Οι γάμοι του Κασσελάκη και η όπερα μπούφα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι γάμοι του Κασσελάκη και η όπερα μπούφα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Οι συνεργάτες του Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν πτοείται διότι «έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση του κόμματος» όπως επαναλαμβάνουν σταθερά και μονότονα. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC
0


ΟΠΕΡΑ ΜΠΟΥΦΑ ΘΥΜΙΖΕΙ από εχθές η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους γάμους του Κασσελάκη στην Κρήτη και τις κωμικοτραγικές σκηνές που εξελίσσονται στην Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας ωστόσο ένα ανηλεές παιχνίδι εξουσίας για τον διαμοιρασμό των τελευταίων ιματίων του πάλαι ποτέ αριστερού κόμματος. 

Μετά την τελευταία πράξη, ο Κασσελάκης έχει μείνει με 17 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα των 35 του ΣΥΡΙΖΑ και απέκτησε, επίσημα πλέον, επίτροπο τον Νίκο Παππά, τον «13-0» όπως αποκαλείται μετά την καταδίκη του σε διετή ποινή φυλάκισης για παράβαση καθήκοντος. 

Οι συνεργάτες του Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν πτοείται διότι «έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση του κόμματος» όπως επαναλαμβάνουν σταθερά και μονότονα. Από την άλλη, όλοι αυτοί οι συσχετισμοί που αλλάζουν καθημερινά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν σημασία διότι είναι συγκυριακοί και δεν εκφράζουν ιδεολογικοπολιτικές θέσεις και αρχές.

Όπως παραδέχονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι είναι μόνο με τον εαυτό τους. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Κασσελάκης, ο οποίος την ώρα που το κόμμα του καίγεται, προτιμά να ασχοληθεί με τους γάμους του και να σχεδιάσει άλλο ένα ταξίδι του μέλιτος, απολαμβάνοντας τα προνόμια της εξουσίας για όσο καιρό θα τα έχει ακόμα. 

Όλοι όσοι έχουν απομείνει στο κόμμα θα μπορούσαν να είναι άνετα στη μία ή την άλλη πλευρά, για αυτό και αλλάζουν με τέτοια ευκολία. Οι υποστηρικτές π.χ. του Κασσελάκη, οι οποίοι τον έβρισκαν κατάλληλο για πρόεδρο κόμματος που λέγεται ακόμα Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, περνάνε στο στρατόπεδο των αντιπάλων του και μετά από λίγο μπορεί να επιστρέψουν πάλι. Τα παραδείγματα είναι πολλά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ασχολείται μόνο με την ίντριγκα και τα παιχνίδια εξουσίας. Ιδεολογικές και πολιτικές συζητήσεις δεν υπάρχουν, άλλωστε και ο πρόεδρός του έχει πει ότι αυτά τα θεωρεί «πουμαρό» και τα βαριέται. Όχι, ότι πολυενδιαφέρονται και οι υπόλοιποι βέβαια. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρκετοί θεωρούν ότι ο Νίκος Παππάς είναι όντως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να εκπροσωπήσει αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε η πρόσκληση προς τον Νίκο Παππά για να αναλάβει το γραφείο του, ήταν η πρώτη κίνηση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από χρόνια, παραλαμβάνοντας το δαχτυλίδι από τον Αλέκο Αλαβάνο. Όλες τις κρίσιμες αποφάσεις ο Τσίπρας τις έχει πάρει μαζί με τον Νίκο Παππά, τον οποίο όχι μόνο θεωρούσε απαραίτητο, αλλά πίστευε ότι χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. Για αυτό και έδινε πλούσια ανταλλάγματα κάθε φορά σε όσους (και ήταν πολλοί) του ζητούσαν να τον αποπέμψει.

Από τους πιο ωφελημένους ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο οποίος, ως άτυπος εκπρόσωπος των «53» κάποτε, κάθε φορά που συναντούσε τον Τσίπρα για να του διαμαρτυρηθεί για τον Παππά και να τον πιέσει να τον διώξει ή έστω να τον παραγκωνίσει, λάμβανε, μετά από λίγο, «πλούσια δώρα», όπως λένε παλιοί και άσπονδοι φίλοι του, εννοώντας περιζήτητες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις για τους δικούς του, μεγαλώνοντας το μερίδιο από τα «λάφυρα» της εξουσίας.

Αυτό προκαλούσε την γκρίνια των προεδρικών του Τσίπρα που παραπονούνταν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση με αυτή τη μέθοδο τους παίρνει τις καλύτερες θέσεις. Αλλά αυτές είναι παλιές και ξεχασμένες ιστορίες που πολύ λίγοι θυμούνται πια και τις διηγούνται ακόμα. 

Αναμφίβολα ο Νίκος Παππάς αποδεικνύεται εφτάψυχος και είναι το μοιραίο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ των ύστερων χρόνων. Από στρατηγός και εξ απορρήτων του Τσίπρα, γίνεται τώρα επίτροπος του Κασσελάκη στα τελευταία σπαράγματα. 

Κατά τ’ άλλα, με όση σημασία μπορεί να έχει η ανάλυση κινήσεων που δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα αλλά μόνο επιβίωσης, ο Κασσελάκης έφαγε τον Φάμελλο επειδή θεώρησε ότι μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και να τον βρει απέναντί του και έβαλε τον Παππά στην προσπάθεια του να τα βρουν με τον Πολάκη και να σπάσει το μέτωπο των 87. 

Ο στόχος του Κασσελάκη είναι να φτάσει μέχρι το συνέδριο και να αποφύγει την μομφή. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει ήταν να καταστεί όμηρος του Παππά και του Πολάκη, έστω και αν όλα αυτά εντείνουν την καθοδική πορεία του κόμματος. Όλοι τους θέλουν τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αυτός φτάσει στο 5%. 

Ο Παππάς διαβεβαιώνει τον Κασσελάκη ότι τον στηρίζει, αλλά την ίδια ώρα στέλνει μηνύματα στον Τσίπρα και σε κάποιους από τους «87» ότι τον έχει υπό έλεγχο. Επειδή η περαιτέρω συρρίκνωση θεωρείται αναπόφευκτη, το πλάνο είναι ένας μικρός αλλά ελεγχόμενος ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν ακόμα αυτοί (αν και λιγοστεύουν) που ζητούν από τον Τσίπρα να πάει στο συνέδριο και να προσπαθήσει να πάρει το κόμμα πίσω, αλλά εκείνος διστάζει και μάλλον δεν θα το κάνει. Ο Κασσελάκης πάντως αυτόν θεωρεί αντίπαλό του και βλέπει πίσω από την αμφισβήτηση του. Η εξήγηση που δίνει είναι ότι επειδή δεν δέχθηκε να είναι αχυράνθρωπος. Έτσι, τώρα ο Κασσελάκης ελπίζει να στηριχθεί από τους Παππά, Πολάκη, Δούρου, την ώρα που άλλοι τους βλέπουν ως την ομάδα που θα φάει τελικά τον Πολάκη. 

Η καταγραφή του ποιος θα πάει με ποιον επίσης δεν έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς κι αυτό αλλάζει στο εντελώς ρευστό τοπίο. Όπως παραδέχονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ , όλοι είναι μόνο με τον εαυτό τους. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Κασσελάκης, ο οποίος την ώρα που το κόμμα του καίγεται, προτιμά να ασχοληθεί με τους γάμους του και να σχεδιάσει άλλο ένα ταξίδι του μέλιτος, απολαμβάνοντας τα προνόμια της εξουσίας για όσο καιρό θα τα έχει ακόμα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM
Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ