Εμβολιασμένοι vs. αντιεμβολιαστές: Ο νέος εθνικός διχασμός

Εμβολιασμένοι/αντιεμβολιαστές: Ο νέος εθνικός διχασμός Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ, ακόμα βαθύτερος και δυνάμει αγριότερος από τον τελευταίο που βίωσε αυτή τη χώρα με το δίπολο μνημόνιο/αντιμνημόνιο, εξελίσσεται. Πρόκειται βέβαια ουσιαστικά για έναν διχασμό παγκοσμιοποιημένο, που αφορά αφενός την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αφετέρου το τι μέτρα οφείλουν να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας. 

Η κοινωνικά αλλά και υγειονομικά δυνάμει επικίνδυνη αυτή πόλωση μάλιστα εργαλειοποιείται πολιτικά, όπως καλή ώρα συμβαίνει στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Διότι άλλο πράγμα είναι μια αντιπαράθεση πάνω στις πολιτικές της δημόσιας υγείας, την επάρκεια του ΕΣΥ, την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια γενικότερα και άλλο μια αντιπαράθεση όπου η μεν κυβέρνηση με τη συνεπικουρία κάποιων ειδικών υιοθετεί ένα αυταρχικό ήθος και ύφος –ήθος και ύφος που είχε προκαλέσει ευρείες κοινωνικές αντιδράσεις και στη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας, όταν όσο ακριβή και βάρβαρη έδειχνε στα πίτουρα, τόσο φτηνή αποδεικνυόταν στο αλεύρι–, η δε αξιωματική αντιπολίτευση υποπίπτει επίσης σε ανεπίτρεπτα «φάουλ», από τα «ξεστοκαρίσματα» εμβολίων μέχρι την ανοικτή αμφισβήτησή τους από κάποια ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη της που φέρουν και τίτλους επιστημονικούς, μια τακτική που προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της. 

Δεν χρειάζεται βέβαια να έχει κανείς ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι ο επιδεικτικός αυταρχισμός και οι απειλές όπου συχνά καταφεύγει ο πρωθυπουργός και άλλα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη –αντίθετα με τη νηφαλιότητα και τη δύναμη της πειθούς που μετέρχονται άλλοι ομόλογοί τους, ακόμα και σε περισσότερο πληττόμενες χώρες–, μάλλον οξύνει παρά κατευνάζει τα πνεύματα. Ιδίως όταν υπάρχει η υποψία ότι δεν προέρχεται ακριβώς από «πατρικό ενδιαφέρον», αλλά μάλλον από φόβο ότι μια νέα κορύφωση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας των μεταλλάξεων και με το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι ακόμα αρκετά μακριά από το επιθυμητό όριο του 80% (είμαστε σχεδόν στο ήμισυ) μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για το κυβερνών κόμμα, καθώς ήδη διαφαίνεται ένα «τέταρτο κύμα».

Η ανθρώπινη βλακεία είναι, ως γνωστό, ακατανίκητη και υπάρχουν τύποι/-ισσες που ο... θεός ο ίδιος να κατέβαινε δεν θα πείθονταν για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν ή έστω να προσέχουν περισσότερο τον πλησίον κι αυτό δεν είναι πάντα θέμα μορφωτικού επιπέδου αλλά εμμονών, ιδιοσυγκρασίας, αντίληψης, κοινωνικού πρεστίζ κ.λπ. Συν ότι ένα υπολογίσιμο μέρος του πληθυσμού είναι ψηφιακά αναλφάβητο και δίχως ανεπτυγμένη κριτική σκέψη.

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, είναι ευρύτερο και αφορά τον «ψυχρό πόλεμο» εντός της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται στις κοινωνικές συναναστροφές, στα ΜΜΕ, που με γνώμονα την εμπορικότητα συχνά συμβάλλουν στο κλίμα σύγχυσης αντί να το κατευνάζουν, στο Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα επίσης, όπου τα fake news και η –συχνά εσκεμμένη– παραπληροφόρηση στο όνομα της τάδε ή της δείνα ατζέντας δίνουν και παίρνουν. Μιας κοινωνίας που πολύ εύκολα χάνει την ψυχραιμία της έχοντας βιώσει τη μια κρίση μετά την άλλη, με την πανδημία να της έχει στερήσει εντελώς είτε υποβάλει σε μακρές, επώδυνες νοσηλείες συγγενείς και φίλους, να της έχει επίσης στερήσει εισοδήματα, δουλειές, προοπτικές, κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες, την ίδια την ψυχοπνευματική της ισορροπία. Και που ακόμα κι αν αύριο κιόλας εξαφανιστεί ο ιός, θα δοκιμαστεί σκληρά στο δυσοίωνο «μετααποκαλυπτικό» τοπίο που ήδη αναδύεται. 

Αφενός, λοιπόν, έχουμε τους εμβολιασμένους που έκαναν την καλύτερη δυνατή επιλογή και που νιώθοντας πλέον πιο άνετα ζητούν «προνόμια» και δικαίωση για τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται κοντά δυο χρόνια τώρα, φτάνοντας μερικές φορές να ζητούν ευθέως και πολλές φορές άκριτα λογής αυστηρά περιοριστικά μέτρα και καταναγκασμούς κατά της άλλης πλευράς, από κοινωνικό στιγματισμό μέχρι εκτόπιση. Χωρίς να αντιλαμβάνονται –όπως και η κυβέρνηση– ότι έτσι θα επιτύχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, γιατί αν κάθε κοινωνικό πρόβλημα ήταν απλώς ζήτημα πειθούς με όχημα τη διαλεκτική και τον ορθό λόγο, θα είχαμε λύσει τα περισσότερα προ πολλού. Εκτός του ότι και οι θεωρούμενοι ως ντε φάκτο θιασώτες του ορθού λόγου, από κυβερνητικούς αξιωματούχους μέχρι και επιστήμονες εδώ και στο εξωτερικό, ελέγχονται για παλινωδίες και αντιφάσεις που δεν δικαιολογούνται μόνο από το ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόφαντη στην εποχή μας απειλή με αρκετές άγνωστες παραμέτρους.  

Αφετέρου, τους συνειδητά ανεμβολίαστους (προφανώς δεν εννοούνται εδώ όσοι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν ακόμα ή που αδυνατούν για συγκεκριμένους λόγους υγείας) οι οποίοι κινούνται ιδεολογικά σε μια ευρύτατη γκάμα που περιλαμβάνει από μετριοπαθείς σκεπτικιστές –οι οποίοι φοβούνται ότι τα εμβόλια δεν είναι αρκετά ασφαλή και υπερτονίζουν τις σπανιότατες σοβαρές παρενέργειες αντί για το καταφανές τους όφελος για τη συντριπτική πλειοψηφία–, «ιδεολόγους» αρνητές, στους οποίους συγκαταλέγονται μια δράκα «αιρετικοί» επιστήμονες, μέχρι ευθέως «ψεκασμένους» που μιλάνε για ανθρώπινα πειραματόζωα, τσιπάκια, Αντίχριστους και παγκόσμιες συνωμοσίες, με κλεψίτυπη σημαία τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν τους μέλλει καν πόσους αφελείς θα πάρουν στον λαιμό τους, όπως δεν έμελλε τους αρνητές του HIV/AIDS και άλλων επιδημιών. 

ΕΔΩ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, με τους ορθόδοξους αντιεμβολιαστές «ζηλωτές» σε εξέχουσα θέση, θιασώτες της alt right, ακροδεξιοί που ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα στο όνομα τάχα της ελεύθερης βούλησης, συνομωσιολόγοι και τυχοδιώκτες πάσης ιδιότητος και παντός καιρού, αλλά και διάφορα σχήματα έντυπα, ιστοσελίδες και σοσιαλμιντιακοί ινφλουένσερς που τοποθετούνται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των Α/Α. Κάνουν αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, φωνάζουν για γκέτο, απαρτχάιντ, ευγονικές και «ναζιστικές πρακτικές διαχωρισμού», προβαίνουν σε εντελώς ανιστόρητες συγκρίσεις, ευτελίζοντας τις εν λόγω έννοιες. Κάποιοι εξ αυτών διαφωνούσαν μάλιστα εξαρχής με οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο, λες και θα υπήρχε ποτέ ανθρώπινη κοινωνία με την οποιαδήποτε οργάνωση που θα μπορούσε να επιβιώσει εντελώς «χύμα» σε μια πανδημία.

Υπάρχει ευτυχώς και μια έντονη εκ των έσω αντίδραση σε τέτοιες προσεγγίσεις από ανθρώπους πιο σώφρονες και συνετούς που αντιλαμβάνονται πόσο προσομοιάζει αυτή η επιχειρηματολογία με τον πλέον ακραίο ατομικισμό. Λες και το αν θα φορέσεις ή όχι προφυλακτικό π.χ. είναι «ατομικό δικαίωμα», ανεξάρτητα από την επιθυμία του ερωτικού σου συντρόφου και άσχετα αν υπάρχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης κύησης. 

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα καθαυτά, στα οποία αντιδρούν ακόμα και «εμβολιασμένοι με συνείδηση», έστω με ένα στοιχείο δραματοποιημένης υπερβολής και μολονότι η «άλλη πλευρά» ποσώς νοιάζεται να ανταποδώσει το νοιάξιμο και την κοινωνική αλληλεγγύη που εισπράττει, σαφώς και ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους όταν αφορούν συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως τα ταξίδια, η εστίαση ή η διασκέδαση ενόσω άλλες, αρκετά πιο επίφοβες όπως ο συνωστισμός σε εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές (ΚΥΤ, φυλακές κ.ά.), λατρευτικές συνάξεις, κοινωνικές εκδηλώσεις δίχως προφυλάξεις και βέβαια στα μέσα μαζικής μεταφοράς που παραμένουν υποβαθμισμένα όπως και πολλές δομές υγείας από αυτές που «περισσεύουν», όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός – μα προφανώς και περισσεύουν όταν δεν έχεις εξοπλισμό και προσωπικό να τις στελεχώσει.

Όταν, επίσης, απουσιάζει μια μεθοδική και συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού σε κάθε επίπεδο, μια λογοδοσία για τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται με τις ανάλογες επιστημονικές επεξηγήσεις (και η αμφιλεγόμενη θέσπιση του «ακαταδίωκτου» μάλλον δεν βοηθά), όταν η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και κράτος έχει προ πολλού κουρελιαστεί. 

Ακόμα, βέβαια, κι αν δεν ίσχυαν όλα αυτά, πάλι θα υπήρχε ένα υπολογίσιμο ποσοστό συνειδητών αρνητών. Που δεν τους νοιάζει αν υιοθετώντας ανεύθυνες συμπεριφορές, όχι μόνο κινδυνεύουν οι ίδιοι –πλέον οι ανεμβολίαστοι σχεδόν μονοπωλούν τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ– αλλά αποτελούν και δυνάμει απειλή, ειδικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες τους, καθυστερώντας ταυτόχρονα την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Η ανθρώπινη βλακεία είναι, ως γνωστό, ακατανίκητη και υπάρχουν τύποι/-ισσες που ο... θεός ο ίδιος να κατέβαινε δεν θα πείθονταν για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν ή έστω να προσέχουν περισσότερο τον πλησίον κι αυτό δεν είναι πάντα θέμα μορφωτικού επιπέδου αλλά εμμονών, ιδιοσυγκρασίας, αντίληψης, κοινωνικού πρεστίζ κ.λπ. Συν ότι ένα υπολογίσιμο μέρος του πληθυσμού είναι ψηφιακά αναλφάβητο και δίχως ανεπτυγμένη κριτική σκέψη.

Το πώς μπορεί κανείς να συνδιαλλαγεί ψύχραιμα μαζί τους στις ανοικτές μας κοινωνίες, όχι σε επίπεδο της όποιας Πολιτείας και των όποιων θεσμών αλλά στην καθημερινότητά του, το πώς αντί να αλληλοφαγωθούμε θα καταφέρουμε να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, παραμένει ζητούμενο, όπως και οι πολιτικές που θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.          

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτικό επταήμερο / Ο ρόλος της Εκκλησίας και της αντιπολίτευσης και η επιρροή τους στους αντιεμβολιαστές.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του Covid-19 ως τώρα και γι’ αυτό έχει να κάνει πολύ και ανηφορικό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πείσει κι άλλους φορείς να συμβάλουν, όπως η αντιπολίτευση και η Eκκλησία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κορωνοϊός: Το 99% των νεκρών στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι- Η προστασία των Pfizer & AstraZeneca στη μετάλλαξη Δέλτα

Τech & Science / Κορωνοϊός: Το 99% των νεκρών στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι- Η προστασία των Pfizer & AstraZeneca στη μετάλλαξη Δέλτα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τους κινδύνους από την μεταδοτικότατη μετάλλαξη Δέλτα
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: Στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Τρία νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, συγκαταλέγονται στη λίστα των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, πώς επιλέχθηκαν τα τρία νησιά, ποιες είναι οι δράσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαντούν

Ντίνα Καράτζιου / Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι;

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνου από το Μον Παρνές της Πάρνηθας στο Μαρούσι έχει μια πολυκύμαντη διαδρομή με ξεχωριστό κοινωνικό, πολιτικό, δικαστικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Διεθνή / «Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Μια διεξοδική συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολλές της προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς με τον 38χρονο Ιρανό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και πολιτικό πρόσφυγα Σιαβάς Σαχαμπί, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ