Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα ζορίζουν την κυβέρνηση

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα ζορίζουν την κυβέρνηση Facebook Twitter
Διαδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, Αθήνα.... Φωτ.: SOOC
0

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Έλληνες, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ενώ δεύτερη έρχεται η εγκληματικότητα. Το δυστύχημα των Τεμπών καταγράφεται κι αυτό στα θέματα που προβληματίζουν τους Έλληνες, με το 61% να συμφωνεί με την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. 

Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα ήθελε να βελτιώσει την εικόνα της και να σταματήσει τη φθορά, αλλά η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να τη χωρίζει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει έναν εφησυχασμό που δεν φαίνεται να κλονίζεται. Στελέχη της αναφέρουν ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία καταγράψει μικρότερο ποσοστό από το 33% που είναι το όριο ενός «αξιοπρεπούς» αποτελέσματος για το κυβερνών κόμμα, η διαφορά με τον δεύτερο θα είναι ακόμα μεγάλη. 

Μπορεί στην πρόθεση ψήφου οι δημοσκοπήσεις να μην καταγράφουν κάποια απειλή για την κυβέρνηση, οι απαντήσεις όμως σε ερωτήσεις για τις επιμέρους πολιτικές καταγράφουν απογοήτευση και ανησυχία. Αλλά και η καθημερινή επικαιρότητα υπενθυμίζει διαρκώς τα προβλήματα που δεν λύθηκαν, τις πολιτικές που δεν απέδωσαν και τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του πρόσφατα παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά υποστήριξε ότι είναι χαμηλότερος αλλού. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα, σίγουρα όμως όχι τα αποδοτικότερα. 

Η ελλιπής μέριμνα παρά τις υποσχέσεις

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προσπαθώντας να βγάλουν από την καθημερινή πολιτική ατζέντα τα Τέμπη, το κράτος δείχνει για άλλη μια φορά το εχθρικό του πρόσωπο στους πολίτες. Η δολοφονία μιας νέας γυναίκας έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου είχε πάει για να ζητήσει προστασία και βοήθεια απέδειξε πάλι την αδυναμία ανταπόκρισης του κράτους στην υποχρέωσή του να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. 

Παρά τις καμπάνιες, τα συνέδρια και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν γίνει, η οργάνωση ενός μηχανισμού υποστήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας απουσιάζει. Τα προβλήματα διαπιστώνονται, αλλά δεν αντιμετωπίζονται. 

Η ελλιπής μέριμνα έχει επισημανθεί από πολλούς φορείς. Έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, βασισμένη στην εμπειρία των επαγγελματιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, κατέγραψε πολλές αρνητικές αναφορές για την αστυνομία, την οποία παρουσίαζαν ως «έναν φορέα που λειτουργεί με στερεοτυπικές αντιλήψεις και δρα άκρως αποθαρρυντικά για τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Η καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου είχε αναφέρει στη LiFO πως όταν μια γυναίκα απευθύνεται στην αστυνομία, περιμένει αφενός να της παρασχεθεί προστασία και αφετέρου να πραγματοποιηθεί μια έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί η καταγγελία και να ασκηθεί ποινική δίωξη. «Ωστόσο πολύ συχνά αυτό δεν συμβαίνει: η αστυνομία αφήνει τη γυναίκα χωρίς βοήθεια και υποβαθμίζει την ένταση της βίας σε μια απλή οικογενειακή διαφορά».

Γι’ αυτό, όπως εξηγούσε, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να αντιμετωπίζει η αστυνομία τέτοιου είδους καταγγελίες. Απαιτείται, επίσης, «σταθερά επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση των αστυνομικών» και αναφορά των περιστατικών βίας κατά των γυναικών στον εισαγγελέα «ώστε να παρασχεθεί η αναγκαία προστασία στο θύμα». 

Το θέμα της βίας κατά των γυναικών, όπως και εκείνο της οπαδικής βίας, μπαίνει στην πολιτική ατζέντα κάθε φορά που συμβαίνει ένα έγκλημα το οποίο σοκάρει την κοινωνία –όλο και πιο συχνά τελευταία–, γίνονται δηλώσεις για την «άμεση αντιμετώπισή» του από τους αρμόδιους υπουργούς και αμέσως μετά ξεχνιέται, χωρίς να αλλάζει τίποτα, μέχρι το επόμενο έγκλημα. 

Τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών και η εγκληματικότητα παράγουν διαρκώς απογοήτευση, ανασφάλεια και θυμό. Πρόκειται για ζητήματα που, ειδικά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, περίμεναν να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου για αυτόν.

Την προηγούμενη φορά που ήταν υπουργός Προστασίας της κυβέρνησης αυτής, είχε ανακοινώσει ότι άνοιξε ξανά τον φάκελο της Μαρφίν γιατί βρήκε νέα στοιχεία, με το υπουργείο να διοχετεύει πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι πλησιάζουν τους δράστες. Από τότε δεν δόθηκε καμία συνέχεια και τρία χρόνια μετά δεν έχουν δώσει ούτε κάποια εξήγηση για εκείνες τις ανακοινώσεις, που είναι σαν να μην έγιναν ποτέ.  

Ανίκητη η ακρίβεια

Το πρόβλημα της ακρίβειας, που η δημοσκόπηση της Pulse κατέγραψε για άλλη μια φορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων, αδυνατεί να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα μέτρα που κάθε τόσο ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,4% ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4%.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του πρόσφατα παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά υποστήριξε ότι είναι χαμηλότερος αλλού. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα, σίγουρα όμως όχι τα αποδοτικότερα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Οπτική Γωνία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα; Ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Οπτική Γωνία / Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο; Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν, αλλά ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ζητάνε ρητή δέσμευση από τον πρωθυπουργό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ