Φωτιές, τουρκικές απειλές και παραπολιτικό παιχνίδι

Φωτιές, τουρκικές απειλές και παραπολιτικό παιχνίδι Facebook Twitter
Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η αναποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά το Μάτι. Eικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ επιμένει να εμφανίζεται θεσμικός και για άλλη μια φορά δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογικό κλίμα (όχι ότι στην Ελλάδα δεν είναι περίπου μόνιμη η κατάσταση αυτή) και σχεδόν όλοι οι υπουργοί ασχολούνται με την επανεκλογή τους.

Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, γι’ αυτό άφησε αιχμές σχετικά πριν από λίγο καιρό. Δεν είναι ικανοποιημένος από το έργο όλων των μελών της κυβέρνησης και ο ανασχηματισμός είναι πάντα υπό συζήτηση. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, το κυβερνητικό έργο το τρέχει το πανίσχυρο και συγκεντρωτικό επιτελείο του Μαξίμου μαζί με τέσσερις-πέντε υπουργούς.

Κάποια από τα μέλη της κυβέρνησης, πάντως, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της συγκεκριμένης συγκυρίας, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που δεν έχει παρουσιάσει ακόμα αποτελέσματα στην πάταξη της αισχροκέρδειας, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα δυσαρέσκειας των πολιτών. Για το πρόβλημα των συνεχών ανατιμήσεων εξετάζουν στο Μαξίμου και πάλι πολιτικές μικρών οικονομικών ενισχύσεων και όλες οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον αποκλειστικά εκεί.

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 32%, το οποίο απέχει πολύ από το (τουλάχιστον) 44% που χρειάζεται στις επόμενες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και το 37% που θα απαιτηθεί στις δεύτερες εκλογές. 

Η σύνδεση των ανατιμήσεων στα καύσιμα και την ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζει όχι μόνο να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών στην Ελλάδα και στα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και να επιδρά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η οποία απαιτεί από την Ε.Ε. να βρει λύση, καθώς οι πολίτες της είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες, αμέσως μετά τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, όπως παραδέχονται ακόμα και κάποιοι δεξιοί πολιτικοί, μια κρίση οδηγεί στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων, ενώ αποτελεί ευκαιρία πλουτισμού για ένα σημαντικό τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων. Δημιουργεί δηλαδή νέες ανισότητες, ενώ πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες ήταν ήδη και πριν από την κρίση αυτή σαν ένα καζάνι που βράζει. 

Στο εσωτερικό σκηνικό κυριάρχησαν τα παιχνίδια μικροπολιτικής, ενισχύοντας το προεκλογικό κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και ασχολήθηκε για μέρες με την καταγγελία της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και μέσω του συνηγόρου της ισχυρίστηκε πως κάποιοι αφαίρεσαν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου από μετάφραση εγγράφου του FBI που αναφερόταν στην κατηγορία η οποία προέκυψε από την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα.

Το έγγραφο αυτό ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, υπάρχει στη δικογραφία, χωρίς να έχει αφαιρεθεί το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ούτε από το γνήσιο ούτε από τη μετάφρασή του.

Η ΝΔ ανέδειξε αντιστοίχως μια εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ευρωομάδας της αριστεράς με προσκεκλημένο τον γνωστό διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, τον οποίο κατήγγειλε ότι συκοφάντησε το Λιμενικό και δυσφήμισε την Ελλάδα την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε την έκθεση κατά της Τουρκίας. Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή έσπευσε να δηλώσει ότι «ο Αποστολόπουλος κατηγόρησε μπροστά στον Κούλογλου τους λιμενικούς ότι πνίγουν ανθρώπους. Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ: τους θεωρείτε διασώστες ή εγκληματίες;».

Η εκδήλωση αυτή όμως ήταν για ένα περιορισμένο κοινό της ομάδας της αριστεράς και είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα. Προφανώς βγήκε στην επιφάνεια τώρα, καθώς το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί ευνοϊκότερο γήπεδο για την κυβέρνηση (σε σχέση με τις ανατιμήσεις), στο οποίο θεωρεί ότι «κατατροπώνει» ευκολότερα τον πολιτικό αντίπαλό της. Πολλοί μίλησαν για «πάσα» Κούλογλου στο Μαξίμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εκδήλωση αυτή έγινε αρκετές μέρες πριν, σε άλλες συνθήκες.

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 32%, το οποίο απέχει πολύ από το (τουλάχιστον) 44% που χρειάζεται στις επόμενες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και το 37% που θα απαιτηθεί στις δεύτερες εκλογές. 

Το καλοκαίρι δεν ξεκίνησε πολύ καλά πάντως για την κυβέρνηση σε σχέση με τους δύο απρόβλεπτους, αλλά κρίσιμους παράγοντες, αυτούς των πυρκαγιών και των ελληνοτουρκικών. Οι πρώτες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στη Βούλα και στη Γλυφάδα δεν αντιμετωπίστηκαν υποδειγματικά, παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί ετοιμότητας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και περιουσίες κατοίκων.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης είχε αιφνιδιαστεί τον χειμώνα με το χιόνι, γι’ αυτό διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα προετοιμαζόταν καλά για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ο κρατικός μηχανισμός όμως και πάλι δεν κατάφερε να ελέγξει τις φωτιές εγκαίρως, παρότι ήταν σε μια περιοχή κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσβαση σε όλα τα μέσα κατάσβεσης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ξεκίνησε για άλλη μια φορά η γνωστή, αλλά άγονη αντιπαράθεση ετών για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες, παρότι αυτά θα τα ξεκαθάριζαν από την εποχή που ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Είχε ανακοινώσει, μάλιστα, και τη δημιουργία μιας επιτροπής με γνωστούς καθηγητές που θα αναλάμβαναν τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων. Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η αναποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά το Μάτι. Όλες οι παθογένειες που αναδείχθηκαν τότε παραμένουν ανέγγιχτες κι ας φωνάζουν όλα ότι εκεί χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και με την Τουρκία μετά τις κατηγορίες του Ερντογάν ότι η Ελλάδα υποθάλπει την «τρομοκρατία». Όπου τρομοκράτες για τον Πρόεδρο της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι, οι κομμουνιστές, οι αριστεριστές, οι (πρώην συνεργάτες του) γκιουλενιστές αλλά συχνά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αυτούς εννοεί όταν μιλάει για τον «αγώνα» ενάντια στην τρομοκρατία και όχι φυσικά τους ισλαμιστές του ISIS, με τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν συνεργάζεται και τους στηρίζει.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μαζί με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι η συζήτηση για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών ξεκίνησε επειδή η Ελλάδα δεν σταματά τον εξοπλισμό των νησιών της, χαρακτηρίζοντας γελοίο τον Νίκο Δένδια, ο οποίος πριν από λίγο καιρό τον παρουσίαζε ως φίλο του.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα, συσπειρώνοντας τους εθνικιστές και τους ισλαμιστές και κάνοντας πολλούς ψύχραιμους αναλυτές να φοβούνται πως κάτι μπορεί να ετοιμάζουν. Η προπαγάνδα για τα ελληνικά νησιά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους είναι σχετικά καινούργια ακόμα και εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο. Η προσάρτηση της εδώ και μισό αιώνα κατεχόμενης Κύπρου όμως ίσως φαντάζει πειρασμός για τον Ερντογάν και κάποιοι αναλυτές την παρουσιάζουν ήδη στην κοινή γνώμη ως ένα πιθανό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί παρά να δημιουργεί έντονη ανησυχία τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και στην κυπριακή. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Social Media / Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Kαθορίζει την εικόνα μας, τη διάθεσή μας, τα οικονομικά μας, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως, μετά την έλευσή του, μια πετυχημένη selfie, σαν την περίφημη selfie των Oscar του 2014, αλλάζει τον μικρόκοσμο που ζούμε. Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, αναλύει το φαινόμενο Instagram.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Οπτική Γωνία / Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Το κόστος ζωής, η ανισότητα, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής: αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τα κινήματα της Γενιάς Ζ και όχι τόσο τα memes ή τα καρτούν.
THE LIFO TEAM
Όταν οι αστυνομικοί γίνονται τηλεσχολιαστές, κάτι πάει στραβά στη χώρα

Οπτική Γωνία / Όταν οι αστυνομικοί γίνονται τηλεσχολιαστές, κάτι πάει στραβά στη χώρα

Δεν μιλάμε πια για ειδικούς αναλυτές θεμάτων ασφάλειας, αλλά για έναν νέο τύπο τηλεοπτικού ιεροκήρυκα: ο αστυνομικός που εξηγεί, καθοδηγεί και κρίνει τα πάντα «με τάξη και ασφάλεια».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αναστασία Ντραγκομίροβα: «Στήριξη δεν υπάρχει από πουθενά, αλλά έχω μάθει να μην γκρινιάζω»

Αθλητισμός / Αναστασία Ντραγκομίροβα: «Στήριξη δεν υπάρχει, αλλά έχω μάθει να μην γκρινιάζω»

H ανερχόμενη αθλήτρια του ελληνικού στίβου έχει μάθει να μην αφήνει το παρελθόν να την κρατά πίσω, τροφοδοτείται από το συναίσθημα, έχει στόχο τους Ολυμπιακούς και ζωγραφίζει παντού, ακόμα και στο δέρμα της.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Γιατί ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου

Ρεπορτάζ / Γιατί ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της αγαπητής ηθοποιού, η υπόθεση βρίσκεται στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και ερευνάται εκ νέου. Κοντινοί της άνθρωποι ισχυρίζονται ότι «δεν ήταν ατύχημα, αλλά εγκληματική ενέργεια».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ