Ζελένσκι: Η κατάπαυση πυρός χωρίς ανάκτηση χαμένων εδαφών απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μικρόφωνο Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

H κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς την ανάκτηση των χαμένων εδαφών, απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στα ουκρανικά εδάφη τα οποία κατέλαβε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα ενθάρρυνε μια ευρύτερη σύγκρουση καθώς θα έδινε στη Μόσχα την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί για τον επόμενο γύρο.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά τα δυτικά όπλα, «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα του για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου. «Το πάγωμα των συγκρούσεων με τη Ρωσία σημαίνει μια παύση που θα δώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Ζελένσκι. «Η κοινωνία πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη και μετά να διαπραγματευτούμε τι θα κάνουμε και πώς θα ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Μια επιτακτική ανάγκη είναι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ειρηνικές πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε το Κίεβο με τη Μόσχα για τις εξαγωγές σιτηρών, ο Ζελένσκι είπε ότι «οι διπλωματικές παραχωρήσεις στη Μόσχα μπορεί να σταθεροποιήσουν κάπως τις αγορές, αλλά θα παράσχουν μόνο μια προσωρινή ανάπαυλα και στο μέλλον θα γίνουν μπούμερανγκ».

Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα τη συμφωνία για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και την επανέναρξη της εξαγωγής σιτηρών, ένα γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση μπορεί να αποφευχθεί.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΣΕΛΣΙ ΚΗΠΟΣ ΗΔΟΝΗ

Διεθνή / «Κήπος της ηδονής» στο Τσέλσι: Η πρόταση της Βασιλικής Κηπουρικής Εταιρείας που αιφνιδίασε

Εμπνευσμένος από τη θεά Αφροδίτη και χρηματοδοτούμενος από εταιρεία ερωτικών παιχνιδιών, ο κήπος του φετινού Chelsea Flower Show ενδέχεται να προκαλέσει «σοκ» στους επισκέπτες, γράφει ο Guardian
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ REUTERS ΕΡΤ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Αναλυτής του Reuters στα ελληνικά: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τρελός πρόεδρος και κάνει τρελά πράγματα»

«Ίσως απλώς φύγει από το χάλι που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις, λέει τρία διαφορετικά πράγματα μέσα σε μια ώρα που όλα είναι αντιφατικά μεταξύ τους», είπε ο Hugo Dixon στην ΕΡΤ
THE LIFO TEAM