ΑΘΗΝΑ

Ο πλούτος ως όχημα εισόδου στην πολιτική 

Ο πλούτος ως όχημα εισόδου στην πολιτική  Facebook Twitter
Πιθανόν ο Κασσελάκης να σκέφτεται ότι οι Έλληνες έχουν πιστέψει κατά καιρούς τόσα και τόσα. Γιατί να μην πιστέψουν τώρα και το δικό του αφήγημα; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ. Δεν έλυσε κάποιο άλυτο μαθηματικό πρόβλημα. Ούτε έκανε καριέρα στην NASA. Μας συστήθηκε όμως ως επιτυχημένος καπιταλιστής από την Αμερική, που κάτι έκανε εκεί με επενδύσεις και αστακοκάραβα – χωρίς να διευκρινίζει ποτέ τι ακριβώς, αφού μιλάει πάντα με μισόλογα. Αυτό που ισχυριζόταν και επιδείκνυε σε όλες τις συνεντεύξεις του, ακόμα και σε πολιτικές ομιλίες μερικές φορές, ήταν η επιχειρηματική του επιτυχία και τα πολλά χρήματα που (λέει ότι) έχει βγάλει.

Παράξενος τρόπος, θα έλεγε κανείς, για να συστήνεται κάποιος που θέλει να μπει στην πολιτική και να ηγεμονεύσει σε ένα, κατ’ όνομα τουλάχιστον, κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Καθόλου παράξενος όμως για κάποιον σαν τον Κασσελάκη που καμία σχέση δεν είχε ούτε με την πολιτική ούτε με την αριστερά μέχρι πρότινος. Όπως είναι φανερό από τις διηγήσεις του, ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα χρήματα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο και καθόρισαν την πορεία της οικογένειας – ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μιλάει διαρκώς για χρήματα. 

Μας είπε, λοιπόν, ότι είναι ένας πετυχημένος καπιταλιστής και ότι κατάφερε να βγάλει πολλά λεφτά για τους επενδυτές του στις ΗΠΑ αλλά και ότι ο ίδιος έβγαλε τόσα που δεν χρειάζεται να εργαστεί ξανά. Το συμπερασμα που θέλει να βγάλουμε και περίπου το λέει κι αυτό, είναι ότι, όπως καταφερε να «πιάσει την καλή» αυτός στα 35 του επειδή είναι πολύ ικανός, έτσι θα τα καταφέρει και με τη χώρα.  

Επειδή θεωρεί ότι αν πείσει πως εκείνος κατάφερε να πλουτίσει στα 35 επειδή είναι πολύ ικανός, οι ψηφοφόροι θα πιστέψουν ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα. Αυτή είναι η προσδοκία που καλλιεργείται, να κάνει όλους τους Έλληνες πλούσιους σαν αυτόν. Τους καλεί να επενδύσουν σε αυτόν. Οι ψηφοφόροι ως επενδυτές. Κάπως έτσι μοιάζει να τους βλέπει. 

Μας είπε ότι μιλάει καλύτερα αγγλικά από τους άλλους και ξέρει καλύτερα οικονομικά, αν και ακόμα και στους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς υπάρχουν πάρα πολλοί με καλύτερα αγγλικά, βιογραφικά και οικονομικές γνώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης είναι δύο πρόχειρα παραδείγματα. Σίγουρα δεν είναι καλοί στο TikTok όμως και πιθανόν δεν ξέρουν από αστακοκάραβα, οπότε έχουν άλλα μειονεκτήματα.

Ο Κασσελάκης παρουσίασε την ιστορίας τη επαγγελματικής επιτυχίας (που λέει ο ίδιος πως είχε) ως αριστεία και διαβατήριο για να εισέλθει στην πολιτική και να του ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στην εξουσία. Τα χρήματα που φαίνεται να έχει στην περιουσιακή κατάσταση που παρουσίασε είναι αντίστοιχα με τα χρηματα ενός ομογενούς που πουλά τα εστιατόρια τα οποία έκανε στον Καναδά ή στις ΗΠΑ και επιστρέφει στην Ελλάδα και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στον μύθο του πλούσιου πετυχημένου που έχτιζε το προηγούμενο διάστημα. 

Για ποιον λόγο όμως κάνει όλη αυτή την επίδειξη πλούτου που ποτέ πριν δεν είχαμε ξαναδεί στην πολιτική; Επειδή έτσι αντιλαμβάνεται την αριστεία και την επιτυχία. Ο Κασσελάκης δεν σκέφτεται πολιτικά. Ο πλούτος είναι γι’ αυτόν μέτρο επιτυχίας. Γι’ αυτό ιδρώνει από την πρώτη μέρα να πείσει ότι έχει πολλά χρήματα, χτίζοντας αυτό το στάτους, το οποίο κανείς δεν ξέρει από πού θα βρει τους πόρους να διατηρήσει, αν συνεχίσει να μην εργάζεται.

Για να πείσει τον κόσμο ότι αυτός δεν θέλει να μπει στην πολιτική για να βγάλει χρήματα και ότι δεν τα χρειάζεται. Θεωρεί δηλαδή ότι αν πείσει πως έχει πολλά λεφτά, θα είναι αρκετό για να βεβαιωθούν όλοι ότι δεν βλέπει την πολιτική ως μέσο πλουτισμού.

Επειδή θεωρεί ότι αν πείσει πως εκείνος κατάφερε να πλουτίσει στα 35 επειδή είναι πολύ ικανός, οι ψηφοφόροι θα πιστέψουν ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα. Αυτή είναι η προσδοκία που καλλιεργείται, να κάνει όλους τους Έλληνες πλούσιους σαν αυτόν. Τους καλεί να επενδύσουν σε αυτόν. Οι ψηφοφόροι ως επενδυτές. Κάπως έτσι μοιάζει να τους βλέπει. 

Πιθανόν ο Κασσελάκης να σκέφτεται ότι οι Έλληνες έχουν πιστέψει κατά καιρούς τόσα και τόσα. Γιατί να μην πιστέψουν τώρα και το δικό του αφήγημα;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλα έλεγε ο Κασσελάκης για την περιουσιακή του κατάσταση και άλλα λένε τα στοιχεία που έδωσε

Ρεπορτάζ / Άλλα έλεγε ο Κασσελάκης για την περιουσιακή του κατάσταση και άλλα λένε τα στοιχεία που έδωσε

Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, λέγοντας ότι έχει βγάλει τόσα λεφτά στις ΗΠΑ που δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει και ότι δεν χρωστάει πουθενά. Όμως από την περιουσιακή κατάσταση που ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα μετά από έντονες πιέσεις δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η περιουσία του Κασσελάκη ως σίριαλ με πολλά επεισόδεια

Ρεπορτάζ / Η περιουσία του Κασσελάκη ως σίριαλ με πολλά επεισόδια

«Είμαι ο πιο διαφανής πολιτικός», λέει εδώ και έναν χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφεύγοντας να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο για την περιουσία και την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Χθες δήλωσε πως θα το κάνει σήμερα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

Πολιτική / Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα – να ανησυχούμε ή όχι;

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ καταγράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παρουσία PFAS σε αυγά ελευθέρας βοσκής, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «παντοτινών χημικών».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ θα προσπαθήσει να απαντήσει στους πολίτες που δεν έχουν δει ως τώρα την οικονομική ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει ως απτή απόδειξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα

Ακροβατώντας / Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Σίγουρα όχι όσο ενός που προέρχεται από τη Δύση, τουλάχιστον για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ / Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμοί και αμφιλεγόμενες συναλλαγές ακινήτων/φιλέτων της μοναστηριακής περιουσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που έφερε στη Δικαιοσύνη το κύκλωμα το οποίο δρούσε με επίκεντρο τα Χανιά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία…» που τη ζωντάνεψε το AI / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»; / AI, η αθανασία σού πάει πολύ / Ο θάνατος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Οπτική Γωνία / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»;

Οι φωτογραφίες νεκρών αγαπημένων μας αποκτούν «ζωή» μέσω εφαρμογών AI. Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο σήμερα και ποια διλήμματα και φιλοσοφικά ερωτήματα θέτει;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Ρεπορτάζ / Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Με τους μισθούς καθηλωμένους και τα κόστη των διακοπών να έχουν ξεφύγει, οι μεγάλες καλοκαιρινές εξορμήσεις που συνηθίζαμε μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν σε «long weekends» για πολλούς, ενώ για άλλους ούτε καν αυτό δεν είναι πια επιλογή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Αθήνα / Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Δήμου Αθηναίων βρίσκεται πλέον το θέμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει, κατά πλειοψηφία, στην επαναφορά της κυκλοφορίας οχημάτων και στη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Ρεπορτάζ / Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Κάποιοι ελπίζουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι ζητάνε την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι πληροφορίες της LiFO επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την επιστροφή του Δημητριάδη, αλλά στο κόμμα και όχι στο Μαξίμου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Οπτική Γωνία / Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Η κυβέρνηση σκληραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμεταναστευτική της πολιτική, στοχοποιώντας επιπλέον ξανά τις ΜΚΟ, ευτυχώς όμως όχι χωρίς «αντίλογο», παρά την απουσία ικανής αντιπολίτευσης και σε αυτό το πεδίο. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Με απειλούν από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Οπτική Γωνία / «Δέχομαι απειλές από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Η Ιωάννα Αλυγιζάκη μιλά για το γράμμα που έλαβε στο μαγαζί της στα Χανιά ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής σχολιάζει τις συνέπειες του περιστατικού και περιγράφει την ανησυχία του για τη μισαλλοδοξία στην Ελλάδα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ