Ζελένσκι: Η κατάπαυση πυρός χωρίς ανάκτηση χαμένων εδαφών απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μικρόφωνο Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

H κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς την ανάκτηση των χαμένων εδαφών, απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στα ουκρανικά εδάφη τα οποία κατέλαβε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα ενθάρρυνε μια ευρύτερη σύγκρουση καθώς θα έδινε στη Μόσχα την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί για τον επόμενο γύρο.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά τα δυτικά όπλα, «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα του για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου. «Το πάγωμα των συγκρούσεων με τη Ρωσία σημαίνει μια παύση που θα δώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Ζελένσκι. «Η κοινωνία πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη και μετά να διαπραγματευτούμε τι θα κάνουμε και πώς θα ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Μια επιτακτική ανάγκη είναι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ειρηνικές πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε το Κίεβο με τη Μόσχα για τις εξαγωγές σιτηρών, ο Ζελένσκι είπε ότι «οι διπλωματικές παραχωρήσεις στη Μόσχα μπορεί να σταθεροποιήσουν κάπως τις αγορές, αλλά θα παράσχουν μόνο μια προσωρινή ανάπαυλα και στο μέλλον θα γίνουν μπούμερανγκ».

Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα τη συμφωνία για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και την επανέναρξη της εξαγωγής σιτηρών, ένα γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση μπορεί να αποφευχθεί.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM