Ταξίδι στις ΗΠΑ: Τι έδωσε και τι προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι εκείνος είναι ο αφοσιωμένος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες και συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και της Δύσης.
0

ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ παρουσίασε την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας στο αμερικανικό Κογκρέσο η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που του δίνεται το προνόμιο αυτό και ελπίζοντας στην πολιτική κεφαλαιοποίησή του στο εσωτερικό της χώρας. Το θερμό χειροκρότημα που κέρδισε ήταν αναμφίβολα μια σημαντική προσωπική του επιτυχία και είναι γεγονός ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η πολύ προσεγμένη ομιλία, που γράφτηκε από κάποιον που γνωρίζει καλά το κοινό στο οποίο αυτή θα απευθυνόταν, αλλά και όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης απέδειξαν τη μεγάλη προετοιμασία που είχε προηγηθεί και τη δουλειά που γινόταν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε αυτό ήταν το μεγάλο γεγονός στο οποίο είχαν επενδύσει.

Οι αναφορές στις δημοκρατικές αξίες, στην ελευθερία, στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών, στην κλιματική αλλαγή και στην αμερικανική και ελληνική ιστορία ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκαν ανταπόκριση στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, όπως και η απόλυτη ευθυγράμμιση του Έλληνα πρωθυπουργού με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ρωσίας και το ενεργειακό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε μάλλον αμήχανα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πάρουν πόντους και στο εσωτερικό επικοινωνιακό παιχνίδι. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και στα εθνικά θέματα, φροντίζοντας να αναδείξει τα προβλήματα με την Τουρκία, παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν ότι δεν θα το έκανε. Υποστήριξε ότι καμία αναθεωρητική συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από δημοκρατικά κράτη, όπως δεν θα γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα ούτε οι παραβιάσεις της κυριαρχίας της και οι υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες ζήτησε να σταματήσουν άμεσα.

Έμμεση, αλλά σαφή αναφορά έκανε και στα F-16 που προσπαθεί να πάρει η Τουρκία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές για τον κίνδυνο πρόκλησης αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, όταν, απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τους είπε «να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον ελληνισμό εδώ και σαράντα οκτώ χρόνια». 

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει και πόσο αφοσιωμένη σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα, ενημερώνοντας για την πρόσφατη κύρωση της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που, «ενώ προηγουμένως ανανεωνόταν ετησίως με πράξη του Κοινοβουλίου, πλέον θα έχει πενταετή διάρκεια, μετά την οποία θα ανανεώνεται αυτόματα».

Αναφέρθηκε και στη βάση της Σούδας (που είπε πως γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς την έχουν επισκεφθεί) ως τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη νέα βάση της Αλεξανδρούπολης και στον ρόλο που θα παίξει το λιμάνι της στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του στη διασύνδεση των ελληνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και η αποσιώπηση του αγωγού EastMed – δηλαδή ταυτίστηκε (στην ομιλία του τουλάχιστον) με την αμερικανική γραμμή, όπως αυτή είχε εκφραστεί με το αμερικανικό non paper που είχε διαρρεύσει στην αρχή της χρονιάς.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και πολύ καιρό αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα του EastMed και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εξέλιξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ, στο οποίο είχε επενδύσει πολλά η Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ και η Κύπρος, ενώ αυτό στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Ο αγωγός EastMed παραμένει για την ώρα ένα άλυτο μυστήριο, όπως και το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, και πολλές απαντήσεις ακόμα δεν έχουν δοθεί.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, παρουσίασε αναλυτικά στους Αμερικανούς τα επεκτατικά και αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο σχέδια του Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» με τους χάρτες και όλες τις σχετικές προκλήσεις, τις οποίες εξήγησε λεπτομερώς.

Δεν είναι γνωστό τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες και μάλλον δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ, αν και τότε λέγονται τα πιο σημαντικά. Όλα αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ εξόργισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ερντογάν, με τα ελεγχόμενα τουρκικά μέσα να χαρακτηρίζουν τα μέλη του Κογκρέσου ως «κλακαδόρους του Μητσοτάκη» που χειροκροτούσαν όρθιοι την «προκλητική» του ομιλία. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε μάλλον αμήχανα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πάρουν πόντους και στο εσωτερικό επικοινωνιακό παιχνίδι. Η κυβερνητική θριαμβολογία, όμως, για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θα υποχωρήσει σύντομα υπό την πίεση της καθημερινότητας και των πολύ δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία αυτή την περίοδο. Μέχρι τότε οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές θα έχουν ξεχάσει την υποδοχή του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ενώ οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των βασικών αγαθών θα επηρεάσουν πολύ πιο καθοριστικά την επιλογή τους.

mitsotakis congress Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και στα εθνικά θέματα, φροντίζοντας να αναδείξει τα προβλήματα με την Τουρκία, παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν ότι δεν θα το έκανε. Φωτ.: Eurokinissi

Εκείνο που σφράγισε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, πάντως, και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την κυβέρνηση Μπάιντεν αυτήν τη στιγμή είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά του αμερικανικού αερίου στα Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Αλεξανδρούπολης, η οποία αποκτά κομβικό ρόλο για τις ΗΠΑ με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, προκειμένου να προχωρήσει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αποδυναμωθεί η Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι εκείνος είναι ο αφοσιωμένος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες και συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και της Δύσης, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, σε αντίθεση με την Τουρκία, την οποία δεν ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι την εννοούσε. 

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης με σχόλιό του υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται ούτε να υποτιμάμε ούτε να υπερτιμάμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Θα κριθεί από τα αποτελέσματά της, που το κοντινό μέλλον θα δείξει», ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται στις ΗΠΑ ως δεδομένος, χωρίς να εξασφαλίζει το παραμικρό αντάλλαγμα υπέρ της χώρας για την αφοσίωση που προσφέρει, κάτι που, όπως λένε, δεν κάνει ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «φτηνή αντιπολίτευση» την κριτική αυτή, όπως και τη σύγκριση με τον Ερντογάν, που εκβιάζει, ενώ εμφανίζεται σίγουρη για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και τον ρόλο που μπορεί να έχει αυτή στην αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, κάτι που είναι και από τα βασικά ζητούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ