Η Σάνα, η Μαγκνταλένα και οι φόβοι της εποχής

Η Σάνα, η Μαγκνταλένα και οι φόβοι της εποχής Facebook Twitter
Οι νησίδες διαρκούς ειρήνης νιώθουν την εγγύτητα του κακού. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΣΧΗΜΑΙΝΟΥΝ όταν θυμώνουν. Το πρόσωπο σφίγγει, το χιούμορ κόβεται με το μαχαίρι, η μεγαθυμία της έκφρασης λήγει άδοξα. Το ίδιο, υποθέτουμε, συμβαίνει και στον φόβο. Όταν φοβάσαι, μαζεύεσαι και αναδιπλώνεσαι σε εκείνη την αυτοσυντήρηση που δεν αφήνει πολλές χαραμάδες για τον άλλο. Έπειτα, βγαίνουν τα αγκάθια και χτίζεται η αμυντική περίφραξη για λόγους ασφαλείας.

Συμβαίνει άραγε κάτι αντίστοιχο όταν μια χώρα φοβάται και νιώθει πως την απειλούν; Γίνεται και αυτή πιο «άσχημη», χάνοντας την προηγούμενη ταυτότητα της φιλήσυχης άνεσης και της ανέμελης πλήξης;

Σκέφτομαι φυσικά τη Φινλανδία της Σάνα Μαρίν ή τη Σουηδία της Μαγκνταλένα Άντερσον. Υπερβόρειες κοιτίδες των νεοφυών επιχειρήσεων, του κοινωνικού καπιταλισμού και των εκπαιδευτικών καινοτομιών, υποχρεώνονται πια από τη βία της πραγματικότητας να αλλάξουν την ιεράρχηση των αξιών τους.

Νέοι σοσιαλδημοκράτες ή οικολόγοι που έβλεπαν συνήθως τα αμυντικο-πολεμικά θέματα ως παιχνίδια πρωτόγονων αρσενικών που δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα τους με τον διάλογο ανακαλύπτουν αιφνιδίως τι σημαίνει πραγματική ανασφάλεια.  

Αυτό που ξεκίνησε από τις 23 Φεβρουαρίου του 2022 στην Ουκρανία, αλλά έχει προαναγγελθεί από καιρό, αλλάζει την αρχιτεκτονική των κρατών και τις δημόσιες στάσεις των λαών.

Η στιγμή αυτή φέρνει μαζί της πολλές ανατροπές. Οι νησίδες διαρκούς ειρήνης νιώθουν την εγγύτητα του κακού. Φεμινιστικές ευαισθησίες συναντούν την ανάγκη της αποτρεπτικής ισχύος. Κόσμοι μαθημένοι σε προωθημένα θέματα αξιών ξυπνούν μέσα στην πιο παλαιά κληρονομιά της πολιτικής: στην υπεράσπιση της πατρίδας, στην οχύρωση, στην προστασία. Να φανταστούμε τις soft ίντριγκες του «Borgen» (της δανέζικης πολιτικής σειράς), πέφτοντας πάνω στο παγερό πρόσωπο του Βλαδίμηρου Πούτιν και στα βαριά υπονοούμενα της Μαρία Ζαχάροβα.

Υπάρχει όμως ένα αντίδοτο στο γκρίζο της συγκυρίας. Το αντίδοτο είναι οι εμπεδωμένες δημοκρατικές αξίες αυτών των χωρών που, παρά τα προβλήματά τους, ξέρουν να προχωρούν, μαθαίνοντας. Ο βαρετός πραγματισμός των πολιτικών τους, στοιχείο που συχνά μας φαίνεται υπναλέο και υποτονικό, είναι πλεονέκτημα σε σχέση με κάτι που σπανίζει στα δικά μας: την ικανότητά τους να προσαρμόζονται μέσα από έξυπνους συμβιβασμούς, αποφεύγοντας τη δογματική εμμονή.

Όπως στα σχολεία τους, όπου επιβραβεύουν το πείραμα και τις ομαδικές ερευνητικές εργασίες, έτσι και στη δημόσια ζωή τους φαίνεται να «ακούνε» τα γεγονότα και να διαβάζουν ψύχραιμα τα σημεία των καιρών. Δεν σπεύδουν να αρνηθούν την πραγματικότητα στο όνομα των φρονημάτων τους αλλά φροντίζουν να καταλάβουν έγκαιρα τη θέση τους μέσα στην καινούργια διάταξη του κόσμου μας.

Ασχημαίνουν, λοιπόν, και οι χώρες, όπως και τα πρόσωπα, μπροστά στην απειλή; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σημερινή παγκόσμια αναταραχή δεν αφήνει κανέναν άθικτο. Γίνεται ανέφικτο το να «είναι κανείς στον κόσμο του». Η ουδετερότητα, πολυτέλεια που μπόρεσε να σταθεί για δεκαετίες ή και για αιώνες σε ορισμένες γωνιές της Ευρώπης, μοιάζει όλο και πιο δύσκολη στάση.

Αυτό που ξεκίνησε από τις 23 Φεβρουαρίου του 2022 στην Ουκρανία, αλλά έχει προαναγγελθεί από καιρό, αλλάζει την αρχιτεκτονική των κρατών και τις δημόσιες στάσεις των λαών. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που η σύγκρουση γίνεται πιο σημαντική από την ισορροπία και την τεχνητή ηρεμία. Και αυτό βλέπουμε τώρα: η σύγκρουση ξαναπαίρνει τα ηνία, αναγκάζοντας αυτούς που συμφωνούν στα βασικά να ξαναπιάσουν το νήμα της κοινής τους πορείας. Η Δύση επινοείται ξανά εν κινδύνω. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ