Υπόθεση Novartis: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις καταγγελίες Τουλουπάκη, κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Λοβέρδου

Υπόθεση Novartis: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις καταγγελίες Τουλουπάκη, κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Λοβέρδου Facebook Twitter
0

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η καταγγελία της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη πως απαλείφθηκε από επίσημα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το όνομα πρώην υπουργού που φέρεται να χρηματίστηκε από τη Novartis.

Η πρώην εισαγγελέας ζήτησε μέσω του συνηγόρου της, αίτημα για συμπλήρωση της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση της Novartis και επανάληψη της μετάφρασης των ξενόγλωσσων εγγράφων της δικογραφίας.

Ο δικηγόρος της κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι «στην ποινική δικογραφία για την αποκαλούμενη ''σκευωρία Novartis'', συμπεριλαμβάνεται επίσημο έγγραφο των αμερικανικών αρχών που είχε αποσταλεί στην εντολέα μου πρώην εισαγγελέα διαφθοράς.

»Πρόκειται για επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25.05.2017 που είναι συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο αναφέρει ότι πρώην υπουργός, τον οποίο και κατονομάζει, δωροδοκήθηκε από την Novartis, και το ποσό που δόθηκε ξεπλύθηκε μέσω συγκεκριμένης εταιρείας.

»Επισκοπώντας τα σχετικά της δικογραφίας διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι από την μετάφραση αυτή είχε απαλειφθεί εντελώς το όνομα πρώην υπουργού σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια σελίδα.

Η εντολέας μου κ. Τουλουπάκη δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη που υπηρετεί και θα κάνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη κατέθεσε σχετική Αίτηση προς την κ. Ανακρίτρια στον ΑΠ για συμπλήρωση της κυρίας Ανάκρισης και μεταξύ άλλων ζητά την επανάληψη της μετάφρασης των ξενόγλωσσων εγγράφων της δικογραφίας».

ΥΠΕΞ: Τις μεταφράσεις έκαναν συνεργαζόμενοι ιδιώτες μεταφραστές

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με φερόμενη παραποίηση εγγράφου της δικογραφίας Novartis από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ. «Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω - Οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα

Λίγη ώρα αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε κάλεσε την «κυβέρνηση, η οποία πιάστηκε επ' αυτοφώρω» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελία.

«Στην καταγγελία της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, ότι έχει παραποιηθεί κατά τη μετάφρασή του επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπάρχει στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis και έχει αφαιρεθεί από αυτήν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, απαιτούνται άμεσα απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλεται, ενώ στο πρωτότυπο αμερικανικό έγγραφο αναφέρονταν ότι η Novartis ''πλήρωσε'' τον συγκεκριμένο πρώην υπουργό, στη μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή ''πλήρωσε'' απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε!», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει επίσης πως «ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός ''εισήγαγε'' δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα!».

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης και είχε στηθεί με σκοπό να ''βαφτιστεί'' ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Ιδίως όταν για την υπόθεση αυτή, αντί για τους πραγματικούς ενόχους, διώκονται οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι, επειδή προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο!», σημειώνει και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση πιάστηκε επ' αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελλόμενη παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

Απάντηση Λοβέρδου σε ΣΥΡΙΖΑ: «Επιμένουν στη λάσπη»

Της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επικαλείται ξανά το όνομά του για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του.

«Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και τονίζει: «Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι «κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ