Η λήθη του αίματος (των άλλων)

Η λήθη του αίματος (των άλλων) Facebook Twitter
Ως έναν βαθμό μοιάζει αναπότρεπτο, τον πόλεμο τον θυμούνται μόνο τα θύματα, οι θερμοί αλληλέγγυοι και οι πιο αφυπνισμένοι χώροι μιας κοινωνίας, με τις εκατέρωθεν προτιμήσεις τους. Φωτ.: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES/Getty Images/Ideal Image
0


ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
ξεχνούν γρήγορα τις σκηνές του πολέμου, δηλαδή το πεδίο όπου κάποιοι λαοί δεινοπαθούν από τη βία των όπλων και όχι μόνο (και από τη βία της πείνας και των στερήσεων, όπως τώρα στη Γάζα). Ως έναν βαθμό μοιάζει αναπότρεπτο, τον πόλεμο τον θυμούνται μόνο τα θύματα, οι θερμοί αλληλέγγυοι και οι πιο αφυπνισμένοι χώροι μιας κοινωνίας, με τις εκατέρωθεν προτιμήσεις τους (οι φιλελεύθεροι για την Ουκρανία, οι αριστεροί για την Παλαιστίνη, λίγοι φιλελεύθεροι και λίγοι αριστεροί και για τα δυο).

Να συμπονάμε, βρε αδελφέ, αλλά όχι τόσο ώστε να βγούμε από το κουκούλι μας. Η έπαρση των υπερσυνδέσεων έφερε μαζί της έναν νέο ρηχό συναισθηματισμό μαζί με έναν πιο μικρόψυχο κυνισμό.

Στη λογική της λήθης –που, είπαμε, ως έναν βαθμό δεν αποφεύγεται, γιατί το παρόν και τα προβλήματά του τρέχουν− συμβάλλει όμως και ένας ακόμα παράγοντας: η συρρίκνωση της διεθνιστικής συνείδησης και η επαναφορά ενός πνεύματος «εθνικής αναδίπλωσης». Το όργιο υπερσύνδεσης και δικτύωσης −όλα προσβάσιμα, όλα ορατά και στο πιάτο μας με ένα κλικ− δεν εμποδίζει το κλείσιμο στους εθνικούς κρατικούς εγωισμούς και κυρίως την αποστροφή του βλέμματος από την υπερβολή του πόνου των άλλων. Να συμπονάμε, βρε αδελφέ, αλλά όχι τόσο ώστε να βγούμε από το κουκούλι μας. Η έπαρση των υπερσυνδέσεων έφερε μαζί της έναν νέο ρηχό συναισθηματισμό μαζί με έναν πιο μικρόψυχο κυνισμό. Και επειδή διεθνώς επικρατεί το χάος, έχουμε βρει μια ακόμα δικαιολογία: δεν βγάζουμε άκρη πια, τι το ψάχνεις; 

Αυτό όμως είναι το τέλος της διεθνιστικής συνείδησης ή, για να μην υπερβάλλω, μια στιγμή μεγάλης καταπόνησης ενός συναισθήματος που, αν το σκεφτούμε καλύτερα, μας κάνει πραγματικούς πολίτες: γινόμαστε πολίτες μόνο όταν δεν είμαστε μόνο Έλληνες αλλά μετέχουμε και σε ξένα πεπρωμένα. Αυτό τουλάχιστον έμαθα εγώ από το σπίτι μου, αυτό ήταν το δώρο των αριστερών γονιών μου και το εκτιμώ περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια και γερνάω. Η λήθη του άλλου πόνου μπορεί να έχει βάση «φυσιολογική», την ίδια στιγμή όμως οδηγεί, ανεπαίσθητα, στην εξάχνωση της αλληλεγγύης για χάρη της αυτοσυντήρησης και της ησυχίας μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ