Ζελένσκι στους Ελβετούς: «Στις τράπεζές σας τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν τον πόλεμο»

Ζελένσκι στους Ελβετούς: «Στις τράπεζές σας τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν τον πόλεμο» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους Ελβετούς στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης, επικρίνοντας εταιρίες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο.

Παράλληλα, ζήτησε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

Σε μία ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ζελένσκι επέκρινε τις ελβετικές εταιρείες, κυρίως τη εταιρία τροφίμων Nestlé, που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρεία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται» και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι «χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς», κατήγγειλε.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την 9λεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα». Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια των ολιγαρχών», ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς», του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα.

«Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM