Ζελένσκι στο BBC: To ρωσικό πετρέλαιο πληρώνεται με ματωμένα χρήματα

Ζελένσκι στο BBC: To ρωσικό πετρέλαιο πληρώνεται με ματωμένα χρήματα Facebook Twitter
0

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ότι «κερδίζουν τα χρήματά τους με το αίμα άλλων».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος διαχώρισε τη Γερμανία και την Ουγγαρία, κατηγορώντας τις ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις εξαγωγές ενέργειας, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει τα 326 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για τη Ρωσία.

Η απογοήτευση είναι έκδηλη από πλευράς Ουκρανίας για τις κινήσεις του Βερολίνου, το οποίο έχει υποστηρίξει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις να στηρίξει σκληρότερα μέτρα στον τομέα της ενέργειας.

«Ορισμένοι από τους φίλους και τους εταίρους μας καταλαβαίνουν ότι είναι μια διαφορετική στιγμή τώρα, ότι δεν είναι πλέον θέμα επιχειρηματικής δραστηριότητας και χρημάτων», είπε ο Ζελένσκι στο BBC από το Κίεβο την Πέμπτη. «Ότι είναι θέμα επιβίωσης».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν τα προμηθεύονται αρκετά γρήγορα για να αποκρούσουν την επίθεση της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε. «Αλλά και πάλι χρειαζόμαστε όπλα νωρίτερα, πιο γρήγορα. Η λέξη κλειδί είναι το τώρα» είπε.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την πρωτεύουσα του Κιέβου και άλλες κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, εγκαταλείποντας προφανώς μια προσπάθεια κατάληψης ολόκληρης της Ουκρανίας με τη βία.

Αλλά υπάρχουν τώρα φόβοι για μια αιματηρή και παρατεταμένη σύγκρουση στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικεντρώνει εκ νέου τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, στρατηγικός στόχος για τον Πρόεδρο Πούτιν, έχει ήδη καταστραφεί από εβδομάδες βομβαρδισμών του ρωσικού πυροβολικού.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει πως μπορεί να έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκεί.

«Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι, εκτός από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί, τους δόθηκαν ρωσικά διαβατήρια και τους μετέφεραν στη Ρωσία - κάποιους σε στρατόπεδα, άλλους σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι φρικαλεότητες που προφανώς διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη και στα προάστια του Κιέβου, περιόρισαν περαιτέρω την πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ρώσους.

Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι είπε ότι μετά τη Μπούσα η Ρωσία δεν θα έχει «πολλές ευκαιρίες να μιλήσει μαζί μας.»

Σημείωσε δε, πως «βίωσε ολόκληρο το φάσμα των συναισθημάτων» όταν επισκέφθηκε την Μπούσα την περασμένη εβδομάδα, αλλά κατέληξε πως «τίποτα άλλο παρά μίσος προς τον ρωσικό στρατό».

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Πούτιν και τον υπόλοιπο ρωσικό στρατό «από πάνω μέχρι κάτω» ως «εγκληματίες πολέμου».

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπερασπίστηκε την ηγεσία του εν όψει της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνησή του προέτρεψε τον ουκρανικό λαό να παραμείνει ήρεμος.

Είπε ότι η κυβέρνηση εργαζόταν στο παρασκήνιο για να συνάψει συμφωνίες για όπλα και προμήθειες, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να επικεντρωθεί στην αποφυγή πανικού που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της Ουκρανίας.

«Αυτό ήθελε η Ρωσία -και όχι μόνο η Ρωσία-, αλλά δεν το αφήσαμε να συμβεί», είπε. «Αλλά δεν περιμέναμε την πλήρη εισβολή όταν συνέβη».

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα μια νέα επίθεση στα ανατολικά και νότια, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποκόψει περισσότερο έδαφος, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η ανατολή αντιπροσωπεύει τώρα την «πιο δύσκολη κατάσταση» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, «αλλά εδώ είναι συγκεντρωμένες οι πιο ισχυρές μονάδες μας», ξεκαθάρισε.

«Μπορούν να μας καταστρέψουν, αλλά εμείς θα απαντήσουμε· μπορούν να σκοτώσουν αλλά θα πεθάνουν και αυτοί», είπε. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ήρθαν».

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ