Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

κωνσταντοπουλου Facebook Twitter
Στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έκτοτε καταγράφεται πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην τρίτη θέση. 
0



ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ
 η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία της και να σταματήσει τη φθορά, εξακολουθεί να συμβαίνει το παράδοξο να μην υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που να την απειλεί πραγματικά. Η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συγκεκριμένου ρόλου είναι και η αιτία που κανένα κόμμα από τις τελευταίες εκλογές και μετά δεν μπορεί να στεριώσει στη δεύτερη θέση.  

Οι εκλογές του 2023 ανέδειξαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με το αδύναμο ποσοστό του 17,8% (και 47 έδρες) από το 31,5% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2019. Αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές αποδοκιμάστηκε και για την αντιπολιτευτική του στάση, γι’ αυτό και απώλεσε τόσες μονάδες, κάτι πρωτοφανές για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ψηφοφόροι του έκριναν προφανώς ότι ούτε ως αντιπολίτευση τα πήγε καλά, εξού και η εκλογική συντριβή. Η παραίτηση Τσίπρα, το φιάσκο της διαδοχής, οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που ακολούθησαν και οι διασπάσεις μαζί με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών τού στέρησαν και τυπικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές βρίσκεται στην 6η θέση από τη 2η και το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται γύρω στο 5% (MRB).  

Ο καιρός θα δείξει αν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο ή όχι, αλλά η εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση κατέδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών προέταξε την «τιμωρία» του πολιτικού συστήματος έναντι της πρότασης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.  

Η απώλεια των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις τελευταίες εκλογές ήταν τρίτο κόμμα και είχε λάβει 11,8% και 32 έδρες. Στις δημοσκοπήσεις του περασμένου Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ έδειχνε να ανεβαίνει και να εδραιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, είχε μόλις 7,6 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπηση έδινε στη ΝΔ 21,7%, στο ΠΑΣΟΚ 14,1% και στον ΣΥΡΙΖΑ 7,5%. Το ΠΑΣΟΚ κατέγραφε τότε ανοδική πορεία και ο Νίκος Ανδρουλάκης ερχόταν δεύτερος και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. 

Αυτή ήταν η εικόνα πριν από την αναζωπύρωση της υπόθεσης των Τεμπών και τις μαζικές διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, καθώς μετά άλλαξαν πάλι όλα. Στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έκτοτε καταγράφεται πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην τρίτη θέση. 

Ήταν μόνο τα Τέμπη που προκάλεσαν αυτή την αλλαγή; Όχι, διότι η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς από δικές του αδυναμίες είχε θολώσει το στίγμα με το οποίο βγήκε αναπτερωμένο από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική που απέκτησε τότε και να αξιοποιήσει τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που υπήρχαν. Αντιθέτως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αξιοποίησε στο έπακρο τη συγκυρία των Τεμπών και ταυτίστηκε με τα αιτήματα του κινήματος που ζητούσε δικαιοσύνη.  

Η συνεργασία του κόμματός της με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης μπορεί να μην έφερε άλλα αποτελέσματα, αλλά του προσέφερε μια αναγνώριση από εκείνους που μέχρι τότε το είχαν στο περιθώριο και το αντιμετώπιζαν περίπου ως γραφικό. Τώρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλούσαν την Πλεύση Ελευθερίας είτε για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου είτε για τη συμμετοχή της σε μια μελλοντική «προοδευτική κυβέρνησης συνεργασίας».  

androulakis Facebook Twitter
Τον περασμένο Οκτώβρη το ΠΑΣΟΚ κατέγραφε ανοδική πορεία και ο Νίκος Ανδρουλάκης ερχόταν δεύτερος και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Φωτ.: Eurokinissi

Την ίδια περίοδο φάνηκε να την αβαντάρει και η ΝΔ, επιλέγοντάς την ως αντίπαλο. Η τακτική αυτή είχε δύο σκοπιμότητες. Η μία ήταν για να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ και η άλλη για να αναδειχθούν εντονότερα οι διαχωριστικές γραμμές και να συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα το κοινό του, κάτι που είχε απόλυτη ανάγκη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έμοιαζε ιδανικός αντίπαλος για την επίτευξη των συγκεκριμένων σκοπών. Όταν η άνοδος που κατέγραψε, όμως, ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για την «ανεξέλεγκτη Ζωή». 

Έτσι, τώρα, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, είδαμε να αλλάζει για τρίτη φορά το κόμμα που βρίσκεται (δημοσκοπικά) στη δεύτερη θέση. Η Πλεύση Ελευθερίας, που μόλις και μετά βίας μπήκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023 (στις πρώτες εκλογές του Μαΐου δεν τα είχε καταφέρει) με ποσοστό 3,1%, και ήταν το 7ο κόμμα, στην τελευταία θέση, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις (ΜRΒ) κατέγραψε 13,5% στην πρόθεση ψήφου, περνώντας στη 2η θέση, με τη ΝΔ στο 20,4% και το ΠΑΣΟΚ με 9,4% να περνάει στην τρίτη θέση. Στη δε εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή, η Πλεύση Ελευθερίας παίρνει 17,8%, η ΝΔ 26,9% και το ΠΑΣΟΚ 12,4%. Υπ’ όψιν ότι η αναγωγή δεν ευνοεί τα ποσοστά που αποδίδονται στην Πλεύση Ελευθερίας, όπως ευνοεί άλλα κόμματα που πέφτουν, καθώς το μοντέλο με το οποίο υπολογίζονται βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι ψηφοφόροι στις τελευταίες εκλογές.  

Τα Τέμπη συνέβαλαν καθοριστικά στην κινητικότητα των ψηφοφόρων που καταγράφηκε, αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αιτία για τη νέα αλλαγή της σειράς. Ήταν και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και όλη η πολιτική συγκυρία, της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ρευστότητα. Αυτή –η ρευστότητα– είναι η νέα πολιτική συνθήκη: με χαμηλές συσπειρώσεις των κομμάτων γενικά, αλλά κυρίως των κομμάτων εξουσίας, και έλλειψη εμπιστοσύνης από την κοινωνία στα υψηλότερα επίπεδα. Γεγονός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή ένα απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να αλλάξει και πάλι τα πάντα, καθώς το πολιτικό σύστημα δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις.  

Πέρα από τις αυξομειώσεις στα δημοσκοπικά ποσοστά, παρατηρούνται και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές. Όπως το πέρασμα από την αντιπολίτευση της «εναλλακτικής» στην αντιπολίτευση της «τιμωρίας». «Όταν κανείς δεν πείθει ότι μπορεί να είναι καλύτερος, υπάρχει κόσμος που σκέφτεται: τουλάχιστον να τους τιμωρήσω. Όταν υποχωρεί η ελπίδα, συχνά εμφανίζεται η απόγνωση», αναφέρει πολιτικός αναλυτής. Ο καιρός θα δείξει αν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο ή όχι, αλλά η εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση κατέδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών προέταξε την «τιμωρία» του πολιτικού συστήματος έναντι της πρότασης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.  

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραδέχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό και δεν διέθετε κυβερνητικό πρόγραμμα και στελέχη που θα μπορούσαν να στελεχώσουν μια κυβέρνηση. «Εμείς ζητήσαμε από τον κόσμο να μας στείλει στη Βουλή για να κάνουμε πραγματική αντιπολίτευση και αυτό κάναμε» είπε, συμπληρώνοντας πως αν ο κόσμος τώρα τη θέλει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα προετοιμαστεί γι’ αυτό και, όπως δηλώνει, άρχισε ήδη την προετοιμασία.   

Η ασταθής δεύτερη θέση

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κι άλλες έδρες μετά από νέες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών που είχαν ταχθεί υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης με τους περισσότερους βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, και ειδικά ο πρόεδρος του, Σωκράτης Φάμελλος, εργάζεται από καιρό για να επιστρέψουν στο κόμμα οι βουλευτές που έφυγαν για να δημιουργήσουν τη «Νέα Αριστερά», ώστε να επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, απέχει πολύ από τη δεύτερη θέση, η οποία μοιάζει άπιαστος στόχος για ένα κόμμα που εδώ και δέκα χρόνια έχει μόνο καθοδική πορεία και  στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται γύρω στο 5%. Αν όμως ένας ικανός αριθμός βουλευτών που έφυγαν, επιστρέψουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ξαναβρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι έχουμε το ασυνήθιστο φαινόμενο, άλλος να αναδείχθηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση από τις εκλογές (ΣΥΡΙΖΑ), άλλος να προέκυψε στην πορεία (ΠΑΣΟΚ) και τώρα να μην είναι βέβαιο αν αυτός θα διατηρήσει τη θέση του ή θα αλλάξει πάλι. Αλλά στις δημοσκοπήσεις και τα δύο κόμματα τα έχει περάσει πλέον ένα τρίτο (Πλεύση Ελευθερίας) το οποίο έχει καταλάβει αυτό τη δεύτερη θέση. 

Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα επανέλθει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση; Θα δούμε σύντομα να αλλάζει πάλι η σειρά των κομμάτων; Θα δημιουργηθούν νέα κόμματα (γιατί και αυτό συζητείται); Η απάντηση είναι πως στη νέα συνθήκη, αυτή της πολιτικής ρευστότητας, όλα μπορεί να συμβούν και τίποτα δεν αποκλείεται.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Ζωή που τα λέει έξω από τα δόντια…

Οπτική Γωνία / Η Ζωή που «τα λέει έξω από τα δόντια»

Η Κωνσταντοπούλου είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας συνολικής πολιτικής παρακμής που δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας, για την οποία ευθύνη έχουν όσοι την ανέδειξαν ως πολιτική περσόνα και τώρα βλέπουν την πλάτη της στις δημοσκοπήσεις…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ