Ζελένσκι στο BBC: «Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν»- Απέκλεισε το ενδεχόμενο συμβιβασμού

Ζελένσκι στο BBC: «Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν»- Απέκλεισε το ενδεχόμενο συμβιβασμού Facebook Twitter
0

Το ενδεχόμενο παραχώρησης οποιουδήποτε εδάφους της χώρας του στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, απέκλεισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο BBC.  

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία σε λίγες ημέρες, ο Ζελένσκι είπε ότι σε περίπτωση που η χώρα του κάνει πίσω και συμφωνήσει στην παραχώρηση εδαφών, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει. 

Στη συνέχεια είπε ότι η ανοιξιάτικη επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει. «Η επίθεση της Ρωσίας συντελείται από διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιστέκονται μέχρι να είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση.

Στην συνέχεια της συνέντευξης δεν παρέλειψε να επαναλάβει την έκκλησή του για στρατιωτική βοήθεια από την Δύση. «Αναμφίβολα τα σύγχρονα όπλα μπορούν να επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι και η μόνη γλώσσα που η Ρωσία καταλαβαίνει», πρόσθεσε.  

Πριν από μια εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να τονώσει την διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και με υπαρκτή την έκκληση και την αξίωση για στρατιωτική ενίσχυση.  

Μάλιστα, για το ζήτημα της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν απέκλεισε τίποτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.  

Το Κίεβο από την πλευρά του φαίνεται πως εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τις καθυστερήσεις στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από την Δύση. Ενώ ο Ζελένσκι καλείται να διαχειριστεί και την απειλή που εκφράστηκε από τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι θα «διεξάγει πόλεμο μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, ακόμη κι αν ένας Ουκρανός στρατιώτης παραβιάσει τα σύνορα της χώρας».  

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η Λευκορωσία να μην εμπλακεί στον πόλεμο, σημειώνοντας πως αν αυτό συμβεί, ο λαός του θα πολεμήσει και θα επιβιώσει. 

«Το χρησιμοποιηθεί ξανά η Λευκορωσία σαν σταθμός για μια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο λάθος». 

«Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στον Πούτιν»

Σε ερώτηση για το αν του προκαλούν έκπληξη οι ρωσικές τακτικές, ο Ζελένσκι τις χαρακτήρισε άνευ αξίας. 

«Αν οι στρατιώτες τους έχουν λάβει και έχουν υλοποιήσει αυτές τις εντολές, αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται κι εκείνοι τις ίδιες αξίες», είπε, τονίζοντας πως εκείνο που κρατά ζωντανούς τους Ουκρανούς είναι η ενότητα.  

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωση της. Πρόκειται για μια χώρα του προσεγγίζει την Ευρώπη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιών. Επιλέξαμε αυτό το δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας καθιστούσε πιο αδύναμους σαν κράτος».  

Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν έχει να κάνει με την έννοια του συμβιβασμού. Γιατί να φοβόμασταν, άλλωστε, έναν συμβιβασμό; Στην καθημερινή ζωή κάνουμε χιλιάδες συμβιβασμούς.Το ερώτημα είναι με ποιον θα συμβιβαστούμε; Με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Διάλογο με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη» καταλήγει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM