5+1 φορές που γνήσια πολιτική ντροπή χώρεσε σε ένα tweet

5+1 φορές που γνήσια πολιτική ντροπή χώρεσε σε ένα tweet Facebook Twitter
0



ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ και τους λάκκους του: κανείς απ’ όσους / όσες / όσ@ νοιάζονται για την ποιότητα του δημόσιου λόγου που αρθρώνεται στην Ελλάδα –και κατ’ επέκταση και του πολιτικού- δεν πιστεύει ότι ο σεξισμός, ο μισογυνισμός, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός και η ομοφοβία θα εγκαταλείψουν τη γλώσσα μας από τη μία μέρα στην άλλη. Ζούμε σε χώρα της Βαλκανικής απέραντα κουρασμένη, με μηδενική στεγάνωση απέναντι στα πατριαρχικά ήθη και τις εγκληματικές προεκτάσεις τους, έχουμε αφομοιώσει όλα τα κουσούρια που μπορούν να διοχετευθούν στην έκφρασή μας και να πλήξουν τον (όποιο) αντίπαλό μας.

Μεσολάβησαν δεκαετίες τρομακτικών εγκλημάτων –γυναικοκτονίες, ομοφοβικές επιθέσεις, βιασμοί και σκάνδαλα ακραίας κακοποίησης- για να συνδεθεί η γλώσσα με τις πράξεις, ο παρακμιακός δημόσιος (και πολιτικός) με τον εκφυλισμό της ζωής μας, το σπιτικό bullying με την κανονικοποίησή του στα σχολεία και στις δουλειές μας.

Από τη γούβα που βρεθήκαμε, καταλάβαμε ότι χρειάζονταν αλλαγές, προσοχή, διορθώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου άρχισε να ευαισθητοποιείται, να ενδιαφέρεται, να κινητοποιείται. Μα για το βάθος, μα για την επιφάνεια, μα για τα ψηφαλάκια, μα για το κοινό καλό, κόμματα και πολιτικοί άρχισαν να νοιάζονται για ζητήματα εξόχως πληγωτικά για ένα σημαντικότητα ποσοστό πολιτών (και ψηφοφόρων τους).

Ακριβώς, την ώρα που θα βγουν για να ζητήσουν ψήφο και σκυτάλη για τη νέα πολιτική κατάσταση, μιλάμε για case studies αυτοκαταστροφής με λιγότερο από 100 λέξεις.

Άρχισε και ένα σχολαστικό «χτένισμα» σε ομιλίες και αναρτήσεις, ένα ξεψάχνισμα για κατρακύλες της γλώσσας σε κακοποιητικά ολισθήματα – άλλωστε ήταν πλέον σαφές ότι η κοινωνία δεν τα σηκώνει αυτά. Πάνε και τα σεξιστικά αστειάκια, πάνε και τα ανέκδοτα με ομοφυλόφιλους, πάνε και οι κορώνες αντρίλας, πάνε και οι χαρακτηρισμοί της συνήθειας και του βολέματος.

Βέβαια, υπάρχουν και οι αμετανόητες και ασύγγνωστες περιπτώσεις, που διατηρούν το ίδιο data από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό: είναι ότι λένε ό,τι λένε και γράφουν ό,τι γράφουν ακριβώς στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Ακριβώς, την ώρα που θα βγουν για να ζητήσουν ψήφο και σκυτάλη για τη νέα πολιτική κατάσταση, μιλάμε για case studies αυτοκαταστροφής με λιγότερο από 100 λέξεις.

Μερικά παραδείγματα από την πρόσφατη περίοδο; Αν μιλάμε μόνο για το τελευταίο πεντάμηνο, υλικό υπάρχει.

1.

5+1 φορές που γνήσια πολιτική ντροπή χώρεσε σε ένα tweet Facebook Twitter
Kατερίνα Λάσπα.

Πίσω στον Γενάρη του τρέχοντος έτους η κυρία Κατερίνα Λάσπα, επικεφαλής του Τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, με κάποια νεύρα, εξέφρασε την άποψή της για εκδήλωση με drag queens στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα Drag Queens θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού της Θεσσαλονίκης. Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως, δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια». Μόλις 38 λέξεις ήταν αρκετές για να αντιληφθεί κανείς ότι η “H drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα”, όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, έσωσε πολλούς, αλλά όχι την πρώην παρουσιάστρια. Η ίδια, όταν κατηγορήθηκε για τρανσφοβία, ομοφοβία και ρατσισμό κάγχασε, ενώ καθόλου τεχνηέντως και μέσα από σχετικό instant response ρεπορτάζ, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι η κυρία Λάσπα στηρίζει τις ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες και τις drag queens και κάποτε μάλιστα γιόρτασε την ονομαστική γιορτή της σε γνωστό νυχτερινό κέντρο, διάσημο για το drag πρόγραμμά του. Κατανοητό.

2.

5+1 φορές που γνήσια πολιτική ντροπή χώρεσε σε ένα tweet Facebook Twitter
Γιώργος Βαρεμένος και Άννα Καραμανλή.

Τον Φλεβάρη μας ταξίδεψε –σε άλλες εποχές και άλλες συνήθειες- η έκρηξη του Γιώργου Βαρεμένου του ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό πλατό πρωινής εκπομπής. Και κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για την αντάρα στην ψυχή του πρώην δημοσιογράφου και νυν βουλευτή, αν αυτή δεν εκδηλωνόταν και μία βίαιη κίνησή του προς τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή – συγκεκριμένα άρπαξε από το χέρι της και έσκισε μια φωτογραφία. Ο βουλευτής φρόντισε να τοποθετηθεί για το περιστατικό στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου και εξήγησε ότι είναι ασόβαρη η περί επίθεσης συζήτηση και ότι γι’ αυτό που είδαμε φταίει η... τηλεόραση που αλλοιώνει τα πάντα (sic).

3.

Τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο, με τις πρώτες ζέστες, λογικά θα έπρεπε να αναμένουμε και τα πρώτα χονδροφοβικά σχόλια, απλώς η αλήθεια είναι ότι δεν ξέραμε από πού να τα (πρωτο)περιμένουμε. Από την αγωνία μας έβγαλε ο Γρηγόρης Ψαριανός, διορισμένος ως μετακλητός συνεργάτης στο ιδιαίτερο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου. Στο στόχαστρο του κυρίου Ψαριανού βρέθηκε η παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα και η ανάρτησή πήγε κάπως έτσι: «Καλησπέρα. Επειδή κάποιοι και κάποιες δεν το αντιλαμβάνονται ΔΕΝ υπάρχει κανένα θέμα με τα παραπάνω κιλά στο σώμα. Τα ελάχιστα γραμμάρια σε περιεχόμενο είναι σοβαρό ζήτημα…». Βέβαια, η ανάρτηση έτυχε άμεσης απάντησης από την παρουσιάστρια – βασικά ένα στόρι ήταν αρκετό.

«Μάλλον όταν ανοίγει ο καιρός, έρχεται η “εποχή” μου, αλλά καθόλου η αποχή μου. Πριν λίγη ώρα ενημερώθηκα ότι ένας άνθρωπος που περιοδεύει από κόμματα και απόψεις τα τελευταία χρόνια έκανε κάποια σχόλια ειρωνικού χαρακτήρα στο Twitter για εμένα τις προηγούμενες ημέρες», έγραψε χαρακτηριστικά και για την ιστορία το post του κυρίου Ψαριανού «κατέβηκε»...

4. & 5.

Το «μπαμ» της υπόθεσης Γεωργούλη έφερε καραμπόλα σεξιστικών και μισογυνικών επιθέσεων από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με χυδαιότερες αυτές της υποψήφιας βουλευτού του κόμματος και περιφερειακής συμβούλου Ζωής Βαρέλη – Στεφανίδη και του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, Βασίλη Μίγα.

Η μεν πρώτη αναδημοσίευσε στα social της το χυδαίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» και αφού προκλήθηκε σάλος για το πώς μία γυναίκα επεφύλασσε τέτοια τοξικότητα για μια άλλη γυναίκα επιζώσα κακοποίησης, διέγραψε την ανάρτηση και ζήτησε συγνώμη. Ο δε δεύτερος διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν προλάβει να σβήσει τη βορβορώδη ανάρτηση των 19 λέξεων.

6.

5+1 φορές που γνήσια πολιτική ντροπή χώρεσε σε ένα tweet Facebook Twitter

Τελευταίος σ’ αυτή την πρόσφατη λίστα αυτοταπεινώσεων ο κύριος Ευάγγελος Αντώναρος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναστάτωσε τους πάντες, όχι ωστόσο και τους παλιούς παροικούντες της πολιτικής Ιερουσαλήμ, με ένα ομοφοβικό αμένσιοτο με γλωσσικά δάνεια από τη σκοτεινή δεκαετία του ’60 και τις ατάκες του Σταύρου Παράβα για «λουλούδες».

Για να απαντήσει σε σχόλια που αφορούσαν στον πολιτικό του τυχοδιωκτισμό και την παιδαριώδη παρουσία του στα social media έγραψε: «Βρε παιδί μου, κοίτα μανία που έχουν οι (όχι μόνο πολιτικά) περιφερόμενες Λουλούδες με τους “καραμανλικούς”. Πολύ τους πονάει! Θα το πιούν το πικρό ποτήρι to the very end (το γράφω αγγλικά γιατί ψωροπερηφανεύονται για την αγγλομάθεια τους)», έγραψε. Η βαθιά ομοφοβία του σχολίου (που κατακρίθηκε από όλους αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ), είναι ότι απαξιώνει τις "λουλούδες'' που τον κρίνουν, επειδή είναι "λουλούδες όχι μόνο πολιτικά", αλλά και γενικώς, στη ζωή, ανάξιοι δηλαδή επειδή είναι ομοφυλόφιλοι. Τέτοιος λόγος  χαρίεσσας ομοφοβίας και περιφρόνησης για τη σεξουαλική προτίμηση σοκάρει πολύ, ειδικά αν προέρχεται από ένα κόμμα που θέσπισε το σύμφωνο συμβίωσης. Φαίνεται όμως ότι η προεκλογική περίοδος αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Δεν μπορεί να περιγράψει ούτε το χθες και φυσικά ούτε το σήμερα. Εκτός από ηθικό, λοιπόν, είναι και πρακτικό το θέμα, αλλά πάντα θα ελπίζουμε: στον αναστοχασμό, στη διόρθωση, στο ίσιωμα του τιμονιού.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ