλωρίδης) ήταν τα καινούργια στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά τώρα.

Ο Λ. Αυγενάκης και ο Μ. Βορίδης ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι και ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία εναντίον τους. Βεβαίως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, καθώς ο ελληνικός νόμος περί ευθύνης υπουργών, που τους προστατεύει, υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να σταματήσει την έρευνα αμέσως μόλις έπεσε πάνω στα ονόματα των πολιτικών και να τα στείλει στη Βουλή για να αποφασίσει αυτή αν θα διερευνηθούν ή όχι. Οπότε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε καμία έρευνα για τους δύο πρώην υπουργούς, παρά τα στοιχεία που βρήκε μπροστά της από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, καθώς ο ελληνικός νόμος τής το απαγορεύει. Για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην κυβέρνηση λένε ότι μόνο ο διευθυντής του γραφείου του και στέλεχος της ΝΔ είχε κάποια εμπλοκή, ο οποίος παραιτήθηκε. Όσον αφορά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, στους διαλόγους ακούγονται ορισμένοι εμπλεκόμενοι να λένε ότι θα του ζητούσαν να τους λύσει το πρόβλημα με τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Υπάρχουν δικαστές στο Λουξεμβούργο
Σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Γ. Φλωρίδης ανάρτησε προχθές στο διαδίκτυο μια ιδιωτική, τυπική ευχαριστήρια επιστολή ενός αφυπηρετούντος αντεισαγγελέα που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης (από τη θέση του επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων), προκειμένου να δείξει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τους δικαστές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα. Η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι έχει δεχθεί δημόσια φραστικές επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη από την εποχή που ερευνούσε τη Σύμβαση 717. Εξίσου ενοχλητική για την κυβέρνηση θεωρείται και η κ. Πόπη Παπανδρέου, την οποία ξεκάθαρα στοχοποιούν στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους που έχουν καταγραφεί τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και το κύκλωμα γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αλλά έχει παραρτήματα σε κάθε κράτος-μέλος, είναι ένας νέος ευρωπαϊκός θεσμός ο οποίος λειτουργεί εδώ και μόλις 4-5 χρόνια και έχει αναδείξει ήδη σημαντικές υποθέσεις που δεν ακουμπούσε η ελληνική Δικαιοσύνη. Η κ. Παπανδρέου, η οποία υπηρετεί εδώ και κάποιο διάστημα στη σχετικά νεοσύστατη ευρωπαϊκή εισαγγελία και ενόχλησε με την έρευνά της για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε ξεχωρίσει και στο παρελθόν, όταν μαζί με την Ελένη Ράικου είχαν χειριστεί με σθένος σημαντικές υποθέσεις (και) πολιτικής διαφθοράς.
Γιατί θα πληρώσουμε τα πρόστιμα
Μετά την κοινωνική οργή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, για το ευρωπαϊκό πρόστιμο που θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, ο ίδιος αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό ανάκτησης των χρημάτων από εκείνους που τα έλαβαν παράνομα. Το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ (που ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ όταν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι έλεγχοι) δεν επιβλήθηκε για τις απάτες που έστησαν κάποιοι αγρότες και κάποιοι εικονικοί αγρότες αλλά επειδή οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρώτο τον Μ. Βορίδη, δεν συμμορφώθηκαν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για έναν αξιόπιστο μηχανισμό καταβολής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Τα πρόστιμα, δηλαδή, μπαίνουν επειδή ο Μ. Βορίδης και ο Λ. Αυγενάκης προτίμησαν να διατηρήσουν το προσωρινό σύστημα που είχε δημιουργήσει λόγω αδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ και έληγε το 2019 από το να φτιάξουν ένα άλλο σύστημα βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών που δεν θα επέτρεπε τις απάτες. Εξαιτίας τους η χώρα τώρα όχι μόνο θα πληρώσει βαριά πρόστιμα (τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν σε πλείστες κοινωνικές ανάγκες) αλλά αναμένεται να χάσει και ένα σημαντικό ποσοστό από τις άμεσες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, οι οποίες ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επιστρέφουν τα χρήματα οι αγρότες; Κάποιοι ελάχιστοι εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν τα χρήματα, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα. Ακόμα και αν αυτό ισχύει και όντως υπάρχουν κάποιοι που θα τα επιστρέψουν, έγκυρες πηγές που γνωρίζουν καλά τον αγροτικό τομέα της χώρας αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός θα είναι πολύ μικρός και τα χρήματα ελάχιστα. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός αλλά και το σύνολο των κανονικών αγροτών που δεν συμμετείχαν στις απάτες, καθώς το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κυρίως σε βάρος τους και αυτοί είναι που θα το πληρώσουν.