Η λήθη του αίματος (των άλλων)

Η λήθη του αίματος (των άλλων) Facebook Twitter
Ως έναν βαθμό μοιάζει αναπότρεπτο, τον πόλεμο τον θυμούνται μόνο τα θύματα, οι θερμοί αλληλέγγυοι και οι πιο αφυπνισμένοι χώροι μιας κοινωνίας, με τις εκατέρωθεν προτιμήσεις τους. Φωτ.: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES/Getty Images/Ideal Image
0


ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
ξεχνούν γρήγορα τις σκηνές του πολέμου, δηλαδή το πεδίο όπου κάποιοι λαοί δεινοπαθούν από τη βία των όπλων και όχι μόνο (και από τη βία της πείνας και των στερήσεων, όπως τώρα στη Γάζα). Ως έναν βαθμό μοιάζει αναπότρεπτο, τον πόλεμο τον θυμούνται μόνο τα θύματα, οι θερμοί αλληλέγγυοι και οι πιο αφυπνισμένοι χώροι μιας κοινωνίας, με τις εκατέρωθεν προτιμήσεις τους (οι φιλελεύθεροι για την Ουκρανία, οι αριστεροί για την Παλαιστίνη, λίγοι φιλελεύθεροι και λίγοι αριστεροί και για τα δυο).

Να συμπονάμε, βρε αδελφέ, αλλά όχι τόσο ώστε να βγούμε από το κουκούλι μας. Η έπαρση των υπερσυνδέσεων έφερε μαζί της έναν νέο ρηχό συναισθηματισμό μαζί με έναν πιο μικρόψυχο κυνισμό.

Στη λογική της λήθης –που, είπαμε, ως έναν βαθμό δεν αποφεύγεται, γιατί το παρόν και τα προβλήματά του τρέχουν− συμβάλλει όμως και ένας ακόμα παράγοντας: η συρρίκνωση της διεθνιστικής συνείδησης και η επαναφορά ενός πνεύματος «εθνικής αναδίπλωσης». Το όργιο υπερσύνδεσης και δικτύωσης −όλα προσβάσιμα, όλα ορατά και στο πιάτο μας με ένα κλικ− δεν εμποδίζει το κλείσιμο στους εθνικούς κρατικούς εγωισμούς και κυρίως την αποστροφή του βλέμματος από την υπερβολή του πόνου των άλλων. Να συμπονάμε, βρε αδελφέ, αλλά όχι τόσο ώστε να βγούμε από το κουκούλι μας. Η έπαρση των υπερσυνδέσεων έφερε μαζί της έναν νέο ρηχό συναισθηματισμό μαζί με έναν πιο μικρόψυχο κυνισμό. Και επειδή διεθνώς επικρατεί το χάος, έχουμε βρει μια ακόμα δικαιολογία: δεν βγάζουμε άκρη πια, τι το ψάχνεις; 

Αυτό όμως είναι το τέλος της διεθνιστικής συνείδησης ή, για να μην υπερβάλλω, μια στιγμή μεγάλης καταπόνησης ενός συναισθήματος που, αν το σκεφτούμε καλύτερα, μας κάνει πραγματικούς πολίτες: γινόμαστε πολίτες μόνο όταν δεν είμαστε μόνο Έλληνες αλλά μετέχουμε και σε ξένα πεπρωμένα. Αυτό τουλάχιστον έμαθα εγώ από το σπίτι μου, αυτό ήταν το δώρο των αριστερών γονιών μου και το εκτιμώ περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια και γερνάω. Η λήθη του άλλου πόνου μπορεί να έχει βάση «φυσιολογική», την ίδια στιγμή όμως οδηγεί, ανεπαίσθητα, στην εξάχνωση της αλληλεγγύης για χάρη της αυτοσυντήρησης και της ησυχίας μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ