Ζαπορίζια: «Εκκενώστε!» - Έκκληση της Ουκρανίας στους πολίτες για τoν πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: «Εκκενώστε!» - Έκκληση της Ουκρανίας για την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Facebook Twitter
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια - Φωτ.: EPA.
0

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια [...] και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση της. Η Ρωσία αρνείται ότι βάλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό.

ΔΟΑΕ: «Σταματήστε αμέσως τους βομβαρδισμούς»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τάχθηκε εχθές υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή.

«Επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα», εκτιμά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην έκθεσή της που δόθηκε  στη δημοσιότητα.

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το κείμενο, επισημαίνοντας επίσης τις «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι, υπό τη διοίκηση των Ρώσων στρατιωτικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΡΕ ΑΝΙΕΛΙ ΙΤΑΛΙΑ

Διεθνή / Πέθανε σε ηλικία 100 ετών η Μαρία Σόλε Ανιέλι, κεντρικό πρόσωπο της δυναστείας Ανιέλι

Διετέλεσε δήμαρχος στο Καμπέλο σουλ Κλιτούννο, στην Ούμπρια, από το 1960 έως το 1970, σε μια περίοδο που η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ήταν περιορισμένη στην Ιταλία
THE LIFO TEAM