ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η λογική της αρπαχτής

Η λογική της αρπαχτής… Facebook Twitter
Ολόκληρες γενιές γαλουχούνται με την πρακτική της αρπαχτής και της απάτης και όσοι δεν επιλέγουν τη φυγή στο εξωτερικό, προσπαθούν να την υιοθετήσουν για να επιβιώσουν. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, μπορεί μήνες, ίσως περισσότερο, όλα αυτά τα δυσώδη που αποκαλύπτονται –από την ευρωπαϊκή και όχι από την ελληνική Δικαιοσύνη–, θα έχουν ξεχαστεί. Ο «Φραπές», ο «Χασάπης», όλα αυτά τα απίθανα πρόσωπα που πιστεύουν πως το κράτος τούς ανήκει, ο Βορίδης, ο Αυγενάκης, οι υφυπουργοί, οι χυδαίοι, ωμοί διάλογοι μεταξύ κορυφαίων συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διάθεση να «ξεκωλώσουν την εισαγγελέα γιατί διαφορετικά θα έχουν θέμα», τα εκατομμύρια, τα πολλά εκατομμύρια που έκαναν κάποιους πλούσιους –και ως συνήθως τη ζημιά από τα πρόστιμα που θα την πληρώσουμε οι φορολογούμενοι–, ο πρωθυπουργός, που ως συνήθως δεν γνώριζε τίποτα για κανένα σκάνδαλο, θα αποτελέσουν παρελθόν.

Μία ακόμα απίστευτη ιστορία θα έχει περάσει στη λήθη. Έτσι γίνεται συνήθως στη χώρα μας, η δυσοσμία των σκανδάλων κρατάει για λίγο καιρό μόνο μέχρι να ξεσκεπαστεί το επόμενο σκάνδαλο ή μια επόμενη μεγάλη τραγωδία που θα κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Συνήθως, προτού τα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα περάσουν στη λήθη, πραγματοποιούνται μερικοί χειρισμοί διάχυσης ευθυνών σε πολλούς, προκαλώντας μια γενικευμένη σύγχυση όσον αφορά τα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη.

Η ιστορία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αυτό έχει δείξει. Ποιος μιλάει πια για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, την απομάκρυνση του ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη, του διοικητή της ΕΥΠ, Κοντολέοντα, τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων· ποιος θυμάται πια την ιστορία με την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, τον υπουργό που τις ώρες των μεγάλων καταστροφών από τις φωτιές απολάμβανε τις διακοπές του, τους υπουργούς που πήγαιναν στις γιορτές μεγαλοεπιχειρηματία, την Ομάδα Αλήθειας και τη διασύνδεσή της με το κόμμα και το δημόσιο χρήμα και τόσα άλλα που ακούγονται και ψιθυρίζονται σε υπουργικούς διαδρόμους, για τα οποία όμως μαθαίνουμε λίγα;

Ακόμα και για τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία, το έγκλημα των Τεμπών, αν δεν υπήρχαν μερικοί γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, μερικοί που επέμειναν να αποκαλύπτουν πτυχές της, αν ο χαρακτήρας της τραγωδίας δεν είχε τόσο έντονα δραματικά στοιχεία και αν δεν επικρατούσε η βεβαιότητα ότι η ιστορία πάει για συγκάλυψη, οδηγώντας πολλές χιλιάδες κόσμου να κατέβει στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη, θα είχε θαφτεί και ξεχαστεί κι αυτή.

Συνήθως, προτού τα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα περάσουν στη λήθη, πραγματοποιούνται μερικοί χειρισμοί διάχυσης ευθυνών σε πολλούς, προκαλώντας μια γενικευμένη σύγχυση όσον αφορά τα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη, πραγματοποιούνται δηλώσεις δήθεν αυτοκριτικής, επιχειρείται με την πολύτιμη αρωγή πολλών ΜΜΕ που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από την εκτελεστική εξουσία, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός συνήθως πέφτει από τα σύννεφα γιατί δεν γνώριζε τίποτα και συνήθως μεγιστοποιείται η σημασία ενός άλλου θέματος, ικανού να κερδίσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, η οποία αυτόματα θα μετατοπιστεί, στρέφοντας το βλέμμα της σε αυτό, διατηρώντας λίγα απομεινάρια στη μνήμη της από αυτό που θα έπρεπε να κυριαρχεί.

Η επικοινωνία συνήθως κερδίζει τις εντυπώσεις και σε αυτό η σημερινή εξουσία διεκδικεί επάξια πολλά εύσημα. Εταιρείες, διάσημοι επικοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης κάνουν καλή δουλειά.

Αυτό για το οποίο δεν μιλάμε και φυσικά δεν θα μιλήσουν όσοι διαχειρίζονται τις τύχες μας είναι αυτό που απομένει, το κατακάθι κάθε βρόμικης ιστορίας: οι αντιλήψεις που διαμορφώνονται, η βεβαιότητα ότι όλα, όσο άσχημα κι αν είναι, μπορούν να συμβούν, η νοοτροπία του εύκολου πλουτισμού μέσα από άνομες δραστηριότητες, η σιγουριά της ατιμωρησίας γιατί «εκεί ψηλά βρίσκονται κάποιοι δικοί μας», η λογική της γενικευμένης σιωπής, η παρανομία αρκετών ώστε να κλείσουν πολλά στόματα, η αίσθηση ότι κοροϊδεύουμε τους κουτόφραγκους Ευρωπαίους, τα μεγάλα πρόστιμα που ως συνήθως δεν πληρώνονται απ’ όσους τα έφαγαν αλλά από το σύνολο της κοινωνίας.

Αυτές οι αντιλήψεις και νοοτροπίες έμμεσα ενσωματώνονται ή, αν υπάρχουν ήδη, ενισχύονται στην κοινωνία η οποία διαπαιδαγωγείται με τον τρόπο αυτό, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει δημόσιος φορέας χωρίς σκιές, ότι μπορείς να πλουτίσεις εύκολα αν κάνεις τα κατάλληλα κονέ και γνωριμίες με κάποια πρόσωπα και το κόμμα (άρα γιατί να αναζητείς τον ορθολογικό και αξιοκρατικό τρόπο επιβίωσης), ότι επικρατεί παντού η λογική της ατιμωρησίας ή της ελάχιστης ποινής, η οποία είναι μικρότερη από τα οφέλη μιας ανομίας. Ολόκληρες γενιές γαλουχούνται με την πρακτική της αρπαχτής και της απάτης και όσοι δεν επιλέγουν τη φυγή στο εξωτερικό, προσπαθούν να την υιοθετήσουν για να επιβιώσουν, ενώ παράλληλα ολοένα περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στην ιδιώτευση, απέχοντας από τα κοινά, απελπισμένοι και σίγουροι ότι «τίποτα δεν αλλάζει».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Οπτική Γωνία / Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Πώς η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η στρατηγική σύμπλευση με τη Ρωσία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδράσεις στην Πάρο για την τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες ή Συλλογή υπογραφών κατά της στρατηγικής επένδυσης στην Πάρο

Ρεπορτάζ / Στις Κολυμπήθρες της Πάρου θα χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Γιατί;

Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, προειδοποιώντας για αλλοίωση του τοπίου και επιβάρυνση των ήδη πιεσμένων υποδομών του νησιού.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ