BREAKING NEWS

Φωτιές, τουρκικές απειλές και παραπολιτικό παιχνίδι

Φωτιές, τουρκικές απειλές και παραπολιτικό παιχνίδι Facebook Twitter
Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η αναποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά το Μάτι. Eικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ επιμένει να εμφανίζεται θεσμικός και για άλλη μια φορά δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογικό κλίμα (όχι ότι στην Ελλάδα δεν είναι περίπου μόνιμη η κατάσταση αυτή) και σχεδόν όλοι οι υπουργοί ασχολούνται με την επανεκλογή τους.

Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, γι’ αυτό άφησε αιχμές σχετικά πριν από λίγο καιρό. Δεν είναι ικανοποιημένος από το έργο όλων των μελών της κυβέρνησης και ο ανασχηματισμός είναι πάντα υπό συζήτηση. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, το κυβερνητικό έργο το τρέχει το πανίσχυρο και συγκεντρωτικό επιτελείο του Μαξίμου μαζί με τέσσερις-πέντε υπουργούς.

Κάποια από τα μέλη της κυβέρνησης, πάντως, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της συγκεκριμένης συγκυρίας, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που δεν έχει παρουσιάσει ακόμα αποτελέσματα στην πάταξη της αισχροκέρδειας, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα δυσαρέσκειας των πολιτών. Για το πρόβλημα των συνεχών ανατιμήσεων εξετάζουν στο Μαξίμου και πάλι πολιτικές μικρών οικονομικών ενισχύσεων και όλες οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον αποκλειστικά εκεί.

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 32%, το οποίο απέχει πολύ από το (τουλάχιστον) 44% που χρειάζεται στις επόμενες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και το 37% που θα απαιτηθεί στις δεύτερες εκλογές. 

Η σύνδεση των ανατιμήσεων στα καύσιμα και την ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζει όχι μόνο να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών στην Ελλάδα και στα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και να επιδρά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η οποία απαιτεί από την Ε.Ε. να βρει λύση, καθώς οι πολίτες της είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες, αμέσως μετά τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, όπως παραδέχονται ακόμα και κάποιοι δεξιοί πολιτικοί, μια κρίση οδηγεί στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων, ενώ αποτελεί ευκαιρία πλουτισμού για ένα σημαντικό τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων. Δημιουργεί δηλαδή νέες ανισότητες, ενώ πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες ήταν ήδη και πριν από την κρίση αυτή σαν ένα καζάνι που βράζει. 

Στο εσωτερικό σκηνικό κυριάρχησαν τα παιχνίδια μικροπολιτικής, ενισχύοντας το προεκλογικό κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και ασχολήθηκε για μέρες με την καταγγελία της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και μέσω του συνηγόρου της ισχυρίστηκε πως κάποιοι αφαίρεσαν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου από μετάφραση εγγράφου του FBI που αναφερόταν στην κατηγορία η οποία προέκυψε από την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα.

Το έγγραφο αυτό ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, υπάρχει στη δικογραφία, χωρίς να έχει αφαιρεθεί το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ούτε από το γνήσιο ούτε από τη μετάφρασή του.

Η ΝΔ ανέδειξε αντιστοίχως μια εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ευρωομάδας της αριστεράς με προσκεκλημένο τον γνωστό διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, τον οποίο κατήγγειλε ότι συκοφάντησε το Λιμενικό και δυσφήμισε την Ελλάδα την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε την έκθεση κατά της Τουρκίας. Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή έσπευσε να δηλώσει ότι «ο Αποστολόπουλος κατηγόρησε μπροστά στον Κούλογλου τους λιμενικούς ότι πνίγουν ανθρώπους. Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ: τους θεωρείτε διασώστες ή εγκληματίες;».

Η εκδήλωση αυτή όμως ήταν για ένα περιορισμένο κοινό της ομάδας της αριστεράς και είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα. Προφανώς βγήκε στην επιφάνεια τώρα, καθώς το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί ευνοϊκότερο γήπεδο για την κυβέρνηση (σε σχέση με τις ανατιμήσεις), στο οποίο θεωρεί ότι «κατατροπώνει» ευκολότερα τον πολιτικό αντίπαλό της. Πολλοί μίλησαν για «πάσα» Κούλογλου στο Μαξίμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εκδήλωση αυτή έγινε αρκετές μέρες πριν, σε άλλες συνθήκες.

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 32%, το οποίο απέχει πολύ από το (τουλάχιστον) 44% που χρειάζεται στις επόμενες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και το 37% που θα απαιτηθεί στις δεύτερες εκλογές. 

Το καλοκαίρι δεν ξεκίνησε πολύ καλά πάντως για την κυβέρνηση σε σχέση με τους δύο απρόβλεπτους, αλλά κρίσιμους παράγοντες, αυτούς των πυρκαγιών και των ελληνοτουρκικών. Οι πρώτες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στη Βούλα και στη Γλυφάδα δεν αντιμετωπίστηκαν υποδειγματικά, παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί ετοιμότητας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και περιουσίες κατοίκων.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης είχε αιφνιδιαστεί τον χειμώνα με το χιόνι, γι’ αυτό διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα προετοιμαζόταν καλά για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ο κρατικός μηχανισμός όμως και πάλι δεν κατάφερε να ελέγξει τις φωτιές εγκαίρως, παρότι ήταν σε μια περιοχή κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσβαση σε όλα τα μέσα κατάσβεσης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ξεκίνησε για άλλη μια φορά η γνωστή, αλλά άγονη αντιπαράθεση ετών για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες, παρότι αυτά θα τα ξεκαθάριζαν από την εποχή που ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Είχε ανακοινώσει, μάλιστα, και τη δημιουργία μιας επιτροπής με γνωστούς καθηγητές που θα αναλάμβαναν τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων. Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η αναποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά το Μάτι. Όλες οι παθογένειες που αναδείχθηκαν τότε παραμένουν ανέγγιχτες κι ας φωνάζουν όλα ότι εκεί χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και με την Τουρκία μετά τις κατηγορίες του Ερντογάν ότι η Ελλάδα υποθάλπει την «τρομοκρατία». Όπου τρομοκράτες για τον Πρόεδρο της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι, οι κομμουνιστές, οι αριστεριστές, οι (πρώην συνεργάτες του) γκιουλενιστές αλλά συχνά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αυτούς εννοεί όταν μιλάει για τον «αγώνα» ενάντια στην τρομοκρατία και όχι φυσικά τους ισλαμιστές του ISIS, με τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν συνεργάζεται και τους στηρίζει.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μαζί με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι η συζήτηση για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών ξεκίνησε επειδή η Ελλάδα δεν σταματά τον εξοπλισμό των νησιών της, χαρακτηρίζοντας γελοίο τον Νίκο Δένδια, ο οποίος πριν από λίγο καιρό τον παρουσίαζε ως φίλο του.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα, συσπειρώνοντας τους εθνικιστές και τους ισλαμιστές και κάνοντας πολλούς ψύχραιμους αναλυτές να φοβούνται πως κάτι μπορεί να ετοιμάζουν. Η προπαγάνδα για τα ελληνικά νησιά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους είναι σχετικά καινούργια ακόμα και εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο. Η προσάρτηση της εδώ και μισό αιώνα κατεχόμενης Κύπρου όμως ίσως φαντάζει πειρασμός για τον Ερντογάν και κάποιοι αναλυτές την παρουσιάζουν ήδη στην κοινή γνώμη ως ένα πιθανό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί παρά να δημιουργεί έντονη ανησυχία τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και στην κυπριακή. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

BREAKING NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Off the grid, όπως λέμε «εκτός δικτύων»

Οπτική Γωνία / Το κίνημα Off the grid και η περίπτωση των «Άμις» της Κορινθίας

Η «παλαιοχριστιανική» κοινότητα της Κορινθίας με τις πριμιτιβιστικές πεποιθήσεις εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και ιδεολογικά πολυπρόσωπου κινήματος που ευαγγελίζεται μια ζωή μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού και τους «πειρασμούς» του. Πόσο είναι εφικτό σήμερα αυτό, με ποιο τίμημα και, κυρίως, με τι πρόταγμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Βασιλική Σιούτη / Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Κατάθεσαν μάρτυρες που δεν είχαν να πουν τίποτα για την υπόθεση και αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν να πουν πολλά και προειδοποιούσαν πριν από το δυστύχημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αλ. Σισιλιάνος: «Ας μην εστιάζουμε μόνο στον γάμο αλλά σε μια σειρά διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων»

Συνέντευξη / Αλ. Σισιλιάνος: «Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στις έννοιες των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου»

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα στον γάμο, τα πανεπιστήμια και την τεχνητή νοημοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Ρεπορτάζ / Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Αναμμένες έχουν τις μηχανές στα τρακτέρ οι αγρότες λίγο πριν από την αυριανή κάθοδό τους στην Αθήνα για το κεντρικό συλλαλητήριο. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που βάζουν όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους και τι θέλουν να πετύχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Ουκρανία – Ρωσία: Ένας ξεχασμένος πόλεμος

Οπτική Γωνία / «Ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο πόλεμος σε μια κρίση με δυσμενή κατάληξη εντός ωρών»

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη μιλά στη LiFO για έναν πόλεμο που μοιάζει ξεχασμένος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Coco Mat Athens BC: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Ρεπορτάζ / Ξενοδοχείο Coco-Mat στην Ακρόπολη: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Παραμένει εν λειτουργία, παρά την απόφαση ολικής σφράγισης από το υπουργείο Τουρισμού που λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Σήμερα γάμος γίνεται σε rainbow περιβόλι!»

Οπτική Γωνία / «Σήμερα γάμος γίνεται σε rainbow περιβόλι!»

Υπερψηφίστηκε χτες με ευρεία συναίνεση παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο, σε μια ιστορική μέρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ –και όχι μόνο– δικαιώματα στην Ελλάδα και ανυπομονούμε όλ@ να ανοίξουν διάπλατα «οι πύλες της κολάσεως και της διαφθοράς», όπως μας τάξανε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Xορηγοί του κοινωνικού συντηρητισμού

Οπτική Γωνία / Xορηγοί του κοινωνικού συντηρητισμού

Από τη στιγμή που άνθρωποι της ποπ δημοσιότητας αγορεύουν περί αξιών, οικογένειας, φυσιολογικής ζωής ή κοινωνικών προτύπων, δεν θα καταδικάζονται για την τυχόν ευλάβειά τους αλλά για τις δημόσιες αντιλήψεις τους και το δηλητηριώδες κοινωνικό τους μήνυμα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ