Γελοίος καθρέφτης

Facebook Twitter
0

»Στο καζίνο δεν έχει παράθυρα. Δεν πρέπει να φαίνονται ο ήλιος, το σκοτάδι, η βροχή. Αποπροσανατολίζουν, αφυπνίζουν, δίνουν τα λάθος μηνύματα: υπάρχει ζωή έξω από εδώ, μάλλον καλύτερα από τη θλιβερή εικόνα σου. Επίσης, δεν έχει καθρέφτες. Κανείς δεν θέλει να βλέπει μαύρους κύκλους και κίτρινα δόντια, ακόμα και αν κερδίζει (για λίγο) την μπάνκα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα παράθυρο έξω από την κουραστικά αυτιστική μας ζωή: είναι η Εθνική Ελλάδος και οι περιπέτειές της ανά τον κόσμο. Μια ενοχλητική ιστορία με κόπο, ιδρώτα, χειρονομίες, σταριλίκια και αποτυχία σε άνισες δόσεις.

»Οι εθνικές ομάδες δεν έγιναν ποτέ «επίσημες αγαπημένες», όπως παπαγάλιζαν κάποτε οι εφημερίδες. Η έκφραση έμεινε απλά μια θυσία στον βωμό με τις μεγάλες σαχλαμάρες, που όσο πιο πολύ ειπωθούν, τόσο πιο πολύ γίνονται πιστευτές. Περισσότερο με ανεπίσημες γκόμενες μοιάζουν, απ' αυτές που λατρεύεις μόνο σε μια στιγμή κορύφωσης, όπως εκείνη η μαύρη τρύπα στον χρόνο, το 2004. Μετά, επιστρέφεις στην ενοχλητική πραγματικότητα.

»Οι Αγγλοι λατρεύουν να κατηγορούν την εθνική τους ομάδα. Είναι απολαυστικό να το βλέπεις απ' έξω, ακόμα και στις ξεκαρδιστικές ποδοσφαιρικές ταινίες τους, όπως το England Manager. Περιγράφουν μια ψύχωση για τελειότητα πέρα από την πραγματικότητα, η πίστη πως είναι καλύτεροι από αυτό που είναι: μια μέτρια ομάδα, συνήθως γεμάτη συμπλέγματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχες ταινίες. Τα συμπλέγματα, όμως, φοράνε την ίδια φανέλα. Γι' αυτό, και αν η Εθνική δεν πάει στο Μουντιάλ, δεν θα φταίει μόνο ένας, πράγματι αδιάφορος και επικίνδυνα μονομανής, προπονητής. Θα φταίει η ζωή η ίδια. Το γεγονός πως είμαστε γενικά μέτριοι παίζει τον γενικότερο ρόλο του. Απλά, όταν το βλέπεις, είναι ενοχλητικό.

»Λίγο πιο ενοχλητικό από την παρακμή. Οι αυτοκρατορίες κάποια στιγμή πέφτουν, η ιστορία δεν κάνει ποτέ λάθος. Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει παραχωρήσει τη θέση του σε κανέναν. Η εικόνα του, όμως, μοιάζει λιγότερο υγιής από του Μάικλ Τζάκσον. Και ο ένοχος πρέπει να βρεθεί, σύμφωνα με την επικοινωνία: δεν φταίει ο αγοραστής, φταίει ο διαχειριστής. Δεν φταίει η έλλειψη ρευστού, φταίει ο προπονητής. Δεν φταίει ο πρόεδρος -που είναι φανερό, απομακρύνεται όσο πιο διακριτικά μπορεί-, φταίνε οι δημοσιογράφοι που, εκτός από το να χειροκροτάνε, μερικές φορές ρωτάνε. Δεν φταίει η κακοφωτισμένη εικόνα, φταίει αυτός ο γελοίος ο καθρέφτης...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ