Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα ζορίζουν την κυβέρνηση

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα ζορίζουν την κυβέρνηση Facebook Twitter
Διαδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, Αθήνα.... Φωτ.: SOOC
0

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Έλληνες, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ενώ δεύτερη έρχεται η εγκληματικότητα. Το δυστύχημα των Τεμπών καταγράφεται κι αυτό στα θέματα που προβληματίζουν τους Έλληνες, με το 61% να συμφωνεί με την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. 

Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα ήθελε να βελτιώσει την εικόνα της και να σταματήσει τη φθορά, αλλά η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να τη χωρίζει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει έναν εφησυχασμό που δεν φαίνεται να κλονίζεται. Στελέχη της αναφέρουν ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία καταγράψει μικρότερο ποσοστό από το 33% που είναι το όριο ενός «αξιοπρεπούς» αποτελέσματος για το κυβερνών κόμμα, η διαφορά με τον δεύτερο θα είναι ακόμα μεγάλη. 

Μπορεί στην πρόθεση ψήφου οι δημοσκοπήσεις να μην καταγράφουν κάποια απειλή για την κυβέρνηση, οι απαντήσεις όμως σε ερωτήσεις για τις επιμέρους πολιτικές καταγράφουν απογοήτευση και ανησυχία. Αλλά και η καθημερινή επικαιρότητα υπενθυμίζει διαρκώς τα προβλήματα που δεν λύθηκαν, τις πολιτικές που δεν απέδωσαν και τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του πρόσφατα παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά υποστήριξε ότι είναι χαμηλότερος αλλού. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα, σίγουρα όμως όχι τα αποδοτικότερα. 

Η ελλιπής μέριμνα παρά τις υποσχέσεις

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προσπαθώντας να βγάλουν από την καθημερινή πολιτική ατζέντα τα Τέμπη, το κράτος δείχνει για άλλη μια φορά το εχθρικό του πρόσωπο στους πολίτες. Η δολοφονία μιας νέας γυναίκας έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου είχε πάει για να ζητήσει προστασία και βοήθεια απέδειξε πάλι την αδυναμία ανταπόκρισης του κράτους στην υποχρέωσή του να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. 

Παρά τις καμπάνιες, τα συνέδρια και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν γίνει, η οργάνωση ενός μηχανισμού υποστήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας απουσιάζει. Τα προβλήματα διαπιστώνονται, αλλά δεν αντιμετωπίζονται. 

Η ελλιπής μέριμνα έχει επισημανθεί από πολλούς φορείς. Έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, βασισμένη στην εμπειρία των επαγγελματιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, κατέγραψε πολλές αρνητικές αναφορές για την αστυνομία, την οποία παρουσίαζαν ως «έναν φορέα που λειτουργεί με στερεοτυπικές αντιλήψεις και δρα άκρως αποθαρρυντικά για τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Η καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου είχε αναφέρει στη LiFO πως όταν μια γυναίκα απευθύνεται στην αστυνομία, περιμένει αφενός να της παρασχεθεί προστασία και αφετέρου να πραγματοποιηθεί μια έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί η καταγγελία και να ασκηθεί ποινική δίωξη. «Ωστόσο πολύ συχνά αυτό δεν συμβαίνει: η αστυνομία αφήνει τη γυναίκα χωρίς βοήθεια και υποβαθμίζει την ένταση της βίας σε μια απλή οικογενειακή διαφορά».

Γι’ αυτό, όπως εξηγούσε, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να αντιμετωπίζει η αστυνομία τέτοιου είδους καταγγελίες. Απαιτείται, επίσης, «σταθερά επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση των αστυνομικών» και αναφορά των περιστατικών βίας κατά των γυναικών στον εισαγγελέα «ώστε να παρασχεθεί η αναγκαία προστασία στο θύμα». 

Το θέμα της βίας κατά των γυναικών, όπως και εκείνο της οπαδικής βίας, μπαίνει στην πολιτική ατζέντα κάθε φορά που συμβαίνει ένα έγκλημα το οποίο σοκάρει την κοινωνία –όλο και πιο συχνά τελευταία–, γίνονται δηλώσεις για την «άμεση αντιμετώπισή» του από τους αρμόδιους υπουργούς και αμέσως μετά ξεχνιέται, χωρίς να αλλάζει τίποτα, μέχρι το επόμενο έγκλημα. 

Τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών και η εγκληματικότητα παράγουν διαρκώς απογοήτευση, ανασφάλεια και θυμό. Πρόκειται για ζητήματα που, ειδικά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, περίμεναν να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου για αυτόν.

Την προηγούμενη φορά που ήταν υπουργός Προστασίας της κυβέρνησης αυτής, είχε ανακοινώσει ότι άνοιξε ξανά τον φάκελο της Μαρφίν γιατί βρήκε νέα στοιχεία, με το υπουργείο να διοχετεύει πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι πλησιάζουν τους δράστες. Από τότε δεν δόθηκε καμία συνέχεια και τρία χρόνια μετά δεν έχουν δώσει ούτε κάποια εξήγηση για εκείνες τις ανακοινώσεις, που είναι σαν να μην έγιναν ποτέ.  

Ανίκητη η ακρίβεια

Το πρόβλημα της ακρίβειας, που η δημοσκόπηση της Pulse κατέγραψε για άλλη μια φορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων, αδυνατεί να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα μέτρα που κάθε τόσο ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,4% ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4%.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του πρόσφατα παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά υποστήριξε ότι είναι χαμηλότερος αλλού. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα, σίγουρα όμως όχι τα αποδοτικότερα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ