Οι γάμοι του Κασσελάκη και η όπερα μπούφα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι γάμοι του Κασσελάκη και η όπερα μπούφα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Οι συνεργάτες του Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν πτοείται διότι «έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση του κόμματος» όπως επαναλαμβάνουν σταθερά και μονότονα. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC
0


ΟΠΕΡΑ ΜΠΟΥΦΑ ΘΥΜΙΖΕΙ από εχθές η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους γάμους του Κασσελάκη στην Κρήτη και τις κωμικοτραγικές σκηνές που εξελίσσονται στην Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας ωστόσο ένα ανηλεές παιχνίδι εξουσίας για τον διαμοιρασμό των τελευταίων ιματίων του πάλαι ποτέ αριστερού κόμματος. 

Μετά την τελευταία πράξη, ο Κασσελάκης έχει μείνει με 17 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα των 35 του ΣΥΡΙΖΑ και απέκτησε, επίσημα πλέον, επίτροπο τον Νίκο Παππά, τον «13-0» όπως αποκαλείται μετά την καταδίκη του σε διετή ποινή φυλάκισης για παράβαση καθήκοντος. 

Οι συνεργάτες του Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν πτοείται διότι «έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση του κόμματος» όπως επαναλαμβάνουν σταθερά και μονότονα. Από την άλλη, όλοι αυτοί οι συσχετισμοί που αλλάζουν καθημερινά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν σημασία διότι είναι συγκυριακοί και δεν εκφράζουν ιδεολογικοπολιτικές θέσεις και αρχές.

Όπως παραδέχονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι είναι μόνο με τον εαυτό τους. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Κασσελάκης, ο οποίος την ώρα που το κόμμα του καίγεται, προτιμά να ασχοληθεί με τους γάμους του και να σχεδιάσει άλλο ένα ταξίδι του μέλιτος, απολαμβάνοντας τα προνόμια της εξουσίας για όσο καιρό θα τα έχει ακόμα. 

Όλοι όσοι έχουν απομείνει στο κόμμα θα μπορούσαν να είναι άνετα στη μία ή την άλλη πλευρά, για αυτό και αλλάζουν με τέτοια ευκολία. Οι υποστηρικτές π.χ. του Κασσελάκη, οι οποίοι τον έβρισκαν κατάλληλο για πρόεδρο κόμματος που λέγεται ακόμα Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, περνάνε στο στρατόπεδο των αντιπάλων του και μετά από λίγο μπορεί να επιστρέψουν πάλι. Τα παραδείγματα είναι πολλά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ασχολείται μόνο με την ίντριγκα και τα παιχνίδια εξουσίας. Ιδεολογικές και πολιτικές συζητήσεις δεν υπάρχουν, άλλωστε και ο πρόεδρός του έχει πει ότι αυτά τα θεωρεί «πουμαρό» και τα βαριέται. Όχι, ότι πολυενδιαφέρονται και οι υπόλοιποι βέβαια. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρκετοί θεωρούν ότι ο Νίκος Παππάς είναι όντως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να εκπροσωπήσει αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε η πρόσκληση προς τον Νίκο Παππά για να αναλάβει το γραφείο του, ήταν η πρώτη κίνηση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από χρόνια, παραλαμβάνοντας το δαχτυλίδι από τον Αλέκο Αλαβάνο. Όλες τις κρίσιμες αποφάσεις ο Τσίπρας τις έχει πάρει μαζί με τον Νίκο Παππά, τον οποίο όχι μόνο θεωρούσε απαραίτητο, αλλά πίστευε ότι χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. Για αυτό και έδινε πλούσια ανταλλάγματα κάθε φορά σε όσους (και ήταν πολλοί) του ζητούσαν να τον αποπέμψει.

Από τους πιο ωφελημένους ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο οποίος, ως άτυπος εκπρόσωπος των «53» κάποτε, κάθε φορά που συναντούσε τον Τσίπρα για να του διαμαρτυρηθεί για τον Παππά και να τον πιέσει να τον διώξει ή έστω να τον παραγκωνίσει, λάμβανε, μετά από λίγο, «πλούσια δώρα», όπως λένε παλιοί και άσπονδοι φίλοι του, εννοώντας περιζήτητες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις για τους δικούς του, μεγαλώνοντας το μερίδιο από τα «λάφυρα» της εξουσίας.

Αυτό προκαλούσε την γκρίνια των προεδρικών του Τσίπρα που παραπονούνταν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση με αυτή τη μέθοδο τους παίρνει τις καλύτερες θέσεις. Αλλά αυτές είναι παλιές και ξεχασμένες ιστορίες που πολύ λίγοι θυμούνται πια και τις διηγούνται ακόμα. 

Αναμφίβολα ο Νίκος Παππάς αποδεικνύεται εφτάψυχος και είναι το μοιραίο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ των ύστερων χρόνων. Από στρατηγός και εξ απορρήτων του Τσίπρα, γίνεται τώρα επίτροπος του Κασσελάκη στα τελευταία σπαράγματα. 

Κατά τ’ άλλα, με όση σημασία μπορεί να έχει η ανάλυση κινήσεων που δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα αλλά μόνο επιβίωσης, ο Κασσελάκης έφαγε τον Φάμελλο επειδή θεώρησε ότι μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και να τον βρει απέναντί του και έβαλε τον Παππά στην προσπάθεια του να τα βρουν με τον Πολάκη και να σπάσει το μέτωπο των 87. 

Ο στόχος του Κασσελάκη είναι να φτάσει μέχρι το συνέδριο και να αποφύγει την μομφή. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει ήταν να καταστεί όμηρος του Παππά και του Πολάκη, έστω και αν όλα αυτά εντείνουν την καθοδική πορεία του κόμματος. Όλοι τους θέλουν τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αυτός φτάσει στο 5%. 

Ο Παππάς διαβεβαιώνει τον Κασσελάκη ότι τον στηρίζει, αλλά την ίδια ώρα στέλνει μηνύματα στον Τσίπρα και σε κάποιους από τους «87» ότι τον έχει υπό έλεγχο. Επειδή η περαιτέρω συρρίκνωση θεωρείται αναπόφευκτη, το πλάνο είναι ένας μικρός αλλά ελεγχόμενος ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν ακόμα αυτοί (αν και λιγοστεύουν) που ζητούν από τον Τσίπρα να πάει στο συνέδριο και να προσπαθήσει να πάρει το κόμμα πίσω, αλλά εκείνος διστάζει και μάλλον δεν θα το κάνει. Ο Κασσελάκης πάντως αυτόν θεωρεί αντίπαλό του και βλέπει πίσω από την αμφισβήτηση του. Η εξήγηση που δίνει είναι ότι επειδή δεν δέχθηκε να είναι αχυράνθρωπος. Έτσι, τώρα ο Κασσελάκης ελπίζει να στηριχθεί από τους Παππά, Πολάκη, Δούρου, την ώρα που άλλοι τους βλέπουν ως την ομάδα που θα φάει τελικά τον Πολάκη. 

Η καταγραφή του ποιος θα πάει με ποιον επίσης δεν έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς κι αυτό αλλάζει στο εντελώς ρευστό τοπίο. Όπως παραδέχονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ , όλοι είναι μόνο με τον εαυτό τους. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Κασσελάκης, ο οποίος την ώρα που το κόμμα του καίγεται, προτιμά να ασχοληθεί με τους γάμους του και να σχεδιάσει άλλο ένα ταξίδι του μέλιτος, απολαμβάνοντας τα προνόμια της εξουσίας για όσο καιρό θα τα έχει ακόμα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ