Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ξεμένουν από πυρομαχικά οι δυο πλευρές

Πολεμός στην Ουκρανία: Η παραγωγή πυρομαχικών στο «επίκεντρο» της σύγκρουσης Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay / Αρχείου.
0

Τον κομβικό ρόλο των εργοστασίων παραγωγής πυρομαχικών όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία προτάσσει δημοσίευμα του Bloomberg καθώς οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν πλέον περισσότερα πυρομαχικά από όσα μπορούν να παράξουν ή αγοράζουν.

Σε μια μέση ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, οι αντίπαλοι στρατοί εκτοξεύουν ο ένας εναντίον του άλλου έως και 30.000 οβίδες. Αυτό σημαίνει περισσότερες από 200.000 την εβδομάδα και σχεδόν 1 εκατομμύριο τον μήνα, χωρίς να υπολογίζονται οι σφαίρες, οι νάρκες, οι χειροβομβίδες και τα άλλα πυρομαχικά.

Ενώ τα ρωσικά στρατεύματα συνήθως ρίχνουν περίπου διπλάσιες σφαίρες από τις ουκρανικές δυνάμεις, τα αποθέματα και στις δύο πλευρές συρρικνώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση πυρομαχικών από την Ουκρανία είναι «πολλές φορές υψηλότερη» από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής των συμμάχων της, όπως δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει την ανάγκη να μεταφερθούν περισσότερα πυρομαχικά στα πολεμικά μέτωπα και παράλληλα μετατρέπει τη σύγκρουση σε μια μάχη όχι μόνο στρατών αλλά και εργοστασίων. Καμία από τις δύο πλευρές δεν κινδυνεύει να εξαντλήσει εντελώς τα αποθέματά της, αλλά οι μειούμενες προμήθειες περιορίζουν τις επιλογές ενός στρατού, λέει ο Μαρκ Κάντσιαν, πρώην συνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών που τώρα είναι σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

Παραλληλισμοί με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η σύγκρουση παρουσιάζει δυσάρεστους παραλληλισμούς με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι μαχόμενοι εγκαταστάθηκαν σε οχυρωμένες θέσεις χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών ελπίζοντας ότι θα σπάσουν τις γραμμές του εχθρού.

Καθώς η σύγκρουση συνεχιζόταν, και οι δύο πλευρές αντιμετώπιζαν έλλειψη βλημάτων πυροβολικού, το 1915 η κυβέρνηση της Βρετανίας εκδιώχθηκε από την εξουσία λόγω αυτού. Το περιστατικό έμεινε γνωστό ως «κρίση βλημάτων».

Τι συμβαίνει τώρα;

Η Ουκρανία είναι γνωστό πλέον ότι βασίζεται σε εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά που έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνητική ικανότητα από εκείνη της Ρωσίας.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μέχρι αυτή την άνοιξη η παραγωγή βλημάτων των 155 χιλιοστών, ενός προτύπου του ΝΑΤΟ για το πυροβολικό, θα αυξηθεί από 14.000 σε 20.000 το μήνα. Τον Ιανουάριο, ο στρατός δήλωσε ότι θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολλά από τα εργοστάσια πυρομαχικών του σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς στοχεύει να φτάσει τη μηνιαία παραγωγική ικανότητα των 90.000 βλημάτων από το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, αν και υπάρχουν λίγες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει τον εφοδιασμό της σε πυρομαχικά, είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο επικεντρώνεται στην αμυντική παραγωγή.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντώνται τακτικά με εκπροσώπους της βιομηχανίας για τον συντονισμό των σχεδίων, και η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι τα εργοστάσια οπλισμού συνέχισαν να εργάζονται στο φουλ κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς, ακόμη και όταν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ρωσίας πήρε 10 ημέρες άδεια.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ο στρατός διπλασίασε περίπου τις αγορές πυρομαχικών το 2022 και ότι οι δαπάνες για οπλικά συστήματα θα αυξηθούν κατά 50% φέτος. «Δεν έχουμε περιορισμούς στη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Πούτιν στο προσωπικό του υπουργείου Άμυνας τον Δεκέμβριο. «Η χώρα, η κυβέρνηση θα παρέχει ό,τι ζητάει ο στρατός. Οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ