Ταξίδι στις ΗΠΑ: Τι έδωσε και τι προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι εκείνος είναι ο αφοσιωμένος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες και συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και της Δύσης.
0

ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ παρουσίασε την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας στο αμερικανικό Κογκρέσο η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που του δίνεται το προνόμιο αυτό και ελπίζοντας στην πολιτική κεφαλαιοποίησή του στο εσωτερικό της χώρας. Το θερμό χειροκρότημα που κέρδισε ήταν αναμφίβολα μια σημαντική προσωπική του επιτυχία και είναι γεγονός ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η πολύ προσεγμένη ομιλία, που γράφτηκε από κάποιον που γνωρίζει καλά το κοινό στο οποίο αυτή θα απευθυνόταν, αλλά και όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης απέδειξαν τη μεγάλη προετοιμασία που είχε προηγηθεί και τη δουλειά που γινόταν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε αυτό ήταν το μεγάλο γεγονός στο οποίο είχαν επενδύσει.

Οι αναφορές στις δημοκρατικές αξίες, στην ελευθερία, στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών, στην κλιματική αλλαγή και στην αμερικανική και ελληνική ιστορία ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκαν ανταπόκριση στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, όπως και η απόλυτη ευθυγράμμιση του Έλληνα πρωθυπουργού με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ρωσίας και το ενεργειακό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε μάλλον αμήχανα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πάρουν πόντους και στο εσωτερικό επικοινωνιακό παιχνίδι. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και στα εθνικά θέματα, φροντίζοντας να αναδείξει τα προβλήματα με την Τουρκία, παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν ότι δεν θα το έκανε. Υποστήριξε ότι καμία αναθεωρητική συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από δημοκρατικά κράτη, όπως δεν θα γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα ούτε οι παραβιάσεις της κυριαρχίας της και οι υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες ζήτησε να σταματήσουν άμεσα.

Έμμεση, αλλά σαφή αναφορά έκανε και στα F-16 που προσπαθεί να πάρει η Τουρκία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές για τον κίνδυνο πρόκλησης αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, όταν, απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τους είπε «να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον ελληνισμό εδώ και σαράντα οκτώ χρόνια». 

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει και πόσο αφοσιωμένη σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα, ενημερώνοντας για την πρόσφατη κύρωση της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που, «ενώ προηγουμένως ανανεωνόταν ετησίως με πράξη του Κοινοβουλίου, πλέον θα έχει πενταετή διάρκεια, μετά την οποία θα ανανεώνεται αυτόματα».

Αναφέρθηκε και στη βάση της Σούδας (που είπε πως γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς την έχουν επισκεφθεί) ως τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη νέα βάση της Αλεξανδρούπολης και στον ρόλο που θα παίξει το λιμάνι της στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του στη διασύνδεση των ελληνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και η αποσιώπηση του αγωγού EastMed – δηλαδή ταυτίστηκε (στην ομιλία του τουλάχιστον) με την αμερικανική γραμμή, όπως αυτή είχε εκφραστεί με το αμερικανικό non paper που είχε διαρρεύσει στην αρχή της χρονιάς.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και πολύ καιρό αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα του EastMed και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εξέλιξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ, στο οποίο είχε επενδύσει πολλά η Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ και η Κύπρος, ενώ αυτό στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Ο αγωγός EastMed παραμένει για την ώρα ένα άλυτο μυστήριο, όπως και το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, και πολλές απαντήσεις ακόμα δεν έχουν δοθεί.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, παρουσίασε αναλυτικά στους Αμερικανούς τα επεκτατικά και αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο σχέδια του Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» με τους χάρτες και όλες τις σχετικές προκλήσεις, τις οποίες εξήγησε λεπτομερώς.

Δεν είναι γνωστό τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες και μάλλον δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ, αν και τότε λέγονται τα πιο σημαντικά. Όλα αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ εξόργισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ερντογάν, με τα ελεγχόμενα τουρκικά μέσα να χαρακτηρίζουν τα μέλη του Κογκρέσου ως «κλακαδόρους του Μητσοτάκη» που χειροκροτούσαν όρθιοι την «προκλητική» του ομιλία. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε μάλλον αμήχανα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πάρουν πόντους και στο εσωτερικό επικοινωνιακό παιχνίδι. Η κυβερνητική θριαμβολογία, όμως, για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θα υποχωρήσει σύντομα υπό την πίεση της καθημερινότητας και των πολύ δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία αυτή την περίοδο. Μέχρι τότε οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές θα έχουν ξεχάσει την υποδοχή του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ενώ οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των βασικών αγαθών θα επηρεάσουν πολύ πιο καθοριστικά την επιλογή τους.

mitsotakis congress Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και στα εθνικά θέματα, φροντίζοντας να αναδείξει τα προβλήματα με την Τουρκία, παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν ότι δεν θα το έκανε. Φωτ.: Eurokinissi

Εκείνο που σφράγισε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, πάντως, και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την κυβέρνηση Μπάιντεν αυτήν τη στιγμή είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά του αμερικανικού αερίου στα Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Αλεξανδρούπολης, η οποία αποκτά κομβικό ρόλο για τις ΗΠΑ με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, προκειμένου να προχωρήσει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αποδυναμωθεί η Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι εκείνος είναι ο αφοσιωμένος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες και συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και της Δύσης, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, σε αντίθεση με την Τουρκία, την οποία δεν ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι την εννοούσε. 

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης με σχόλιό του υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται ούτε να υποτιμάμε ούτε να υπερτιμάμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Θα κριθεί από τα αποτελέσματά της, που το κοντινό μέλλον θα δείξει», ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται στις ΗΠΑ ως δεδομένος, χωρίς να εξασφαλίζει το παραμικρό αντάλλαγμα υπέρ της χώρας για την αφοσίωση που προσφέρει, κάτι που, όπως λένε, δεν κάνει ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «φτηνή αντιπολίτευση» την κριτική αυτή, όπως και τη σύγκριση με τον Ερντογάν, που εκβιάζει, ενώ εμφανίζεται σίγουρη για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και τον ρόλο που μπορεί να έχει αυτή στην αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, κάτι που είναι και από τα βασικά ζητούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πέτρος Δαμιανός είναι ένας σύγχρονος ήρωας - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Ο Πέτρος Δαμιανός είναι ένας σύγχρονος ήρωας - Τα 11 της ημέρας

Κάτι για τον ονειροπόλο αλλά και εξαιρετικά πρακτικό κ. Δαμιανό, ο χαμός στο ΚΤΕΛ Δράμας, γιατί ζητά την ενοχή Λιγνάδη ο εισαγγελέας κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM
Τα μεγάλα λάθη της τελευταίας Απογραφής. Χωρίς στοιχεία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Τι έχει συμβεί.

Ρεπορτάζ / Τι πήγε στραβά με την απογραφή – Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού επτά μήνες μετά την έναρξή της. Η απογραφή του 2021, η όγδοη απογραφή μετά τον πόλεμο, έπρεπε να έχει τελειώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί τυπικά, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται, με συνέπεια να μην ανακοινώνονται τα προσωρινά στοιχεία του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το ρεπορτάζ της LiFO ερευνά τις αιτίες, φωτίζει το παρασκήνιο και δίνει λόγο στους ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
17 noembri

Λοξή Ματιά / «17 Νοέμβρη», είκοσι χρόνια μετά το τέλος

Είκοσι χρόνια πέρασαν από εκείνη τη βραδιά του Ιουνίου του 2002 που από μια «λάθος» έκρηξη βόμβας φτάσαμε στις συλλήψεις και στις δίκες ενός αριθμού ανθρώπων που συνδέθηκαν με τη μεταπολιτευτική ένοπλη βία και τρομοκρατία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο Άγιος Παΐσιος είπε το χειρότερο πράγμα για τις εκτρώσεις; - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Ο Άγιος Παΐσιος είπε το χειρότερο πράγμα για τις εκτρώσεις; - Τα 11 της ημέρας

Παπάς εμπλέκει την Πισπιρίγκου με τον Παΐσιο, η έμμεση στήριξη στην κατηγορούμενη για παιδοκτονίες, το ξέσπασμα της Μουτίδου, κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM
Απολογία Λιγνάδη

Οπτική Γωνία / Απολογία Λιγνάδη: Μια «παράσταση» που δεν έπεισε

Πεντέμισι μήνες σχεδόν μετά την έναρξη (11/2) της δίκης του πραγματοποιήθηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η πολυαναμενόμενη όσο και πολύωρη απολογία του κατηγορούμενου για 4 βιασμούς ηθοποιού, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ιδού τα κύρια σημεία της, οι ενστάσεις και οι απορίες που έμειναν σε όσους την παρακολουθήσαμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τραπ, όπως παγίδα

Οπτική Γωνία / Τραπ, όπως παγίδα

Το πρόβλημα με αυτή τη νεολαιίστικη μουσική υποκουλτούρα είναι ότι όχι απλώς δεν θέλει να αλλάξει τον κόσμο, τον θέλει όσο γίνεται χειρότερο και το καμαρώνει. Αλλά βέβαια γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι τράπερς και οι οπαδοί τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ενδίδει στις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης (πάνω που είχε πείσει ότι εννοούσε όσα έλεγε για εξάντληση της τετραετίας)

Βασιλική Σιούτη / Γιατί ενδίδει στις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση είχε δύο εμπόδια για να ξαναβγεί αυτοδύναμη: τον χειμώνα και τον εκλογικό νόμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποφάσισε να αφαιρέσει το ένα, αυτό του χειμώνα. Η αβεβαιότητα όμως είναι εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το τραπ, οι «τραπιστές» και γιατί πρέπει να μιλάμε (και να κρίνουμε)

Λοξή Ματιά / Το τραπ, οι «τραπιστές» και γιατί πρέπει να μιλάμε (και να κρίνουμε)

Το τραπ μοιάζει να είναι ένας καπιταλιστικός υπερ-ρεαλισμός με λούμπεν επιχρωματισμό. Επομένως δεν παραπέμπει σε κάτι αιρετικό ή εναντιωματικό, δεν είναι κάποιου είδους αντικουλτούρα που τρομάζει «τους γέρους αστούς».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
4 λόγοι να δεις Borgen

Οπτική Γωνία / Τέσσερις λόγοι να δεις «Borgen»

Καθώς το ελληνικό καλοκαίρι προχωράει, το κόστος ζωής ανεβαίνει και τα ελληνικά νησιά ακριβαίνουν, η ιδέα των διακοπών με Νetflix και κλιματιστικό κερδίζει έδαφος. Το «Borgen» είναι ένα πολιτικό δράμα από τη Δανία. Ξεκίνησε το 2010 και πρόσφατα επανήλθε με την 4η σεζόν. Αξίζει!
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ