Ζώα από ουκρανικό καταφύγιο έφτασαν στην Πολωνία εν μέσω ρωσικών πυρών

Ζώα από ουκρανικό καταφύγιο έφτασαν στην Πολωνία εν μέσω ρωσικών πυρών Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook/Zoo Poznań Official Site
0

Έξι λιοντάρια και έξι τίγρεις, από καταφύγιο κακοποιημένων ζώων κοντά στο Κίεβο, μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στην Πολωνία.

Την ανακοίνωσε έκανε η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Πόζναν, στη δυτική Πολωνία, που οργάνωσε την υποδοχή τους στη χώρα, σύμφωνα με το AFP.

Αφηγήθηκε δε, και την περιπέτειά τους μέχρι να περάσουν με ασφάλεια στην πολωνική πλευρά.

Το ουκρανικό φορτηγό, το οποίο διένυσε σχεδόν χίλια χιλιόμετρα από το Κίεβο, για να αποφύγει την περιοχή της Ζιτόμιρ, η οποία βομβαρδιζόταν από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέφερε επίσης δύο καρακάλ και ένα αφρικανικό κυνηγόσκυλο (λυκάων), διευκρίνισε η Μαλγκορζάτα Χοντίλα τηλεφωνικώς στο AFP.

Σε ένα σημείο, το φορτηγό αυτό, που αναχώρησε την Τρίτη το πρωί, αναγκάστηκε να σταματήσει και να σταθμεύσει για όλη τη νύχτα, καθώς βρέθηκε απέναντι από ρωσικά άρματα μάχης.

Ο οδηγός βρήκε καταφύγιο κάτω από το όχημά του, ενώ η ιδιοκτήτρια του καταφυγίου ζώων Ναταλία Πόποβα πήγε εκεί που βρισκόταν το φορτηγό για να ταΐσει τα άγρια ζώα, καθώς τα μέλη της συνοδείας δεν γνώριζαν πώς να το κάνουν, διηγήθηκε η εκπρόσωπος.

Στα σύνορα, τα ζώα μεταφέρθηκαν σε πολωνικό φορτηγό, ενώ ο Ουκρανός οδηγός του οχήματος που τα είχε μεταφέρει ως τα σύνορα έκανε αμέσως αναστροφή, λέγοντας ότι οφείλει να γυρίσει στα παιδιά του.

Εύκολη δεν ήταν ούτε η διέλευση των συνόρων, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τα ζώα.

Ωστόσο, χάρη στην πολύ πρόσφατη αλλαγή της διεθνούς διαδικασίας της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) και στην επαρκή βοήθεια που παρείχε ο επικεφαλής των πολωνικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, τα προβλήματα αυτά μπόρεσαν να επιλυθούν, πρόσθεσε η Χοντίλα.

Η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου του Πόζναν, Ίβα Ζγκραμπτζίνσκα, η οποία συνεργάστηκε με την Πόποβα για να οργανώσουν την απομάκρυνση των ζώων, βρίσκεται ήδη σε επαφή με πολλές δυτικές οργανώσεις που θα ήθελαν να αναλάβουν την φροντίδα των ζώων.

Επίσης οργάνωσε τη συγκέντρωση χρημάτων, καθώς η Πόζναν, στην οποία ανήκει ο ζωολογικός κήπος, δεν έχει τον προϋπολογισμό που χρειάζεται για τις δράσεις αυτού του είδους.

Η Πόποβα από την πλευρά της έφυγε για να γυρίσει πίσω στο καταφύγιο ζώων κοντά στο Κίεβο, όπου έχει να φροντίσει 70 ζώα --μεταξύ των οποίων κάποια που βρίσκονταν προηγουμένως σε τσίρκο και άλλα που είχαν πέσει θύμα κακομεταχείρισης-- τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, την ώρα που τα αποθέματα τροφίμων του κέντρου αυτού μειώνονται.

Η Πολωνή συνεργάτης της σε αυτήν την επιχείρηση διάσωσης, η Ίβα Ζγκραμπτζίνσκα, είναι γνωστή για τη δράση της υπέρ κυρίως των ζώων τσίρκων και αυτών ιδιωτικών ζωολογικών κήπων. Πριν από δύο χρόνια είχε διοργανώσει τη διάσωση εννέα τίγρεων, που προορίζονταν για ζωολογικό κήπο στη Ρωσία και γλίτωσαν από τον θάνατο, καθώς είχαν μείνει εγκλωβισμένες σε ιταλικό φορτηγό στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σκοτώσαμε δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς»: Τι λέει ο Ισραηλινός στρατός για την επίθεση στη Ράφα

Διεθνή / «Σκοτώσαμε δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς»: Τι λέει ο Ισραηλινός στρατός για την επίθεση στη Ράφα

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα συγκρότημα της Χαμάς και εξάλειψαν δύο διοικητές στις τάξεις της τρομοκρατικής ομάδας
NEWSROOM
O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ