Η κεντροαριστερά και το τίμημα της προδοσίας της

Τι συμβαίνει με την κεντροαριστερά; Facebook Twitter
Η κεντροαριστερά δεν είναι ελκυστική πια σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, θεωρείται αναξιόπιστη και σχεδόν χρεωκοπημένη. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
έχει σοβαρό πρόβλημα, και μάλιστα σε όλες τις εκφράσεις της, είτε αυτή λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε όποιο άλλο κόμμα θέλει να προσθέσει κάποιος σε αυτή την πολιτική ομπρέλα. Δεν είναι ελκυστική πια σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, δεν την επιλεγούν τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας (όπως οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες παλιότερα τροφοδοτούσαν τις μεγάλες δεξαμενές της), θεωρείται αναξιόπιστη και σχεδόν χρεωκοπημένη. Εν πάση περιπτώσει, όσο κι αν προσπαθεί, αδυνατεί να έχει παρεμβατικό ρόλο όπως παλιότερα. Δεν την αγαπάνε πια πολιτικά.

Αργά, αλλά σταθερά, και με δεδομένες τις ελληνικές ιδιομορφίες (που στην προκειμένη περίπτωση συνδέονται και με τα μνημόνια και τα χρόνια που ακολούθησαν), έχασε τα ερείσματά της που παραδοσιακά ήταν τα πιο αδύναμα οικονομικώς κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία παρέμεναν σε αυτήν γιατί μίλαγε και σε κάποιο βαθμό υλοποιούσε πολιτικές λογικές που κινούνταν γύρω από τον άξονα «ισότητα και αναδιανομή του πλούτου». Ήταν η εκπρόσωπός τους. Τώρα οι περισσότεροι από αυτούς τους πολίτες θεωρούν ότι η κυβερνώσα κεντροαριστερά σε διάφορες μορφές τούς έχει προδώσει.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν εναγώνιες προσπάθειες για να αθροίσουν τις δυνάμεις τους, πιστεύοντας ότι στην πολιτική ισχύει ό,τι και στα μαθηματικά: ένα κι ένα κάνουν δύο. Δεν ισχύει αυτό.

Σε άλλες εποχές, οι σημερινές πολιτικές συνθήκες θα ήταν ιδανικές για την κεντροαριστερά ή, τέλος πάντων, για όποιο κόμμα έφερε ανάλογα πρόσημα. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί, όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες οδηγούνται αν όχι στη φτωχοποίηση τουλάχιστον στα πρόθυρά της, μεγαλύτερος πλούτος συσσωρεύεται στους ήδη κατέχοντες, οι δημόσιες παροχές υγείας και παιδείας μειώνονται δραστικά υπέρ των αντίστοιχων ιδιωτικών τομέων, οι οποίοι συνέχεια μεγεθύνονται, το στεγαστικό παραμένει από τα πιο σημαντικά προβλήματα για την πλειονότητα των ενοικιαστών, οι οποίοι συχνά καλούνται να διαθέσουν έναν ή σχεδόν έναν μισθό για να στεγαστούν, οι περισσότεροι συνταξιούχοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός μήνα κ.ο.κ. Κανένας φορέας της κεντροαριστεράς, ούτε καν το άθροισμά τους, δεν μπορεί να απειλήσει τη συντηρητική παράταξη, η οποία χάνει σε σημαντικό βαθμό την επιρροή της με την απώλεια ψηφοφόρων οι οποίοι είτε πηγαίνουν σπίτι τους, επιλέγοντας την αποχή, είτε οδηγούνται σε λαϊκίστικα μορφώματα, όπως αυτό της Κωνσταντοπούλου ή και του Βελόπουλου.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν εναγώνιες προσπάθειες για να αθροίσουν τις δυνάμεις τους, πιστεύοντας ότι στην πολιτική ισχύει ό,τι και στα μαθηματικά: ένα κι ένα κάνουν δύο. Δεν ισχύει αυτό, στην πολιτική δεν αθροίζονται απλώς αριθμοί, υπάρχουν κι άλλες σημαντικές παράμετροι, οι ψηφοφόροι δεν καθοδηγούνται απόλυτα. Αλλά, ακόμα κι αν μια τέτοια πρόσθεση είχε μια ρεαλιστική βάση, το άθροισμα των δύο (ή και περισσότερων συγγενών πολιτικών φορέων) δεν αρκούν για να απειλήσουν με επάρκεια τη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταρρέει μεν, αλλά παραμένει πρώτη δύναμη, με το δεύτερο κόμμα να απέχει πολύ· ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα παγιωθεί στη δεύτερη θέση, και ότι αυτή δεν αποτελεί ένα συγκυριακό φαινόμενο λόγω της εκτόξευσης των ποσοστών της χάρη στον «δυναμικό» χειρισμό του εγκλήματος των Τεμπών.

Αρκετοί έχουν την εντύπωση πως αν στη θέση του επανεκλεγέντος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη εκλεγόταν κάποιο άλλο πρόσωπο από τους διεκδικητές το κόμμα θα κατάφερνε καλύτερες δημοκοπικές επιδόσεις. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε καν μια ένδειξη, που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν αφορά τον δήμαρχο της Αθήνας, τον οποίο πολλοί θεώρησαν ιδανικό άνθρωπο για να ενώσει κυρίως τους δυο μεγαλύτερους εκφραστές της κεντροαριστεράς. Ο Χ. Δούκας, με τη βιασύνη και την υπέρμετρη φιλοδοξία του να διεκδικήσει, εκτός από τον δήμο, και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά «κάηκε». Το πρόβλημα της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει σημαντικά δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας αλλά της εικόνας που έχουν διαμορφώσει γι’ αυτό οι ευρύτερες μάζες και δημιουργήθηκε στα χρόνια που κυβέρνησε.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα πιο απλές απαντήσεις. Η αξιοπρεπής ήττα του 2019 δεν συνοδεύτηκε με αυτοκριτική και αναζήτηση των αιτίων. Όσα ακολούθησαν με την έλευση και αποκαθήλωση Κασσελάκη με μεθόδους που θα ζήλευε ο Στάλιν ολοκλήρωσαν την απαξίωση του κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις είναι δηλωτικές της κατάστασης.

Με άλλα λόγια, η κεντροαριστερά στην Ελλάδα πλήρωσε το ότι εγκατέλειψε τους μη προνομιούχους, ό,τι ακριβώς συνέβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι μη προνομιούχοι στράφηκαν σε λαϊκίστικα, ακόμα και ακροδεξιά μορφώματα, τα οποία θεώρησαν ότι μιλάνε γι’ αυτούς. Ο Ντιντιέ Εριμπόν το περιέγραψε πολύ γλαφυρά: «Ή έννοια της κυριαρχίας και η ιδέα μιας δομικής αντίθεσης ανάμεσα σε κυρίαρχους και κυριαρχούμενους εξαφανίστηκε από το πολιτικό τοπίο της επίσημης αριστεράς».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ