To λάθος του Σαρλ Μισέλ που θα κουβαλούν οι γυναίκες για καιρό

chalres michel sofagate Facebook Twitter
Αν θέλετε τη γνώμη μου, ναι, θα έπρεπε να είχε αντιδράσει και η ίδια με έναν έξυπνο τρόπο που δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους εξαιρετικά σημαντικούς στόχους της συνάντησης.
0



ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΓΙΝΑΝ για τη στάση των δύο Ευρωπαίων εκπροσώπων απέναντι στην απρεπή συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Τουρκία, περιστατικό που οδήγησε στο λεγόμενο #sofagate.

Άλλοι είπαν ότι έπρεπε να είχαν σχολιάσει κάτι και οι δύο ή, έστω, ένας από τους δύο. Άλλοι είπαν ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν έπρεπε να είχε αποχωρήσει ή να είχε κάνει κάτι και η ίδια. Άλλοι, πάλι, δεν κατάλαβαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν καθόλου ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Στο κάτω-κάτω της γραφής, βρε αδερφέ, κάθισε στον καναπέ.

Ένας από αυτούς, και βασικότερος πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ. Δεν θέλω να συζητήσω για τα πρωτόκολλα, τις αρχές και τους στόχους της διπλωματίας. Δεν θέλω, όμως, να συζητήσω ούτε για κανόνες συμπεριφοράς και ευγενείας απέναντι σε μια κυρία. Δεν είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους με ενόχλησε η στάση ή, μάλλον, η μη στάση του Σαρλ Μισέλ. Αυτό που με έκανε να βγω από τα ρούχα μου είναι η αδυναμία του να αντιληφθεί επί τόπου per se το πρόβλημα.

Από έναν πολιτικό ή διπλωμάτη καριέρας του δικού του επιπέδου θα περίμενε κανείς δύο πράγματα: πρώτον, να είναι πλήρως έτοιμος και εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει «άβολες» καταστάσεις, και μάλιστα κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε χώρες που δεν μιλούν την «ευρωπαϊκή» γλώσσα και δεν ασπάζονται τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, ανεξάρτητα από το αν δίπλα του, σε αυτή την αποστολή, βρισκόταν άνδρας ή γυναίκα. Έχοντας χρόνια στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας, γνωρίζω καλά πως η σωστή προετοιμασία πριν από μια ομιλία, επίσκεψη ή εμφάνιση, η καλή γνώση του περιβάλλοντος στο οποίο θα κινηθεί ο πολιτικός αλλά και η πρόβλεψη κάθε πιθανού θέματος που μπορεί να δημιουργηθεί και να ακυρώσει τον στόχο της επίσκεψης είναι η μισή δουλειά.

Δεύτερον, η επίσκεψη αυτή έγινε λίγο μόνο καιρό μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τον μήνα που παγκόσμια προβάλλονται οι αγώνες για ισότητα και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Άγκυρας, το οποίο τη βρίσκει απέναντι σε ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην προετοιμάστηκε επαρκώς για το ενδεχόμενο μιας οποιασδήποτε απαξιωτικής συμπεριφοράς των Τούρκων απέναντι σε μια κυρία, οποιαδήποτε κυρία, συνόδευε, πολύ περισσότερο όταν αυτή η κυρία εκπροσωπεί έναν σημαντικό θεσμό;

Θα περίμενα να μη δώσει κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς ότι στην Ευρώπη οι γυναίκες κατακτούν με την αξία τους ηγετικές θέσεις. Δεν σηκώθηκε όμως. Για την ακρίβεια, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδειξε σαν να μην έχει καταλάβει τι έχει συμβεί. Σαν να μην έχει πάρει καν μυρωδιά όλα αυτά που λέμε εδώ. Φάνηκε απροετοίμαστος και λίγος και το λάθος του θα το κουβαλάμε όλες μας για πολύ καιρό ακόμη!

Γιατί, όταν οι γυναίκες δίνουν καθημερινές μάχες για να διεκδικήσουν τη θέση τους στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην πολιτική, όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι γυναίκες δοκιμάζονται, με τα ποσοστά της βίας και τη γυναικεία ανεργία να ανεβαίνουν στα ύψη την περίοδο της πανδημίας, όταν οι διεθνείς αναφορές δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία αφορά μία στις τρεις(!) γυναίκες στην Τουρκία, θα περίμενα ο πρόεδρος του σημείου εκείνου του κόσμου που υπερασπίζεται περισσότερο από κάθε άλλο τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη να σηκωθεί και να υπερασπιστεί την κυρία που έχει δίπλα του, και κάθε κυρία. Θα περίμενα να μη δώσει κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς ότι στην Ευρώπη οι γυναίκες κατακτούν με την αξία τους ηγετικές θέσεις.

Δεν σηκώθηκε όμως. Για την ακρίβεια, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Και για να μην παρεξηγηθώ: δεν με ενδιαφέρει καθόλου να σηκωθεί από ευγένεια, αν και αυτός από μόνος του θα ήταν ένας ικανός λόγος, τη στιγμή που οι γυναίκες βρίσκονται στο περιθώριο αιώνες τώρα. Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δείξει, με τη συμβολική και ουσιαστική αυτή κίνησή του, ότι εμείς δεν τα «σηκώνουμε» αυτά, να «σηκώσει» το ευρωπαϊκό μας ανάστημα στον Μεσαίωνα.

Είμαι, λοιπόν, οργισμένη διπλά, γιατί σε αυτήν τη συνάντηση ο Σαρλ Μισέλ επέτρεψε να απαξιωθούν και η γυναίκα και ο θεσμός.

Ίσως και η πρόεδρος της Ε.Ε. θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι, θα σχολιάσουν άλλοι. Αν θέλετε τη γνώμη μου, ναι, θα έπρεπε να είχε αντιδράσει και η ίδια με έναν έξυπνο τρόπο που δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους εξαιρετικά σημαντικούς στόχους της συνάντησης. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, εκείνη ήταν που δεχόταν «επίθεση» και μαζί της δέχτηκαν επίθεση οι δυτικές αρχές και αξίες. Η δουλειά του Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία ήταν να τις υπερασπιστεί, όλες, αλλιώς πήγε μόνο για βόλτα!


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ