Δεν είναι θύελλα αλλά ένας τοξικός ωκεανός

Δεν είναι θύελλα αλλά ένας τοξικός ωκεανός Facebook Twitter
Είναι τόσο αθώα αυτή η δήθεν σοφή ψυχραιμία όσων πάνε να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ περίπου ως έναν Αμερικανό Πάνο Καμμένο, κάτι χοντροκομμένο και μάλλον ανερμάτιστο, ένα επεισόδιο στην ιστορία της δυτικής δημοκρατίας που δεν ακυρώνει καθόλου την ηθική και πολιτική της ανωτερότητα; Φωτ.: ΕΡΑ
0

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΤΥΧΗ ΣΤΙΓΜΗ αυτό που ζούμε. Μια ακόμα «λαϊκίστικη» παρένθεση με έναν χορό αλλόκοτων προσώπων, που ωστόσο θα αναγκαστούν να συγχωνευτούν στην πολυσύνθετη ζωή μιας μεγάλης χώρας η οποία, παρά τα σκοτάδια της, παραμένει πρωτοπόρα «φιλελεύθερη δημοκρατία». 

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ γίνεται αφορμή να ξαναζεσταθούν οι απορίες των παρατηρητών και βέβαια η πιο πάνω «ψύχραιμη» εκτίμηση έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα δρομάκια του διαδικτύου και στις αναλύσεις των εφημερίδων. Λένε διάφοροι: απέναντι στον «τραμπο-τρόμο» ας είμαστε συγκρατημένοι, περνάμε απλώς κάποια «λαϊκίστικα κύματα», πριν από κάποια χρόνια της αριστεράς, τώρα πλέον μιας παγκόσμιας ριζοσπαστικής δεξιάς. Θα περάσει κι αυτό. Αυτό περίπου μάς είπε ο κύριος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τα ίδια πάνω-κάτω διαβάζει κανείς κυρίως από ανθρώπους πεπεισμένους εσχάτως πως «έχει και κάποια δίκια αυτός ο Τραμπ» (κάπου απολαμβάνουν το ενδεχόμενο του ραπίσματος στο τρισκατάρατο woke). 

Είναι όμως έτσι; Είναι τόσο αθώα αυτή η δήθεν σοφή ψυχραιμία όσων πάνε να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ περίπου ως έναν Αμερικανό Πάνο Καμμένο, κάτι χοντροκομμένο και μάλλον ανερμάτιστο, ένα επεισόδιο στην ιστορία της δυτικής δημοκρατίας που δεν ακυρώνει καθόλου την ηθική και πολιτική της ανωτερότητα; 

Και αν όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε είναι όντως περαστική θύελλα; Αν είναι μια ιδιάζουσα συγκυρία φτιαγμένη από φόβους για το μέλλον και κόπωση από εκείνη την άλλη Αμερική, την Αμερική των «μειονοτικών φωνών» και αυτού που οι τραμπικοί έχουν φτάσει να αποκαλούν «ριζοσπαστική» ή «άκρα» αριστερά;

Όχι, φυσικά. Δεν είναι έτσι. Η «ψυχραιμία» είναι απλώς μια στάση βολεμένης βεβαιότητας, ένα δείγμα μπασμένου ρεαλισμού που αγγίζει έναν κυνισμό παρόμοιο με αυτόν που δείχνουν τώρα διάφορα συμφέροντα στην Αμερική και αλλού. Όταν κάποιος δεν έχει σκανδαλιστεί από τη θηριώδη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι σημερινοί σύμμαχοι του Τραμπ (ισχύ τεράστια ήδη και επί Μπάιντεν και επί Ομπάμα), πώς να τρομάξει τώρα που βλέπουμε την άμεση συμμετοχή των ολιγαρχών στον νέο σχηματισμό εξουσίας; Και όταν από όλα τα κοινωνικά και ιδεολογικά προβλήματα της νέας εποχής έχει επικεντρώσει την ενέργειά του στην παραμυθία της «woke ανατροπής», πώς να μη διδάσκει «ψυχραιμία» τώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράφει κατά δεκάδες διατάγματα για να θεμελιώσει, μεταξύ άλλων, και την ιερή αλήθεια των «δύο φύλων»;   

Να σταθούμε όμως στο πιο σημαντικό: έχουμε την ανάδυση νέων σχηματισμών εξουσίας στη Δύση. Με διαφορετικούς ρυθμούς και υφολογικές παραλλαγές, προχωράει η αποσύνθεση της μορφής πολιτικής και κουλτούρας που είχε συνδεθεί με τη «φιλελεύθερη δημοκρατία». Δεν πρόκειται πια για ένα είδος δεξιού λαϊκισμού. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των δεξιών λαϊκισμών μέχρι και την πανδημία (και εκεί φυσικά απογειώθηκε) ήταν η κινητοποίησή τους κατά διαφόρων πλευρών της τεχνολογικής-ψηφιακής μεταμόρφωσης. Η εναντίωση στα «τσιπάκια» και στο βασίλειο της τεχνο-ισχύος που θα αλλοίωνε τις ταυτότητες των απλών ανθρώπων. Τώρα, αντιθέτως, βλέπουμε πως η ρητορική της ελευθερίας (της ανάκτησης της ελευθερίας) αναθέτει ηγετικό ρόλο στους υπερχρηματοδότες και προπαγανδιστές της ανεμπόδιστης καινοτομίας και των έξυπνων κατακτήσεων (κατάκτηση επίγειων κυβερνήσεων/χωρών ή οικοπέδων στον Άρη). Τώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος καλεί τον Μασκ στην ελληνική Βουλή και οι πατριώτες της αντι-νέας τάξης πίνουν νερό στο όνομα του πανέξυπνου X.

Ο νέος σχηματισμός εξουσίας είναι ένα καθεστώς που φέρνει κοντά την απόλυτη ελευθερία του «δυτικού» εγωιστή με κάποια επιλεκτικά στοιχεία old-style συμπεριφορών. Είχα μιλήσει αστειευόμενος για «μπέργκερ κινγκ δεξιά», εννοώντας ακριβώς την υιοθέτηση από την τραμπική ελίτ μιας παλιάς κοπής ανθυγιεινής λαϊκότητας. Ένα παιχνίδι εξέγερσης/αντεπίθεσης απέναντι στο bio, στο woke, στον «δικαιωματισμό», λέξεις που εκτοξεύονται συνεχώς για να δημιουργούν ένταση και ευφορία σε ένα κομμάτι (σημαντικό, όπως φαίνεται) του πληθυσμού. Τώρα φαίνεται να ανοίγεται μια εποχή όπου τα «τσιπάκια» εντάσσονται στην υπηρεσία του εθνικισμού, της έκτακτης κατάστασης και των επιθετικών εξαγορών στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων. 

Και αν όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε είναι όντως περαστική θύελλα; Αν είναι μια ιδιάζουσα συγκυρία φτιαγμένη από φόβους για το μέλλον και κόπωση από εκείνη την άλλη Αμερική, την Αμερική των «μειονοτικών φωνών» και αυτού που οι τραμπικοί έχουν φτάσει να αποκαλούν «ριζοσπαστική» ή «άκρα» αριστερά;

Δεν είναι θύελλα αλλά ένας τοξικός ωκεανός Facebook Twitter
Ο νέος σχηματισμός εξουσίας που τώρα παίρνει το όνομα Τραμπ/ Μασκ δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση μιας στοιχειώδους κατανόησης των κινδύνων... Φωτ.: Brandon Bell/Getty Images/Ideal Image

Μόνο που όσοι συνεχίζουν να επιμένουν σε αυτή την εκδοχή (περί περαστικής καταιγίδας) δεν καταλαβαίνουν πως στην εποχή μας δεν περισσεύει χρόνος. Ούτε για την κατάσταση του κλίματος, ούτε για τις δημόσιες και πολιτικές ελευθερίες, ούτε για την προστασία της εργασίας των ανθρώπων, ούτε για τις διεθνείς σχέσεις και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάζονται πολλαπλάσια επισιτιστική, αναπτυξιακή, υγειονομική βοήθεια για να μην πεθάνουν. 

Ήδη πριν από λίγες μέρες εκατοντάδες επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα για μια πολύ σοβαρή −και φονική για μεγάλους πληθυσμούς στον Νότο− επισιτιστική κρίση. Ο νέος σχηματισμός εξουσίας που τώρα παίρνει το όνομα Τραμπ/Μασκ δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση μιας στοιχειώδους κατανόησης των κινδύνων: παλινορθωμένο εθνικό σοβινισμό, αναστολή σε αναπτυξιακή βοήθεια, τέρμα η συμμετοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απόσυρση από τις όποιες συμφωνίες για το κλίμα κ.λπ. 

Αν σκεφτούμε αυτό το σύνολο χειρονομιών –πέρα από τον συμβολισμό τους−, θα δούμε ότι συντονίζεται και κατά κάποιον τρόπο ενορχηστρώνει έναν ευρύτερο χορό προσώπων, κομμάτων, δικτύων. Είναι ήδη μια διεθνής της αντιδραστικής εξέγερσης που θαμπώνει τις πιο προηγμένες οικονομικές και διευθυντικές ελίτ και όχι πια μόνο τους «ψεκασμένους».  

Υπάρχει από πάντα ο πειρασμός να στέκει κανείς έκθαμβος μπροστά στην επιτυχία, στην επίδειξη δύναμης και στο πρωτόγονο καλαμπούρι που επαναφέρει στη σκηνή την απατηλή απλότητα της παλαιο-αρσενικής ενέργειας. Και η «φιλελεύθερη» ένσταση σε όλα αυτά δεν μπορεί να πάει μακριά: δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μαγεία των «εξορύξεων, εξορύξεων, εξορύξεων» (τρις το είπε ο Τραμπ στον λόγο του). Δεν μπορεί να ζητήσει δημόσιο έλεγχο στις πλατφόρμες, φτάνει μέχρι το fact checking. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκτίναξη των στρατιωτικών και αστυνομικών δαπανών. Δεν θέλει να αναθεωρήσει στ’ αλήθεια το εξιδανικευμένο μοντέλο του φιλελευθερισμού της «μεσαίας τάξης», μοντέλο που λειτούργησε για λίγες δεκαετίες στον Ψυχρό Πόλεμο αλλά τώρα είναι οικολογικά και κοινωνικά περαιωμένο. Επομένως, η όποια «φιλελεύθερη δημοκρατική» απάντηση στον τραμπισμό θα κινηθεί αναγκαστικά μεταξύ αισθητικής απόρριψης, ωφέλιμων πρακτικών συναλλαγών και επιλεκτικής ηθικής αποδοκιμασίας για κάποιες άθλιες χειρονομίες και λέξεις. 

Ο νέος σχηματισμός εξουσίας έρχεται όμως ως ένα είδος πορνογραφίας της κυριαρχίας. Η κυριαρχία θέλει να επαναβεβαιώσει βίαια τον κώδικά της τόσο στα εξωτερικά σύνορα όσο και στις εσωτερικές κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις. Ενώ έχει δεσμούς με μορφές μεγάλης εγκληματικότητας, σκηνοθετεί τη στρατιωτικο-αστυνομική απόκρουση της ανομίας. Ενώ έχει ενσωματώσει την περιφρόνηση στους κανόνες και στην ευπρέπεια, θα εμφανίζεται ως επανάσταση της «κοινής λογικής», σύνθημα που πάντα ασκεί κάποια γοητεία και στα μετριοπαθή κοινά. Δεν είναι θύελλα, όσο ένας τοξικός ωκεανός που μειώνει κατά πολύ (δυστυχώς) τις δυνατότητες μιας διαφορετικής διακυβέρνησης των παγκόσμιων κρίσεων. 

Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι, δηλαδή ας τρομάξουμε με γόνιμους πολιτικά τρόπους. Ναι, να τρομάξουμε. Γιατί καμιά φορά το να τρομάζεις από τις εξελίξεις είναι απαραίτητο για τη διάσωση αυτού που οι παλαιοί ονόμαζαν δημοκρατικό πνεύμα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ