Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις Facebook Twitter
O Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει –τουλάχιστον προς το παρόν– τα ανταλλάγματα που του ζητάει ο Λευκός Οίκος για να πάρει όλα όσα θέλει. Φωτ.: Getty Images
0


ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ Τούρκου ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο, οι οποίες διαδόθηκαν άθελά του κι έτσι πληροφορήθηκαν όλοι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πήρε τελικά τίποτα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν διδακτικές σε πολλά επίπεδα. Κυρίως για όσους βιάζονται κάθε φορά να βγάλουν συμπεράσματα χωρίς να έχουν όλα τα δεδομένα και για όσους αντιμετωπίζουν τα διπλωματικά ζητήματα οπαδικά. Στις διεθνείς σχέσεις τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο και ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο ιδιόρρυθμος κι αν είναι, δεν θα μπορούσε να συνάπτει συμφωνίες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπεί.

Το ότι ο Τραμπ τα έδωσε όλα στον Ερντογάν επειδή τον «συμπαθεί» ήταν μια ολοφάνερα αφελής κρίση, η οποία δεν έλαβε υπόψη ούτε τα στοιχειώδη, αφού οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από συμπάθειες αλλά από συμφέροντα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ειδικά (αλλά και κανένας άλλος) δεν θα έδινε τίποτα χωρίς ανταλλάγματα· και τα περί «συμπάθειας» στον Τούρκο Πρόεδρο, λόγω των επαίνων που μοιράζει αφειδώς ο Τραμπ, είναι ελαφρότητες.

Οι αποκαλύψεις του Τούρκου ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο που έκαναν διεθνώς γνωστό ότι ο Ερντογάν δεν απέσπασε από τον Τραμπ τα ανταλλάγματα τα οποία επιδίωκε, ανέδειξαν την πλάνη όσων ερμηνεύουν τις διεθνείς σχέσεις με όρους συμπάθειας ή αντιπάθειας.

Όπως ακούσαμε όλοι από τον καλά ενημερωμένο και γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει –τουλάχιστον προς το παρόν– τα ανταλλάγματα που του ζητάει ο Λευκός Οίκος για να πάρει όλα όσα θέλει. Στις διεθνείς σχέσεις, βέβαια, και ειδικά σε μια περίοδο όπου όλες οι παλιές σταθερές μετακινούνται, τίποτα δεν μένει ακίνητο. Οι εξελίξεις, οι πιέσεις, οι συσχετισμοί και τα νέα δεδομένα μπορεί αύριο να αλλάξουν πάλι τα πράγματα. Ό,τι ισχύει σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει και αύριο. Σε σχέσεις αυτού του επιπέδου, πάντως, δεν υπάρχουν απόλυτες νίκες ούτε ηγέτες που «τα παίρνουν όλα» χωρίς να δίνουν τίποτα, ακόμα κι όταν τα ανταλλάγματα δεν είναι προφανή.

Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις Facebook Twitter
Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, πολλές φορές έχει αποδειχθεί έως τώρα ότι δεν έχει σημασία τι λέει αλλά τι κάνει. Ο Ερντογάν ήταν φανερά προβληματισμένος όταν αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Οι αποκαλύψεις του Τούρκου δημοσιογράφου θύμισαν λίγο τη γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα τα οποία γίνονται χωρίς να λέγονται, όπως υπάρχουν και πράγματα τα οποία λέγονται χωρίς να γίνονται». Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, πολλές φορές έχει αποδειχθεί έως τώρα ότι δεν έχει σημασία τι λέει αλλά τι κάνει. Ο Ερντογάν ήταν φανερά προβληματισμένος όταν αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο. Δεν έμοιαζε καθόλου με κάποιον που τα είχε πάρει όλα, όπως λίγο αργότερα έγραφαν σχεδόν όλα τα ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ με θριαμβευτικούς τίτλους – που αναπαρήγαγαν και ελληνικά μέσα, σαν να ίσχυαν, παρότι δεν υπήρχε τίποτα χειροπιαστό για να στηριχτεί αυτός ο ισχυρισμός.

Το «σου δίνω αυτά που ζητάς, αν αποδεχθείς τους όρους μου», όταν οι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, δεν επιτρέπει την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι ο άλλος πήρε όσα ζητούσε. Κι όμως, κάποιοι –είτε από αφέλεια, είτε επειδή έπεσαν θύματα της συνήθους τουρκικής φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, είτε από σκοπιμότητα– έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα.

Στην πραγματικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από τον Λευκό Οίκο μόνο με τους επαίνους του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι δεν σημαίνουν τίποτα. Τα ίδια λέει, άλλωστε, και σε άλλους ηγέτες, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο τους εννοεί.

Κι αφού κόπηκαν απότομα οι πανηγυρισμοί όσων πίστεψαν ότι ο Ερντογάν τα πήρε όλα, μετά τις αποκαλύψεις που τον άδειαζαν, άρχισε να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, σαν να επρόκειτο για κάποια δική της διπλωματική νίκη. Τουλάχιστον έτσι –και εξίσου αφελώς– επιχειρούν να το παρουσιάσουν κάποιες κυβερνητικές φωνές.

Βεβαίως και είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα το ότι η Τουρκία δεν πήρε αυτά που ζητούσε στα εξοπλιστικά και μοιάζει να είναι δύσκολο να τα πάρει και στο άμεσο μέλλον με τους όρους που τέθηκαν, όμως αυτό δεν συνέβη λόγω ελληνικών κυβερνητικών ενεργειών. Δεν χάλασε τη δουλειά στον Ερντογάν το Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητά εναγωνίως δικτύωση με τον Λευκό Οίκο, ούτε η διπλωματία του Γ. Γεραπετρίτη. Οπότε, από καμία πλευρά δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί.

Οι αποκαλύψεις του Τούρκου ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο που έκαναν διεθνώς γνωστό ότι ο Ερντογάν δεν απέσπασε από τον Τραμπ τα ανταλλάγματα τα οποία επιδίωκε, ανέδειξαν την πλάνη όσων ερμηνεύουν τις διεθνείς σχέσεις με όρους συμπάθειας ή αντιπάθειας. Στην πραγματικότητα, η διπλωματία καθορίζεται αποκλειστικά από συμφέροντα και υπό το πρίσμα αυτό ούτε οι τουρκικοί ούτε οι ελληνικοί πανηγυρισμοί έχουν βάση.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Οπτική Γωνία / Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Πώς η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η στρατηγική σύμπλευση με τη Ρωσία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδράσεις στην Πάρο για την τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες ή Συλλογή υπογραφών κατά της στρατηγικής επένδυσης στην Πάρο

Ρεπορτάζ / Στις Κολυμπήθρες της Πάρου θα χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Γιατί;

Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, προειδοποιώντας για αλλοίωση του τοπίου και επιβάρυνση των ήδη πιεσμένων υποδομών του νησιού.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ