Ο ρόλος της Εκκλησίας και της αντιπολίτευσης και η επιρροή τους στους αντιεμβολιαστές.

ΤΣΙΠΡΑΣ Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας υποβάθμισε από την αρχή τον ρόλο του εμβολιασμού, είτε μιλώντας για ένα «εμβόλιο που δεν υπάρχει», λίγο πριν αυτό κυκλοφορήσει είτε, αργότερα, για «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της ΑstraΖeneca.
0



ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ
, λόγω καλοκαιριού και βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση. Η μάχη με την πανδημία δεν έληξε και είναι πλέον σαφές ότι ούτε η οικονομία ούτε ο τουρισμός θα ανακάμψουν αν δεν αντιμετωπιστεί. Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό του πληθυσμού σχεδόν παρόμοιο με αυτό που έκανε το εμβόλιο για τη γρίπη τον χειμώνα, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν ανεμβολίαστοι και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα πειστούν εύκολα. Αυτήν τη στιγμή εμβόλια υπάρχουν, αλλά τελειώνουν οι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, χωρίς η Ελλάδα να έχει πλησιάσει καν το ποσοστό που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία. Και μαζί με τους πρόθυμους να εμβολιαστούν, τελειώνουν και τα χρήματα που έχει υπολογίσει να διαθέσει η κυβέρνηση για το διάστημα που θα κρατούσε κλειστή την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ένα νέο lockdown το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, αλλά η μη επίτευξη της ανοσίας, την ώρα που αναμένεται η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα, άρα ένα πιθανό τέταρτο κύμα, τα αφήνει όλα ανοιχτά. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει ότι εάν μέχρι το φθινόπωρο κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η επιδημία θα εξαπλωθεί και πάλι ταχύτατα, αυτήν τη φορά στους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι αποτελούν παραπάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας και επομένως αρκούν για να γεμίσουν πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Υπάρχει όμως και χειρότερο: ο διχασμός και ο κοινωνικός αυτοματισμός που παραμονεύει. 

Πέρα από την οικονομική εξάντληση και την κοινωνική κόπωση, η προοπτική ενός νέου lockdown αναμένεται να βρει αντίθετους πάρα πολλούς και κυρίως τους εμβολιασμένους, που θεωρούν ότι, από τη στιγμή που υπάρχουν εμβόλια για όλους, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει, λοιπόν, ο κίνδυνος, και ήδη διαφαίνεται η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, οι εμβολιασμένοι να αρνηθούν να υπομείνουν άλλους περιορισμούς «εξαιτίας των ανεμβολίαστων». 

Η πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ελλάδα, που έβλεπε ότι ως το τέλος του Ιουνίου θα είχε εμβολιάσει το 57,14% του πληθυσμού της με μία δόση, αποδείχτηκε τελικά αισιόδοξη, καθώς η χώρα πέρασε κάτω από τον πήχη με 45%. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως έφτασε το 35% στο τέλος του Ιουνίου, ποσοστό καλύτερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που είναι στο 33%).

Πέρα από την όποια ατομική ευθύνη όμως, είναι η κυβέρνηση που έχει την αντικειμενική ευθύνη για την προστασία της υγείας του λαού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες κάθε είδους. Και, φυσικά, οφείλει να εμποδίσει τη δημιουργία κλίματος διχασμού. Καμπάνιες μεγάλες και δυναμικές, που θα έπειθαν τους διστακτικούς πολίτες και τους νέους να εμβολιαστούν, δεν έχουν γίνει ως τώρα. Το κίνητρο της κάρτας προνομίων των νέων, των 150 ευρώ, δεν προκάλεσε κάποιο τεράστιο ρεύμα εμβολιασμού τους. Παρόμοια κίνητρα έχουν δοθεί και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλού δούλεψαν καλύτερα και αλλού χειρότερα, αλλά πουθενά δεν ήταν αρκετά μόνο αυτά για να πείσουν. Ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι μονάδες του ΕΟΔΥ, που θα εμβολιάζουν ανά την Ελλάδα όσους δεν μπορούν να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ή ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ξεκινήσουν τελικά στις 6 Ιουλίου, ενώ ήταν να βγουν πολύ νωρίτερα. 

Η πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ελλάδα, που έβλεπε ότι ως το τέλος του Ιουνίου θα είχε εμβολιάσει το 57,14% του πληθυσμού της με μία δόση, αποδείχτηκε τελικά αισιόδοξη, καθώς η χώρα πέρασε κάτω από τον πήχη με 45%. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως έφτασε το 35% στο τέλος του Ιουνίου, ποσοστό καλύτερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που είναι στο 33%), αλλά παραμένει ανεπαρκές για το χτίσιμο της ανοσίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση της της νέας μετάλλαξης.

Ο ρόλος της Εκκλησίας και της αντιπολίτευσης

Μitsotakis ieronimos Facebook Twitter
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε ότι είναι και δική του πεποίθηση ότι στο πρόβλημα αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του Covid-19 ως τώρα και γι’ αυτό έχει να κάνει πολύ και ανηφορικό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πείσει κι άλλους φορείς να συμβάλουν, όπως η αντιπολίτευση και η Eκκλησία.

Με την πρώτη, αντί να συνεργαστούν από την αρχή με κοινό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, πέρασαν στην αντιπαράθεση, κάτι που δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας υποβάθμισε από την αρχή τον ρόλο του εμβολιασμού, είτε μιλώντας για ένα «εμβόλιο που δεν υπάρχει», λίγο πριν αυτό κυκλοφορήσει είτε, αργότερα, για «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της ΑstraΖeneca. Κυρίως, όμως, όλο αυτό το διάστημα, επέτρεψε σε πολιτικά στελέχη του περιβάλλοντός του ‒πιθανόν για ψηφοθηρικούς λόγους‒ να κλείνουν το μάτι στους «αντιεμβολιαστές». Τις προηγούμενες μέρες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα παραδέχτηκε δημόσια ότι δεν έχει εμβολιαστεί για τον Covid-19 και έκανε κριτική στα εμβόλια. 

Υπήρχαν, βέβαια, μεμονωμένα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τη στάση τους θέλησαν να συμβάλουν στην προσπάθεια του εμβολιασμού, όπως ο Ανδρέας Ξανθός, ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι όμως μάλλον ήταν εκτός (προεδρικής) γραμμής. Τα στελέχη αυτά, σε γενικές γραμμές, κάνουν μάλλον πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά θεωρούν, όπως ανέφερε κάποιος από αυτούς, ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορούν να ποντάρουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί είναι ο λαός αυτός που θα την πληρώσει. Σημαντικός παράγοντας στο θέμα του εμβολιασμού, που ωστόσο η κυβέρνηση δεν είχε εντάξει ενεργά στον σχεδιασμό της, είναι η Εκκλησία της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι στο ζήτημα του εμβολιασμού η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει αποφανθεί πως η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό όσο, κυρίως, ιατρικο-επιστημονικό και αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή κάθε ανθρώπου, σε επικοινωνία με τον γιατρό του. Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι υπάρχει διχασμός στους κόλπους της Εκκλησίας, καθώς αρκετοί ιερείς παραμένουν όχι απλώς επιφυλακτικοί αλλά και αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Το ίδιο συμβαίνει, φυσικά, και με έναν σημαντικό αριθμό πιστών. 

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήρε μεν εξαρχής θέση υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας», αλλά δεν ανέλαβε κάποιον πιο ενεργό ρόλο για να πείσει τους αντιεμβολιαστές ιερείς και το ποίμνιο. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη τον άκουσε να του λέει ότι είναι σημαντικό «να πείσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια, να σπεύσουν να εμβολιαστούν» και ότι θέλει να ζητήσει ακόμα μία φορά την παρότρυνσή του, «ενδεχομένως μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε ότι είναι και δική του πεποίθηση ότι στο πρόβλημα αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία. «Δεν μπορεί η επιστήμη να είναι αντίθετη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα» δήλωσε και, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε και η σύσταση μιας επιτροπής για την εξέταση όλων των ζητημάτων μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας.

mitropolitis nikolaos Facebook Twitter
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, μιλώντας πριν από λίγο καιρό σε διαδικτυακή συνάντηση για το θέμα των εμβολίων εκ μέρους της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας, είπε ότι οι επιστήμονες «δεν έχουν κανέναν λόγο να μας ξεγελάσουν» και ότι το θέμα δεν είναι ούτε θεολογικό ούτε εκκλησιαστικό, αλλά υγείας και δεν μπορεί να βγει η Εκκλησία με σημαία αντι-εμβολιαστική.

Η Ιερά Σύνοδος, πάντως, έχει στις τάξεις της και ιερείς οι οποίοι είναι σημαντικοί επιστήμονες, όπως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, με το εντυπωσιακό βιογραφικό (που παρόμοιο δεν έχουν ούτε στην κυβέρνηση), ο οποίος είναι ταυτόχρονα μια χαρισματική προσωπικότητα, παρ’ όλα αυτά ούτε η Εκκλησία της Ελλάδας ούτε η κυβέρνηση του ανέθεσαν κάποιον ρόλο στον τομέα αυτό. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, μιλώντας πριν από λίγο καιρό σε διαδικτυακή συνάντηση για το θέμα των εμβολίων εκ μέρους της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας, είπε ότι οι επιστήμονες «δεν έχουν κανέναν λόγο να μας ξεγελάσουν» και ότι το θέμα δεν είναι ούτε θεολογικό ούτε εκκλησιαστικό, αλλά υγείας και δεν μπορεί να βγει η Εκκλησία με σημαία αντι-εμβολιαστική, τονίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε όσους έχουν την ειδική γνώση. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι φωνές όσων αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις, όσων έχουν τη γνώση και τη διάθεση και μπορούν να προσφέρουν, από όποιον φορέα και αν προέρχονται (πολιτικό, επιστημονικό, θρησκευτικό), για κάποιον λόγο κρατιούνται πίσω και δεν προβάλλονται ούτε ο λόγος ούτε το παράδειγμά τους. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ