Ζευγάρι Αμερικανών κατηγορείται για απόπειρα πώλησης απόρρητων στοιχείων για πυρηνικά υποβρύχια

Ζευγάρι Αμερικανών κατηγορείται για απόπειρα πώλησης απόρρητων στοιχείων για πυρηνικά υποβρύχια Facebook Twitter
Συνελήφθησαν δύο Αμερικανοί για την απόπειρα πώλησης ευαίσθητων πληροφοριών σε ξένη χώρα - Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Ένας πυρηνικός μηχανικός του αμερικανικού Ναυτικού και η σύζυγός του συνελήφθησαν και κατηγορούνται για απόπειρα πώλησης πυρηνικών μυστικών σε ένα ξένη -απ'ό,τι πίστευαν- κυβέρνηση. 


Ο Τζόναθαν Τόουμπι και η σύζυγός του Ντιάνα συνελήφθησαν χθες, Σάββατο στη Δυτική Βιρτζίνια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργείο Δικαιοσύνης. 


Οι δύο τους φέρεται πως προσπάθησαν να πουλήσουν δεδομένα σχεδιασμού πυρηνικών υποβρυχίων, που είχαν κρυμμένα σε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, σε κάποιον που πίστευαν πως εκπροσωπούσε άλλη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μυστικός πράκτορας του FBI.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο 42χρονος και η 45χρονη διώκονται βάσει του νόμου για την ατομική ενέργεια - που απαγορεύει την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικών με ατομικά όπλα ή πυρηνικά υλικά. 

Ο Τόουμπι δούλευε στο πρόγραμμα πυρηνικής πρόωσης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και είχε διαπίστευση εθνικής ασφαλείας που του εξασφάλιζε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες


Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Απρίλιο του 2020 έστειλε ένα πακέτο σε ξένη κυβέρνηση που περιείχε περιορισμένα στοιχεία και ένα μήνυμα που υπαινισσόταν πως μπορούσε να πουλήσει περαιτέρω - όπως επιχειρησιακά εγχειρίδια, αναφορές απόδοσης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. 


«Συγγνώμη για την κακή μετάφραση στη γλώσσα σας. Παρακαλώ προωθήστε την επιστολή αυτή στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Θεωρώ πως αυτή η πληροφορία θα είναι μεγάλης αξίας για το έθνος σας. Δεν πρόκειται για φάρσα» έγραφε μεταξύ άλλων στην επιστολή του. 
 


Στη συνέχεια, φέρεται να άρχισε επικοινωνία με ένα άτομο μέσω κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ενώ εκείνος νόμιζε πως το άτομο αυτό εκπροσωπούσε την ξένη κυβέρνηση, στην πραγματικότητα επρόκειτο για τον πράκτορα του FBI, όπως αποκαλύπτεται στη δικογραφία. 
 


Μετά από πολλούς μήνες επικοινωνίας, το κατηγορούμενο ζευγάρι έφτασε σε συμφωνία για να πουλήσει μυστικές πληροφορίες με αντάλλαγμα περίπου 100.000 δολάρια σε κρυπτονόμισμα


Φέτος τον Ιούνιο, οι δύο τους ταξίδεψαν στη Δυτική Βιρτζίνια προκειμένου να παραδόσουν την πρώτη «δόση» απόρρητων δεδομένων.  


Με την 45χρονη να κρατάει «τσίλιες», ο Τζόναθαν «έκρυψε μια κάρτα SD μέσα σε ένα μισό σάντουιτς με φυστικοβούτυρο» που τοποθέτησε σε προκαθορισμένη τοποθεσία. Αφού πήρε την κάρτα ο πράκτορας, οι δύο πληρώθηκαν και παρέδωσαν τον κωδικό αποκρυπτογράφησης στους νέους κατόχους της κάρτας. 


Τον Αύγουστο, ο Τόουμπι παρέδωσε κι άλλη παρτίδα απόρρητων δεδομένων, αυτή τη φορά κρυμμένα σε συσκευασία τσίχλας. 

Κατά την απόπειρα της τρίτης παράδοσης, οι δύο τους συνελήφθησαν από το FBI. 

Aναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις 12 Οκτωβρίου. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM