Δικαστής αποφάσισε την καταβολή του ποσού των 17 εκατ. δολ. σε γυναίκες που κατηγόρησαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλικές επιθέσεις.

 

Ο 68χρονος Γουάινστιν, καταδικάστηκε πέρυσι σε 23 χρόνια φυλάκιση για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Η πληρωμή του ποσού θα προέλθει από την εκκαθάριση της εταιρείας Weinstein Co, η οποία υπέβαλε πτώχευση το 2018.

 

Η δικαστής απέρριψε την ένσταση ορισμένων που επιθυμούσαν να ασκήσουν έφεση εκτός του δικαστηρίου που χειρίζεται την αίτηση πτώχευσης. Η δικαστής Mary Walrath είπε ότι χωρίς τον διακανονισμό, οι ενάγοντες θα λάβουν «ελάχιστη, αν δοθεί, αποζημίωση». Η Weinstein Co ιδρύθηκε ως ένα ανεξάρτητο στούντιο κινηματογράφου με συνιδρυτή τον Γουάινστιν.

 

Η εταιρεία κατέρρευσε στα τέλη του 2017, μετά από συσσωρευμένες καταγγελίες σε βάρος του Γουάινστιν για επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά, ο οποίος καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση μίας πρώην βοηθού παραγωγής και μίας ηθοποιού.

 

Η δικαστής είπε ότι το 83% των αιτούντων σε ανάλογες περιπτώσεις «έχουν εκφράσει πολύ έντονα ότι επιθυμούν να κλείσει η υπόθεση μέσω αποδοχής αυτού του σχεδίου, ότι δεν επιδιώκουν να υποβληθούν σε περαιτέρω δικαστικές διαφορές για να λάβουν κάποια επιπλέον πιθανή αποζημίωση, αν και είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν θα αποτελέσουν εξιλέωση για τα αδικήματα».

 

Το ποσό ύψους 17 εκατ. δολ. θα κατανεμηθεί σε περισσότερες από 50 ενάγουσες. Για τις πιο σοβαρές υποθέσεις η αποζημίωση θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο δολάρια. 

 

Ο διακανονισμός τέθηκε σε ψηφοφορία για τις ενάγουσες του Γουάινστιν, με 39 ψήφους υπέρ και οκτώ κατά. Θα έχουν, ωστόσο, την επιλογή να παραιτηθούν από το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής, εάν θέλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν τις αξιώσεις τους.

 

Ασφαλιστικές εταιρείες συνεισέφεραν 35 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του σχεδίου ρευστοποίησης της εταιρείας, το οποίο παρέχει επίσης 9,7 εκατομμύρια δολάρια στους πρώην αξιωματούχους και διευθυντές της Weinstein Co, επιτρέποντάς τους να πληρώσουν ένα μέρος των λογαριασμών τους τα τελευταία χρόνια.

 

Οι διευθυντές και οι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Γουάινστιν, Μπομπ, απαλλάχθηκαν από οποιαδήποτε πιθανή ευθύνη για την ενεργοποίηση της συμπεριφοράς του 68χρονου. Η Weinstein Co πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία στην Lantern Entertainment, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Spyglass Media Group, έναντι 289 εκατ. δολ.

 

Με πληροφορίες του BBC